Úvod Články Chyť a pusť – aktuálny problém

Chyť a pusť – aktuálny problém

8 951
29

K napísaniu tohto článku ma prinútil fakt, že bolo dosť napísaných článkov spôsobom, prišli sme, nakŕmili sme a nachytali sme, niekoľko som ich aj ja sám napísal. V týchto článkoch čitateľ postrehne nejaké zaujímavé veci, rôzne zlepšováky, ktoré zúročí pri jeho ďalšej výprave. V posledných rokoch sa v časopisoch dosť často píše o rôznych problematikách rybolovu. Tak som sa rozhodol na jednu z nich poukázať aj ja.

Jednou z nich je ,,režim“ chyť a pusť – je to pre mňa dosť podstatná vec a myslím, čím sa bude o tejto téme viac diskutovať a rozoberať všetky jej kladné a negatívne vlastnosti, tým skôr to dostaneme, mi športoví rybári tam, kam to chceme dostať už pár rokov. O chyť a pusť by sa dalo napísať veľa článkov či už sa to týka revírov na Slovensku, kde sa loví ,,režimom“ chyť a pusť, alebo o rybároch týkajúcich sa toto pravidlo dodržiavať, či už naopak ignorovať. Niekoľkokrát som zažil na mojich výpravách za kaprami mnoho neprajných vecí, čo sa týka tohto problému.

amur

A nejedná sa len o kaprov, ale jedná sa o všetky druhy rýb žijúce v našich vodách. Všetky druhy rýb, ktoré tu máme k ,,dispozícií“ uloviť, si treba vážiť a nezáleží na ich veľkostiach – aspoň taký je môj názor, nemusí každý so mnou súhlasiť a ani by nesúhlasil to môžem povedať! Veď nechceme ísť predsa tým smerom, že o pár rokov v našich krásnych revíroch nebudeme mať ani ,,šupinu“. V novej vyhláške dokonca schválilo na jednu osobu 50ks ušľachtilých rýb ročne. Celkom otvoreným problémom ostalo to ,že ,,ľudia“ – ťažko ich takto nazvať, si kúpia len jednu povolenku, a naplnia s ňou svoje ,,mrazáky“ tak isto, ako to robili predtým. Alebo naopak niekto nemá problém s peniazmi, tak si kúpi aj viac povolení, len aby mal doma ,,plno“. Zdvihli sa aj ceny niektorých povoleniek a ak sa to nezačne ďalej riešiť, tak to bude stále drahšie lebo nebudú peniaze na novú násadu. Dúfam, že si to mnohí nebudú vysvetľovať tak , že si od vody zoberú ešte viac rýb, keď bude drahšie povolenie na rybolov. Nájdu sa aj takí ľudia, ktorí si rybačku prepočítavajú na peniaze, čo samozrejme nie je dobre – všetky peniaze, za ktoré si kúpili výbavu a všetky ostatné veci potrebné na rybolov si zoberú naspäť domov v podobe našich krásnych rýb.

Keď sa vybereme na ryby, ideme si väčšinou s cieľom oddýchnuť uloviť možno svoju kapitálnu rybu, na ktorú čakáme už niekoľko rokov a my si z rybačky spravíme hotoví ,,mäsokombinát“ namiesto toho, aby sme jej darovali život a pustili ju naspäť tam, odkiaľ prišla. Mnohí sa vyhovárajú či si majú aj rybu na vianočný stôl kupovať v obchode. Keď si dotyčný zobere kapra domov, nikto mu to nevyčíta, samozrejme raz za čas, ako keď si pravidelne domov bere množstvo kaprov alebo iných rýb a nehovoriac radšej o ich veľkostiach. Myslím, ďalším krokom k zavedeniu tohto ,,režimu“ na našich revíroch by bolo zavedenie vrchnej miery rýb, napr. k lovu kapra by to bolo K-70 – teda kapor nad 70cm by išiel naspäť tam, odkiaľ prišiel.

autor s kaprem

Takisto by mohla rybárska stráž navštevovať revíri častejšie ako navštevuje a na takýchto ľudí, ktorí sú doslova hanbou organizácie pristupovať tvrdšími normami, nie dohovormi ako to končí vo viacerých prípadoch.

Dokonca som počul aj o rybároch ,,hmm ťažko ich nazvať rybármi, ktorý chodia svoje úlovky ešte aj predávať.“ Na Slovensku je všetko možné, ale toto – nechápem ich. Má to nejaký špecifický význam? Často si pokladám túto otázku pri pohľade či už na nich ako sa im plnia vrecká – v tomto prípade sieťky. A napíšem vám to na rovinu, viete sami či sa to týka aj vás – môžete sa doslova a do písmena HANBIŤ!

autor s kaprem

Dúfam, že to prestane lebo je tu omnoho viac mladých rybárov, ktorý presadzujú športový rybolov, nehovoriac opäť nájdu sa aj výnimky. Týmto veľmi stručným článkom chcem poukázať všetkým športovým aj nešportovým rybárom na stále riešenie tohto problému, lebo chyť a pusť nie je len prázdne gesto. K tejto problematike sa budem stále vracať…

Za Carp Team IMT BAITS
Martin Teplan
www.imtbaits.wbl.sk

Komerční sdělení

29 KOMENTÁŘŮ

  1. Ahoj pane kolego. Typicky mladistvé, agresivní, nekompromisní, černobílé. Akorát milý mladý příteli, svět a život v něm není jen černobílý a jednoduchá a radikální řešení jsou vždy bez jediné vyjímky cestou do pekel.
    Klid, byl jsem stejný když jsem byl jinochem a domníval jsem se, že mám moře po kolena a že je tu svět jen kvůli mě. Dnes s odstupem času umím vidět věci jinak, líp, s velkou pokorou. To je jedna z mála výhod stáří a nebo v mém případě zralejšího věku. Opravdu chceš vědět, jak to s tím pošetilým bláznovstvím “chyť a pusť” vidím já? Tom.

  2. Svet je čiernobiely,je to radikálkne možno trochu…..ale chcem počuť tvoj názor a vyjadrenie na toto……potom ti možem argumentovať!

  3. Milý mladý příteli. Slovensko je země demokratická a jak čtu tvoje názory, patrně u vás, (stejně jako v ČR) asi učitelé nějak podcenili výuku o tom, co to ta demokracie je.
    Ty pochybuješ o tom, zda jsou ještě lidmi ti občané, kteří se prostě řídí zákony a předpisy. Dokud je ze zákona možné ulovené ryby brát, ať si je rybáři berou, nepohrdej jimi a neposmívej se jim. Jsi pak stejně trapný jako frajer, který neomylně ví, že vyhláška o silničním provozu je jen pro staré blbce a že 90km v hodině je rychlost pro sraby, že všichni moderní frajeři jezdí sportovně 150 a v obci nejméně 100!!! Jízda je přece sport a adrenalin v krvi je přece ten hlavní důvod, proč normální lidi jezdí po silnicích.
    Jediné co můžeš je to, že můžeš sám parlamentu navrhnout lepší zákon a nebo se spojit s dalšími lidmi podobného smýšlení, spolu s nimi návrh zákona vypracovat, dát jej do Sněmovny a najít pro něj podporu a ustát připomínky poslanců, obhájit jej a nechat parlament ten zákon schválit. Teprve potom…

    Taky jsem ti vytknul nedostatek pokory a vlastně i elementární slušnosti. Rád používáš pojmy NAŠE vody, NAŠE revíry, naše RYBY. Tou formulací tedy uznáváš, že nejsou jen tvoje. A já ti připomenu, že ty osobně jsi pro společnost, pro stát, pro VAŠE revíry, ryby a vody neudělal zhola nic. Jen jsi zaplatil povolenku a nejspíš penězi od rodičů, jediné co zatím děláš pro společnost je to, že chodíš do nějaké školy. Ty jen využíváš výsledky práce, snažení a umu těch starších a proto ti vyčítám nepokoru. Ty sám jsi ještě nic neudělal a nic nedokázal, neplivej tedy do očí poctivým, pracovitým lidem, kteří chodí na ryby a chycené ryby si odnášejí v zákonem stanoveném množství. Určitě se ale ty nikomu neposmívej, ty ne! A nepoctivce udej a nebo proti nim sám zakroč, avšak zase pouze v mezích zákona.

    A aby bylo jasno. Sám ryby nejím, hnusí se mi pach toho masa a nikdy nikomu ryby nerozdávám, ať si každý chytí sám a nebo koupí v obchodě. Ovšem respektuju práva ostatních v tom smyslu, že dokud je zákonné aby si lovci kořist brali, udělám vše proto, aby tak směli činit svobodně a bez posměchu jiných, kteří se nad ně neprávem povyšují.

    Ryby spíš zdecimují v Česku chránění kormoráni, vydry a jiní škůdci (ano, u nás je tato škodná chráněná a škody způsobované kormoránem jdou v ČR do stovek milionů ročně). Skutečnými nepřáteli sportovního rybářství jsou ochránci přírody a ochránci zvířat. Možná nevíš, že už více než 30 let existuje a stále více sílí snaha zakázat rybolov na udici. Argumentem je to, že nastražit poťouchle do kousku jídla zrádný háček na neviditelné šňůře a zbaběle čekat na omyl ryby je neetické, nehumánní a vůbec člověka nedůstojné. Tito lidé a ujišťuju tě, že je jich stále víc a víc, to jsou ti skuteční nepřátelé sportovního rybaření. Lidi jako ty jim jen přihrávají. Za koho kopeš ty? Češi mají dobré přísloví: “Hanba ptáku, který do vlastního hnízda s..e”

  4. Tak toto je tvoj pohlaď,ak si si to poriadne neprečítal ja nikomu nekážem ani puštal všetky ryby a to čo prirovnáš k cestnému zákonu! to je pekne :D:DPOvedz kto sa ti tu riadi zákonmi???kto ,je to všetko o ludoch,kolko škody npáchali na prirode,to že sa na takých tokoch ako studený potok a iných riekach stavajú vodné elektrárne za ktoré si nahrabe každy do svojho vrecka,ale 1000krát vačšie škody sposobí prírode,takisto ochranári vtáctva apodoobne.Generačné ryby ,ktoré odnášajú ludia z našich vod na to sa ti dobre pozerá.
    Myslím že vrýbárstve ako takom a športovom nie som stratený učim sa to už pár rokov a viem o tom svoje….aj ked teba velmi nehápem….
    Ano ked sa tu velmi obranuješ aké to je nehumááne tak čo??? čo j epodla teba humánne???aký sposob???
    Pamataj si jedno za pár rokov,to možu byť desiatky stovky,tu nebude ani voda,ani ryby…..prepáč že ked je na SVK ako aj v iných krajinách velký počet rybárov ,že ked su na Slovensku aj taký ,ktorý ich a pusti anaspať!!!!

  5. …Ovedz kto sa ti tu riadi zákonmi???…

    No, myslím, že by se zákony (obecně) měli řídit všichni! Protože to by si pak každý dělal, co chce a bylo by to určitě špatné… To, že se tak neděje určitě není nic dobrého. Pouštět ryby je přece povoleno, stejně tak, jako je povoleno je brát. Pokud se nám něco nelíbí, tak by skutečně bylo rozumnější, pokusit se to změnit, aby to bylo stanoveno v příslušném zákonu. Myslím, že Tom chtěl upozornit spíše na to tvoje radikálnější odsouzení některých lidí, protože spousta lidí prostě ryby bere a jsou slušní a nemyslí to zle, protože na to mají z hlediska zákona právo (myslím ty, co nosí ryby ve velkém, ne že si někdo vezme pár kousků ročně, to je jasné). Ono to opravdu není úplně černobílé.

    Nicméně, někdy je to opravdu velký hnus, co se u našich vod děje a jak se někteří “taky rybáři” dovedou chovat k úlovkům a jak s nimi zachází. Zejména prodávání ryb do soukromých revírů atd…!!! Je mi z toho někdy hodně smutno, když to vidím.

  6. Ved na to som chcel hlavne poukázať!!!ale mám predstavu dosť velku aj poznatky čo sa týka rybárstva ako takého či aj chovu ale športový rybolov aj problemtaiku okolo toho tak viem o čom je reč!!!!

  7. Milý , zřejmě sportovní rybáři LK. Nechce se mi věřit, že někdo, kdo je tak nesmlouvavě tvrdý a nekompromisní k těm, o kterých si sám myslí, že dělají něco, co je sice dovoleno, ale jemu se to osobně nelíbí, bude takový vzorný a ušlechtilý ochránce přírody. To mi zkrátka nejde k sobě. Spíš mi to připadá jako póza a něco, co se momentálně nosí… Já sám metodu “chyť a pusť” uznávám, i když ji nepraktikuju. Ale nikdy bych si netroufl odsuzovat jednu, nebo druhou skupinu proto, že to dělá jinak než já. V obou se najde někdo, kdo si zaslouží kritiku a naopak. Mezi těmi, kterými tak opovrhuješ, je spousta lidí, kteří vyprodukují každý rok spoustu ryb, které se potom mohou objevit ve sportovních vodách a právě bez těch by hrozilo, že budou vody prázdné. Vesměs to tito lidé dělají ve svém volném čase. Fakt je, že velká část ryb jimi vyprodukovaná skončí poté v kuchyni. Fakt ale také je, že spousta rybářů honosících se heslem “chyť apusť” a členů rúzných carp teamů předtím vesele drancovala svazové vody, aby následovně za slušný peníz “zarybňovala” soukromé vody, na kterých se zmiňovaná metoda bez pardonu dodržuje. Zkrátka “vsude je něco” 🙂 S přáním většího nadhledu a pokory už raději končím.

  8. ja z tebou súhlasím,ked niekto vyprodukuje,viac rýb za rok ja je v niektorom reviry to je super…..aj ked každý čo tu napíše komentár z toho pochopí každi inu vec….bolo to myslené vobec nie na takých rybárov,ale v pohode,prepáčte potom ,že tu niečo nápišem,nabuduce si to radšej nechám pre seba a už tu nič nepošlem,bude to lepšie!!!

  9. Klidně přispívej dál. Jen počítej s tím, že když budeš používat výrazy jako “…pokud se dají nazívat lidmi” nebo “…pokud se dají nazývat rybáři”, že se asi setkáš s adekvátní odpovědí…

  10. Ježkovy zraky v klidečku.
    MartinLK: pokud už něco napíšu a zveřejním, tak si za tým stojím. Lidi mají různé názory a mají právo je publikovat. To že ti přišly většinou špatné ohlasy na tvůj článek, neznamená, že si to dalších 500 lidí, kteří si to přečetli myslí úplně stejně.
    Takže žádné, “už nic raději nenapíšu”. Každý si z článků veme to co uzná za vhodné. Ty jsi to napsal tak jak to vidíš ty, oni ti napsali tak jak to vidí oni. Já si odkaždého vemu něco a jsem spokojený. 🙂
    Piš a publikuj dál. Velmi rád si vždy přečtu článek, názory, poznatky a zkušenosti. 🙂
    Hola hej.

  11. basnak: Moc dobře napsaný komentář! Souhlasím s tebou, velice jsi to vystihl!

  12. “Já si odkaždého vemu něco a jsem spokojený.” S tím naprosto souhlasím. Nemám rád žádné extrémy, ať už se jedná o ty zastávající se “chyť a pusť” nebo o ty z opačného pólu. Článek určitě zajímavý a jsem spíš na straně autora. Je mi 23 let a chytám tak od 8 let. Za tu dobu jsem prošel “vývojem” od malýho caparta, co když chytil kapra 45 cm (což se mi povedlo tak max. 10x do roka), tak se s ním letěl domů ukázat a s chutí ho snědl. Asi před 5 lety jsem zkusil soukromý revír a najednou jsem měl na břehu kapra 79 cm, což byl i na tamní poměru slušný kousek a pro mě to bylo něco neuvěřitelnýho. Ani mě nenapadlo si ho vzít, udělal jsem si fotku a pustil ho. V současný době už preferuju na 99 % “chyť a pusť” (rybu si vemu dvakrát, třikrát do roka a vždy kapry kolem 50 cm, větší ne). Jednou jsem tady taky napsal článek na tohle téma. Těžko můžu odsoudit někoho, kdo se řídí zákonem, na druhou stranu kdyby se všichni řídili zákonem úplně na hraně, tak to taky není dobře. Jak psal autor, je to o lidech, nemůžu odsoudit někoho, kdo se řídí zákonem, ale můžu mu popřát, aby se na to třeba začal dívat jinak a stanovil si nějaký “svůj” zákon (samozřejmě s nižší hranicí vzatých ryb:-)). Bohužel ale čím dál častěji u vody vidím, že ani zákon někomu nezabrání v braní ryb. Sedím u řeky, vedle chytá chlapík, chytne dva kapříky, napíše sms a za chvíli tam je bába s igelitkou a chlapík chytá vesele dál. Dokonce vím o případě, kdy chlap jezdí na Malší každej den a všechno bere do paneláku, protože v kolárně má kádě. Má to na prodej, pro známý atd, to je hnus, to musí uznat každej rybář. No a nakonec si neodpustím jednu poznámku, že starý nutně neznamená moudrý, zkušený a pokorný, čímž nenarážím na nikoho konkrétního a sám se za zkušeného, moudrého a pokorného nepovažuju:-). Sorry za tapetu a všem zdar.

  13. Súhlasím s tebou,vidím že ty si to jediný pochopil jak som to ja myslel ,uplen si to vystihol 🙂 !!!

  14. Pájo, popisuješ dva docela konkrétní případy evidentního porušování zákonů. Mohu se zeptat, co jsi proti tomu udělal, aby se to nemohlo opakovat? Nebo jsi přistoupil na to, že to přejdeš a přistoupíš tak na “hru” těch, kteří si z rybářského řádu nic nedělají a tak vlastně zavdávají příčinu takovýmto diskusím? Nebo to je jen takový argument, aby diskuse měla tu správnou šťávu? Nic ve zlým, ale často mi to tak připadá. Znám totiž spoustu rybářů, kteří ryby berou, ale asi k mé smůle (nebo naivitě?), neznám žádného, který by měl napěchovaný mrazák rybaba, nebo si dokonce udělal z úlovků vydělečnou činnost. Nedělám si iluze o tom, že mezi rybáři jsou samí svatouškové, ale na druhou stranu mi podobně popisované případy připadají někdy poněkud účelové.
    Ještě dovětek: pokud by se mi častěji dařilo (jako že se mi to nedaří 🙂 ) chytat kapry přes 70 cm, , také by mně nenapadlo si je odést domů…

  15. supinna: chápu jak to myslíš a vím, že ne zle. U pána, co jezdí na Malši, neznám konkrétně jméno. Mluvil jsem pouze se známým, který, alespoň podle mě, si nemá důvod vymýšlet. Je fakt, že on ho zná nejspíš i jménem. U druhého případu, tak to jde o člověka ze stejné vesnice, ze které jsem já. Má tam chatu. U toho jsem to říkal jemu, jeho mamince (zmíněná babka), jestli jim to není blbý tohle dělat. On ti odpoví, že není a nemůžu nic. Informoval jsem i rybářskou stráž, ale tou je v okolí starší pán, který si rozhodně nechce zadělávat na problémy mezi místníma. Můžu zkusit informovat jiného porybného, ale kdy ho tam zas pošlu, aby ho načapal? jedině přes okamžitou info od vody v tom pravým okamžiku no. U prvně zmíněného se o to ještě budu zajímat, to tě ujišťuju. Věř, že nejde o účelové argumenty. Takové nemá smysl používat a používal bych je nejspíš tehdy, když bych zastával právě jeden z extrémů, což nedělám. Jinak co se týče větších kaprů, tak mě to poměrně chytlo a fotka s velkým kaprem je paráda, takže ti přeju, ať je taky nachytáš:-)

    PS: u toho, co nosí ryby domu v igelitkách jsem to trochu vzdal, i kvůli okolí, to se přiznám. U toho druhýho jsi mě trochu pošťouchl, abych to právě nepřešel jen řečma atd, jak píšeš, takže za to dík.

  16. Pro Martin Teplan:
    tvuj clanek je ukazem prumerneho kaprare,ktery vi o danne problematice prt,respektive vidi ze sveho JA …

  17. Ano som priemerný kaprár možno a možno nie ani to,ale danej problemtaike viem toho dost, čo sa týka športového rybolovu alebo pstruhového či kaproveého hospodárstva……
    tento článok je stručný možno vystižnejšií,ale vidiš každy ho pochopí jak mu pasuje!!! Nikomu nehvoorim že má všetko puštat že nech si nebere žiadne ryby,t je blbost,a ja si sám ročne zoberem možno 5ks kapra do 50cm,to je asi normálne,ve dkoniec koncov je to tam aj napísané,ale vieš jedná sa tu možno o 5percent rybárov v kžadej organizácii možno ani to nie je je len napriklad,už to píše tak ot aby tomu azse niekto nepochopil,ktorý beru ročne aj 200 aj 300ks kapra na jedno povolenie,alebo su zase taký čo im nezáleži ani na velkosti a domov si odnášaju 10-15kg a viac kg ryby,potm čo chceš mat v tých vodách povedz mi čo????????????????za pár rokov tu nebude velkých rýb ,lebo malá nasada či už K2 alebo k3 asi za taký čas nenerastie……
    To sa týka aj amurov ,u nas jedno nemenované štrkovisko,poznám tam staršieho pána čo si minulý rok zobral odtial asi 10-12amurov v priemere 10-13kg, toto myslím že nie je vyvážene a ked nebol sám tak tam tej vode ich vela ostat nemuselo,dávam tomu 5rokov a nebude ta vačšieho amura lebo nasadzuju 40cm amurov aleb kolko maju každe 2roky,po dalšie to štrkovisko celé zaraste,ved amur konzumuje tolko porastvo neskutočne množstvo!!!!!
    Takisto úcta k rybám minulý rk u nas na jednom nemenovanom revíry chytili 16kg kapra,je unas sutaž niečo ako liga ,podporuje to jeden človek odtialto čo vlastní rybárske potreby,týpek čo chytil kapra doniesol kapra za živa,do predajne ,lepšie povedané pred predajnu a vysypal ho doslova z vreca na rozpálený beton ,už bol na viacerých miestach krvavých chýbali mu šupiny a pritom viem že to bola ryb chytená úprvý krat!!!Toto je úcta k rybách a zaobchádzanie mali by sme sa trochu zamysliest. Ja pomáham prirod stale nie len takýmto sposoboom ,elbo ma trápi momentáne problematika ,ale z takýmit vecami ako su ryby moc toho nenarobim,preto som to napísal aby sme mali vačšiu uctu k rybam a to nie len velkým ale aj malým. Nech si pomyslí každý čo chce o tom članku ,su to vaše názory,ste taký aký ste!!! ved za to že ste o niekolko rokov starši,budete počuvat mladeho frkana ktorý vam bude vnucovat názory,určite že???? 😀 vás to už možno neptrápi čo t ostane po vás pre vašu dalšiu generáciu!!!

  18. Proboha co je to s tebou? Máš nějaký mindrák kvůli věku? Kdybych tě já považoval za smrkáče, nepsal bych ti žádný ohlas, pomyslel bych si, že jsi nevychované mládě a že nemáš rozum a přešel bych to. To, že s tebou diskutuju já a i ostatní přece především znamená, že tě bereme a že s tebou diskutujeme. Naopak, jsem velmi rád, že tak mladý člověk má zájem na tom, aby stav zůstal alespoň tak dobrý jaký je a nebo lepší a těmito diskuzemi se dobíráme k optimu.
    Předešlý příspěvek jsem začal demokracií. Prostě si příště dobře rozmysli, zda to co chceš sdělit potřebuješ říct agresivně a útočně a proč tak a ne jinak, méně konfrontačně. Opět ti připomenu demokracii. Voltaire se mimo jiné proslavil také tímto výrokem: “Nesouhlasím s vaším názorem pane. Do smrti se ale budu rvát za to, abyste jej směl veřejně vyslovit.”
    Já s tvým názorem více méně souhlasím, ale s výhradou a ty prosím výhrady ostatních respektuj. Neurážej se a zkus moje a i argumenty ostatních vyvrátit. Jestli přineseš argumenty lepší než jsou moje, uznám je a přijmu je za své. Obecně tomu říkáme učení a nikde není napsáno, že se starý chlap nemůže něco naučit od mladého kluka.

    A ještě dodám, nepřehlédl jsem tvoje nářky a obavy nad tím, že co tu po nás zbyde vám. Tak si laskavě uvědom, že nikdy nebylo tak dobře jako nyní a nikdy nebylo v revírech ryb tolik, a tak velkých, jako teď. Vím kde se pořád bere a jaké temné síly neustále v mladých a nezkušených lidech živí katastrofické vize, že je příroda ohrožená a že civilizace zanikne a že vám mladým toho všeho nezbyde dost. Docela o tom chci napsat článek. Opakuju, nikdy v historii lidstva nebylo tak dobře. Lidský věk se od r 1950 prodloužil o 20 let a jeho kvalita je nesouměřitelně vyšší! Stav přírody je mnohem lepší a vody oplývají rozmanitým životem a těžké znečištění je téměř odstraněno, k některým řekám se pro chemický smrad či smrad fekálií nedalo ani přijít natož tam rybařit. Ne, nechtěl bych přírodu mého dětství ani to nic co bylo v řekách a přehradách a ani tu drahotu, kdy svazová povolenka v r 1973 vyšla na 20% průměrného platu.

    Můj příspěvek je moc dlouhý a tedy prosím webmastera aby jej smazal, jestli to uzná za vhodné.

  19. V tom prvej čast stebou suhlasím a mám na to urččite veci ktore som už spomínal!!!
    A priroda ako newiem či toto čo myslíš čo si písal je správne????kde žiješ??priroda je na lepšej urovni a znečistenie???????????????????????????????????????????? je to čim dalej horšie zober si pre ujmu pstruhové potoky u nas čo ide cez mesto jeden potom pred 5rokmi boli náadherne pstruhy a lipne voda pomaly po pas!!!! teraz tade prejdeš v botaskach a ryb tam niet možno v pár usekoch aj to iba nasada čo sa vychytá,ako z touto tvojou hláškou jednoznačne nesuhlasímvidím čo sa tu deje,ako kvalita pstruhových potokov na slovensku maximálne klesa,je to hrozne,či už výstavab zbytočných vodných elektrárni
    viešsok študentom rybárskej školy a tuto problematiku na určitých hodinách riešime každodenne a mám na tuto celu tematiku dostatočne množstvo bohužial pravdivých argumentov!!!

  20. MartinLK: Ano, to je možné a souhlasím s tebou, vždyť ty to víš, když to tam znáš. Ale z globálního hlediska bych věřil Tomovi a řeknu ti i proč. Shodou okolností mým studijním oborem na VŠ je cestovní ruch a problematika ochrany přírody je tam také zahrnuta. Například za minulého režimu (před rokem 89) byla několik let příroda doslova devastována. Dokonce prý existují dokumenty, ve kterých je jasně uvedeno, že tehdejší režim veškeré chemikálie z továren atd. doporučoval vypouštět do vodních toků bez jakéhokoliv čištění! A pamětníci to vědí, viz. Tom, který to zde napsal. I můj otec, když se koupal v naší řece, tak mi vyprávěl, že se pak vždycky musel umýt od asfaltu!!! Děda mi zase řekl, jak byla vždycky jednou za čas kompletní otrava řeky, kdy plavaly ryby břichem nahoru!

    Také jsem četl články o řece Labi, která je údajně mnohonásobně čistší než v dobách komunismu!!! To je fakt.

    Ten problém dnešní doby je spíš v tom, že se zdokonalila technika lovu, chytá zřejmě více rybářů a spousta se jich chová neohleduplně. Stačí, když každé jaro posbíráme s dětmi s rybářského kroužku desítky igelitových pytlů s odpadky všeho druhu. Ale to už je na jinou debatu…

    Musíme se o to zkrátka sami starat a upozorňovat na to! Nedopustit další znečišťování a zbytečnou devastaci přírody. No, už jsem se moc rozepsal asi 🙂

  21. Můj názor na tuhle problematiku je asi takový: Samozřejmě mají rybáři právo si ulovené ryby odnést, tohle jim nemůžu, ani nechci upřít. když si někdo vezme tříkilového kapříka tak nic proto, ovšem podle mého názoru je špatné, když se i takových ryb odnáší velmi mnoho nebo se berou ryby trofejních rozměrů. Podle mě je tohle ještě pozůstatek minulého režimu. Myslím, že by měla být zaveden omezený počet ryb za rok, omezená maximální a minimální délka ryb.. Já ryby neberu ale kdo chce at si bere ale všeho s mírou.. MartinLk, nic si z toho neber já s tebou souhlasim ale každý má na toto jiný názor určitě piš dál

    ahoj..

  22. pro MartinLK,9 Květen 2010 v 9.14
    Chlape ty o tehle problematice vis prt a jeste o tom pises.To co jsi napsal,je momentalni poza,ktera se proste mezi rybari nosi.Cesta k tomu,aby jsi pochopil to co pisi je jeste dlouha,stejny nazor jsem mel nekdy v roce 2005-2006,pak jsem poznal par lidi v ČR,co se aktivne snazi prosadit K70(aktivne tim myslim,podavani navrhu,aktivni ucast na jednani MRS…) a nakonec jsem dosel k tomu,ze K70 je blbost a obcasne odneseni trofejniho kapra je nutne zlo kvuli vyrovnani pomeru obsadky(samozrejme me mrzi,kdyz se dozvim o tom,ze pekny kaprik skoncil na pekaci).

  23. To Pája: Je to jasný. Máš takovou zkušenost a tím je to daný. Já jsem měl na mysli ty argumenty, který se účelově používají, což jistě uznáš. Taky vím, že není nic příjemnýho jít za někým, kdo porušuje zákony a chtít po něm nápravu. To chce i velkou dávku osobní statečnosti. Chlape byl bych nerad, aby ses nestal díky mýmu “pošťouchnutí” terečem nějaký agrese apod 🙂 No a s těma mejma většíma kaprama to zrovna moc nevidím, vzhledem k charakteru vod, na kterých rybařím. Ale to není v žádným případě stížnost 🙂
    To MartinLK: V zásadě tě chápu , o co ti jde. Co je tvůj problém je to, že nedokážeš argumentovat bez útočného a konfrontačního tónu. Věřím, že jsi zapálený pro “svou věc”, ale podle mne jsi to nevzal za správný konec a spíš té myšlence škodíš než pomáháš. Skus se na tím zamyslet. Zdraví tě supina!

  24. No nič mám na to svoj názor!
    ‘Hermis_s : na to čo si napísal s K70 uplne suhlasím ja viem o čom je je reč nebolo by dobre by vo vode plávaju len trofejné ryby a to nebavime len o kaproch ale aj o iných druhoch,ved predsa cielom RZ je hospodárenie na volných vodách ktoreé zachováva vyváženosť rybích druhov a vekových kategoriíí,ja viem o čom hovoriš,nemám na toto šetko len takýto názor,možno som to zle napísal niekde,možno sme sa zle pochopili,predovšetkým si myslým že vždy treba nájsť zlatu strednu cestu ,ako sa hovorí všetkého veľa škodi!
    Som rád že sa tu tak rozbehla konverzácia ohladom toho lebo je to celkom zaujímavá tema!!!!ďakujem všetkým za príspevky!!!

  25. Zdravím Vás pane kolego, jen doplním, že od loňského roku výbor K-70 otevřel připomíkové řízení k horní míře u lína, diskusi na téma vytvoření míst na revírech pro invalidy atd.. Na Slovensku se již o Projekt K-70 zajímal Hofi a StanoS. V současné době má Projekt K-70 své zástupce v Německu a Velké Británii, pokud máte zájem o více informací, klidně mě kontaktujte. S přátelským pozdravem Radek Sekera

  26. Horna miera 70 cm u kapra je pokial viem unas na seredskych vodach a ich vody patria kjednym znajkvalitnejsich a najvyhladavanejsich

Chcete-li, můžete přidat komentář: