Úvod Články Nečekaně vydařené brzké jaro na pískovně

Nečekaně vydařené brzké jaro na pískovně

1 432
0

Zima i tento rok byla velice mírná. Pozdě začala a poměrně brzo skončila. Ledy roztály o mnoho dřív než jiné roky předtím a slunko pomalu začíná ohřívat vody našich oblíbených řek, rybníků, jezer, přehrad a pískoven. Slunečné dny jsou silným impulsem pro mnohé z nás. Příroda se začíná probouzet ze zimního spánku a dává to svým počínáním průběžně najevo. Břehy vod pomalu začíná omlazovat nová zelená tráva a první pupeny na stromech a keřích se začínají otvírat do své okouzlující nekonečné krásy.

1

I pro mě a pro mého parťáka Pavla je to velice vlivný podnět a jak už začíná být příjemnou tradicí, zahajujeme koncem března na naší oblíbené pískovně náš první letošní čtyřdenní nezapomenutelný rybářský zážitek.

Ráno v 8 hodin vyrážíme plni dojmů vstříc novým rybářským zážitkům. Cestou nám v hlavách probíhají různé myšlenky. Jsme plni očekávání, co nás na pískovně čeká. Sami sebe se ptáme, jestli vůbec něco chytíme. Věčná otázka. Cestou nakupujeme potraviny a už spěcháme na pískovnu.

Po 11. hodině přijíždíme na místo, silně fouká studený severní vítr. Na vodě se dělají pěkné bíle čepice. Jdeme na své místo a může začít tradiční vybalování věcí a vercajku. Připravit stojany, pruty, namíchat krmení, najít vhodné místo na vytvoření krmného loviště a hlavně nakrmit. Konečně můžeme začít chytat.

Na brzké jarní chytání jsme zvolili boilies kořeněné příchutě Rapid Excelent kapří guláš a sladké příchutě Rapid Excelent cherry. K masivnějšímu zakrmování za pomocí rakety jsem nám doma připravil směs, která se skládá z 10 kg kukuřice, 5 kg řepky, 3 kg konopného semínka a z 2 kg tygřáků. To vše bylo perfektně uvařené a zalité sladidlem.

Kořeněné příchutě rapid excelent kapří guláš
Kořeněné příchutě rapid excelent kapří guláš

Do takto připravené směsi jsem při krmení občas přidával pelety Rapid – kapří guláš velikosti 4 a 16 mm nebo jsem do směsi přimíchal method mix Rapid Champions + V1 Extréme-fish mix v poměru 50:50. Tímto jsem chtěl docílit, aby krmení vytvářelo ve vodním sloupci lákavý zákal a předávalo do okolí potravní signál k přilákání ryb do našeho loviště.

Method mix spolu s krmením V1 v tomto poměru přináší velice slušnou a cenově dostupnou návnadu. V momentu máte ve vodě na svém krmném místě vše, co potřebujete, jako je drcené boilies, pelety, rozpustné proteiny, rybí moučky, mletá aromatizovaná pečiva, biskvity a několik druhů lákavých semen, prostě super.

Pavel sází na sladké a na oba pruty nastražuje malou ořezanou potápivou cherry, kterou obalí celou do pasty Rapid- cherry. Já sázím na ořezaný potápivý kapří guláš, který také obaluji v pastě stejné příchutě. I když je voda ještě pořádně studená, tak se rozhoduji nastražit druhý prut do vodního sloupce. V říjnu i v listopadu mi to ještě na této vodě velice dobře fungovalo a to voda také nebyla žádné kafe. Dělám si z fluorocarbonu 4m návazec, na jehož konci se pod háčkem kýve plovoucí boilies Rapid pop up- cherry. Teď ještě přesně nahodit pruty do krmného místa a už jen s Pavlem napjatě čekáme, co se bude dít.

V těchto chvílích mi je oporou můj panther SHX, který má za všech okolností velmi pravidelný chod cívky a spolehlivě fungující brzdu
V těchto chvílích mi je oporou můj panther SHX, který má za všech okolností velmi pravidelný chod cívky a spolehlivě fungující brzdu

Po dvou hodinách má Pavel na břehu svou první rybu pro tento nový rok. Tou rybou je krásný velký cejn. Následuje poděkování svatému Petrovi a rychle znova nahodit. I já se dočkávám velkého prvního cejna a taktéž děkuji. První rybu máme oba za sebou a teď nezbývá než čekat na prvního místního kapřího krasavce. Bohužel, dnes se ještě nedočkáváme.

K ránu Pavla vyrušil ze spaní příposlech. Bohužel, už podle padajícího swingeru a mírného poškubávání vlasce poznává, že opět bude lovcem cejn parády. Rychle nahazuje prut a před chladným mrazivým ránem se běží zavrtat do vyhřátého teplého spacáku.

Ovšem to Pavlovi moc dlouho nevydrží. Má pěkný plynulý záběr. Pavlovi začíná první letošní zdolávačka větší ryby. Tiše mu závidím. Po úspěšně zdařilém souboji se Pavel může začít radovat z prvního letošního pěkného kapra. Je to příjemný 11kg šupináč a hrozně Pavla těší. Nedivím se mu ani trochu. Co vy? Kapra pouštíme a pozorujeme, jak v klidu odplouvá do své říše.

Kapra pouštíme a pozorujeme, jak v klidu odplouvá do své říše
Kapra pouštíme a pozorujeme, jak v klidu odplouvá do své říše

Dnes je velmi chladné ranní počasí, pruty jsou lehce namrzlé a tráva je pokrytá námrazou. Dokrmujeme 10 raketami a 15 předem naboosterovanými boiliesy.

Přes poledne taháme pár pěkných cejnů. Je vidět, že jsou po zimě při velmi dobré chuti, a že naše malé ořezané nástrahy jim nedělají vůbec žádný problém. Odpoledne mám záběr ze sloupce, bohužel k mé smůle o rybu přicházím záhy. Kdežto Pavel zase boduje. Na obalenou cherry se mu daří vytáhnout po velmi pěkném souboji krásného 13kg kapra s šupinou jako má dlaň.

Předem naboosterované boilies
Předem naboosterované boilies

Oba krasavce obdivujeme, to se jen tak nevidí, nemůžeme z něj spustit oči, nemůžeme se ho nabažit. S Šupinou, tak jsme ho pojmenovali, se loučíme a těšíme se na další naše shledání. Večer bohužel znovu ztrácím rybu při zdolávání – tentokrát na ořezané boilies kapří guláš. Zatím se mě nějak drží smůla.

Máme tu další, tentokrát teplejší ráno. Pavel nad ránem vytáhl dva cejny a já si připsal jednoho cejna. Tak snad dnes se již dočkám nějakého toho kapříka. Je načase dokrmit a věnovat se snídani.

Krátce po snídani se mi ozve signalizátor z prutu ze sloupce, že by konečně? Ano, konečně kapr, kterého jsem dokázal zdolat až na břeh a položit na mokrou podložku. Štěstím ani nedýchám. Kapřík nepatří mezi ty velké, ale potěší. Pavel se mi smál, když viděl, jak kapra pomalu zdolávám a při každém výpadu mu povoluji brzdu. To jen abych o kapra zas nepřišel. Většinou se s kaprem až zas tak moc nemazlím. Měl jsem jen prostě strach, že o rybu zas přijdu. Naštěstí to dobře dopadlo, kapřík mi udělal radost a zvedl mi sebevědomí.

Po obědě jsem měl to štěstí, že jsem si pocit štěstí mohl zase prožít. Podařilo se mi vytáhnout pěkný 11kg kousek na ořezanou kouli kapřího guláše doplněnou malou půlenou plovkou, obalenou v těstíčku stejné příchutě.

Pěkný 11kg kousek na ořezanou kouli kapřího guláše doplněnou malou půlenou plovkou, obalenou v těstíčku stejné příchutě
Pěkný 11kg kousek na ořezanou kouli kapřího guláše doplněnou malou půlenou plovkou, obalenou v těstíčku stejné příchutě

Dnes jsme si s Pavlem role nejspíše prohodili, protože dnes přišel o dvě ryby Pavel, úplně stejným způsobem jako já den předtím.

Je tu začátek noci a cejni vytrvale popotahují naše nástrahy, každou chvilku je slyšet krátké pípnutí. Jdeme spát.

Druhý den až do poledních hodin byl klid. Pak se ale náhle rozkřičel můj signalizátor na prutu, který mám nastražený ve sloupci. Zase zafungoval čtyřmetrový návazec s malou cherry plovkou. Rybu lehounce přiseknu. Není nutné zasekávat silou. Už po chvilce mi je jasné, že to nebude malá ryba. Tuhý a silný tah bez škubání mi to jen potvrzuje. Jsem stále opatrný a s rybou se zatím moc nepřetahuji, spíše vyčkávám.

V těchto chvílích mi je oporou můj Panther SHX, který má za všech okolností velmi pravidelný chod cívky a spolehlivě fungující brzdu. Po několika výpadech rybu přitahuji už celkem bez větších problémů ke břehu, kde na nás vykouklo nádherné žluté tělo pěkného šupináče. Kapra zdárně Pavel podebírá do podběráku. Mám ohromnou radost, je to krásný březnový kapr, který po zvážení má úctyhodných 15 kg. Je to až nevídané. To jsme ani nečekali, máme velkou radost. Po záběru opět dokrmujeme 20 raketami připravené směsi a dvaceti kuličkami boilies.

Krásný březnový kapr, který po zvážení má úctyhodných 15kg
Krásný březnový kapr, který po zvážení má úctyhodných 15kg

Kolem 18. hodiny se ozval Pavlův prut s malou ořezanou potápivou cherry obalenou v pastě. Následuje chvilka přetahování a už máme na břehu v pořadí šestého krásného kapra. Co více si přát. Zase dokrmujeme, kapři jsou při chuti.

Máme tu 19. hodinu a Pavel se opět může radovat z krásného souboje, dnes mu to opravdu velice jde. Cherry obalená v pastě je prostě pro kapry v jarních měsících neodolatelnou nástrahou. Kapra lysce po krátkém focení rychle pouštíme zpět. Ještě než ulehneme do spacáků, dokrmujeme lovné místo opět slušnou dávkou krmení.

Ráno ve čtyři nás budí Pavlův signalizátor, který nás upozorňuje na aktivitu zdejších cejnů v našem krmném místě. Každé ráno kolem čtvrté a pak kolem šesté probíhaly pravidelné záběry od cejnů, podle kterých by se daly řídit hodinky. Ovšem v osm hodin následoval záběr, který svým chováním hodně připomínal záběr od cejna, malé poškubávání a pak následný padák. Pavel marně šponoval vlasec v domnění, že se jedná o cejna, ale po chvilce mu došlo, že se o cejna určitě nejedná, a přizvedává svůj prut.

Najednou se domnělý cejn zprudka rozjíždí od Pavla směrem na volnou vodu a bere si pár pěkných metrů zpět. Začíná slušný boj, kdo s koho. Vítězem se stává Pavel a potom, co spatřil, je štěstím bez sebe. Není se čemu divit, protože v podložce se převaluje impozantní kapr vážící 14 kg se zajímavým a zvláštním bělošedivým zbarvením.

Impozantní kapr vážící 14kg se zajímavým a zvláštním bělošedivým zbarvením
Impozantní kapr vážící 14kg se zajímavým a zvláštním bělošedivým zbarvením

Tento krasavec byl naším posledním kaprem této až nečekaně hodně zdařilé brzké jarní výpravy. V žádném případě jsme nečekali takový úspěch, spíše jsme byli před výpravou dost skeptičtí. Čekali jsme, že se tato výprava bude odvíjet kolem jednoho záběru od kapra za 24 hodin a méně. Rozhodně jsme nečekali dva zdolané kapry na den a nedá mi to a musím k tomu připočíst ještě pár kaprů ztracených při zdolávání a nespočet hladových velkých cejnů.

Co se týče zakrmování, tak jsme zkrmili všechen navařený partikl, 5 kg pelet Rapid – kapří guláš, 2 kg boilies Rapid Excelent kapří guláš a 2 kg boilies sladké příchutě Rapid Excelent cherry, které jsme někdy půlili, jindy boosterovali, zkrátka podle potřeby. Dále 3 kg method mixu Rapid Champions a 3 kg krmení V1 Extréme-fish mix.

S Šupinou - tak jsme ho pojmenovali
S Šupinou – tak jsme ho pojmenovali

Někdo by mohl namítnout, že jsme krmili zbytečně mnoho. Přece jenom venku panuje brzké jaro a voda je ještě stále velmi studená. Ale na druhou stranu, proč nekrmit, když jsou ryby aktivní a potravu přijímají bez větších problému a v pravidelných intervalech. A jak se nakonec ukázalo v celkovém souhrnu, byla to volba velmi dobrá.

Všem slušným rybářům přejeme krásné zážitky u naší přenádherné přírody.

Sáďa a Pavel

Tento článek byl publikován v časopisu KaproMánie
KaproMánie

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: