Stránka 41 z 43

Re: Výroba boilies

Napsal: 22 kvě 2018, 21:18
od Fit
ešd: Tady máš citaci pro vysvětlení:
Směsi často označované jako 50/50 (původně podle přibližného obsahu 50 % proteinů a 50 % ostatních látek), tzn. méně nákladné mixy s nižším obsahem výživných látek včetně nižšího obsahu proteinů. Jako základní suroviny jsou zde převážně použity krupice, sójová mouka, kukuřičná mouka, syrovátka apod. U těchto „chudších“ směsí je dráždivosti pro kapra dosahováno přimísením větších dávek atraktorů, esencí, dráždidel. Někdy jsou označovány jako směsi s okamžitým účinkem.
To znamená, že přesné složení směsí se u různých výrobců liší a není to vždy stejné. Více o typech směsí si můžeš přečíst třeba v tomto článku, ze kterého jsem citoval tuhle pasáž , doporučuji přečíst ;) : http://www.casopisrybarstvi.cz/articles ... _pouzivame

Re: Výroba boilies

Napsal: 23 kvě 2018, 18:53
od ešd
Suoer, díky za odpověď ;)

Re: Výroba boilies

Napsal: 12 črc 2018, 05:55
od Heda.15
Dobrý den pánové, sem sice novým členem,a po shlédnutí a přečtení spoustu článku a td.,mam asi blby dotaz. Rad bych si vyzkoušel výrobu boilies a taky něco vytvořil vlastníma rukama.jelikož sem začátečník a nevím od jakého receptu se mám odpichnout.asi bych potřeboval poradit s jakým receptem začít a tím to vás oslovit o pomoc

Re: Výroba boilies

Napsal: 20 črc 2018, 13:04
od Luba
Heda.15:
Myslím že nejlepší by pro Tebe na začátek bylo zkusit nějakou hotovou směs. Ale pokud tedy máš zájem vyrobit si nějakou svojí směs zalistuj zpátky v tomto tématu na stránku tuším 38, kde je od Kobr.d nakopírovaný článek "Jak navrhnout svůj vlastní základní mix".
Je to asi to nejlepší jak se zorientovat v úplně základní problematice výroby a sestavování vlastních směsí pro boilies. Zamysli se nad tím a zkus si nějakou směsku navrhnout. Když jí sem pak napíšeš tak Ti to rozebereme a bu´d schválíme nebo aspoń poradíme co je tam třeba špatně nebo jak by to bylo lepší.
V tomto tématu je i spousta směsí hotových a můžeš i třeba najít jak jsme dávali některé dohromady.
Také přemýšlej jaký typ boilies bys chtěl udělat, jestli sladké ovocné, masovky či rybinu a hlavně kde a jak na to budeš chytat.
Zároveň se omlovám že jsme na Tvůj příspěvek zareagovali za dlouho, ale teď chytáme a k počítači se dostanem spíš vyjímečně.
Ať se daří a ozvi se!

Re: Výroba boilies

Napsal: 20 lis 2018, 17:46
od mpb
Luba píše:
15 bře 2018, 09:36
mpb:
Boostery jsou kombinací tekutých potrav, oleje a nějakých aditiv. Zpravidla se do nich ještě přidává nějaká esence. Záleží na tom zda je budeš používat do studené nebo teplé vody a podle toho se mění typ oleje nebo se třeba i kombinují a pak to lze použít pro oba typy vody (jaro i podzim). Ještě jsou i specielní zimní boostery kde se část olejů nahrazuje třeba lihem. Vlastně se to prostě naředí. Tady se ale občas stane že líh vytáhne z koulí vodu a boile ztvrdnou na kamen když je tam necháš dlouho.

Výroba boosteru je docela složitá věc která by si možná zasloužila i svoje vlastní téma, protože se blíží složitosti výroby boilies co se týká složení i poměrů, ale i pokud v tom nebudeme hledat žádnou vědu nemůže se toho zas až tolik pokazit když se to na boilies naleje. Maximálně pár koulí vyhodíš když to nebude chytat.
Zdarec Luba: prosím Ťa, pri zložení tekutej zmesi do boilies kolko by malo ísť tekutej potravy na vajíčka je na to nejaká miera?
dík za info

Re: Výroba boilies

Napsal: 21 lis 2018, 10:28
od Luba
mpb:
Není to až tak jednoznačné a u různých výrobců se to dost liší. Ale jestli budeme brát doporučení dávkování u hotových aminokomplexů, tak se pohybuje zpravidla v rozmezí 5 - 7 ml na jedno střední vejce. Ale jsou i vyjímky. Všechno záleží na složení aminokomplexu.
U doma vyrobených tekutých složek bych považoval těch 5 - 7 ml na jedno střední vejce za takový základ pro "odpíchnutí". Je třeba zkoušet a klidně se může stát že se dávka časem začne hodně lišit v závislosti na použitých komponentech. Obecně to lze popsat tak že když dáš hodně koncentrované věci dávka by se měla snižovat a naopak u málo koncentrovaných zvyšovat. Ale to je jen jeden z mnoha aspektů. Vyrobit dobrý mix tekutých složek je dost věda a složitostí se blíží výrobě dobré základní směsi. Ale zase je tu spousta možností jak měnit jednoduše a rychle poměry a dávkování pro vyzkoušení. Lehce si uděláš pár koulí třeba se zvyšující se dávkou pro pokus co ryby na to...

Re: Výroba boilies

Napsal: 05 pro 2018, 17:13
od vena
Zdravím chlapi,jsem zde nový,doufám že mě přiberete mezi sebe,dík

Re: Výroba boilies

Napsal: 05 pro 2018, 17:14
od vena
Chci se zeptat jestli někdo nakupujete věci od CC MOORE?

Re: Výroba boilies

Napsal: 05 pro 2018, 23:14
od Luba
vena:
Zdravím a vítej. Některé komponenty do boilies od CC MOORE beru především ve velkých baleních. Hlavně moučky a esencionální oleje, ale i ostatní věci a musím říct že je to 100% kvalita a naprostá spokojenost. Cena je pravda trochu vyšší, ale při těch větších množstvích se to trochu srovná a dá se to snést.

Re: Výroba boilies

Napsal: 06 pro 2018, 17:31
od vena
Luba - ahoj a děkuji za přivitáni, kupuješ to přímo na jejích stránkách,což jsou v angličtině,nebo máš jiný odkaz,kolik eventualně stojí doprava,díky moc

Re: Výroba boilies

Napsal: 06 pro 2018, 19:24
od Luba
vena:
Něco mi vozí kamarádi a něco si objednávám na http://www.ccmoore.cz/ kde je ke stažení ceník, ale musíš vědět přesně co chceš, protože popis je velice strohý. Tady to jsou stránky které "obhospodařuje" MIK a tak si můžeš objednané zboží vyzvednout ( a i objednat) na prodejnách Mikbaitsu, takže poštovné odpadá.

Re: Výroba boilies

Napsal: 06 pro 2018, 19:48
od Návštěvník
luba- díky moc kouknu na to

Re: Výroba boilies

Napsal: 03 led 2019, 19:42
od Jenonyrso
Zdar. Je možné že větší než předepsané dávkování konzervantu způsobí že je kulička tvrdší než bývala ze směsi bez konzervantů? Díky 😉

Re: Výroba boilies

Napsal: 04 led 2019, 12:22
od safa
Neřekl bych že konzervanty způsobují tvrdost. Já do koulí žádné konzervanty nedávám a mám je tvrdé jak šutr. Tvrdost ovlivňují vejce a délka sušení boilisu toť má zkušenost.

Re: Výroba boilies

Napsal: 04 led 2019, 13:25
od Luba
Já teda taky konzervanty nepoužívám. Ale když se zamyslím že se doporučuje přidávat konzervant do tekutých složek, nebo před konzervováním hotových koulí je nechat několik dní vysušit a voda se pak nahradí konzervantem, tak asi drobet ztvrdnou. Mám zkušenost že koule nechané dlouhou dobu v lihovém dipu ztvrdly na kamen protože líh z nich vytáhl veškerou vodu.
Takže asi je to možné protože konzervanty obsahují glutamáty které taky účinně vstřebávají vodu.

Re: Výroba boilies

Napsal: 05 led 2019, 08:55
od vena
Zdarec,chlapi mám dotaz,dáváte někdo ,Glycerol do těsta? Jestli ano ,prosím kolik ho dávate na kilo nebo jak ho jinak aplikujete na koule hi, dík

Re: Výroba boilies

Napsal: 05 led 2019, 23:50
od Luba
Glycerol (E 422) se používá v malých dávkách jako sladidlo a na změkčování např. želé, žvýkaček a tak podobně. U boilísu se používá jako nosič esencí. Minimální dávky jsou víceméně žádoucí z důvodu jeho mírné jedovatosti. Např u člověka vyvolá otravu už dávka kolem 100g. Takže bych se asi jeho užití do boilies radši vyhnul až na použití glycerínových esencí, kde je naředěný skutečně na minimum.
Proč ho chceš dávat do těsta? Jako konzervant? Nebo aby Ti v zimě koule nezamrzly? (Promiň, blbej fór!)

Re: Výroba boilies

Napsal: 06 led 2019, 19:39
od vena
Luba píše:
05 led 2019, 23:50
Glycerol (E 422) se používá v malých dávkách jako sladidlo a na změkčování např. želé, žvýkaček a tak podobně. U boilísu se používá jako nosič esencí. Minimální dávky jsou víceméně žádoucí z důvodu jeho mírné jedovatosti. Např u člověka vyvolá otravu už dávka kolem 100g. Takže bych se asi jeho užití do boilies radši vyhnul až na použití glycerínových esencí, kde je naředěný skutečně na minimum.
Proč ho chceš dávat do těsta? Jako konzervant? Nebo aby Ti v zimě koule nezamrzly? (Promiň, blbej fór!)
No také jsem se nechal unést p.Kunou,jestli jste viděli mícha to s konzervantem a esenci. Pak čast teto směsi nali do plast.bedýnky a v tom namáčí uvařené boilies. :D Tak nevím co vy nato ? My to chtěli dávat přímo do koulí aby tolik neztvrdly,tak nevíme no :shock: :shock:

Re: Výroba boilies

Napsal: 06 led 2019, 20:23
od Luba
vena:
Nejsem příznivcem konzervantů a myslím že mnohem lepší je po uvaření boilies napustit trochou aminokomplexu, boosterem, dipem nebo částí tekutých složek které se dávaly do těsta, popř třeba prostým lososovým olejem a šupnout do mrazáku. Po rozmražení jsou koule jako čerstvé a v prodyšném síťovém sáčku vydrží i týden na rybách. Samozřejmě vyschnou a ztvrdnou ale to jim nevadí. Snad se jen hůř propichují jehlou, ale na záběry to nemívá vliv. Po návratu z rybačky jdou zpátky do mrazáku. To jde i několikrát opakovat a potom ještě jdou používat na krmení.

Re: Výroba boilies

Napsal: 11 led 2019, 20:54
od fishbull
No také jsem se nechal unést p.Kunou,jestli jste viděli mícha to s konzervantem a esenci. Pak čast teto směsi nali do plast.bedýnky a v tom namáčí uvařené boilies. :D Tak nevím co vy nato ? My to chtěli dávat přímo do koulí aby tolik neztvrdly,tak nevíme no :shock: :shock:
[/quote]



Tak jestli budeš sledovat tohle medialní hovado tak už v životě nic nechytneš. Nebo jsi viděl nějaké pěkné ryby které chytil?