Úvod Články Russ Evans: Zimní lov kaprů na feeder

Russ Evans: Zimní lov kaprů na feeder

5 181
1

Kapr se nenasytně krmí hlavně v teplejších měsících, ale v době, kdy vládu převezme zima, je krmení to poslední, co mají kapři na mysli. Závodník a specialista v lovu kaprů Russ Evans vám ale poradí, jak na ně.

“Pokud jste ochotni lovit ryby v hluboké zimě, můžete lovit ryby po celý rok.”

Profil autora

Russ Evans
Russ Evans
Jméno: Russ Evans
Věk: 49 let
Přezdívka: „Obsessed Angler“ (posedlý rybář)
Bydliště: Oxted v hrabství Surrey rozkládajícím se v jihovýchodní Anglii
Povolání: prodejce rybářských potřeb, reportér
Další informace: Má za sebou více než 40 let zkušeností, jeho články se objevily v mnoha rybářských časopisech v Anglii. Je známý jako rybářský závodník. Úlovky, kterých si cení jsou například karas 1,5 kg, okoun 1,4 kg, štika 14 kg, kapr 14 kg a další. Poskytuje také koučovací lekce rybářům, kteří chtějí zlepšit své dovednosti a techniky. DVD, která Russ Evans vytvořil, jsou k zhlédnutí na www.fishingcinema.tv

Russovo zimní kapr
Russovo zimní kapr

Dnes je mým cílem chytit velkého kapra v dobře zarybněném jezeře. Vyskytuje se zde mnoho exemplářů přes 7 kg až do 10 kg. Jezero je velké 1,5 ha. Jediný důvod, který by mi snad mohl zabránit v lovu, je mimořádně chladné březnové počasí. V prosinci zde hladinu pokrýval silný led se sněhovou pokrývkou. Teplota vody klesla na 0,2 °C.

Ideální místo pro zimní rybaření
Ideální místo pro zimní rybaření

Byl jsem se zde před nedávnem poohlédnout, jak revír po zimě vypadá, jestli jsou již nějaké zmínky o pohybu ryb. Pár míst, která se mi zamlouvala, jsem mírně prokrmil. Z pochopitelných důvodů nikdo nelovil, nebyl zde žádný rybář. Teplota se v noci pohybovala stále pod -4 °C, kapr při této teplotě postě potravu nepřijímá.

6

Na začátku března se teplota mírně zvedla, a tím i mírně stoupla teplota vody. Chtěl jsem se pokusit o kapra i přesto, že ranní teploty klesaly hodně pod bod mrazu. Nebyl jsem na závodech, tak jsem si mohl dovolit ten luxus, že jsem si zvolil místo k lovu. Vybral jsem si tedy cíp poloostrova, který mi poskytoval potřebný úkryt před ledovým větrem, ve kterém mi mrzly prsty, o uších a obličeji ani nemluvím.

5

Náčiní a sestavy

Nachystal jsem si feeder Carbonactive o délce 3,6 m, se špičkou 2 oz (57 g), který mi bezpečně pomůže zdolat i větší rybu. Osadil jsem ho mým oblíbeným navijákem Shimano Twin Power 4000 s 2,5 kg monofilem (v letních měsících používám 3,6 kg), s průběžnou montáží s malým mikrokrmítkem připnutým ke karabince, pro snadnou a rychlou výměnu, pokud to bude potřeba. Samozřejmostí je ochranný korálek Korum, v zimních měsících používám malou velikost korálků oproti letnímu lovu, kdy dávám i větší a těžší krmítka.

Mikrokrmítko
Mikrokrmítko

Obratlík, který je chráněný zmíněným korálkem, mi dovoluje v případě potřeby rychle měnit délku návazce nebo vlasovou montáž za normální háček během několika vteřin, což šetří čas, zejména v soutěžních podmínkách. Další plus je, že mohu různě experimentovat s nástrahou podle současných podmínek, podle toho, jak jsou kapři ochotni ke spolupráci.

Mikrokrmítko s návnadou
Mikrokrmítko s návnadou

Návnady a nástrahy

Zjistil jsem, že kapr neodolá betainu (betain je sloučenina, která je obsažena v řadě rostlin a živočichů; hlavním zdrojem betainu je melasa z cukrové řepy – pozn. redakce). Ten je neodolatelný v každé roční době, takže ani v zimě u mne nemůže chybět. Jednoznačným vítězem je u mne krmivo Dynamite Baits Swimstim green, další, které používám, je Bait Tech green a Yorkshire Baits Betain green.

Zimní kombinace návnad
Zimní kombinace návnad

V zimě krmím střídmě, pomocí mikrokrmítka, opatrně, abych ryby moc nepoplašil při dopadu na hladinu, ale při dopadu na dno z něj musí návnada rychle vypadnout, a vytvořit tak nad sebou lákavý mrak, který pak k sobě přiláká ryby. Přidávám do něj trochu mrtvých červených červů plus pár zrn kukuřice a hrstku pelet, ale opravdu kladu důraz na nepříliš velké množství krmení. Nástrahou je pár mrtvých červených nebo bílých červů a pár zrnek kukuřice s ananasovou příchutí, která je v zimě velice účinná.

Různé výrazné nástrahy
Různé výrazné nástrahy

Dobrá nástraha je také 8 mm peleta. Při prezentaci nástrahy je důležité, aby oklamala letargického kapra, takže dnešní lov začínám s 8 mm peletami na 1,8 kg vlasovém přívěsu. Na druhý prut dávám dvě zrna kukuřice na háčku o velikosti 16.

7

Loviště

Čekal jsem, že budu přehazovat tak třikrát až čtyřikrát za hodinu, pokud nepřijde záběr. Podmínky nebyly moc dobré, teplota vody se pohybovala kolem 6,5 °C. Kvůli tomu jsem nečekal, že bude velká aktivita ryb, a také se mi to potvrdilo. Začal jsem lovit na jednom z prahů na konci ostrova. Nebyla vidět žádná aktivita od ryb, ani nejevily zájem o mé nástrahy. Zkusil jsem změnu nástrahy, místo pelety jsem dal na háček č. 16 dva červy.

Rybářský teploměr
Rybářský teploměr

Červ je dobrý pro situace, kdy ostatní nástraha selže, tady jsem ale marně 30 minut čekal na záběr. Vítr se mezitím uklidnil a vál jen mírný vánek, přesto šla z prochladlého jezera velká zima. Zabíjel jsem čas pozorováním páru kachen, které se proháněly po hladině. Po dvou hodinách přišel opět čas na změnu.

12

Nastražuji jedno zrnko kukuřice na háček č. 16 a nahazuji jej jen asi 5 m daleko. Za necelou půlhodinu se najednou špička prutu ohýbá a mám první kontakt s rybou. Jak dlouho jsem čekal na takovou odměnu! Po statečném boji se mi v podběráku leskne statný 2 kg lysec. Kukuřice slavila úspěch. Stálo to za to, počkat si na něj. S obnovenou důvěrou jsem stejnou nástrahu nahodil zpět. Teploměr ukazoval zlepšení o 1 °C.

19

Další půlhodina uběhla, aniž se mi pohnula špička prutu. Byl to další signál pro nějakou změnu, pro další pokus o záběr. Fungovalo to a já se mohl polaskat s šupináčem 4 kg. Dva záběry – dvě ryby. Mám 100% úspěšnost. Na rybách je ale vidět, že se stále nemohou vyrovnat s dlouhou krutou zimou. Během další hodiny přichází záběr od 5 kg kapra, který měl opravdu pěkně plné břicho, asi se o Vánocích dobře najedl, pomyslel jsem si.

17

Shrnutí

Ryby byly velmi opatrné, záběr jsem měl ob hodinu, takže bylo zřejmé, že ryby se krmí velice málo. Nejúspěšnější nástrahou byla kukuřice. Během velmi chladného, ještě zimního dne jsem měl pouze pár úlovků, ale byl jsem na zdejším revíru první letošní rybář. Už aby bylo pořádné jaro a bylo po letošní brutální zimě!

20

11 14 15

Russ Evans

Tento článek byl publikován v časopisu KaproMánie
KaproMánie

Komerční sdělení

1 KOMENTÁŘ

Chcete-li, můžete přidat komentář: