Výroba boilies
Diskutujte zde prosím pouze na témata ohledně boilies a pelet určených pro lov kaprů. Tato diskuze je moderována a nevhodné příspěvky (vulgární výrazy, urážky apod...) budou odstraněny! Váš příspěvek nesmí být v rozporu s pravidly kaprařského fóra. Děkujeme za dodržování těchto pravidel.
Komerční sdělení
- Reklama
-
- Člen
- Příspěvky: 10
- Registrován: 12 led 2017, 22:29
-
- Člen
- Příspěvky: 10
- Registrován: 12 led 2017, 22:29
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Instinkt Capr » 26 led 2018, 22:48
Re: Výroba boilies
Příspěvek od V.S. » 29 led 2018, 09:51
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 30 led 2018, 20:18
Celá semínka upražím za stálého míchání na normální železné smaltované pánvi. Není třeba pražit moc dlouho. Jak začnou semínka praskat a lítat z pánve, ztlumím teplotu a ještě pár minut nechám dojít. Získají krásnou vůni trochu po oříškách. Namelu je až vychladnou.
Kdybys je namlel před pražením asi by to bylo místy spálené a olej bys měl na pánvi místo v boiliesu. Vlastní pražení není zrovna voňavá procedura, ale výsledek určitě stojí za to. O tisíc procent lepší než koupit drahé žluklé mleté konopí v igelitu. A proto také je třeba moc dlouho upražené mleté konopí neskladovat.
Re: Výroba boilies
Příspěvek od kobr.d » 03 úno 2018, 20:06
Já jsem to posledně dělal podle návodu, který jsem našel kdesi na plavačkářském webu. Nepražil jsem ho tedy tak dlouho a častěji jsem ho kontroloval. Měl jsem strach abych ho nespálil. Upražené konopí jsem potom i ochutnal a bylo chuťově úplně někde jinde než nepražené.Luba píše: ↑30 led 2018, 20:18kobr.d:
Celá semínka upražím za stálého míchání na normální železné smaltované pánvi. Není třeba pražit moc dlouho. Jak začnou semínka praskat a lítat z pánve, ztlumím teplotu a ještě pár minut nechám dojít. Získají krásnou vůni trochu po oříškách. Namelu je až vychladnou.
Kdybys je namlel před pražením asi by to bylo místy spálené a olej bys měl na pánvi místo v boiliesu. Vlastní pražení není zrovna voňavá procedura, ale výsledek určitě stojí za to. O tisíc procent lepší než koupit drahé žluklé mleté konopí v igelitu. A proto také je třeba moc dlouho upražené mleté konopí neskladovat.
návod: Pražení provádíme tak, že do předehřáté trouby vložíme plech s konopným semínkem a na cca 250 stupňů pražíme cca 5 minut. Poté konopí promícháme a pražíme dalších 5 minut. Následně konopí opět promícháme troubu vypneme a necháme dalších cca 10 minut odstát. Poté vyjmeme plech z trouby, necháme zchladnout a konopí rozemeleme.
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Návštěvník » 04 úno 2018, 17:00
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 04 úno 2018, 20:44
Moučku z hmyzu a larev občas používám, ale problém je její složení. Pokaždé je totiž úplně jiná, asi podle toho jaký hmyz obsahuje. No a proto je pro mne jednodužší použít třeba bentos. Ale osobně si myslím že čas hmyzího boilies ještě určitě přijde a že je v tom velký potenciál. Jen je prostě potřeba se naučit ho připravovat tak jak to rybám nejlépe vyhovuje a to asi nebude usušit a namlet....
kobr.d:
No tak to vidíš, ty návody na pražení konopí mi připadají téměř totožné, já jen nemám v boiliesárně elektrickou troubu ale obyčejný vařič...
a pro Návštěvníka:
Rychlost rozpadu boiliesu jednoznačně závisí na celkovém složení. Ale pro úplnost dobu rozpadu prodlužují komponenty které vytvrzují boilies (například Albumin, Laktalbumin, Kaseinát a tak pod.) Ovšem zase mají při větších dávkách i svoje negativní stránky (třeba Kaseinát bobtná a je poměrně kyselý). Lepší variantou je vytvoření dalšího obalu boilies např. namočením do nějakého dipu nebo tekuté potravy a zasypáním suchým dipem nebo třeba suchou směsí a nechat vyschnout.
Re: Výroba boilies
Příspěvek od kobr.d » 05 úno 2018, 14:28
200g sójové mouky, i když tepelně upravené se mi zdá dost kvůli její horší stravitelnosti.
200g krupice
200g sójová mouka
300g rybí moučka
80g pšeničné klíčky
50g drcené konopí
150g telecí mléko
10g černý pepř
10g chilli prášek
Napadá mě dát místo 200g sójové mouky pouze 100g+100g extrudované kukuřičné mouky (měla by mít lepší stravitelnost než sójová) nebo 100g vaječného ptačího zobu.
Ubrat 50g mléka a nahradit je robin redem, mletou paprikou nebo pivovarskými kvasnicemi.
200g krupice
100g sójová mouka (o 100g méně)
100g kukuřičná mouka extrudovaná (nebo vaječný ptačí zob)
300g rybí moučka
80g pšeničné klíčky
50g drcené konopí
100g telecí mléko (o 50g méně)
50g robin red (paprika, pivovarské kvasnice)
10g černý pepř
10g chilli prášek
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 05 úno 2018, 16:48
Já bych se přikláněl spíš k tomu ptačímu zobu protože kukuřičná mouka vstřebává vodu a při větším množství může vysušovat těsto a způsobit tak jeho rozpadávání. Navíc má jen hodně málo proteinů (asi jen 10%). Ptačí zob je přirozenější volba a taky těsto trochu nakypří a koule budou lépe pouštět.
Ještě bych se zamyslel nad telecím mlékem, protože mi do rybího boilies s robin redem moc nesedí. Mléčné proteiny se hodí spíš do jiných typů směsí a mohly by tady působit trochu rušivě, ale můžeš to samozřejmě zkusit.
Já bych použil radši třeba bentos nebo moučku z pstruhových pelet třeba i napůl s pivovarskými kvasnicemi.
Jinak ale není připomínek a mělo by to být v pořádku.
Re: Výroba boilies
Příspěvek od kobr.d » 05 úno 2018, 18:48
Mám doma vaječný ptačí zob s hmyzem, tak použiju ten.
K tomu mléku, měl jsem právě vždy za to, že mléčné proteiny (kasein, laktalbumin, syrovátka, sušené mléko) se v menším poměru používají i v rybích směsích. Asi hlavně kvůli rozpustnosti ve vodě (kromě kaseinu) a chuti.
Dříve jsem celkem úspěšně chytal na směs:
300g rybí moučka
200g vaječný ptačí zob
100g sušené mléko
200g pšeničná krupice
100g sójová mouka
50g albumin
50g sušená játra
Chtěl bych ji trochu "vyšperkovat" kvůli stravitelnosti a chuti. Přidat právě pražené konopí, pšeničné klíčky, koření, kvasnice.
Re: Výroba boilies
Příspěvek od zimbuch » 05 úno 2018, 21:26
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 12 úno 2018, 17:34
O.K. Mléčné proteiny se v rybině někdy používají, jen mě nesedí ta kombinace přímo v té Tvé směsi hlavně kvůli RobRedu. Ale jak říkám můžeš to zkusit, třeba to bude zrovna ono...
Sojovku bych určitě úplně neodboural a obávám se že když ubereš ještě o 100 krupici tak už to nebude moc držet pohromadě (jak píše zimbuch) ale má pravdu s těmí kvasnicemi 20 g je až dost.
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Robo39 » 28 úno 2018, 22:02
225g mletá pražená semena
100g sojová mouka
125g kukuřičná muka
200g pš.krupice
150g sušené mléko
100g pš.klíčků
50g gluten
2 pl .van cukru to zhruba odpovidá 20g
7 vajec
2pl.medu
2Lž. potravinážské Esence jahoda
1 saček barviva,červená
15 ml.oleje
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 01 bře 2018, 14:09
Myslím že by to takhle mohlo být. Jen mám několik drobných připomínek.
Kukuřičná mouka je trochu záludná a poměrně dost vysuší těsto. Já vím že se traduje že kapři kukuřici milují, ale nejlépe v mléčné zralosti a v celku. Moučka moc úspěšná není a málokdo jí používá. Takže bych jí radši nahradil něčím víc aromatickým, klidně i třeba nějakou rybí moučkou v kombinaci třeba s pivovarskými kvasnicemi, nebo nějakým extraktem (játra, mušle) prostě smrádek...
Na slazení vanilkový nebo vanilínový cukr omezují trvanlivost boilies a jsou náchylné na zaplísnění, to samé se týká medu, takže tady bych doporučil nějaké lepší sladidlo (třeba NHDC, Talin a nebo jednoduše melasu).
Potravinářské esence (aromata) poměrně rychle ztrácí svou vůni. Lepší použít několik kapek esence určené přímo pro ryby....
No a barva. Nemyslím že by ryba věděla že jahoda je červená. Řídí se spíš tím jak to voní a hlavně chutná, takže zbytečný balast.
Základní přehled máš a tak to ber opravdu jenom jako připomínky, je jen na Tobě jak si to poskládáš. Ať se daří
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Robo39 » 01 bře 2018, 14:42
50ml melasy
6g betaunu
5-10g mleté skořice
2 kl Esence jahoda
15ml oleje
Bude to OK?
- Kaprařské vybavení a technika lovu
- ↳ Pruty a navijáky
- ↳ Montáže a návazce
- ↳ Kaprařská bižuterie
- ↳ Ostatní vybavení
- ↳ Technika lovu
- Nástrahy a návnady
- ↳ Boilies a pelety
- ↳ Partikly
- ↳ Ostatní nástrahy a návnady
- Revíry
- ↳ České a slovenské revíry
- ↳ Zahraniční revíry
- Kaprařský bazar
- ↳ Nabídka
- ↳ Poptávka
- Ostatní fóra
- ↳ Zprávy od vody
- ↳ Akce, závody a výstavy
- ↳ Literatura, filmy a videa
- ↳ Zajímavé weby
- ↳ Představ se!
- ↳ Vše o tomto serveru
- ↳ Nezařazená témata