Stránka 36 z 44

Re: Výroba boilies

Napsal: 27 zář 2017, 18:32
od verban
Aku zrnitost by mal mat vtaci zob? Ja mam dost hrubu, lebo si ho meliem sam.

Re: Výroba boilies

Napsal: 01 říj 2017, 15:07
od Dinno
200g ptaci zob
100g pšeničné klíčky
100g sójové mouky
100g pšeničné krupice
50g gluten
50g řepkove moucky
50g piv. Kvasnic
50g vitamilk
50g kesein

Tekuta složka

5vajec
30ml konopny olej
2 lžíce medu
20ml melasa
Esence

Tak co vy na to bude to nějakým způsobem držet?

Re: Výroba boilies

Napsal: 03 říj 2017, 11:17
od Luba
verban:
Taky si melu ptačák sám a podle mě to závisí na druhu směsi do které to dáš, ale obecně vůbec nevadí hrubší struktura. Do jarních směsí to melu hodně na hrubo na obyčejném strojku na maso. No a do ostatních koulí nebo když to chci mít jemnější beru mlýnek na mák. Ono vlastně stačí ty semínka rozmáčknout aby pouštěly olej a ostatní věci které obsahují.

Dinno:
Chce to zkusit v malém množství. Pokud by se to nějak drolilo můžeš přidat albumin, nebo dát trochu víc pšeničné mouky. Ta by ostatně asi byla lepší než krupice protože má lepší pojivost. Vajec asi bude málo, vidělbych to tak na 10 středních. Olej bych dal lososový zazimovaný nebo Robin oil. Med bych asi taky vynechal, to radši dej víc melasy nebo NHCD. No a chtělo by to ještě nějakou tekutou potravu a případně esenci a esencák. To jen jak bych to viděl, neber to jako nutnost. Hlavně to chce vyzkoušet a kdyby se nějak zásadně nedařilo tak se ozvi a mrknem na to.

Re: Výroba boilies

Napsal: 12 říj 2017, 16:49
od Dinno
200 rybí a masová moucka
100 los. Moucka
200 pšeničné mouky
50g lt94
50g krevní moucka
100g pšeničné klíčky
50g sójové mouky
50g gluten
50g los. Protein
50g játra
50g jatrovy protein

Vajíčka
30ml tekuta játra
20ml los. Olej
20ml csl
5-15 g španělský pepř.
Esence játra.

Přijde mi tam az moc jater neví zdá to nebude na škodu.

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 říj 2017, 10:12
od Luba
Dinno:
Tak ve směsi vynechej těch "50g játra" a nahraď to třeba Robin Redem nebo pivovarskými kvasnicemi. Játrový protein bych nechal a tekutých jater se většinou používá tak 15 - 20ml. Esence myslím už nebude třeba, bude to játrové dost. Protože složky ve směsi jsou hodně jemné tak by možná ještě neškodilo přidat tak 50g ptačího zobu aby nebyly koule příliš kompaktní a lépe pouštěly do okolí.

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 říj 2017, 18:45
od Dinno
Díky za pomoc. Mám v plánu tam jeste nadrtit skořápky z vajec.

Re: Výroba boilies

Napsal: 15 říj 2017, 19:27
od mpb
Luba píše:
13 říj 2017, 10:12
Dinno:
Tak ve směsi vynechej těch "50g játra" a nahraď to třeba Robin Redem nebo pivovarskými kvasnicemi. Játrový protein bych nechal a tekutých jater se většinou používá tak 15 - 20ml. Esence myslím už nebude třeba, bude to játrové dost. Protože složky ve směsi jsou hodně jemné tak by možná ještě neškodilo přidat tak 50g ptačího zobu aby nebyly koule příliš kompaktní a lépe pouštěly do okolí.
na
Luba:
dneska som robil boilis poslem ti zmesi pozries sa prosim ta na to? cesto v pohode len pri sulani neskorsie zacali praskat
zdala sa mi trochu suchsia ta zmes neviem.
kuk. muka..300g
semolina....200g
soj.muka...250g
pš, klicky...100g
albumin,,,,,20g
gluten........80g
vt.zob........200g
vajecny.zob100g
robin red..50g
pečen prasok.50g
bisqit muka...100g
gamarus.....10g
španielsky peper..20g

13 vajec
aroma brusnica 10ml
olej oliva 40ml
amino sladidlo 10ml

dokopy je to asi 1,6kg zmesi

Re: Výroba boilies

Napsal: 18 říj 2017, 19:05
od Luba
mpb:
Myslím že na vině je kukuřičná mouka protože vstřebává vodu a při větším množství může vysušovat těsto a způsobit tak jeho rozpadávání. Asi bych podstatně snížil její množství ve směsi nebo jí zkusil i zcela vynechat. Vajec by pak mělo stačit tak 10 až 12 středních. Hodně vajec koule na povrchu při vaření tak trochu uzavírá a trvá déle než pak koule začnou "pouštět" potravní signál do okolí. Bisqit moučka by také šla vynechat, ale můžeš jí tam klidně nechat. To je na Tobě. Olej bych radši použil lososový zazimovaný. Chce to zkusit na malém množství, ale myslím že to bude v pořádku.

Re: Výroba boilies

Napsal: 05 lis 2017, 19:54
od ešd
Ahoj, chtěl bych se zeptat ohledně konzervování dom. boilie. Slyšel jsem o konzervaci se solí, ale nevím jestli je vhodné i pro sladké boilie (vanilka, med i různé druhy ovoce)? Popřípadě poraďte jiný druh konzervace. ;)

Re: Výroba boilies

Napsal: 05 lis 2017, 20:18
od Fit
ešd: Ahoj, na sladké boilies můžeš použít místo soli cukr. Ale asi by nevadila ani ta sůl. Tady máš nějaké odkazy na toto téma, které by Ti mohly pomoct ;).

- Konzervujeme boilies bez chemie
- Netradiční konzervace boilies
- Konzervace boilies

Re: Výroba boilies

Napsal: 05 lis 2017, 20:35
od ešd
Díky, na některé odkazy už jsem koukal ale radši jsem se chtěl zeptat tady, ale ten cukr určitě zkusím. :D

Re: Výroba boilies

Napsal: 08 lis 2017, 19:06
od mpb
Luba píše:
03 říj 2017, 11:17
verban:
Taky si melu ptačák sám a podle mě to závisí na druhu směsi do které to dáš, ale obecně vůbec nevadí hrubší struktura. Do jarních směsí to melu hodně na hrubo na obyčejném strojku na maso. No a do ostatních koulí nebo když to chci mít jemnější beru mlýnek na mák. Ono vlastně stačí ty semínka rozmáčknout aby pouštěly olej a ostatní věci které obsahují.

Dinno:
Chce to zkusit v malém množství. Pokud by se to nějak drolilo můžeš přidat albumin, nebo dát trochu víc pšeničné mouky. Ta by ostatně asi byla lepší než krupice protože má lepší pojivost. Vajec asi bude málo, vidělbych to tak na 10 středních. Olej bych dal lososový zazimovaný nebo Robin oil. Med bych asi taky vynechal, to radši dej víc melasy nebo NHCD. No a chtělo by to ještě nějakou tekutou potravu a případně esenci a esencák. To jen jak bych to viděl, neber to jako nutnost. Hlavně to chce vyzkoušet a kdyby se nějak zásadně nedařilo tak se ozvi a mrknem na to.
Luba: môžeš mi poradit chcem si spravit vlastny dip do studenej vody na akej baze by mal byt alkoholovej alebo inej? dík

Re: Výroba boilies

Napsal: 09 lis 2017, 11:38
od Luba
mpb: Do studené vody je asi nejlepší použít esence na lihové bázi, protože líh se ve studené vodě rozpouští nejlépe. Někdy se používá i glykol nebo propylenglykol speciálně upravený pro lepší rozpustnost ve studené vodě a to na dipy a esence nanášené na boilies rozprašovačem, kde je žádoucí dobrá přilnavost. Olejové esence se rozpouští ve studené vodě špatně (pokud nejsou přímo upravené na použití do studené vody), ale zase mají vzhledem k tomu delší výdrž. Takže osobně bych volil kombinaci lihové báze 70-80% a olejové.

Re: Výroba boilies

Napsal: 10 lis 2017, 22:02
od verban
Podarilo sa mi spravit bolies, ktore chyta paradne pokial aj nim zakrmujem. Je pravda, ze cena sa vysplhala na 9 eur za kg, co uz si mozem kupit z obchodu. No v mojom viem co mam (60 % mucok), ale stale sa mi nepodarilo vyriesit, ze ho musim sulat rucne. No aj tak som rad, lebo na moje som chytil zatial moju najvacsiu rybu. Skusal som vsetko mozne, ale stale sa mi v rollbale lame. No aj tak som rad, lebo chyta paradne a sam si mozem zostrojit aby pustalo tak rychlo, tak ako potrebujem. No je pravda, ze mi to zerie aj cas, lebo si suroviny sam meliem a donasam z mimo EU kde su ceny uplne niekde inde.

Re: Výroba boilies

Napsal: 12 lis 2017, 17:13
od mpb
Luba píše:
09 lis 2017, 11:38
mpb: Do studené vody je asi nejlepší použít esence na lihové bázi, protože líh se ve studené vodě rozpouští nejlépe. Někdy se používá i glykol nebo propylenglykol speciálně upravený pro lepší rozpustnost ve studené vodě a to na dipy a esence nanášené na boilies rozprašovačem, kde je žádoucí dobrá přilnavost. Olejové esence se rozpouští ve studené vodě špatně (pokud nejsou přímo upravené na použití do studené vody), ale zase mají vzhledem k tomu delší výdrž. Takže osobně bych volil kombinaci lihové báze 70-80% a olejové.
Luba: neutralne vyvazene boilis sa robi tak ze sa pridava korkova drť az kym sa gulicka nebude nadnasat vo vode?

Re: Výroba boilies

Napsal: 12 lis 2017, 20:02
od Luba
mpb: V podstatě je to tak jak píšeš, ale jde použít i třeba antarktic krill nebo krevetovou moučku které jsou vzplývavé. Ono vlastně se to boilies nemusí ve vodě "vznášet" ale jde o to, že odlehčenou kouli kapr mnohem lépe nasaje. I pokud chce nasát kuličku poblíž většinou mu ta neutrálně vyvážená koule přímo skočí do tlamky. Tohoto efektu se ale dá dosáhnout i jednoduchým způsobem např. půlku normálního potáplivého boilies doplnit půlkou plovoucí koule, nebo kouskem plovoucí pěny či mezi půlky koule vložit plátek plochého korkového kroužku třeba ze špuntu. Tyto metody jsou pro mě mnohem jednodužší než vyrábět a vozit sebou neutrální koule a dají se vždy vyrobit přímo na místě s možností lehce se přizpůsobit místním podmínkám na revíru.

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 lis 2017, 09:08
od V.S.
Obrázek
Ja len doplnim ze este sa da pri vyrobe pridat do vlastnej zmesi zmes na vyrobu plavajuceho bolies pridadne pouzit tuto vychytavku ktoru ja s oblubou pouzivam na odlahcenie tigrieho orecha ale aj bolies.

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 lis 2017, 17:56
od mpb
Luba píše:
12 lis 2017, 20:02
mpb: V podstatě je to tak jak píšeš, ale jde použít i třeba antarktic krill nebo krevetovou moučku které jsou vzplývavé. Ono vlastně se to boilies nemusí ve vodě "vznášet" ale jde o to, že odlehčenou kouli kapr mnohem lépe nasaje. I pokud chce nasát kuličku poblíž většinou mu ta neutrálně vyvážená koule přímo skočí do tlamky. Tohoto efektu se ale dá dosáhnout i jednoduchým způsobem např. půlku normálního potáplivého boilies doplnit půlkou plovoucí koule, nebo kouskem plovoucí pěny či mezi půlky koule vložit plátek plochého korkového kroužku třeba ze špuntu. Tyto metody jsou pro mě mnohem jednodužší než vyrábět a vozit sebou neutrální koule a dají se vždy vyrobit přímo na místě s možností lehce se přizpůsobit místním podmínkám na revíru.
Luba: ok rozumiem toto ma nenapadlo :?:
ešte jednu vec ak mozes poradit ktore komponenty uzatvaraju boilis co by sa nemali pouzivat alebo aspon pŕimneřeňe?

Díky páni!

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 lis 2017, 18:10
od mpb
mpb píše:
13 lis 2017, 17:56
Luba píše:
12 lis 2017, 20:02
mpb: V podstatě je to tak jak píšeš, ale jde použít i třeba antarktic krill nebo krevetovou moučku které jsou vzplývavé. Ono vlastně se to boilies nemusí ve vodě "vznášet" ale jde o to, že odlehčenou kouli kapr mnohem lépe nasaje. I pokud chce nasát kuličku poblíž většinou mu ta neutrálně vyvážená koule přímo skočí do tlamky. Tohoto efektu se ale dá dosáhnout i jednoduchým způsobem např. půlku normálního potáplivého boilies doplnit půlkou plovoucí koule, nebo kouskem plovoucí pěny či mezi půlky koule vložit plátek plochého korkového kroužku třeba ze špuntu. Tyto metody jsou pro mě mnohem jednodužší než vyrábět a vozit sebou neutrální koule a dají se vždy vyrobit přímo na místě s možností lehce se přizpůsobit místním podmínkám na revíru.
Luba: ok rozumiem toto ma nenapadlo :?:
ešte jednu vec ak mozes poradit ktore komponenty uzatvaraju boilis co by sa nemali pouzivat alebo aspon pŕimneřeňe?

Díky páni!
co hovorite na tento recept?

semolina 200g
EZT mucka 200g
biela ryba 50g
losos 50g
pš klicky 100g
albumin 50g
ryb. protein 20g
pečeň extrakt 50g
soj. muka 100g
hyď.protein 50g
konope mlete 50g
glm extrakt 50g
vajicka 10-12ks
sol
losos olej zazim. 30ml
aminokomplex 60ml
chili
ďakujem za názory.

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 lis 2017, 19:17
od Luba
mpb: Ten recept je sice dost složitý, ale v podstatě mu není co vytknout. Snad jenom u toho aminokomplexu se řiď spíš doporučeným dávkováním výrobce, tedy pokud si ho neděláš sám.
No a k té první otázce: Boilies uzavírají především vysoké dávky hodně jemných komponentů, proto je dobré koule "nakypřit" třeba používáním ptačích zobů a třeba extrudovaných mouček, ořechů a tak podobně. Také suroviny které se špatně rozpouští, ale při těch dávkách co se běžně používají to nebývá problém. I hodně vajec dokáže koule uzavřít, proto někteří používají vejce sušená že se lépe rozvrství v kouli. Tekutá vejce se při vaření uvaří prvně na povrchu boilies. Dobře se dají koule "uzavřít" i velkou dávkou jater. No takže obecně platí nepřehánět dávkování jednotlivých frakcí v boilies a držet se doporučení výrobců nebo se řídit zkušenostmi ostatních z návodů na výrobu boilies.