Úvod Články Efektivní krátkodobý lov velkých kaprů během celého roku

Efektivní krátkodobý lov velkých kaprů během celého roku

7 897
10

Tímto článkem bych rád poradil všem začínajícím rybářům, jak docílit úspěchu v lovu kaprů v krátkém časovém úseku, protože spousta z nás je zaneprázdněna vlastním zaměstnáním, povinnostmi k rodině a mnohým rybářům se nenaskýtá možnost trávit dlouhé dny u vody. Dalším faktorem, který ovlivňuje možnosti rybaření je finanční stránka. Mít vždy nejlepší vybavení, člun či nejdražší nástrahy, kterých je na našem trhu nepřeberné množství od různých výrobců, neznamená zaručený úspěch. Je vždy dobré si předem rozmyslet, jaké ryby jsme připraveni lovit a za jakých podmínek, protože i to nejdražší náčiní a nástrahy nám samy ryby neuloví. Je především na nás, jakou taktiku při lovu velkých kaprů zvolíme.

1

Velký kapr…. co si asi rybář pod tímto pojmem představí? Každý možná něco jiného. Je mezi námi mnoho známých rybářů, kteří loví opravdu vodní velikány a jsou považováni za celosvětovou elitu a mnozí z nás sní o takových rybách, které loví Steve Briggs či Garry Hillson, ale i oni mají za sebou dlouhou nelehkou cestu, kterou by měl projít každý z nás a postupně se dostávat ke stále lepším výsledkům od těch malých kaprů, které mohou být pro mnohé z nás velkým úlovkem, až po ty největší velikány.

Nejdříve si musíme uvědomit, v jaké roční době se chystáme kapry lovit, jaké jsou povětrnostní podmínky a kde máme kapry hledat. Velmi důležitým faktorem je volba revíru a pro začínajícího rybáře by to měl být revír o menší rozloze, protože zde je šance na záběr v krátkém časovém horizontu daleko větší. Lovit na 50 hektarových vodách či ještě větších, je vhodné už pro zkušenější rybáře. Za další důležité pravidlo považuji lokalizaci kapra na daném revíru, ať se chystáme lovit na soukromé či státní vodě, nemělo by toto pravidlo být podceňováno. Při správné lokalizaci ryb se nám zvyšuje šance na úspěch.

2

Pokud se chystáme lovit na jaře, je velmi vhodné vyhledávat malé revíry či menší toky s mělčí oblastí, které se rychleji oteplují a kapři tak do těchto míst vyjíždějí za potravou. V létě, kdy má voda optimální teplotu okolo dvaceti stupňů, začíná kapří organismus běhat na plné obrátky. V tomto období se záběry dostavují v brzkých ranních hodinách a v hluboké noci. Přes den vyjíždějí ryby do vrchního sloupce a sbírají potravu přímo na hladině vodní plochy. V podzimních měsících se ryby připravují na chladnější období roku a přijímají potravu téměř po celý den, aby vytvořily tukové zásoby. Jen v noci už někdy nebývají tak aktivní, jako je tomu v letních měsících. Při příchodu zimy se kaprům zpomaluje metabolismus a jejich aktivita velmi klesá. Jen v říčních tocích bývají kapři více aktivní než ve stojatých vodách, protože musí vynaložit daleko více energie při vyhledávání potravy, a proto je zde v zimním období vetší šance na úspěch, stejně jako v letních měsících, kdy teplota vody přesahuje dvacet pět stupňů celsia po delší dobu a ryby nemají tolik kyslíku.

3

S ročním obdobím také souvisejí povětrnostní podmínky pro lov. Je rozhodující, jaký vítr fouká, zda severní, jihozápadní nebo jižní, který má příznivý vliv na aktivitu ryb, stejně tak jako lehce zatažená obloha je pro lov příznivější než jasno. Na některých revírech, především pískovnách, můžeme pozorovat aktivitu ryb i za opravdu nepříjemného počasí. Pokud fouká silný vítr a prší, tak vlny vzniklé větrem na vodní hladině začnou vytvářet spodní proud, který čeří písečné dno a to právě nastávají kaprům hody a do těchto míst vyjíždějí hledat potravu.

Při hledání kaprů a lokalizaci míst jejich výskytu nás mohou překvapit přírodní překážky ve vodě se spoustou vázek. A právě tato místa bývají ideální skrýší, kde můžeme narazit na několik trofejních kaprů, přestože se mnozí z nás těmto místům téměř vyhýbají.  Dle zvoleného místa bychom měli také zvolit správnou výbavu, návazce a nástrahu, ale vše záleží na tom, v jaké vodě se chystáme lovit. Proto bych rád rozdělil techniku lovu ve vázkách a na volné vodě bez vodních překážek.

4

Pokud se rozhodneme lovit ve vázkách či jejich blízkosti, měli bychom mít ve výbavě pevný prut s kvalitním navijákem a vlascem nosnosti minimálně 10 kg. Dále je vhodné použít jako šokový návazec silon o průměru 0,50 mm o délce tak čtyři metry a koncový návazec z fluorocarbonu s háčkem velikosti 4 s metodou lovu na vlas. Jako závaží je vhodné použít malý kámen, přes který navlékneme gumičku. Při jeho zachycení ve vázce tento kámen snadněji upadne a rybu tak lépe dostaneme na hladinu. Ovšem tato metoda je lepší pro zavážení člunem, pro metodu klasickým odhozem je vhodné zvolit průběžný klip pro odpadnutí olova, kterých máme na trhu v dostatečném výběru několik druhů.

Při lovu kaprů na volné vodě bez překážek je dnes velmi účinnou metodou lov na feeder, kdy kontakt ryby s návnadou hlásí chvějící se špička prutu, která se vyrábí v různých druzích citlivosti. Při způsobu tohoto lovu většinou používáme vlasec menšího průměru asi tak 0,22 mm a feedrová krmítka volně průběžná na kmenovém vlasci s velmi jemným návazcem z pletených šňůrek.  Lze použít kombinaci fluorocarbonu a pletenky s malým háčkem a metodou na vlas nebo nastražením nástrahy přímo na háček.

Při metodě klasické položené je opět dobré zvolit vlasec o nosnosti 10 kg, ale není nutné použít šokový vlasec jako ve vázkách. Zátěž můžeme zvolit mezi 40 až 60 g, což by mělo postačit, samozřejmě na tekoucí řece požíváme závaží i přes 100 g, které nám udrží návnadu na zvoleném místě. Jako návazec můžeme použít opět kombinaci pletenky a fluorocarbonu nebo jen návazec z pletenky a háčky tak velikosti 4 až 8 v kombinaci s vlasovým rovnátkem. V dnešní době je návazců možná několik desítek druhů, ale který je ten správný, to je otázka, kterou si kladu při každé výpravě u vody, protože dobře zvolený a propracovaný návazec je mnohdy klíčem k úspěchu.

5

Různá roční období, kdy se chystáme lovit kapry, jsou velmi odlišná v použití nástrah, které si zvolíme. Pro jarní období může být velmi univerzální nástrahou sladká kukuřice s method mixem a zároveň nám taková kukuřice může napovědět o aktivitě jiných druhů ryb. Velmi opomíjenou nástrahou bývají rousnice, jako stará praktika našich dědů při lovu v přikalené vodě. Velmi efektivní nástrahou dnešní doby je používání pop-up (plovoucích boilií) například v obalovací pastě.

Dalším dobrým tipem je lov s požitím PVA síťky nebo sáčku, do kterého si můžeme připravit rozmíchaný method mix s boostrem společně s partiklem a mikro peletkami. Při použití PVA je důležitá teplota vody a rozpustnost těchto materiálů ve vodě, proto je dobré si vše předem vyzkoušet třeba v nádobě s vodou z rybníka.

Při použití boilies se doporučuje nastražit menší průměr této nástrahy 14 – 18 mm s kombinací pop – up stejné nebo menší velikosti. Dobrou nástrahou je lov na pelety, které jsou vyráběny bez použití olejů. Ty se ve studené vodě špatně rozpouštějí. Pro toto období by měla být nástraha především atraktivní, hlavně u boilies, které by nemělo obsahovat vysoko objemové masové a rybí moučky. Daleko účinnější boilies jsou na bázi ptačích zobů a atraktivních esencí. Při zakrmování je třeba dbát na stále zpomalený metabolismus kapra po zimním období, nekrmit velkými dávkami krmných směsí a ostatními druhy návnad.

6

Příchodem teplejšího období roku se kapři začínají zajímat o výživnou potravu, aby nabrali v období před třením velké množství energie, proto je vhodné volit nástrahy s vyváženým obsahem proteinů a to především rybích mouček. Ale žádná nástraha nemusí být stoprocentní. V tomto období lze přejít k nástrahám typu boilies velikosti 20 – 24 mm nebo použít pelety velikosti 18 mm pro eliminaci „ataků“ menších ryb.

V období před třením si můžeme dovolit přikrmovat skutečně ve větších dávkách a dokrmovat postupně během lovu. Výborným lákadlem bývá směs vařeného partiklu s větším obsahem řepky a konopných semen. V letních měsících můžeme mít úspěch s 30 mm boilies nebo se dvěma kuličkami 24 mm za sebou. Nebo naopak může být hlavním esem i kulička hrášku. To vše závisí na aktuální teplotě vody a aktivitě ryb, které v horkých dnech nemusejí mít o velké nástrahy zájem, proto by vhodným řešením mohly být tygří ořechy uvařené ve vodě s cukrem a zhruba týden v ní ponechané. Kapři ořechy milují a při zvolení této nástrahy je velmi vhodné zakrmovat v příbřežních partiích pod keři a stromovým porostem, jako jsou třeba duby. Kapři jsou zvyklí sbírat pod těmito porosty bobule a plody, které jim tvoří přirozenou potravu během několika měsíců v roce.

7

Není nutné během teplých dnů zakládat krmné kampaně, ale je možné se odlišit od ostatních lovících rybářů použitím PVA sáčků nebo punčoch, do kterých vložíme pstruhové pelety nebo method mix s kousky boilie. S příchodem podzimu je třeba snižovat množství krmení a používání špatně rozpustných aditiv, protože se začíná snižovat teplota vody. Je možné používat nástrahy většího průměru a postupně jejich velikost volit do menších průměrů s postupně ochlazující se vodou. Efektivní nástrahou by mohli být máčenky, to je předem namočené boilies ve vodě z jezera nebo lze použít vodu, která nám zbyla po vaření partiklu a to zejména konopí.

Lov kaprů v zimním období je omezen aktivitou ryb, proto je vhodné přejít opět k nástrahám menší velikosti. Přesvědčit opatrné kapry k záběru není mnohdy jednoduché. Šanci na úspěch nám může zvýšit použití i samotné pop – up nástrahy nebo při lovu s partiklem náhražka plovoucího kukuřičného zrna. Při použití boilie bychom měli dbát na jejich složení, které by mělo být postaveno na mléčných proteinech a ptačích zobech. Není na škodu použít obalovací prášek či pastu, která naše nástrahy zatraktivní.

8

Závěrem bychom si měli uvědomit, že každá ryba je živý tvor, stejně jako my lidé, proto je slušné zacházení s ulovenou rybou na prvním místě. Důležitou součástí výbavy každého rybáře by měl být podběrák, podložka a kleště na vytahování háčku. Velkou službu uděláte rybě, když použijete háčky bez protihrotu, které jí neporaní tlamku a zároveň sobě tím usnadníte jeho vyjmutí. Použitím desinfekce zabráníte případnému zánětu a rána se tak rychleji zahojí, protože jakákoliv ryba s poškozenou tlamou je téměř odkázána na smrt. V dnešní době, plné všech možných vymožeností pro rybáře, bychom se měli takových scénářů vyvarovat.

Hodně úspěchů přeje
Jakub Svoboda

m-logo

Komerční sdělení

10 KOMENTÁŘŮ

  1. článek jak poleno. jedna velká rada nad zlato. poslední odstavec, srovnání kapra a člověka, no asi půjdu někomu slušně zapíchnout háček do tlamy. fotky taky pecka. ale jak se říká i špatná reklama je reklama…

  2. Já vím, že tento článek není zrovna nějaká pecka, jednalo se vůbec o můj první článek, který jsem napsal.Samozřejmě fotit se také nenaučí hned každý za týden. Každý se učí ne??? Tak, že Vy tři chytráci nemám potřebu někoho něco učit, článek mi byl určený na dané téma, nikoho jsem se neprosil, aby byl takto uveřejněn. To že se někdo chová k rybám slušně, na tom nevidím nic špatného, ale to Váš mozek asi neregistruje. Jste asi banda borců, kteří zřejmě umí všechno, ale přitom vlastně neumíte napsat pořádně spisovně ani větu, že? A pokud chytám na nástrahy Rapid od Mivardi, tak nebudu asi propagovat Nikla, nebo někoho jiného. To možná by mohli dělat lidé jako Vy.

    PS: nebojte se, ještě o mně uslyšíte, borci….Jinak přeji mnoho úspěchů.

  3. Dobře si napsal tem borcum!!!! Chytráci!!! A k článku jenom tolik že je dobrý!!!! LIKE!

  4. Hoši, to je fakt masakr…Kolik jste napsali článků Vy,Myslíte že je to jednoduché napsat článek??? docela bych si od Vás nějakej rád přečetl… nevím,ale nevidím problém, že tam jsou tři fotky Mivardi produktů.Reklama??? tak ji ignorujte.koukáte na televizi??? co děláte když je v hokeji “Komerční přestávka”??? podle vašich reakcí bych to viděl asi takto… zvednete řiť z křesla a dojdete pro zlaté stránky,vyhledáte si telefon do agentury XYZ(která má na starosti markening extraligy,zavoláte a budete je tam jeb.. co si dovolujou dát si reklamu 2x za třetinu…Buďtě prosím trochu soudní. Celej internet je přošpikovanej reklamou…myslím si že takovéto jednání nezaslouží nikdo.ať je to reklamní článek, nebo ho napíše nějakej Ferda z Bukvic

    myslím že až pošlete adminum svoje práce tak nám je tu rádi zveřejní.

    james: každej ať si vezme z toho to, co potřebuje. je tak dál, gj…

  5. Díky Vám pánové, kolegové, rybáři třeba i přátelé. Není třeba takové chvály, ale potěší si přečíst zastání. Tak že…. ještě jednou díky. James

  6. Ahoj autore, tvůj článek mi přišel v celku ok, nicméně Tvá reakce na, zpětnou vazbu mě nemile překvapila. Jako autor s tím musíš počítat a snad možná by bylo lepší vůbec nereagovat pokud nejsi schopen polknout své ego.Rozhodne by te pár chytráků nemělo rozhodit 😉 Přeji jen dobré!

  7. Nechápu co je na mé reakci překvapivé Petře. Napsal jsem odpověď s klidnou hlavou a upřímně rád bych viděl jejich první články. Byl bych rád kdyby si lidé spíš více pomáhali než ponižovali.

  8. pěkný a srozumitelný článek 🙂 ….a z těch ”masokombinátů” si nic nedělej, ne každý rybář má vztah k přírodě

Chcete-li, můžete přidat komentář: