Úvod Články Príprava tigrieho orecha (instantný tigrí orech)

Príprava tigrieho orecha (instantný tigrí orech)

19 787
3

Problematika kŕmenia je určite to, čo veľa z nás zamestnáva takmer pri každej výprave. Čím kŕmiť, aké množstvo požiť atď. Taktiež sa nám hlavou určite ženú myšlienky týkajúce sa toto, ako docieliť aby naše kŕmenie zbytočne malú rybu neprilákalo. Otázka ceny nie je tiež zanedbateľná, pretože ak si volíme kvalitné boilies, tak to samozrejme niečo stojí.

Aj tento šupináč bol chytený na mieste kŕmenom boilies a tigrím orechom
Aj tento šupináč bol chytený na mieste kŕmenom boilies a tigrím orechom

Preto často krát siahame po nejakých prídavkoch k boilies. V mojom prípade sú to pelety, kde najradšej používam pelety takého druhu, na aké boilies chytám. Ďalším variantom je aj partikel. Ak nechcem používať kukuricu, tak práve tigrí orech je pre nás tá správna voľba.

Správna príprava tigrieho orecha si vyžaduje svoj čas a môže tak trvať aj 3 dni. Čo ale so situáciou, keď sa rozhodneme ísť k vode zo dňa na deň a tigrí orech si chceme brať so sebou. V takomto prípade nám zostáva siahnuť po produktoch rybárskych firiem, ktoré ponúkajú rôzne upravený a pripravený tigrí orech. Máme ale aj inú možnosť a to pripraviť si svoj vlastný a neopakovateľný tzv. instantný tigrí orech doma. Práve takúto prípravu vám v niekoľkých nasledujúcich krokoch priblížim.

01

Na začiatku suchý orech nasypeme do hrnca, v ktorom ho aj neskôr budeme variť a zalejeme vriacou vodou. Takto zaliaty orech necháme 1 až 2 dni stáť. Orech do seba vpije podstatnú časť vody, je preto dôležité ho stále kontrolovať a v prípade potreby trochu vody aj doliať. Ďalším krokom je pred varením pridať cukor. Okrem cukru však môžeme použiť aj iné sladidlá, alebo iné prísady ako melasu.

02

Aby nami pripravený orech bol niečím špecifický, môžeme použiť aj rôzne koreniny alebo iné prísady. Ja s obľubou používam čili. Môžete ale voľne experimentovať a používať napríklad aj celú škoricu, vanilkové struky, aníz, med, atď.

03

Na drobno nasekané čili orech a jeho nálev zvýrazní.

04

Tigrí orech, cukor, čili – pripravené na varenie. Práve kvôli tomu, že sme mali orech už zaliaty vriacou vodou, ho nemusíme príliš dlho variť. Stačí približne 30 minút.

05

Zvýrazňovanie a ochucovanie použitím čili ešte nekončí. Použiť môžeme aj rôzne tekuté potravy alebo boostre.

06

Tekuté potravy a boostre nepridávam počas varenia, aby sa zbytočne neznehodnotili. Pridám ich až vo fáze, keď mám orech už pripravený a naplnený v sklách. Aj v tomto prípade sa experimentovaniu medze nekladú.

07

Orech je naplnený v sklách a poriadne zatvorený vekom. Je dôležité, aby vám uzáver pevne sadol. Následne sklá vložím do väčšieho hrnca, a to tak aby voda siahala maximálne do ¾ skla. Stačí nám mierny oheň a doba vrenia približne 15 až 20 minút.

08

Po vybraní z hrnca je vhodné sklá zabaliť napr. do deky, aby proces chladnutia nebol príliš rýchly a aby veká dobre chytili.

09

Mnou uvádzaný postup nech pre vás slúži ako inšpirácia. Volte vlastné a špecifické, vami obľúbené ochucovadlá a prísady. Vytvorte si niečo, čím sa od ostatných rybárov odlíšite. Pamätajte, že sú to práve drobnosti a predpríprava doma, ktorá môže zabezpečiť, že vám na podložke skončí pekný šupináč.

TIP: Nálev, v ktorom je orech v sklách môžete použiť aj napríklad na navlhčenie kŕmitkovej zmesi, či method mixov. Opäť niečo iné ako použije väčšina rybárov na brehu.

Miroslav Fečko
LK baits Slovensko

Komerční sdělení

3 KOMENTÁŘŮ

  1. Neje to plesen na tej poslednej fotke ? Myslel som ze to vidrzi v tom skle bez kysnutia.

  2. Jak píše autor-je potřeba zalít ořechy tak,aby byly neustále ponořené ve vodě.
    Cukru dávám kilo na kilo ořechů a do vaření ještě dávám melasu.Melasu dávám podle vlastního uvážení.

Chcete-li, můžete přidat komentář: