Úvod Články Zaměřeno na velké cejny

Zaměřeno na velké cejny

3 872
1

Máloco si užívám tak jako lov velkých cejnů. Když mě to chytne, zaměřuji se na kusy těžké osm, nebo dokonce 10 liber.

Všichni známe cejny, které chytáme během lovu na feeder. Váha těch větších cejnů ulovených během podobných vycházek bude většinou okolo 2 až 3 liber. Musím přiznat, že ulovit pořádné množství takových ryb na jemné náčiní je opravdu legrace, ovšem pokud budete lovit hromady takových ryb, málokdy narazíte na skutečně velké cejní holky a kluky. V čem spočívá rozdíl mezi lovem cejnů standardní velikosti a kapitálních kousků?

1

Prvotní věcí je lokalita. Ta musí mít takové podmínky, aby mohla vyprodukovat opravdu velké cejní jedince. Jestliže vaše voda oplývá značnou obsádkou cejnů a musí uživit mnoho jedinců, je tím pádem nepravděpodobné, že se ve vaší lokalitě nachází velké kusy. Stejně jako jiné druhy ryb i cejn potřebuje hodně prostoru a dostatek potravy. Potom má podmínky, aby mohl dospět do značných velikostí.

Proto je omezený počet jedinců a množství potravy nezbytné. To samozřejmě znamená, že budete lovit méně velkých kusů než při feederových výpravách. Malí jedinci žijí v hejnech, dokud nedorostou do větších velikostí. Cítí se tak bezpečněji, jelikož nejsou tak snadnou kořistí predátorů. Naopak velcí jedinci žijí jako solitéři nebo se zdržují v malých hejnech. Jestliže v jezeře nežijí sumci, je pravděpodobnost, že cejn skončí mezi zuby této ryby, velmi malá.

Někdy potřebujete při lovu velkých cejnů hodně trpělivosti
Někdy potřebujete při lovu velkých cejnů hodně trpělivosti

Ovšem že oni to vědí a takové skutečnosti ovlivňují jejich chování. Na některých jezerech, kde jsem se zaměřoval na velké cejní jedince, jsem rovněž zaznamenal, že jejich chování má řadu podobností s chováním kapra. Během poslední vycházky jsem s téměř minutovou přesností mohl předpovědět, kdy mi alarm oznámí, že na druhém konci vlasce se něco pokouší o moji nástrahu.

Malé cejny je možné lovit v průběhu celého dne, ovšem ti větší se krmí den ode dne přibližně ve stejnou dobu. Pokud víte tuto skutečnost, pak vám to pomůže zaměřit se při lovu na tuto denní periodu a zvýšit tak efektivitu lovu.

Krmení je dalším klíčem k tomu, jak ulovit cejna spíše větších velikostí než toho menšího. Při feederu používám krmítkovou směs z těch nejlepších mouček. Když se zaměřuji na velké cejny, rád používám nějakou vydatnou potravu. Vůdčím principem je udržet velké jedince zaneprázdněné co nejdéle, potom vím, že se na toto místo zase vrátí.

Potápivá nástraha 2x15mm na krátkém vlasu bude dobře selektovat malé a velké cejny. S větší nástrahou a delším vlasem chytnete častěji kapra.
Potápivá nástraha 2x15mm na krátkém vlasu bude dobře selektovat malé a velké cejny. S větší nástrahou a delším vlasem chytnete častěji kapra.

Používám především trochu hrubší směs obohacenou o sladkou kukuřici, nadrcené 10mm a 15mm boilies, malé nebo střední pelety, obiloviny atd. K navlhčení směsi na tu správnou konzistenci používám nálev z nakládané kukuřice, kukuřičný sirup a trochu vody, abych mohl vytvořit koule přibližně stejné velikosti.

Mám rád, když jsou koule stejně velké. Krmení prakem nebo tyčí je pak snazší. Chcete-li lovit velké cejny, je nezbytné přesné a koncentrované krmení. Stejně jako jsou potravní zvyky velkých cejnů a kaprů podobné, je možné nalézt podobu i v místech, kde se rádi krmí velcí cejni a kapři. Přestože lovím s jinými pruty a na jiných místech, obvykle chytím velkého cejna čas od času na tom samém místě. Je to ostatně pochopitelné, jelikož takoví cejni vykazují více individuálního chování, stejně jako to dělají větší kapři, takže i větší cejní si hlídají podobné cesty jako kapři.

Více než 8 liber těžký cejn
Více než 8 liber těžký cejn

Zatím ještě nejsem tak daleko, abych tvrdil, že velcí cejni mají teritoriální stanoviště, ale abych byl upřímný, ani by mě to tolik nepřekvapilo. U jiných druhů jako kapr, štika nebo sumec jsem se již setkal s tím, že preferují určitou oblast. Někdy je tento prostor velký i několik desítek metrů čtverečních. A přišlo by mi zvláštní, kdyby tomu u cejnů bylo jinak. Společný faktor pro ostatní druhy ryb je velmi významný a to, co platí pro jeden druh, často platí i pro další. Během poslední výpravy přicházeli denně ti větší cejni na ten samý prut.

A co montáže? Můžeme přidat nějakou vychytávku, díky níž ulovíme cejna dříve než kapra? Ovšemže to jde. Ale nejprve se ještě jednou podívejme na nástrahu. Při lovu kaprů krmím především boiliem a to spíše větším – řekněme 20 mm. Zaměřím-li se na větší cejny, základní krmení tvoří především spousta partiklu, drcené boilies, zrní, pelety a tak dále. V případě krmení tedy můžeme udělat první selekci.

Při cíleném chytání velkých cejnů vám budou brát i kapři
Při cíleném chytání velkých cejnů vám budou brát i kapři

Nyní se dostáváme k montážím a ty nebudou nepodobné těm kapřím. Rád používám dvě (nebo trochu více montáží), jelikož každá ryba má individuální způsob krmení, a pokud budete volit odlišné montáže, zcela jistě zvýšíte šance.

Při lovu kaprů mám na jednom prutu například „bahenní montáž“ (Chod rig) a druhý prut je osazen standardní únikovou montáží a to samé činím při lovu kapitálních cejnů. Pokud chci dosáhnout jisté selekce mezi kapry a cejny, musím samozřejmě udělat několik detailních změn.

I když preferuji spíše menší nástrahy, někdy musím zvolit 20mm nástrahu nebo kombinaci 15mm pop-up a 20mm potápivého boilies, abych při lovu kaprů cejnům zabránil atakovat moje nástrahy. S 15mm nástrahou ulovíte mnohem více cejnů, než když budete používat nástrahu o velikosti 20mm.

2

Jestliže chci během lovu cejnů selektovat tyto ryby podle velikosti, potom často lovím s 15mm nástrahou na vlasu. Nastražíte-li dvě 15mm kuličky, ulovíte méně, ale větší kousky. Při nastražení jedné 20mm kuličky často uděláte rozdíl mezi ulovením kapra nebo cejna. Musím se přiznat, že při lovu s většími nástrahami také často prodlužuji délku vlasu. I díky tomu bude váš lov více selektivní a zabere vám více kaprů než cejnů – krátký vlas na cejna a dlouhý na kapra.

Budete-li s těmito drobnými detaily dobře pracovat, váš lov se stane selektivním. Samozřejmě nikdy nemůžete zabránit, aby vám při lovu cejnů zabral kapr…

NÁVOD NA PŘÍPRAVU NÁVNADY:

Ronny De Groote

Tento článek byl publikován v časopisu KaproMánie
KaproMánie

Komerční sdělení

1 KOMENTÁŘ

Chcete-li, můžete přidat komentář: