Úvod Články Rok krásných lysců

Rok krásných lysců

1 693
0

Je konec roku a já jsem na poslední výpravě za kapry na oblíbené řece Labe. Čekání na záběr jsem si zkrátil prohlížením fotek letošních ulovených kaprů. Silné vzpomínky a emoce mě provázejí během vzpomínání a já si uvědomuji, kolik krásných kaprů jsem chytil. I když začátek sezóny pro mě spíše nezačal nejlépe a měl jsem na řece smůlu, tak v létě se na mě usmálo štěstí a konečně jsem se dočkal krásného osobáčku v podobě mohutného lysce, který vážil 17,2kg.

1

V ten den jsem nejspíš prolomil smůlu a začal jsem chytat opravdu krásné kapry. Nebyla vycházka k vodě, abych nevytáhl alespoň jednoho lysce. Byly vycházky, kdy jsem chytl jen lysce, prostě paráda!!! Nejednalo se vždy o velikány, ale těšilo mě, že v našich vodách je tolik krásných lysců! Podle mě jsou to poklady našich vod.

2

Nevím čím to bylo – místem, novým boilies, koncovou montáží anebo jen štěstím, které potřebuje každý z nás… Ale i na dvou stojatých vodách se mi povedlo chytit dva krásné lysce, kteří vážili 17kg a 16kg.

IMG_2586

I když se dá mluvit o štěstí, tak určitě jen to štěstí nestačí. Dobrá příprava, návnady a určitě výběr dobrého místa, jsou dost důležité faktory, ale hlavní pro mě je koncová montáž. Také mi letos pomohlo, když jsem včas zareagoval na změnu v krmení kaprů. Když to propásnete, tak máte smůlu.

3b

Jak už jsem se zmínil, koncová montáž  pro mě je nejdůležitější. Právě montáži jsem věnoval velkou pozornost. Sledoval jsem jestli pracuje tak, jak má. Zkoušel ji změnit, jakmile kapři přestali reagovat na nástrahu…  Právě montáž mě pomohla dosáhnout těchto úspěchů. Rád používám krátké návazce a průběžnou montáž. Návazec o délce cca 15cm jsou akorát, kontakt s rybou je téměř okamžitý! Nechci dávat rybě prostor, aby se zbavila háčku. Můj oblíbený návazec je krátký tuhý návazec s háčkem  č.6 -8. Jedině co měním podle situace je délka vlasu pod háček a počet boilies…

4

Rád chytám na panáčka a dokud to funguje, tak chytám dál. Každopádně, jeden prut mám vždy s návazcem s jednou kuličkou na krátkým vlasu – kulička se dotýká obloučku háčku. Právě tento návazec  mi dokázal, že je ten pravý na opatrné kapry a to ne jen jednou! Dokonce i pár mých přátel  se přesvědčilo, jak skvěle funguje.

5

Co se týče nástrahy, tak letos mi fungovala skvěle příchuť Oliheň-Pomeranč a Oliheň-Chobotnice od firmy Tandem Baits. Kapři tyto příchutě prostě milovali. Bohužel příchuť Oliheň-Chobotnice už se nevyrábí, ale věřím, že firma Tandem Baits má pro nás určitě nějaké překvapení…

6

Letos jsem se opravdu věnoval kaprům naplno, nabral jsem spoustu nových zkušeností a zažil jsem mnoho krásných zážitků. Dokonce i na poslední výpravě se mi podařilo chytit krásného lysce, prostě rok krásných lysců!!!

S pozdravem za tým Tandem Baits
Sergej Popovič

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: