Úvod Články Návnady Nash – důvěra v pytlíku

Návnady Nash – důvěra v pytlíku

3 688
0

Když si kupujete pytlík svého oblíbeného boiliesu, svým způsobem si kupujete i důvěru. A pokud budete dobře rybařit, je tu šance, že i dobře zachytáte. Ale už jste se někdy zamysleli nad tím, jak vlastně tyto návnady přicházejí na svět? Gary Bayes na to má odpověď. Tento člověk je hybnou silou vývoje krmení Nash Bait již dlouhá léta a navrhoval a vyvíjel některé z nejefektivnějších kaprových nástrah v dějinách.

Za prvé, absolutně nejdůležitější je používat ty nejkvalitnější možné suroviny a nikdy neměnit původního dodavatele. To je jediná cesta, jak udržet pořád stejně vysokou kvalitu, a tak nikdy neděláme kompromisy u těchto věcí. Návnady Nash jsou také vyvíjeny tak, aby kaprům poskytnuly vysoce kvalitní zdroj potravy. Takže když rybaříte s jakýmkoli naším produktem, mraženým boilies, hotovkami anebo jiným krmením, jako jsou třeba monster carp pelety, vracíte vodě něco zpět. Je velmi důležité pečlivě vybírat ingredience, protože jen tak se dá zajistit obojí. Kvalita produktů a jejich vzájemná souhra.

Výše uvedené je nesmírně důležité, pokud se rozhodnete vyrábět návnady komerčně. Pokud obdržíme nějakou novou surovinu, musíme přesně vědět, jak absorbuje vlhkost, jak se váže s ostatními surovinami, jestli má správné výživové vlastnosti atd., protože každá jedna malá součást návnady musí přesně spolupracovat s ostatními složkami. Pokud nějaký zákazník dlouhodobě chytá na nějaký produkt z vaší řady krmení a jednou si koupí pytlík, kterého obsah vypadá jinak jako ten, co si koupil posledně, napadne ho, že je něco špatně, anebo se něco s danou návnadou změnilo. Důvěra ve vámi zvolenou návnadu je zásadní věc, a tak se k tomu také snažíme přistupovat.

Důvěra v pytlíku
Důvěra v pytlíku

Mnohé složky jsou přírodní produkty, a tak mohou občas nastat nějaké sezónní výkyvy, které dokáží ovlivnit konečný výsledek u návnad během roku. Ale dá se tomu předcházet… Například pokud přijde nový vzorek nějaké suroviny, uděláme menší testovací várku krmení a pak, pokud je to nutné, upravíme poměr jednotlivých použitých složek, anebo změníme část výrobního postupu, aby se dala kvalita udržet konzistentně pořád stejná.

Když navrhneme a vyrobíme nějakou novou návnadu, následuje nutné dlouhodobé testování v terénu. Mám k dispozici široký team specializovaných šikovných rybářů, kteří chytají na různých typech vod v průběhu dvanácti měsíců v roce. Mají za úkol porovnat mezi sebou jednu variantu návnady proti té druhé, a tak se snadněji dozvíme, jak to nakonec udělat správně. Máme také testovací rybníky, ve kterých jsou kapři, kteří také dobře poslouží jako testeři při vývoji nových návnad. Můžete se hodně naučit z pozorování chování těchto kaprů a je to taky velmi důležitá část celého procesu vývoje.

Testování v terénu
Testování v terénu

Recepty jednotlivých atraktorů jsou další důležitou částí, nad kterou strávíme hodně času a zdokonalujeme. Jedna věc, na kterou se mě často ptají rybáři a zákazníci je, jak moc je umělá esence důležitá a jestli jí je v návnadě opravdu potřeba. Prvotní přitažlivost vytvořená syntetickou esencí je důležitá. A jedna věc, kterou jsem si v minulosti ověřil už mnohokrát je, že kombinace syntetické esence a přírodních atraktorů je vždy mnohem lepší než použití jen jedné varianty a vynechání té druhé. Například mám k dispozici naprosto přírodní javorový produkt, který skvěle chutná a návnadě dá jednoznačně lepší přitažlivost pro ryby, ale prostě nemá žádnou vůni. A taky mám javorovou esenci, která úžasně voní, ale nechutná nic moc. Zkombinujte tyhle dvě složky dohromady ve správném poměru a získáte naprosto famózní návnadovou složku.

Scopex No.1 je další skvělý atraktor, který je naprosto syntetický a opět, zkombinujeme-li ho s dalším přírodním nebo polopřírodním produktem, bude pak daleko více efektivní. Například náš scopex v kombinaci s čistým játrovým extraktem je velmi silná kombinace a chytá ryby velmi efektivně.

Dávkování a poměr ingrediencí jsou hrozně důležité
Dávkování a poměr ingrediencí jsou hrozně důležité faktory

Většina esencí funguje lépe ve spojení s nějakým sladidlem. Můžete využít sladkost některých složek použitých v suché směsi, ale přikláním se i k použití sladidlových produktů jako jsou Intense Sweetener nebo Protaste. Mnohokrát za ty léta jsme si dokázali, že pokud je použijete ve směsi ve správném poměru, prostě chytnete víc ryb.

V naší laboratoři také navrhujeme a vyvíjíme zcela specializované produkty. Neznám mnoho firem, které by vyráběly tento druh sortimentu, nebo by vůbec měly tu možnost vyvíjet atraktory, chuťové stimulátory a další produkty speciálně určené pro kapry. A to je jedna z věcí, které nás drží pořád o krok vepředu.

Experimentování s novými surovinami
Experimentování s novými surovinami

Red Liver Oil je velmi účinný kapří atraktor a je klasickým příkladem toho, co jsme v laboratoři schopni vyrobit. Je to z části syntetická a z části přírodní tekutina a zároveň velmi efektivní.

Recept použitý při atraktoru Scopex Squid je dalším příkladem toho, jak efektivní může být kombinování jednotlivých složek. A opět je nesmírně důležitý jejich vzájemný poměr, stejně tak jako jeho další využití jako celku. 3ml Scopex No.1, 5ml Red Liver Oil a 1ml Intense Sweeteneru je smrtelně efektivní kombinace, která má na svědomí obrovské množství ryb po mnoho let a pořád ještě funguje.

Monster Squid jsme vyvinuli z originálního receptu Scopex Squid, který jsme nakombinovali s receptem Monster Pursuit, který má na svědomí mnoho velkých kaprů z opravdu těžkých lokalit. Recept jsme ještě dál poladili použitím dalších ingrediencí jako je robin red a GLM extrakt. Náš originální banánový olej taky dotvořil celoroční atraktivitu této návnady, a tak vznikl konečný produkt s vyšší nutriční hodnotou, který chytá velké množství ryb.

První várka experimentálního boilies
První várka experimentálního boilies

Jakmile je recept doladěn k dokonalosti, je v podstatě vytesán do kamene a už ho nebudeme nikdy měnit. Není to potřeba, protože návnada, kterou uvidíte v obchodě v pytlíku, už je hotovým produktem, který v celém procesu vývoje vyšel jako ten nejlepší.

Návnady vyrábíme v obrovském množství. Máme k dispozici tři výrobní stroje, které zvládnou vyrobit až tři tuny krmení každý den.

Základní boilies směsi jsou míchány podle předem určených postupů a ve správném poměru. Mícháme je jen, když je potřebujeme. Můžeme skladovat pouze malé množství, a to jen omezenou dobu. Ale obecně řečeno, chceme mít rychlý obrat, aby byla zajištěna neustálá čerstvost vyrobených směsí.

S masovou produkcí je nevyhnutná důkladná výstupní kontrola
S masovou produkcí je nevyhnutná důkladná výstupní kontrola

Následně se suché složky smíchají s tekutinami a vejci v obrovském mixéru, aby vznikla snadno rolovatelná pasta. Na dávku používáme asi 1000 vajec, z čehož vznikne asi 220 kg hotových návnad v závislosti na použitých ingrediencích a tekutých složkách a atraktorech.

Další fází je vaření návnad, které probíhá ve k tomu určených varných strojích. Nesmírně důležité jsou jednotlivé časy vaření.

Po uvaření se nechají návnady chvíli vychladnout a mraženky pak putují na jeden den do sušící místnosti. Pak jsou rychle zmrazeny v průjezdovém mrazáku, který je zmrazí velmi rychle.

Hotovky jsou sušeny po dobu dvou dnů a pak zabaleny a připraveny k expedici do obchodů. Je tam ale ještě hodně práce předtím. Dostává se nám hodně chvály na naše balení návnad, jelikož v nich nejsou žádné „zmetky“ v podobě nedokonalých návnad. Ty jsou totiž pečlivě vybírány ručně a koncový zákazník tak dostane vysoce kvalitní návnadu. Přesně takovou, jakou jsme už na začátku zamýšleli.

První ryba na testovanou vzorku
První ryba na testovanou vzorku je vždy velkým příslibem

Když hotovky vyjdou ven ze sušičky, nastříkáme na ně ještě trochu esence než jsou zabaleny a odeslány pryč k zákazníkovi.

Je vžitá jakási mylná představa, že hotovky jsou prostě horší než jejich mražený protějšek kvůli konzervantu. To je ale omyl. Ano, jsou na dnešním trhu i hodně špatné hotovky, ale naše návnady jsou jiné. Mají naprosto stejně vysokou nutriční hodnotu jako jejich mražené protějšky a neobsahují žádné nepříjemné konzervační látky. Jsou prostě jiné než mražené, ale v žádném případě ne podřadnější. Mít s sebou mražené a hotové boilies stejné řady představuje opravdovou výhodu. Například mražené návnady Nash jsou navrženy tak, aby po pár dnech ve vodě vyplavaly na hladinu. A tak pokud se nějakým nepochopitelným způsobem stane, že by je něco nechtělo sežrat, nezůstanou hnít na dně a nezničí tak předtím produktivní místo. Hotovky vydrží na dně o několik dní déle, což je velká výhoda, pokud si chodíte krmit dopředu. Taky je to užitečné, když chcete mít v autě rezervu návnad pro případ, že by se ryby rozežraly.

Často se mě rybáři ptají, zda návnadám nevadí opětovné zamražování. Osobně to dělám běžně. Jen je důležité je mít během chytání mimo dosah přímého slunečního záření a udržovat je v suchu. Pak přijdu domů a hodím je do mrazáku. Na každý pytlík, se kterým to udělám, vždy napíšu písmeno X. A už několikrát jsem si velmi dobře zachytal na návnady, které měly na pytlíku 3 nebo dokonce 4 písmena X. Ale obecně řečeno po třech až čtyřech znovuzamraženích, je lepší všechny zkrmit. Nakrmíte tak kapry a ti budou při vaší další návštěvě o kus větší.

Spoustu času, úsilí a péče je věnováno do výroby návnad Nash. Používejte je s důvěrou!

Garry Bayes

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: