Úvod Články Balaton 2015

Balaton 2015

3 150
0

Stojíme tu na brehu najväčšieho Európskeho jazera Balaton a netrpezlivo čakáme na uvítací ceremoniál preteku, ktorý sa svojou veľkosťou zapisuje do dejín Maďarskej kapráriny. Ešte nikdy doteraz sa na preteku nestretlo takéto množstvo lovcov kaprov ako práve dnes na terase kaviarne Tat v mestečku Révfülöp. Napätie by sa dalo krájať. Vidím tu množstvo známych tvárí z rôznych kútov Európy všetci sú zvedaví aké miesto im nadelí los.

Podľa môjho názoru sú miesta veľmi dobre vyznačené a zhruba polovica z nich je bojaschopná aj keď môžu vzniknúť rôzne prekvapenia. Na Balatone bol totiž niekoľko rokov v platnosti zákaz vyvážania a mnohé z miest vyznačených na pretek sú ešte panenské. Losovanie prebieha tak, že družstvá si podľa abecedného zoznamu vylosujú poradie žrebovania a v ďalšom losovaní si vyberú dve kartičky s označením lovných miest jedno z nich si družstvo ponechá druhé vráti späť. Sportcarp je tento rok zastúpený tromi družstvami českým, maďarským a jedným medzinárodným, v ktorom sme dvaja Slováci, Čech a Maďar.

1

Na preteku sa doteraz mohlo nahadzovať len z brehu alebo zabrodením po prsia, čo bolo podľa môjho názoru namáhavejšie a športovejšie ako vyvážanie. Na prvý ročník som sa prihlásil práve preto, veď predstava, že ulovím pekného kapra z tak veľkého jazera na náhod bola obrovskou výzvou. Keď som volal niektorých známych na prvý ročník len krútili hlavou a ťukali si po čele, prvý ročník dopadol veľmi dobre. Veľké množstvo krásnych rýb a aj najväčšia ryba preteku, ktorá vážila 15,7kg vzbudili pozornosť kaprárskej pospolitosti.

Na druhý ročník sa prihlásilo už dvojnásobné množstvo družstiev. Vôbec sa tomu nečudujem. Zažil som to rovnako ako všetci, ktorí navštívili toto jedinečné miesto, bola to láska na prvý pohľad. Keď som ho zazrel naskočila mi husia koža. Po prvom zdolanom kaprovi som si povedal, že vždy ak budem mať možnosť loviť tu nezaváham a je tomu tak dodnes. Milujem Balaton!

Ale vráťme sa späť k losovaniu. Nebolo to vôbec veselé, Ešpi a jeho družstvo losovali pred nami a vytiahli si slušné poradové číslo losovania my sme mali 27, čo tiež nebolo najhoršie. Naši maďarskí kolegovia však vytiahli poradové číslo, ktoré nedávalo veľké šance na výber niektorého z top miest, keďže pred nimi losovala väčšina družstiev. Každé z našich družstiev túžilo vylosovať jedno z krajných miest. Podarilo sa to však napokon len mne. Ešpi vylosoval Révfülöp, ja Balatonakali a Karcsi Balatonalmádi.

2

Po losovaní sme sa posilnili vynikajúcim obedom a rozpŕchli sme sa na lovné miesta. Nálada v našom družstve bola výborná, veď naše miesto bolo jedno z najžiadanejších a v predchádzajúci večer pri bojovej porade sme sa rozhodli, že ho chceme. Šťastena to zariadila a ja som ho vylosoval. Bolo to miesto vzdialené cca 50 metrov od miesta, kde sme chytali počas prvého ročníka tohto preteku ale aj počas týždňovej rybačky, ktorú sme získali ako cenu za druhé miesto.

Takže trať sme poznali. Čo sa týka ostatných miest, kde chytalo české družstvo bolo v celku dobré až na tie ostatné družstvá, ktoré mali z každej strany. Minulý rok som české družstvo videl v akcii počas preteku, ktorý s prehľadom vyhrali a môžem smelo prehlásiť, že tak perfektne zohraté a profesionálne družstvo som doteraz nevidel a to som bol na nejednom preteku či už ako pretekár alebo ako organizátor.

Veril som, že napriek tomu, že sú uzavretí medzi iné družstvá dokážu vymyslieť nejaký fígeľ a prekabátia ryby aj členov konkurenčných družstiev. Najhoršie z losovania vyšlo maďarské družstvo, ktoré bolo vo východnej časti jazera uzavreté z každej strany ďalšími družstvami.

5

Pretek teda začal, družstvá sú na vode. Každý skúša, hľadá a volí tú svoju overenú taktiku. Niektorý kŕmia viac iní striedmo. Musím však podotknúť , že teplota vody je desať stupňov a ani pri brehu nie je teplejšia. Prvé výsledky dostávame v utorok poobede, môj predpoklad sa napĺňa české družstvo vedie a má ulovených niečo cez 60 kg, druhý majú okolo 20 kg. Viem, že to nie je veľký náskok. Veď na Balatone sa často uloví počas jednej noci aj 100kg. Zatiaľ to však vôbec nevyzerá na veľkú aktivitu rybu ulovilo len trinásť družstiev a väčšinou sa jedná o ojedinelé zábery.

Máme tu však aj prekvapenie. Môj rekord z prvého preteku bol prekonaný a družstvo Szundi-Bundi Bojlis Team ulovilo krásneho kapra 17,15 kg. V nasledujúcu noc konečne aj naše družstvo boduje máme dve ryby a 12,7 kg. Ani Karcsi nezaostáva a hlási prvú rybu 6,13 kg.

Ešpimu táto noc moc nevyšla mali len jedného cca šesť kilového kapra , ich náskok sa znižuje a ďalšie dve družstvá prekonávajú hranicu 30 kg. Počasie sa trošku umúdrilo. Dnes bolo celkom pekne. Vietor večer ustal a v noci máme konečne viac záberov čakáme na správy od našich. České družstvo dve bodované, my tri a Karcsi nič. Ešpiho družstvo stráca túto noc vedenie, preberá ho Carp Angler Team, ktorý v noci ulovili 75 kg rýb. Nuž taký je Balaton. Raz ti dá, inokedy zoberie. Najväčšia ryba bola opäť prekonaná v podobe nádherného kapra družstva ITE Hungary jeho váha je 17,56 kg.

Pretek je stále napínavejší. Každý verí, že dnes v noci by mohol prísť ten očakávaný zvrat. Počasie tomu nasvedčuje. Teplota sa šplhá k tridsiatke. Všetci sme pekne opálení a voda sa postupne zohrieva. Na zajtra však vydali varovanie pred silným vetrom. Usporiadateľ zakazuje ísť na vodu. Toto opatrenie všetkým družstvám sťaží boj v posledný deň. Prichádzajú posledné výsledky z ranného váženia, ďalšie budú až na vyhodnocovacom ceremoniáli. Z výsledkov vyplýva, že prvenstvo si naďalej udržiava Carp Angler Team. Majú 128,73 Kg, druhé je Ešpiho družstvo zo 106,35 Kg a na tretie miesto poskočil CarpSoul Sniper & Pontyfanatikusok s 83,16 Kg. Naše družstvo je na siedmom mieste.

4

Máme pred sebou posledných 24 hodín preteku. Každý volí taktiku podľa množstva úlovkov. Niektorí idú po veľkej rybe iní neprestávajú veriť, že sa situácia ešte zmení a ryby začnú poriadne brať. Chcel by som spomenúť, že hneď na začiatku sme rovnako ako české družstvo začali kŕmiť veľmi striedmo.

Približne 20 až 30 metrov pred naše montáže sme rozlievali kapriu polievku, ktorá bola zložená z drobných semien, červenej kaprovej vnadiacej zmesi špeciál R. Konopásek, Boostru Red Fish Fruit, Red koncentrátu a Salmon Protein Liquidu. Túto polievku sme nechávali odstáť 24 hodín, aby všetky suché zložky nasali do seba čo najviac tekutín. Nástraha bola rôzna, veľmi dobre fungovali boilies GLM Krill, Red Fish Fruit, GLM a samozrejme Lake Wizard vo veľkostiach 20 a 24 mm. Zaujímavé bolo to, že pri každom pokuse o zjemnenie zostavy okamžite nasledoval záber od kapra pod 5 kg. Menšie ryby boli omnoho aktívnejšie ako ich starší súkmeňovci.

Vráťme sa však späť k preteku. Búrlivý vietor prišiel takmer úplne presne. Podľa predpovedí okolo jedenástej doobeda všetky montáže sme mali čerstvo prevezené a čakali sme na zvýšenú aktivitu, podľa predošlých skúseností totiž vietor skalil vodu približne do vzdialenosti 100 metrov od brehu. Ryby prichádzali k brehu hľadať potravu. Vietor bol naozaj silný. Metrové vlny presvedčili všetkých aby radšej zostali na brehu. Zrazu sa ozýva môj telefón a maďarské družstvo hlási rybu. Konečne to príde pomyslel som si. Po troch dňoch sa to konečne pohlo aj u Karcsiho.

3

Do poobedia majú zábery na všetky prúty. Problémom však je, že nemôžu znova vyviesť. Čakajú teda na odvolanie výstrahy. Inak na Balatone funguje svetelné varovanie pred vetrom a búrkou. Z každého miesta vidíte aspoň dva majáky, ktoré bielym prerušovaným svetlom upozorňujú na nebezpečenstvo. Čím rýchlejšie značenie bliká, tým je vyšší stupeň nebezpečenstva. Pri porušení zákazu ísť na vodu počítajte s okamžitým zásahom polície alebo vodnej stráže, čo sa samozrejme nezaobíde bez pokuty.

Okolo pol deviatej vietor ustáva. Všetci rýchlo sadajú do člnov a vyvážajú svoje montáže. Veľké vlny totiž všetkým upratali vlasce do rákosia alebo pod rôzne kamene. Kontrola vlascov je po takomto vlnobití veľmi dôležitá. Už neraz sa nám stalo, že sme mali poškodených aj sto metrov vlasca od všade prítomných mušlí. Všetko je vyvezené. Družstvá si vychutnávajú poslednú noc tohto preteku. Okolo polnoci začína pršať, čo nás vôbec neteší. Baliť ráno kopec mokrých vecí vôbec nebude sranda.

Nadránom však dážď ustáva a všetci pomaly začínajú baliť. Vyhodnotenie má začať okolo obeda. Po ukončení preteku rýchlo balíme a lúčime sa s tunajšími ľuďmi. Musím povedať, že sem chodím strašne rád, ich pohostinnosť a snaha poskytnúť, čo najväčšie pohodlie pretekárom je ohromná. Na vyhodnotení sa opäť všetci stretávame a na tvárach všetkých je vidieť napätie aj únava z týždňového preteku. Po príhovore a chutnom obede konečne prichádza okamih pravdy.

6

Naše maďarské družstvo je štrnáste, my dvanásty a české družstvo po namáhavom súboji udržalo druhé miesto. Podrobné výsledky nájdete zde: https://www.facebook.com/nemzetkozibalatoni.horgaszverseny

Radosť je veľká veď všetci sme skončili v prvej pätnástke, čo je na takomto preteku pekné umiestnenie. Záverom by som chcel poďakovať usporiadateľom za svedomitú a obetavú prácu, našim rodinám, ktoré to bez nás vydržali, firme Sportcarp za podporu našich družstiev a všetkým, ktorí nám držali palce.

Ke stažení (Word dokument): Rybářský řád upravující pravidla zavážení na jezeře Balaton

Fotogalerie:

Ďakujeme!

Peter Matlák
Sportcarp team

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: