Úvod Rozhovory Před mikrofonem: Tamás Csörgö

Před mikrofonem: Tamás Csörgö

3 108
0

Veletrh For Fishing v Praze je největší rybářskou akcí v České republice, a proto na ní nesmí chybět osobnosti tohoto sportu nejen od nás, ale i ze zahraničí. Jednou z těch zahraničních osobností, který tuto akci navštívil, je můj kamarád, maďarský kaprař, Tamás Csörgő, který je českým a slovenským rybářům nejvíce známý z vysílání televizního kanálu Fishing & Hunting, proto sem ani chvíli neváhal a trošku ho pro vás vyzpovídal.

Já a Tomás (vpravo) na For Fishing 2016
Já a Tomás (vpravo) na For Fishing 2016

Ahoj Tamási, vítám tě v Praze a děkuji, že sis na mě udělal čas. Na úvod tu mám obligátní otázku, kdo nebo co tě vlastně přivedlo k rybařině?
K rybařině mě přivedl otec asi v 8 letech. Chodili jsme na důlní propadliny u města Sükösdi, kde jsem chytal na bič hlavně bílou rybu a sumečky americké, kterých tam bylo neuvěřitelné množství. Později jsem postupně přešel na kaprařinu, protože mě víc a víc lákalo chytat velké ryby, které jsem viděl v časopisech.

12

Kdy jsi začal lovit na boilies?
Nebylo to hned, nejdříve jsem chytal asi jako všichni kapraři hlavně na kukuřici. Cílevědomému lovu kaprů pomocí vlasové metody s boilies se věnuji přibližně 18 roků. Poprvé jsem ji použil na maďarském jezeře Szelidi tó. V následujících letech jsem se zúčastňoval na většině větších maďarských závodů v lovu na boilies, na kterých jsem dosahoval mnoho úspěchů, ale hlavně jsem se zdokonaloval v chytání touto metodou. Následně jsem se pokoušel zúročit moje zkušenosti i na velkých evropských jezerech, poslední roky jsem se zaměřil hlavně na maďarské moře na Balaton a byly roky, kdy jsem jinam na kapry nejezdil.

Dárek za neskutečné úsilí
Dárek za neskutečné úsilí

Všechny kolegy rybáře určitě zajímá, na jaké boilies chytáš a na jaké máš největší úspěchy?
Odpověď je jednoduchá. Při každých okolnostech používám boilies na bázi rybích mouček. V současnosti používám nástrahy vlastní výroby a můžu prozradit, že moje boilies je bez esencí, obsahuje jen přírodní látky a obsah rybích mouček je nad 55%.

22kg krásný šupináč
22kg krásný šupináč

A ty úspěchy?
Co je to úspěch? Pro mě každá ulovená ryba, ale je pravda, že v posledních letech jsem se zaměřil na jezera, na kterých jsem měl to štěstí podílet se na ulovení těch největších kaprů jezera, protože podle mého názoru o tom je kaprařina. Tato metoda není jednoduchá. Může znamenat, že mnoho dní nebudete mít záběr, mnoho výprav nechytíte rybu, ale jsem si jistý, že trpělivost a vytrvalost přináší svoje ovoce.

17-ti kilový šupináč
17-ti kilový šupináč

Tak nebuď skromný a pochlub se nám tím ovocem?
V mojí kaprařské kariéře jsem docela hrdý na skutečnost, že se mi podařilo zdolat kapry převyšující hmotnost 20kg na 16-ti různých jezerech. Mým největším úlovkem, prozatím, je lysec o hmotnosti 27,30kg z jezera Szücsi Völgy tó z listopadu 2015.

Rekord jezera Szücsi Völgy Tó, který je zároveň i mým osobním rekordem - 27,3kg
Rekord jezera Szücsi Völgy Tó, který je zároveň i mým osobním rekordem – 27,3kg

Jak jsem zmínil v úvodu, jsi jeden z redaktorů prezentující kaprařinu na televizním kanále Fishing and Hunting. Jak si se k této práci dostal?
Moje spolupráce s televizní stanicí F&H trvá 2 roky. Majitele stanice zaujaly moje úspěchy a články v časopisech, tak mi nabídl, abych vytvořil čtyřdílnou sérii filmů o kaprařině. Série měla velký úspěch, byla velmi oblíbená a hlavně měla velkou sledovanost, tak jsme se dohodli na další spolupráci. Jsem moc šťastný a hrdý, že můžu připravovat vlastní filmy ve spolupráci s největší televizní stanicí věnující se rybářství a myslivosti.

Natáčení pro Fishing and Hunting na Balatonu
Natáčení pro Fishing and Hunting na Balatonu

Kdo tvé pořady sleduje, tak nedávno viděl příspěvky z krásného maďarského jezera Szücsi Völgy tó. Přibliž nám toto jezero, jeho historii, podmínky a rybolov na téhle vodě.
Jezero Szücsi Völgy tó patří mezi moje nejoblíbenější vody, a to nejenom z důvodu, že od ledna 2015 jsem provozovatelem jezera, ale i z důvodu krásné přírody a jedinečné obsádky kaprů. Jezero disponuje rozlohou 30 hektarů a jeho historie sahá do 60-tých let minulého století. Szücsi Völgy tó bych zařadil mezi nejlepší přírodní vody Maďarska. Nejvíce sem hrdý na skutečnost, že do jezera nebyli dovezené žádní rekordní kapři. Obsádka kaprů je původní! Jsem moc rád, že jezero s překrásným okolím a obsádkou ryb se těší velké oblibě i u českých a slovenských kaprařů. V každém případě bych chtěl zdůraznit, že na jezeře máme dvě priority. Jednou je spokojený host a druhou je ochrana ryb. S podmínkami rybolovu se můžete seznámit na naší stránce http://www.szucsito.hu/

Jezero Szücsi Völgy tó
Jezero Szücsi Völgy tó

V tvé rodné zemi je mnoho jezer, ale jen jedno, které je opředeno tajemstvím a tradují se o něm až bájné historky. Jsi jedním z rybářů, kteří ho znají jako své boty řekni nám něco o něm?
Ty asi myslíš naše moře Balaton.

Maďarské moře - Balaton
Maďarské moře – Balaton

Ano…
Intenzivnímu lovu kaprů na Balatonu se věnuji šestým rokem a stále se na něj s radostí vracím. Povolenky se dají zakoupit v místě buď v kempech, anebo v prodejnách tomu určených – například rybářské potřeby. Na vyznačených plážích je povolen lov nonstop od roztátí ledové pokrývky jezera do 31. května, resp. od 15. září do zamrznutí vodní plochy. Mimo tyto vyznačené pláže a místa je povolen lov nonstop po celý rok.

Na Balatonu je povoleno také používat loď s elektrickým motorem a to do vzdálenosti maximálně 350m na severním a do vzdálenosti 450m od břehu na jižním pobřeží jezera (novinka od roku 2016). Můžete si také lovné místo označit tyčovou bójkou, která musí být přes noc rozsvícena, a kterou musíte po ukončení lovu samozřejmě stáhnout z hladiny.

Příprava k lovu
Příprava k lovu

Asi největším problémem rybolovu na březích jezera je, že poměrně těžko se hledá vhodné místo pro lov, kde bychom mohli bezproblémově a nerušeně strávit pár dní. V období mimo prázdnin do úvahy mohou připadat veřejné pláže, na kterých je relativně jednoduché si sehnat místo, v době dovolených přichází do úvahy hlavně soukromé pozemky, ale to není zrovna levná záležitost. Podle mého názoru nejlepší období na lov kaprů je jaro duben a květen.

20

Podzimní rybolov na jezeře moc nepreferuji, protože ho hodně komplikují poměrně časté bouřky a nepřízeň počasí. Proto bych chtěl upozornit všechny kolegy, že v bouřkách a při silném větru platí na jezeře výstraha, která je vizuálně značená majáky na břehu. Pokud je vyhlášen druhý stupeň výstrahy platí zákaz používání lodí. Pozor, jakékoliv porušení tohoto zákazu má za následek sankce ze strany rybářské stráže nebo policie!

Jezero je díky těmto změnám počasí z minuty na minutu velmi nevyzpytatelné a také nebezpečné. Co se týče obsádky, tak v jezeře plave velké množství ryb a dle mě největší problém je prochytat se přes ty malé k těm velikánům, ale i tak jsem přesvědčen, že světový rekord kapra plave právě někde ve vodách Balatonu.

Natáčení pro Fishing and Hunting na Balatonu
Natáčení pro Fishing and Hunting na Balatonu

Od minulého roku pořádáš na Balatonu závod IBCC, který bych přirovnal k legendárním světovým závodům. Jak tento závod vznikl?
Již několik let pořádám kaprařské závody na několika krásných jezerech Maďarska, ale na tom největším se mě to stále nedařilo. Až v roce 2015 s pomocí majitele televizní stanice F&H se mě podařilo na Balatoně uspořádat první ročník IBCC, kterého se zúčastnilo 50 týmů z 15 států Evropy samozřejmě i z Čech a Slovenska. Dle sumáře úlovků všech týmů z prvního ročníku lze vyčíst, že hmotnost všech ulovených ryb přesáhla 3500kg.

Závody IBCC
Závody IBCC

Výsledky dosažené na prvním ročníku mi potvrdily, že závod jako je IBCC má na Balatoně svoje místo, proto poslední dubnový týden tohoto roku se uskuteční druhý ročník IBCC a můžu vám prozradit, že doteď evidujeme přihlášky už více jak 80 týmů z 19-ti států Evropy. Myslím si, že máme na obzoru největší kaprařský závod Evropy, proto zvu samozřejmě všechny, co mají dost odvahy změřit své síly na tomto jezeře, aby se zúčastnili. Tak se neváhejte registrovat: http://www.ibcc.hu/

Závody IBCC
Závody IBCC

V dnešní době je velký problém dostat děti od počítačů ven do přírody. Co ty na to říkáš?
Ano je to velký problém, proto se snažím už několik let organizovat mnoho kaprařských táborů pro děti a mládež. Pokládám za velmi důležité, abychom měli správnou generaci mladých rybářů. Moc rád odevzdávám moje zkušenosti, vědomosti a poznatky, které jsem získal v minulosti. Je dobré vidět, že stále více mladých lidí volí lov kaprů místo sezení za počítačem!. A když se nám včas podaří naučit je úctě k přírodě, k rybě a humánní zacházení s rybami, potom právem můžeme být na ně hrdí a na naše stará kolena si pak můžeme říci, že jsme něco pro rybařinu a naše děti udělali.

Nemzetközi Don Carp Baits Cupa Háromfa 2014
Nemzetközi Don Carp Baits Cupa Háromfa 2014

Rád bych se tě na závěr zeptal ještě na jednu otázku. Člověk je tvor, který si klade stále větší a větší cíle a nikdy není spokojen je to i tvůj případ nebo sis už své sny splnil?
Jeden sen se mi už splnil jsem moc rád, že se mohu podílet na vývoji produktů tradiční anglické značky Nash. Od začátku roku 2015 jsem členem týmu Kevina Nashe, pracuji jako Kevin Nash Tackle konzultant pro Maďarsko. Je mi velkou ctí spolupracovat s touto tradiční anglickou značkou. Samozřejmě mám i sny, které se mně nesplnily, chtěl bych například chytit kapra nad 30kg z Balatonu, ale tato touha není mou hlavní motivací. Mým cílem je lovit krásné kapry na našich přírodních svazových vodách.

Mimochodem tento rok se chystám na výpravu do České republiky, kde jsem doposud neměl štěstí a možnost rybařit. Tak držte palce.

Děkuji ti za rozhovor a přeji spousty krásných chvil nejen u vody. Petrův zdar a moc děkuji překladateli Matejovi Hutkovi za pomoc při tomto rozhovoru.

Fotogalerie:

Zdeněk Maťa

Tento článek byl publikován v časopisu KaproMánie
KaproMánie

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: