Stránka 42 z 43

Re: Výroba boilies

Napsal: 11 led 2019, 21:01
od fishbull
Luba píše:
05 led 2019, 23:50
Glycerol (E 422) se používá v malých dávkách jako sladidlo a na změkčování např. želé, žvýkaček a tak podobně. U boilísu se používá jako nosič esencí. Minimální dávky jsou víceméně žádoucí z důvodu jeho mírné jedovatosti. Např u člověka vyvolá otravu už dávka kolem 100g. Takže bych se asi jeho užití do boilies radši vyhnul až na použití glycerínových esencí, kde je naředěný skutečně na minimum.
Proč ho chceš dávat do těsta? Jako konzervant? Nebo aby Ti v zimě koule nezamrzly? (Promiň, blbej fór!)
Glycerínové esence? ...... měl jsi na mysli Propylenglykol tedy propan-1,2-diol

Re: Výroba boilies

Napsal: 12 led 2019, 15:14
od Luba
fishbull:
Jo promiň, ale nechtěl jsem zabíhat do té chemie moc hluboko. Propylenglykol lze získat krom jiného i přeměnou glycerolu. Víme o co jde ale obecně se používá název glycerolové esence (nebo dokonce glycerínové) a třeba lihové. Jde jenom o název.

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 led 2019, 10:32
od vena
fishbull
zdravím,ano nechali jsme se unést Tím hovadem jak píšete,ale dalo Nám to s klukem aspon inspiraci a chut začít míchat své koule. Neměli jsme vůbec páru co jak spolu a hodně Nám pomáhá p.Luba a zato mu děkujem.
Jinak jsme si sestavili toto!

150 -rybí moučka 72
150- hunáčková moučka
100- kuku. moučka
100-krupice
100-klíčky
100-suš.mléko
50-pivovarské kvasnice
50-suš.krev
100 -sojova mouka,pražená
100-játra ,sušená,nebo čerstvá

dip- česnek
10ml-olej lososový
5ml- bcca-aminokomplex
cca - vajíček

Táák a ted babo rad co stím? Docela dobře se to koulelo. Jinak to byl takový Náše první směs co jsme si jako laici sestavil. Jo snesem kritiku a rádi si necháme poradit,děkujem Všem za negativní i pozitivní přízpěvky.

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 led 2019, 16:01
od Luba
vena:
K té základní směsi mám jen malinkou připomínku. Asi bych vynechal kuku. moučku (nebo jí ubral) protože vysušuje těsto a přidal nějaký ptačí zob, nebo třeba mleté konopí a tak podobně (tak asi 50) pro lepší uvolňování atraktantů. Koule budou nadýchanější. Mám totiž pocit že budou mít snahu při vysušení praskat. Potom by asi nebylo od věci o těch 50 zvednout krupici (lepší je semolina) kvůli pojivosti. Játra do suché směsi samozřejmě sušená, čerstvá do vajec.

U tekutých složek nepoužívej dip (je vhodnější až na hotové koule před chytáním), olej je v pořádku a může ho být i víc, klidně až do 50ml (do chladné vody je lepší zazimovaný), co se týče aminokomplexu tak BCCA je určen pro lidi sportovce. Ryby mají trochu odlišné trávení, takže je vhodnější aminokomplex pro ryby (např od Nikla, JetFish nebo jiných výrobců, je jich hafo), dávkování podle návodu výrobce (zpravidla to bývá kolem 50ml na kilo směsi). Můžeš si i rovnou vybrat příchuť a není pak nutná esence. Vajec odhaduji tak 10 - 12 na kilo směsi.

Pro začátek je to dobrý a časem to určitě vylepšíte. Ať už svým aminokmplexem, esencionálními oleji, nebo chuťovými stimulátory, extrakty a tak podobně. Teď jde především o to aby se to dobře šoulalo a slušně to chytalo. Dobrá suchá směs je základ a pořádně jí "dotunit" není jednoduché. Pak už se dá experimentovat v tekutých složkách a přizpůsobovat se revíru, počasí i chuti ryb.

Ať se daří!

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 led 2019, 16:15
od vena
Luba píše:
13 led 2019, 16:01
vena:
K té základní směsi mám jen malinkou připomínku. Asi bych vynechal kuku. moučku (nebo jí ubral) protože vysušuje těsto a přidal nějaký ptačí zob, nebo třeba mleté konopí a tak podobně (tak asi 50) pro lepší uvolňování atraktantů. Koule budou nadýchanější. Mám totiž pocit že budou mít snahu při vysušení praskat. Potom by asi nebylo od věci o těch 50 zvednout krupici (lepší je semolina) kvůli pojivosti. Játra do suché směsi samozřejmě sušená, čerstvá do vajec.

U tekutých složek nepoužívej dip (je vhodnější až na hotové koule před chytáním), olej je v pořádku a může ho být i víc, klidně až do 50ml (do chladné vody je lepší zazimovaný), co se týče aminokomplexu tak BCCA je určen pro lidi sportovce. Ryby mají trochu odlišné trávení, takže je vhodnější aminokomplex pro ryby (např od Nikla, JetFish nebo jiných výrobců, je jich hafo), dávkování podle návodu výrobce (zpravidla to bývá kolem 50ml na kilo směsi). Můžeš si i rovnou vybrat příchuť a není pak nutná esence. Vajec odhaduji tak 10 - 12 na kilo směsi.

Pro začátek je to dobrý a časem to určitě vylepšíte. Ať už svým aminokmplexem, esencionálními oleji, nebo chuťovými stimulátory, extrakty a tak podobně. Teď jde především o to aby se to dobře šoulalo a slušně to chytalo. Dobrá suchá směs je základ a pořádně jí "dotunit" není jednoduché. Pak už se dá experimentovat v tekutých složkách a přizpůsobovat se revíru, počasí i chuti ryb.

Ať se daří!
Ahoj,zdravíme,děkujeme za přípomínky a skusíme to poupravit a uvidíme co a jak,jen k té esenci,nedávat vůbec do vajíček? Ještě bychom měli dotaz ohledně 2 druhů esenci,třeba ananas-monstr crab,nebo švestka-blec peper,jak to udělat? jo ještě ,dávame do vajíček melesu,může být ,dávali jsme tak od oka poradte kolik na kilo směsi,děkujem

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 led 2019, 17:01
od Luba
vena:
Myslím že si trochu nerozumíme, dip není esence i když jí trochu obsahuje. Je určen hlavně na zatraktivnění koulí před chytáním, ještě existují boostery kterými se zalévá krmné boilí nebo třeba pelety nebo partikl. Esence jsou koncentrované vonné a chuťové silice kterých se dává jen pár kapek. Dále pak ještě existují esencionální oleje, které se hodně používají k selekci malých ryb a dávky jsou též několik kapek.
Takže do těsta na boilí se používají esence a esencionální oleje. Pokud dáte hotový aminokomplex už jsou esence v něm. To patří do vajec. Příchutě aminokomplexů si zvolíte libovolně. Pokud by jste si chtěli míchat vlastní aminokomplexy obsahují esence, esencionální oleje, tekuté potravy, proteinové přísady, CSL a spoustu dalšího. Je to dost složitá disciplína a proto zatím doporučuji použít aminokomplex hotový.
Melasa se obecně používá v dávkách 30 - 50 ml na kilo směsi.

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 led 2019, 20:00
od fishbull
vena píše:
13 led 2019, 10:32
fishbull
zdravím,ano nechali jsme se unést Tím hovadem jak píšete,ale dalo Nám to s klukem aspon inspiraci a chut začít míchat své koule. Neměli jsme vůbec páru co jak spolu a hodně Nám pomáhá p.Luba a zato mu děkujem.
Jinak jsme si sestavili toto!

150 -rybí moučka 72
150- hunáčková moučka
100- kuku. moučka
100-krupice
100-klíčky
100-suš.mléko
50-pivovarské kvasnice
50-suš.krev
100 -sojova mouka,pražená
100-játra ,sušená,nebo čerstvá

dip- česnek
10ml-olej lososový
5ml- bcca-aminokomplex
cca - vajíček

Táák a ted babo rad co stím? Docela dobře se to koulelo. Jinak to byl takový Náše první směs co jsme si jako laici sestavil. Jo snesem kritiku a rádi si necháme poradit,děkujem Všem za negativní i pozitivní přízpěvky.
Já bych se řídil pravidlem v jednoduchosti je sílá.
Je tam zbytečně moc věcí co dáváš 10%
Angláni mají takovou čupr pomůcku na zakládaní směsi 500g semolina, 500g sojová mouka, když přidáš 100g ryb moučky od obou odečteš 50g (dohromady 100) a tak pokračuješ až do cíle. Co se týká amina vyplatí se dát něco pro hos zvířata. Nejlepší je vysoký % vitamínu B

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 led 2019, 20:56
od vena
jee díky chlapi moc za rady,jinak jsem se spletyl myslel jsem esence a napsal dip.Asi by bylo dobré dát do směsi i Robin Red? Ještě jestli mužu otravovat jak to s míchaním těch esencí,myslím dvě dohromady,nebo udělat dva těsta a pak je v pistoli míchat dohromay?

Re: Výroba boilies

Napsal: 13 led 2019, 21:40
od Luba
vena:
Robin je dobrej ale drobet to prodraží. Pokud bys ho tam chtěl mít asi bych ho dal tak 50 (což bohatě stačí) na úkor rybí moučky 72. No a esence můžeš klidně míchat libovolně přímo do tekutých složek (do vajec) jen je třeba dodržet potom dávkování. Když budeš dávat do těsta doporučenou dávku výrobce např. 20kapek, tak potom to bude 10kapek jedné a10 druhé (nebo třeba 5 kapek jedné a 15 druhé). Jen vždycky přemýšlej proč to chceš vlastně namíchat. Jestli to bude krásně vonět Tobě ještě to nemusí vonět rybám. Tady se to ovšem nedá vyzkoumat "od stolu", musí se zkoušet u vody a brát v potaz i ostatní aspekty. Výroba boilies je hlavně o testování ale když se potom nachytají pěkné ryby tak to těší mnohem víc...

Re: Výroba boilies

Napsal: 14 led 2019, 12:10
od vena
Zdravim,chlapi kde kupujete semolinu? Koukal jsem na net a vychazi docela draze,kilčo kolem 40 kč. Je to u semoliny jak u obyčejné mouky,(hladka,polohruba a hrubá)nebo ji melou jen jednu zrnitost? Jakou zrnitost mi doporučite? Diky

Re: Výroba boilies

Napsal: 14 led 2019, 15:22
od Luba
Já beru od JetFish. Hrubost je tak akorát do koulí.

Re: Výroba boilies

Napsal: 14 led 2019, 20:24
od vena
Luba píše:
14 led 2019, 15:22
Já beru od JetFish. Hrubost je tak akorát do koulí.

Děkuji

Re: Výroba boilies

Napsal: 15 led 2019, 18:45
od tony
Ahoj chlapi,mohli by jste se mi prosím mrknout na tuhle směs?Měla by být na jarní chytání na řeku,na kratší vycházky,cca6h-10h.A nechci to moc selektovat,spíš upřednostním více záběrů.

200g Semolina
130g Kukuřičná mouka extr.
70g oplatková mouka
70g pšeničné klíčky
70g melasová moučka
60g Pivovarské kvasnice
300g Vitamealo
100g Acid kasein
8ks vejce

12ml esence banán
40ml amk
30ml melasa
20ml konopný olej
A ještě mám jeden dotaz.Jde kasein zaměnit za 100%syrovátkový protein/Whey protein?Díky předen za Vaše rady.Tony

Re: Výroba boilies

Napsal: 15 led 2019, 20:22
od Luba
tony:
Vezmu to odzadu. Whey protein je nadupaná syrovátková bílkovina s příměsí větvených aminokyselin (BCAA) a je určená pro sportovce, ale je otázka zda je vhodná pro ryby. Mnohem přijatelnější je právě Acid casein což je kyselý casein který používají přední výrobci boilies v Anglii. Má vysokou dávku aminokyselin a už jeho původ na Novém Zélandu je zárukou kvality. Takže já bych to nezaměňoval.
No a teď k té směsi. Na jarní a rychlé chytání je dobré mít směs hrubší a ta tvoje je spíš orientovaná na mléčné proteiny. Chtělo by to odlehčit třeba ptačím zobem, mletým konopím nebo tak podobně. Kukuřičnou mouku bych na jaro asi nepoužil (to už spíš trochu sojovky) a hlavně v tekutých složkách určitě vyměň konopný olej za zazimovaný lososák nebo robin oil activ. Chápu že kůli rychlému chytání chceš amk ještě posílit esencí, ale esence banán je taková mdlá a tady bych sáhnul spíš po brusince nebo kyselém ananasu. Na jaro jsou ovocné příchutě a boilies z ptačích zobů mnohem účinnější protože rychle uvolňují potravní signály.
To je tak asi všechno co mě zrovna napadlo, ale jistě nemám patent na rozum. Třeba se ještě někdo ozve. Ať se daří!

Re: Výroba boilies

Napsal: 15 led 2019, 21:20
od tony
Ahoj,díky za rady,budu se toho držet a zkusím něco z ptáčáku.Měj se,Tony

Re: Výroba boilies

Napsal: 20 led 2019, 12:17
od Návštěvník
Zdar chlapi,prosím Vás kolik má být v směsi lepivých a nelepivých složek 50/50 bude to držet?,nebo přidat více lepivých třeba 60/40? Nebo úplně naopak 40/60? díky za radu,skládame recept,pak ho sem hodíme pro ukázku ,děkujem

Re: Výroba boilies

Napsal: 20 led 2019, 18:09
od Luba
To se takhle dá těžko říct protože něco lepí víc něco míň. A navíc to jak směs lepí je jen jeden aspekt ve výrobě boilies, mnohem důležitější je chuť, stravitelnost, obsah vitamínů, výživová hodnota a já nevím co ještě. Takže až budete mít složený ten recept tak na to mrknem.

Re: Výroba boilies

Napsal: 20 led 2019, 22:03
od Dinno
Mohlo by to držet pohromadě? :lol:

150g p. zobu s RR
100g los. moučky
50g LT94
100g p. klíčků
50g Vitamilk
50g gluten
50g los protein
50-100g roin redu
200g semoliny
50g lactagel
50g kesein
100g sojové mouky

30ml all amino nutric
30ml CSL
koření esence broskev.

Re: Výroba boilies

Napsal: 21 led 2019, 12:18
od Luba
Dinno:
Držet to pohromadě s největší pravděpodobností bude. Jen mám pocit že je to poněkud složité. Např Vitamilk a Lactagel je v podstatě to samé. 50g LT 94 tam nebude ani znát, tady bych spíš použil těch 150g (los.moučky a LT94) na nějakou výraznější rybinu (třeba huňáčkovou moučku) také proto že tam už máš lososový protein. Robin redu bude určitě stačit těch 50g. Pokud budeš mít ptačí zob s RR z Hulína doporučuji ho přesát nebo přemlet (bývají v něm velké kousky a koule se pak rozpadají).
V tekutých složkách bych ještě přidal nějaký olej - třeba lososák nebo podobně, stačí tak 20ml. No a vejce tak 10 středních.
Vyzkoušet to doporučuji na malém množství a když tak se to ještě doladí. Ať se daří!

Re: Výroba boilies

Napsal: 21 led 2019, 17:36
od Dinno
takže můžu ten lactagel v klidu odebrat a dát místo něj něco jiné nebo něčeho víc?