Ahojte mam este jednu otázku preštudoval som si to od začiatku co mi chvíľku trvalo som celkom zaneprázdnený ale k veci: iba pár krat tu bol spomenutý propylénglykol (MPG) podľa jedného francúzskeho článku čo som čítal ma to celkom zaujalo pretože tam jeden pán tvrdí ze Najbežnejšie používaným konzervačným prostriedkom v priemysle boilies je mono propylénglykol, Nejde o konzervačnú látku v pravom slova zmysle, ale o pojivo, ktoré je miešateľné s vodou. MPG viaže vodu v boilies tak, že voda už nie je k dispozícii pre další rast mikroorganizmov, slúži na vela veci od nemrznucich zmesiach do chladiacich systémov po kvapalinu v elektronických cigaretách ale co je zaujímavejšie je ze produkt je povolený ako prísada do potravín pod číslom E1520, Ako veterinárny liek sa používa na obnovenie energetickej rovnováhy kráv a oviec Z toho istého dôvodu je dosť pravdepodobné, že MPG má pozitívny vplyv na atraktivitu komerčného boilies. Pretoze sa používa na obnovenie negatívnej energetickej bilancie kráv. Negatívna energetická bilancia nastáva, keď krava musí po otelení vyprodukovať toľko mlieka, že je pre zviera nemožné jesť toľko, aby vyrovnala stratu energie v dôsledku procesu výroby mlieka. Z kravy vychádza viac energie, ako prichádza.Je zrejmé, že sa to deje na úkor blaha a zdravia kravy. V takejto situácii dostane krava denne poriadnu dávku MPG. MPG má vysokú energetickú hodnotu, pretože metabolický organizmus ho dokáže veľmi rýchlo premeniť na glykogén (= priama energia).Týmto spôsobom je možné krátkodobo obnoviť energetickú rovnováhu. Je to porovnateľné s energetickou výživou (vďaka rýchlym sacharidom), ktorú športovci používajú počas a po intenzívnom cvičení.
To by mohlo byť rovnaké s našimi komerčnými boilies, čo by bolo prijateľným vysvetlením ich účinnosti na kapry. Kapor dokáže rýchlo zmeniť MPG v boilies na energiu a tento pozitívny efekt pociťuje veľmi dobre.
Boilie, ktoré je už samo o sebe bohaté na energiu, sa takpovediac stáva posilnenou energetickou tyčinkou, ktorej pozitívny účinok kapor pocíti takmer okamžite.
Tak to je s toho článku MPG tu tí skúsenejší už poznajú a neprišiel som s ničím novým ale moja otázka je aké s tym máte skúsenosti a co si o tom myslite ?