Úvod Články První výprava za kapry

První výprava za kapry

2 049
0

Je 12.4.2008, krásné jarní sobotní dopoledne plné slunečních paprsků. Neváhám ani minutu a po obědě balím veškerou výbavu, do které mimořádně přibaluji i učení. Mám před zkouškami, a tak tahám o batoh navíc, který je plný učebnic a sešitů. Po příjezdu k chatě zjišťujeme nemilou věc. Někdo cizí se nám procházel po dvorečku a neodešel s prázdnou. I takový jsou dneska lidi. Po zjištění škod beru teploměr a jdu se podívat k vodě. Ta je stále v nadstavu a tah vody je stále dosti silný. Na hladině plave plno pěny a nečistot, které naruší občasný výskok drobotiny. To nejspíš místní dravci dostali hlad.

Dost mě překvapila teplota vody, která byla 10C. Teď už jen zbývá vybrat místo činu. V blízkosti břehu je několik málo vracáků s průměrnou hloubkou 1,5m. A tak se rozhoduji právě pro ně. Každý flek prohazuji hrstkou Platýzových pelet a deseti kuličkami boilí. V příchutích banán a scopex. Vše o průměru 20mm. Scopex jsem namočil do tekutých jater a posypal tuňákovou moučkou. Vytvořil jsem tím takový těstovitý obal, který nádherně voněl. Banán jsem nastražil v plovoucí verzi bez dipu. Chci vyzkoušet, jestli říčním kaprům plovoučky vadí či nikoliv.

1

Teď už jen zbývá postavit stojan a po zimě navázat pruty. Na cívce mám svou oblíbenou „červenku“ a to v průměru 30mm. Místo šokovky jsem kvůli nečistotám raději šáhl po deseti metrech 50mm vlasce. Jelikož z vlasce jdou nečistoty mnohem lépe odstranit. Návazce jsem zvolil kombinované. Základ tvoří klasické lanko na štiku a cca. 5cm šnůrky, na které je uvázán háček. Tyto návazce krásně kopírují dno a jsou i odolné vůči škeblím a kamenům. Také se dají použít jak pro potápivé bojlís, tak i pro plovoucí. Při použítí s plovoucím boilí přidávám v místě spoje lanka se šňůrkou kousek plastického olova, nebo broček. To abych zajistil správnou prezentaci nástrahy. Teď už jen vybrat správné olovo a můžu nahodit.

2

Jelikož se mé lovné místa nachází necelých 6m od břehu, snažím se chovat co nejtišeji a nenápadněji. Proto si sedám dost daleko od prutů a i hlásiče ztlumím téměř na minimum.

Konečně mám nahozíno, a tak usedám do křesla a vychutnávám si krásné scenérie jarní přírody. Krásný pocit po těch dlouhých zimních měsících. Idylku mi kazí jen sešit s učivem co svírám v rukou. Co se dá dělat. Učit se musím…

4

Ze šprtání „instalace elektrických zařízeních na hořlavé plochy“ mě najednou vyrušuje nějaké pískání. Takové to pip pip, píííííp. Něž mi dojde co se to vlastně děje, prut už je krásně ohnutý a cívka se protáčí. Rychlostí blesku odhazuji sešit za sebe do trávy a běžím ke stojanu. Mám štěstí. Zásek sedí a já si vychutnávám prvního letošního kapra.

Po chvilce už je kapřík v podběráku a já si ho můžu konečně prohlédnout. Je to krásně dozlatova vybarvený šupík v plné kondici. Není sice moc velký, ale mě těch 65cm stačí. Po zimě mě velice překvapil. A na co zabral? Na plovoucí banán?! Má radost se zdvojnásobí. Že by to byl přeci jenom mýtus? Ten názor, že plovoucí nástrahy v řece kapry plaší? Nevím možná jen náhoda. Jediný co vím je, že touhle otázkou se budu zabývat po zbytek sezony. Už teď jsem zvědavý na výsledek. Po změření a focení kapříka okamžitě vracím zpět se vzkazem pro staršího brášku. Vzkaz bohužel nevyřídil. V ten den už nedostávám žádný záběr, a tak balím s nadějí, že zítra to bude lepší.

3

Večer nastavuji budíka na půl šestou a uléhám s vidinou velkého kapra. Jsem tak natěšený, že ráno vstávám ještě před zazvoněním budíka. No co, alespoň mám dost času na přípravu snídaně a taktiky.

Jelikož se přes noc nic nezměnilo, taktika zůstává na chlup stejná jako v sobotu. Na místa přihazuji opět hrstku pelet s deseti kuličkami boilí. A i nástrahy zůstávají stejné. Zhruba v půl osmé přihází pomalá, za to plynulá jízda na levý prut s plovoučkou. Takovéto záběry mi dělají velcí kapři. A taky že jo! Po záseku ihned cítím, že ryba je rozhodně těžší než včera. Bohužel se po pár výpadech u hladiny vypíná. Vzteky házím prut do trávy. Takovou smůlu můžu mít snad jen já! Ale to k rybařině prostě patří…

Po vzpamatování ze šoku nastražuji prut do stejného místa v naději, že přijde další. Usedám do křesla a na uklidnění si nalévám doušek kávy. Jelikož se delší dobu nic neděje, chopím se učebnic a pokračuji ve studiu. Zhruba kolem desáté přichází další záběr. Tentokrát na scopex. Špička prutu se dvakrát prohne a hlásič jen nesměle občas pípne. Potom swinger padá k zemi. Aaaaa padák! Tak tyhle záběry nemám vůbec rád. To se projeví i na záseku, který je samozřejmě do prázdna. Tak tohle je sakra smolný den!. Ke všemu je neděle dopoledne a sousedi chataři přijíždějí sekat trávníky. V tomhle kraválu jsou mé příbřežní místa úplně ztracená a tak radši balím.

5

Jenže při balení prutů si všímám feedru, který neustále vozím s sebou. Dlouho neváhám a ty poslední 3 hodinky lovu zkusím feedrovačku s rohlíčkem co mi zbyl od svačiny. Rohlíček mačkám kleštěmi na pečivo a nahazuji. Bez krmítka. Jen malé olůvko a asi tak metr dlouhý návazec s kouskem feeder gumy. To kdyby se náhodou spletlo něco většího. Během těch 3 hodin jsem vytáhl něco kolem 30 ryb. Jen cejnů bylo 16, ty jsem počítal. Dalším častým úlovkem byly plotice, sumečci a také několik jesenů. Toho největšího jsem si vyfotil na památku.

5

Odbíjí 16 hodina a já definitivně balím. Bohužel těch 24 hodin uteklo snad ještě rychleji něž voda a mě čeká odjezd k domovu a týden praxe. Doufám, že příští víkend mi zbude alespoň chvilička času a já zas budu mít tu možnost pokořit své štěstí zde u Labe.

S pozdravem Chyť a pusť

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: