Úvod Články Riečne kaprárčenie

Riečne kaprárčenie

21 292
1

Ležím v spacáku pri mojej obľúbenej rieke, kvapky vody bubnujú svoju pieseň na prístrešok a ja v polospánku vnímam, že zase začalo pršať. Po koľký krát túto noc? Tak to veru netuším, ale takéto počasie mám rád a vždy sa mi celkom darilo. No v tom ma z tejto letargie vytrháva zvuk môjho „foxa“ a vo mne stúpne adrenalín doplna a srdce búši o život. Ja zdolávam v poradí druhého kapra tejto noci v miernom daždi a vychutnávam si tento súboj s riečnym bojovným mohykánom plnými dúškami. Kapor sa v priebehu pár minút ocitá vo svite čelovky na podložke. Zdokumentovávam a zapisujem si miery tohto krásavca a púšťam ho naspäť do rodného živľa, lebo verím že toto je môj osud, darovať rybám slobodu. No, nechcel som o tomto písať, ale nechal som sa uniesť spomienkami, ktoré mi nikto nevezme a vždy si na ne spomeniem keď si prehliadam fotografie.

Rybárčenie na riekach má svoje kúzlo vo svojej nevyspytateľnosti tohto prírodného živľa, jeho ohromnej sily a tajomstva. Nikdy človek nevie, čo ho tu čaká a čo mu rieka pripraví. Mám obľúbenú jednu rieku, na ktorú sa vždy rád pozriem a vyrazím sem na ryby. No nevyhýbam sa aj iným pre mňa neprebádaným riekam, ktoré majú tiež v sebe ukryté určité čaro. Pre bojovnosť riečnych kaprov by som urobil čokoľvek. V tomto článku by som sa chcel venovať práve tej mojej obľúbenej rieke, taktike a spôsobe lovu na nej ktorý sa mi osvedčil a priniesol mi množstvo úspechov.

Výber lovného miesta

Lovné miesto prispôsobujem daným podmienkam hlavne ročnému obdobiu. Na jar sa snažím vyhľadávať plytšie miesta, kde sa kapry viac zdržujú pre otepľujúcu sa vodu. Cez leto, keď sú sparné dni a je nedostatok kyslíku vo vode, idem pod splavy, kde sa voda okysličuje, prípadne vyhľadávam hlbšiu vodu. Na jeseň najviac chytám nad splavmi, kde je väčšinou najhlbšie a ryby sa tu najviac zdržiavajú. Dlhodobo dobré sú sútoky riek, prieplavy ktoré spájajú rieky s odstavenými ramenami, prítoky z elektrární, vnútorné strany zákrut, kde sa hromadí naplavená potrava. Držím sa však toho, kde sú zlomy, popadané stromy vo vode, vracáky, zátišia, kamene a valy urobené z nich. Poprípade ovisajúce stromy nad hladinou, z ktorých padá do vody rôzny hmyz a háveď, ktoré ryby obľubujú a zbierajú z hladiny. Obzvlášť dobré je, keď človek narazí na mušľové polia, to je dá sa povedať top miesto, lebo mušle sú obľúbenou potravou pre kaprov, ktorý ich zbožňujú. Výberu lovného miesta venujem najväčšiu pozornosť, lebo aj zo zlou návnadou sa tu dá nachytať, kdežto na zlom mieste ani z najlepšou návnadou nezachytám, lebo kde sa ryby nezdržujú nezaznamenám žiadny záber.

1
5
6

Vnadenie a taktika lovu

Na vnadenie používam partikel, pelety, method mixy a boilie. Z partikla používam repku, pšenicu, a kukuricu, vždy sa ho snažím upraviť – najlepšie ho do mäka uvariť alebo naložiť. Najčastejšie ho dávam len v prvé dni vnadenia. Pelety dávam rôzne veľkosti, týmto docielim, že pelety majú rôzne dlhý rozpad vo vode. Najčastejšie ich používam spolu z method mixom a nakrájaným boiliesom na krátkodobé chytanie, na rýchle prilákanie rýb do lovného miesta. Je to účinný spôsob ako rýchlo docielime zábery, pri ktorom berú kapry rôznych veľkostí, no hlavne tie čo patria do menšej hmotnostnej kategórie. Ale to mi až tak nevadí, lebo som vďačný za každého uloveného kapra. Boilies používam najčastejšie dvaciny, no v poslednej dobe som si obľúbil veľkosť zhruba 30 mm. Medzi príchuťami vedú kaprí guláš, red salmon, švestka, oliheň, japonský korýš a broskyňa. Skúšam aj iné neopozerané príchute ako ananás, banán, patentka. Boilie vždy dávam čerstvé, alebo mrazené.

7

Ak mám možnosť dlhodobejšieho predkrmovania partiklom a peletami kŕmim hlavne v prvé dni spolu s asi kilogramom boiliesu, z toho asi štvrť kila rozkrájam na polovicu. Potom toto rozhádžem kúsok nad lovné miesto, záleží aký silný je prúd, ktoré tvorí oblasť zhruba dvadsať metrov po celej šírke rieky. Predkrmujem čo možná najdlhšie ako sa dá a snažím sa vždy kŕmiť v rovnakú dobu aspoň obdeň. Takéto predkrmovanie sa mi osvedčilo najviac. Ak sa potom vyberiem na dlhodobejšiu rybačku a mám takto predkŕmené miesto pokračujem v kŕmení zhruba toho kilogramu boiliesu na túto plochu. Ďalšie kŕmne dávky určujem podľa aktivity kaprov, množstvo záberov, záberov od iných druhov rýb napr. jalcov, mrien – hlavne tých tu je dosť veľké množstvo úctyhodných veľkostí…

2

Jeden prút umiestnim na okraj kŕmneho miesta a druhý nahodím asi tak 15 metrov po prúde od kŕmneho miesta a sem nepridávam žiadnu návnadu. Ak idem na kratšie rybačky, k montáži umiestňujem len pár guľôčok boiliesu spolu s peletami a s method mixom v pva sáčku, alebo pančuche. Niekedy používam len samotné boilie na pva páske, zhruba tých päť, šesť kusov. Ako nástrahy používam boilies, pelety, partikel a ich kombináciu. Boilies ako nástrahu rád používam inakších veľkostí ako návnadu, alebo ich orezávam. Takto uvoľňujú do vody viac pachovej stopy ako celé boilie. Rád nástrahy dipujem, namáčam do rôznych smáčadiel, obaľujem pastami a boilie cestom, ktoré si nechám pri varení boiliesu a uskladním v mrazničke. Potom si vždy vyberiem toľko koľko potrebujem.

Montáže a systémy

Na riekach používam vlasce o hrúbke 0,30-0,35mm, záleží od prekážok a okolností lovu. Na vlasec dávam šokovku z 0,50 mm silonu o minimálnej dľžke 8 metrov, zase to záleží od miesta kde chytám. Je to z dôvodu toho, že je tu väčšia pravdepodobnosť utrhnutia montáže o hrany kameňov, mušlí a rôznych naplavených prekážok. Na riekach sa mi osvedčili dve montáže. Jedna je priebežná, používam ju hlavne keď je menší prietok rieky a druhá je montáž na pevno s klipom a závesným olovom. Vôbec nepoužívam trubičky proti zamotaniu. Olova dávam prerezané na rýchlu výmenu a závesné väčšinou v tvare kvapky o hmotnosti od 90g do 250g, to záleží od sily prúdu a či plávajú vo vode nečistoty. Nadväzce zhotovujem z rôznych priemerov fluorokarbónu a zo splietaných šnúrok ako je Stealt skin, Super skin, Magician od Sufixu alebo Merlin, Quik silver od Krystonu. Ich dĺžka sa pohybuje od 20 cm do 40 cm. Dľžku vlasového prívesu dávam, tak aby sa nástraha nedotýkala oblúčika háčika. Háčiky sa mi osvedčili od Kamasanu alebo Anacondy, a to veľkosť číslo 4 a 6. Nadväzec ukončím obratlíkom od Ichthysu, myslím že sú najlepšie, a toto spojím s tou šokovkou. Takto vyzerá celá moja montáž, jednoduché, ale účinné.

8

Počasie, stav vodnej hladiny a doba brania kaprov

Už dlhšiu dobu pozorujem vplyv počasia a výšku vodnej hladiny na aktivitu kaprov. Najlepšie je ustálené počasie, nie rýchle výkyvy ani dlhodobo pretrvávajúce horúčavy, tu pomôže ochladenie a sním spojený klesajúci tlak vzduchu. Kapry dobre reagujú pri daždivom počasí, keď sem tam preprcháva, je to môj najobľúbenejší čas, kedy sa mi najviac darilo. Vietor je najlepší južný, západný a ich kombinácia. Nie je dobrý vysoký tlak vzduchu, jeho kolísanie v krátkych časových úsekoch, ani kolísanie vodnej hladiny. Vždy je lepšia ustálená výška vodnej hladiny a jej slabé stúpanie, kedy voda viacej rozvíri dno rieky, prináša zo sebou naplavenú potravu a kapry majú impulz viac zbierať a žrať. Samozrejme sa nedá chytať pri extrémne vysokej hladine, kedy nieje možné udržať montáž na lovnom mieste a kedy po hladine plávu rôzne nečistoty, konáre stromov atď.

9

Zábery a ich okolnosti

Najviac záberov som zaznamenal podvečer okolo šiestej, v noci medzi dvanástou a druhou a ráno od štvrtej do desiatej hodiny. Samozrejme výnimka potvrdzuje pravidlo a chytil som sem tam toho poledňáka. Zábery sa väčšinou prejavujú malým potiahnutím a potom nasleduje väčšinou brutálna jazda. Kapry sa snažia rýchlo dostať do prekážok, medzi kamene, do potopených stromov. Najčastejšie sa snažia uniknúť po prúde a využívajú jeho silu na únik. Pri zdolávaní sa snažia zbaviť háčiku o dno rieky kde sú kamene, štrk apod…

Toto sú moje postrehy a skúsenosti z lovu kaprov na mojej obľúbenej rieke. Nemusia sa stotožňovať s Vašimi a nikomu ich nevnucujem. No, dúfam, že som aspoň pre mnohých poodkryl tajomstvo riečneho kaprárčenia a moje postrehy dopomôžu k zdolaniu nejedného pekného kapra. Ale prosím Vás, po jeho ulovení mu darujte slobodu, uvidíte, urobí Vám to veľkú radosť. Lebo len rybu ktorú pustíš, môžeš chytiť znovu!

4

Napnuté udice vám praje Karásek

Siget Kúty
Komerční sdělení

1 KOMENTÁŘ

  1. vitajte chalani pekne ulovky ja chodim na vah do trencina je to krasna voda aj ked bola pred niekolkymi rokmi vypustena(ale nie uplne) su tam este krasne ryby ktore taktiez lovim a pustam spet do vody ked rozmyslas nad ananasom to iba schvalujem 3.10.2009 sme na mare chytili 21.5kg kapra na ananas od mainlinu fakt super gule na studenu vodu….aj ked nebudete mat dlhsie nan zaber(co je dost flustrujuce) nevzdavajte to lebo ked to ty pani kapry zacnu papat tak to bude rachot a nebudete stihat je to potom pre nich ako droga.este odporucam vyskusat activ maple 8 taktiez od mainlinu…tak zdar a krasne ulovky

Chcete-li, můžete přidat komentář: