Stránka 45 z 46

Re: Výroba boilies

Napsal: 06 říj 2019, 22:48
od Luba
vena:
Žádný excelentní kousek nikomu z výpravy nepřišel, ale na to že bylo zrovna přes 35 stupńů je myslím kolem padesáti slušných ryb dobrý výkon. Pár jich bylo i přes 16kg a jezdilo to hlavně v noci. Dost dlouho nám trvalo najít lovná místa bez bahna protože jsme nevezli loď. Spletl se i sumec a protože se nesmí vrátit vodě skončil na grilu. Dobrý revír.
Používám i klasické rybí moučky, ale vždy je kombinuji s předtrávenými a extrakty. Koule pak lépe "pouští" potravní signál do okolí a zvolna se vydrolují, takže povrch koule je dlouho "čerstvý" a nenasává pachy z okolí. Zvlášť na zabahněných revírech je to výhoda.

Re: Výroba boilies

Napsal: 09 říj 2019, 09:47
od vena
Ahoj,kde scháníš nebo kupuješ extraky? Můžeš Mě do toho trošku zasvětit? Diky

Re: Výroba boilies

Napsal: 15 říj 2019, 07:46
od FacSKA
Luba píše:FacSKA:
Řekl bych že tady se kreativitě meze nekladou co se týká kombinací esencí. Většinou se používají kombinace dvou až tří esencí, nebo třeba esence plus esencionální olej (ten se používá na vyselektování menších ryb, ale je to v tomto případě vlastně také esence).
Mnohem důležitější je dávka esence. Tady je dobré se držet dávkování doporučené výrobcem. V praxi pokud u jedné esence je doporučené množství na kilo suché směsi 8 ml a u druhé třeba 12 ml tak při smíchání dáš 4 ml první a 6 ml druhé. To je na polovic, ale můžeš použít třeba i jiný poměr podle toho jakou esenci chceš preferovat (např. 3 ml a 7ml a tak podobně). Důležité je nepřekračovat ty doporučené dávky. Hodně lidí si to neuvědomuje a klidně tam dají (sice doporučenou) dávku jedné esence a i druhé, jenže dohromady je to prostě dvakrát tolik kolik by mělo a pak se diví že to nechytá, nebo až za dlouho (až se přebytečné esence vylouhují). Hodně překročené dávky esencí mohou ryby dokonce odpuzovat.
To delenie davky plati aj na EO? Ked dam napr. tu olihen 6ml a 2ml scopex z doporuceneho davkovania 5-10ml/kg su to 3/4 z maxima na KG a EO by som mal dat potom len 1/4 doporuceneho davkovania, kedze je to tiez v tomto pripade esencia? Alebo ma EO davkovanie doporucene bez ohladu na klasicku esenciu?

Odoslané z SM-G930F pomocou Tapatalku


Re: Výroba boilies

Napsal: 15 říj 2019, 23:13
od Luba
vena:
Extrakty používám většinou od CCMoore. Když se podíváš na stránky např. U Čvachty a do vyhledání tam zadáš CCMoore vyběhne Ti jich hafo a to i v celkem přijatelných cenách protože to jsou větší balení. Nejvíc používám játrový, GLM, betain, kvasnicový a několik dalších. Jsou to v podstatě výtažky. Nejlépe Ti to přiblížím asi na příkladu s tygřákem. Tygří ořech mají kapři rádi hlavně kůli mléku které obsahují. Je teda na snadě že pokud to mléko z ořechů vyextrahuješ máš čistý produkt bez "skořápek", lépe stravitelný a mnohem lákavější. Jistě můžeš namítnout že ta vláknina je také důležitá, to ano ale proč si tam nedat nějakou jinou, která mi pomůže např. při sestavení lepšího těsta a chuťově je třeba neutrální. Extrakty bývají navíc většinou lépe rozpustné i ve studené vodě takže koule jsou atraktivnější. Tolik jen pro takové opravdu malé zasvěcení, protože těch věcí kolem extraktů by vydalo na román. Tady se prostě bez zkoušení nedá obejít.

FacSKA:
Dělení dávky platí na EO jen částečně protože je tam kůli něčemu jinému (eliminaci malých ryb) ale přesto se chová jako esence. Takže pokud dáš doporučenou dávku EO, budeš to jen těžko přebíjet nějakou esencí. Ta tam bude spíš jen jako "doplněk". Na druhou stranu nikde není dáno že nemůžeš dát EO jen trochu takže bych asi volil podle Tvého příkladu klidně i od poloviny do skoro celé dávky EO aby to mělo nějaký účinek. Je to třeba vyzkoušet jak Ti to bude vonět a hlavně co na to budou ryby říkat ale myslím že by neměl nastat nějaký zásadní problém.

Re: Výroba boilies

Napsal: 21 říj 2019, 17:03
od vena
Super a děkuji,Ty extrakty mají asi své dávkovani,že? A můžou se také kombinovat spolu,nebo každá zvlášt? Diky

Re: Výroba boilies

Napsal: 22 říj 2019, 12:21
od vena
Luba píše:
15 říj 2019, 23:13
vena:
Extrakty používám většinou od CCMoore. Když se podíváš na stránky např. U Čvachty a do vyhledání tam zadáš CCMoore vyběhne Ti jich hafo a to i v celkem přijatelných cenách protože to jsou větší balení. Nejvíc používám játrový, GLM, betain, kvasnicový a několik dalších. Jsou to v podstatě výtažky. Nejlépe Ti to přiblížím asi na příkladu s tygřákem. Tygří ořech mají kapři rádi hlavně kůli mléku které obsahují. Je teda na snadě že pokud to mléko z ořechů vyextrahuješ máš čistý produkt bez "skořápek", lépe stravitelný a mnohem lákavější. Jistě můžeš namítnout že ta vláknina je také důležitá, to ano ale proč si tam nedat nějakou jinou, která mi pomůže např. při sestavení lepšího těsta a chuťově je třeba neutrální. Extrakty bývají navíc většinou lépe rozpustné i ve studené vodě takže koule jsou atraktivnější. Tolik jen pro takové opravdu malé zasvěcení, protože těch věcí kolem extraktů by vydalo na román. Tady se prostě bez zkoušení nedá obejít.

FacSKA:
Dělení dávky platí na EO jen částečně protože je tam kůli něčemu jinému (eliminaci malých ryb) ale přesto se chová jako esence. Takže pokud dáš doporučenou dávku EO, budeš to jen těžko přebíjet nějakou esencí. Ta tam bude spíš jen jako "doplněk". Na druhou stranu nikde není dáno že nemůžeš dát EO jen trochu takže bych asi volil podle Tvého příkladu klidně i od poloviny do skoro celé dávky EO aby to mělo nějaký účinek. Je to třeba vyzkoušet jak Ti to bude vonět a hlavně co na to budou ryby říkat ale myslím že by neměl nastat nějaký zásadní problém.
Luba,díky moc za rady,ale pořad v tom nějak plavu,byl jseasi u tří lidí a každý to dělá jinak uf no skusím sestavit recept a pomužeš mi ho pak upravit,díky

Re: Výroba boilies

Napsal: 22 říj 2019, 23:58
od Luba
vena:
Extrakty mají doporučený procentuální podíl ve směsi od výrobce, obvykle je ale dost rozsáhlý (např. 10 - 35%) a tak se dá hodně experimentovat podobně jako s normální moučkou. Ale protože jsou poměrně drahé tak je snaha držet se spodní hranice dávkování, což někdy bývá škoda. Extrakty se dají samozřejmě kombinovat. Je na Tvém uvážení které použiješ, nejčastěji se dává třeba játrový v kombinaci s GLM a třeba ještě extrakt z kvasnic. Trochu nelogická by například byla kombinace jater a ovoce ale i to může rybám chutnat. Poměry, dávky a kde použít radši něco jiného je o zkoušení a testování....
Samozřejmě když sem dáš svůj recept tak se na to podíváme a z hlediska jakýchtakých zkušeností ho poupravíme ale hlavně to bude na Tobě. Suchá směs je základ a dobře doladěná bude chytat i se základními tekutými složkami.

Re: Výroba boilies

Napsal: 23 říj 2019, 09:26
od vena
Luba:
40% Rybi a živočišne moučky
10-15% koření
5% albumin
5%pivo kvasnice
5-15%zoby
10%mlečné proteiny
Zbytek krupice,kuku šrot,gluten,klíčky


Esence: jatra,česnek dle výrobce davkovani a přidat nějaký extrakt?

Jestli ješťe můžu , co použivaš za mléčný protein,stači sušené mléko,nebo je i něco jiného? Děkuji

Re: Výroba boilies

Napsal: 24 říj 2019, 21:05
od Luba
vena:
Když budu brát ty nejmenší dávky co jsi uvedl tak máš 75% a na krupici, šrot, gluten a klíčky Ti zbývá jen 25% což je málo a těžko z toho uděláš těsto tak aby se nerozpadalo a šlo ušoulat koule. Takže zkoušet na opravdu malé dávce a asi se to bude muset přehodnotit. Extrakty by v tomto případě asi měly nahradit část rybích a živočišných mouček, ale s tím bych nechvátal dokud nebudeš mít suchou směs v pořádku. Byla by škoda s tím krmit nebo to vyhodit. Esence játra by při použití játrového extraktu asi nebyla potřeba nebo aspoň jen v malé dávce.
Mléčné proteiny moc do boilies nepoužívám a když tak sušené mléko nebo syrovátkový protein. Používá se i kasein ale tomu moc nefandím protože mi několikrát koule "zkysly". Stačí na výpravě jen trochu vlhkosti a po pár dnech jsou jasné.

Re: Výroba boilies

Napsal: 25 říj 2019, 13:09
od vena
Diky za rady co jsi napsal,no co změnit aby to drželo,ubrat kiření zoby a přidat více krupice,či semoliny,poradíš děkuji

Re: Výroba boilies

Napsal: 25 říj 2019, 20:31
od Luba
vena:
Takhle nějak by mohla vypadat základní směska aby držela pohromadě a bylo tam všechno co jsi chtěl. Je to třeba odskoušet na malém množství.

20% semolina
35% rybí moučky
10% ptačí zob
10% klíčky
5% mléčné proteiny
5% albumin
5% gluten
5% pivovarské kvasnice
5% koření

Jestli bude směs v pořádku tak potom můžeš zkusit nahradit část rybích mouček extrakty (třeba játrový, glm a pod.) dají se i nahradit piv. kvasnice extraktem atd.
Ber to jenom jako můj pohled na věc - taky se můžu plést...

Re: Výroba boilies

Napsal: 27 říj 2019, 10:10
od vena
Luba píše:
25 říj 2019, 20:31
vena:
Takhle nějak by mohla vypadat základní směska aby držela pohromadě a bylo tam všechno co jsi chtěl. Je to třeba odskoušet na malém množství.

20% semolina
35% rybí moučky
10% ptačí zob
10% klíčky
5% mléčné proteiny
5% albumin
5% gluten
5% pivovarské kvasnice
5% koření

Jestli bude směs v pořádku tak potom můžeš zkusit nahradit část rybích mouček extrakty (třeba játrový, glm a pod.) dají se i nahradit piv. kvasnice extraktem atd.
Ber to jenom jako můj pohled na věc - taky se můžu plést...
Jasně vyzkoušime a uvidíme,diky moc. Máš nějaké přesné dávkovani tekutých složek na kilo směsi?

Re: Výroba boilies

Napsal: 27 říj 2019, 12:12
od Luba
vena:
Do téhle směsky bych to viděl tak na
10 - 12 vajec
30 - 50 ml oleje
aminokomplex v dávkování dopor. výrobcem

nebo místo aminokomplexu nějaké tekuté potravy a atraktory

Re: Výroba boilies

Napsal: 27 říj 2019, 19:24
od vena
Diky,no je vidět,že se o výrobu zajímáš a rozumíš hodně,jsi opravdu borec

Re: Výroba boilies

Napsal: 30 říj 2019, 10:04
od Pavel69
Dobry den pánove.Měl bych takový dotaz ...Aminokomlet :) Když si ho skladate sami ,od čeho bych se mohl tak odpichnout :)

Re: Výroba boilies

Napsal: 30 říj 2019, 12:05
od vena
Pavel:
Ahoj Pavle,noo poptej se Luby,je to opravdu zlatý člověk,rozumí tomu jako jeden z mála,mě poradil opravdu hodně i když mám v tom trošku pořád guláš :D

Re: Výroba boilies

Napsal: 30 říj 2019, 12:09
od vena
Pavel:
Ahoj Pavle ,no také by mě to osobně zajímalo,co jak a kolik čeho a z jakých surovin se to skláda,budem muset požádat Lubaa ,je v tom machr a moc hodný člivěk

Re: Výroba boilies

Napsal: 30 říj 2019, 23:35
od Luba
Kdysi dávno jsem tu založil (a tak se koukněte) téma "Aminokomlexy" viewtopic.php?f=3&t=503 s tím že se podělíme o zkušenosti při výrobě a sestavování aminokomplexů, ale buď o těch věcech málokdo ví nebo se nikomu prostě nechce prozradit jak to dělá. U profesionálních výrobců se tomu ostatně ani nedá divit protože je to živí a za dobrým aminokomplexem se leckdy skrývá i několik let práce a testování. No ale jsou i firmy které si s tím hlavu nelámou a klidně smíchají "něco" a klidně to prodávají důvěřivcům v pěkném obalu. Než člověk přijde na to že je to v podstatě jen smíchané CSL s nějakou esencí odevzdá jim pěkné peníze. Netvrdím ale že si nezachytá protože to je základ aminokomplexů.
Aminokomplexy obsahují několik základních tekutých komponentů jako CSL, předtrávené tekuté potravy, betain, rybí protein, GLM, játrové výtažky, esence, esenciální oleje, sladidla, ostatní extrakty a spoustu dalších prvků. To všechno se musí sladit v dávkách tak aby to ryby co nejvíc lákalo. No a taky aby jim to dodalo co potřebují pro dobrou kondici a zdravý růst i když to už pro běžné chytání bez velkých krmných kampaní není až tolik důležité.
Míchání komplexů by mělo proběhnout v určitém pořadí komponentů aby se dobře rozpustily a smíchaly. Důležité je i skladování hotových komplexů nejlépe v chladnu a bez světla aby nedocházelo k znehodnocení a rozkladu obsažených aminokyselin.
No myslím že jsem vám už dost zamotal hlavy ale ve skutečnosti pro naše běžné potřeby by mělo stačit to co napsal tester Mikbaitsu Dasty:
Pokud si namixuje člověk AK - Tekuté játra, Tekutý Robin Red, Pivovarské Kvasnice, Esenciální Olej, Esenci, Podle teploty vody Olej, bude to chytat. Tekuté potravy klidně tři druhy. Dle mého názoru to musí stačit.

Re: Výroba boilies

Napsal: 31 říj 2019, 14:32
od Návštěvník
Ahojte. ;)
Skúšam si zostaviť svoju zmes na gule. Na jazerá kde chodím mi dobre funguje boilie na báze krillu.
Zatiaľ som zostrojil toto. Čo na to hovoríte?
Ďakujem.

Extrudovaná kukuričná múčka 100g
Sójovú múčka 100g
vtáčí zob - sluis Clo 100g
Pšeničné klíčky – 100g
Sušená srvátka 100g
Albumin 50g
EZT 97 Predtrávená rybia múčka 200g
krillová múčka 100g
Squid múčka 150g
Betain – 10g
Liquid krill extrakt 30ml
Tuniakový olej 20ml
Asafoetida a black pepper
Esencia krill
Vajcia

Re: Výroba boilies

Napsal: 31 říj 2019, 15:37
od Pavel69
:) Zdravim a dekuju za rady :) V podstate jsem si to myslel,lepe receno nacetl na internetu ze by to mohlo byt takhle nejak skladane z vice tekutych potrav a extraktu.Jako nejsem az tak velky koulec spis si to delam pro zabavu :DOd jara co to zkousim jsem nakoulel necelych 30 kg.Jak rikam mam to spis pro zabavu na jednom prutu svoji kulicku a na druhem komercni a porovnavam.Nejake uspechy byli kapr 78 a na chlup stejna parma z Moravy a jedna 85 ze stojaku.Na to moje rybareni docela uspech....max.3dny do mesice.Je uz velka radost pri vytazeni ....ze je koulis ozuzlany :D Ale to jsem trochu odbocil :) Takze jake by jsi mi doporucil davkovani u tech TP ...drzet se min.davkovani nebo zlata stredni cesta.Mam asi takovou predstavu :Liqud Aktivator(KN) 30 ml Liquid Krill PPC (KN) 30ml CSL 50ml robin red ex.30ml 20ml olej rybi protejn v prasku a jatrovy ext. v prasku. NHDC a esence dle DD. mohlo by to takhle nejak vypadat? :D