Úvod Články 24 hodin v Ostrově nad Oslavou

24 hodin v Ostrově nad Oslavou

3 753
0

Po návratu z dovolené v Chorvatsku jsem měl naplánovanou návštěvu na soukromý revír v Ostrově nad Oslavou. Byl jsem totiž už delší dobu domluven, že se zde setkám se známým testerem firmy Carpservis, a to panem Jaroslavem Rabiňákem. Stalo se tak 28. srpna. A jak moje návštěva na tomto revíru probíhala? To si můžete přečíst v tomto článku.

Protože moje časové možnosti byly bohužel velice omezené, mohl jsem se na tuto vodu vydat na pouhých 24 hodin. Takto krátká doba sice není pro kaprařinu úplně nejlepší, ale útěchou mi byl fakt, že zde Jarda společně s majitelem této vody Petrem Šrámkem už nějakou dobu loví. Byl jsem domluven s Jardou, že přijedu právě k nim a zachytáme společně. Po předchozí telefonické domluvě jsem se tedy vydal na cestu. Zanedlouho jsem se ocitl na břehu nádrže, obstaral si povolenku a nechal se Petrem navést na VIP místo, kde jsem se měl setkat s Jardou, který zde už několik dní loví a čeká na můj příjezd. Po velice zajímavých cestách (jedna hezčí než druhá:-) jsem se dostal až na požadované místo a vítal se s Jardou, jeho ženou a dcerkou.

1

po mém příjezdu Jarda zdolává menšího kapříka

Po přivítání a obhlédnutí situace jsem si na doporučení Jardy zvolil místo k lovu. To se necházelo asi 15 metrů vpravo od prutů Jardy a Petra. Místečko tak akorát na stojan a dva pruty. Protože se na této vodě může lovit na 3 pruty, rozhodl jsem se ještě jeden umístit bokem. Protože byl na mém místě absolutní klid, rozhodl jsem se chytat ve vzdálenosti max. 10 metrů od břehu. Navíc jsem si všiml, že většina rybářů z druhé strany vyváží v podstatě “pod mé nohy”, takže zde kapři byli zcela určitě zvyklí na krmení. Dno se zde svažovalo do přijatelné hloubky, takže jsem neměl důvod zkoušet lovit na větší vzdálenosti od břehu. Zakrmil jsem tedy jedním kilogramem boilies o průměru 16mm (příchuť jahoda-ryba). Jednalo se o úplně obyčejné a levné boilies, které mi doma zbylo. K tomu jsem ještě lovné místo prohodil krmnými granulemi KP1, na které osobně nedám dopustit (za účelem rychlého nalákání kaprů). Vytvořil jsem tak na dně dlouhý krmný pás, do kterého jsem se chystal nahazovat svoje montáže.

2

pohled na moje pruty

Na své dva pruty jsem umístil klasickou únikovou montáž s kratším návazcem a 100g olovem. Na PVA šňůrku navlékl asi 8 kuliček boilies a nahodil pouhým “rozhoupáním” oba pruty kousek od břehu. Na třetí prut (teleskop, který používám na krátké vycházky) jsem se rozhodl použít svoji oblíbenou montáž s krmítkem a krátkým návazcem. Vytvořil jsem si svoji oblíbenou krmnou směs a jako nástrahu použil 4 velké zrna kukuřice, které jsem navíc nadlehčil pěnou, aby bylo vše pěkně vyvážené. Takto jsem nahodil bokem asi 3 metry od břehu a místo ještě zasypal krmnými granulemi.

3

tento teleskop se mi podařilo zlomit:-)

Asi po hodině vybalování a chystání všech věcí jsem se konečně zastavil a šel si povídat za Jardou a vypít si kávu. Netrvalo to dlouho a zhruba po hodině slyšíme zběsilý rachot mého hlásiče na třetím prutu. Běžím k prutu a zasekávám menšího kapříka, který měl odhadem 55cm. Kapříka Jarda podebírá a pokládá na podložku, kde ho zbavuji háčku a rychle pouštím zpět. Přestože se jednalo o menší rybu, dávalo to dobré znamení. Navlékám na vlas další kukuřici s pěnou a nahazuji do stejného místa. Vracím se zpět za Jardou a pokračujeme v povídání. Dále nemá cenu se rozepisovat, během dalších 3 hodin jsem ulovil další 3 kapry a jednoho vypnul po záseku. Všechny ryby mohly mít asi kolem 60cm. Stala se mi však taková úsměvná věc:-). Při zdolávání posledního kapra jsem udělal chybu a dal prut moc vysoko do výšky, kapr udělal ještě jeden (mnou v té chvíli už nečekaný) větší výpad, a to tím způsobem, že mi zajel doslova “pod nohy” a špička mého teleskopu to samozřejmě nemohla vydržet. Je vám asi jasné, co následovalo:-). Zkrátka velký výbuch smíchu ze strany Jardy, jeho ženy i malé dcery, která vždy ochotně asistovala a držela podběrák:-). Smál jsem se taky a rybu měl pořád na prutu. Tady se ukázal můj lovecký “talent” a rybu jsem přesto do podběráku navedl. Byl to kapřík opět kolem 60cm. Ryby jsou zde prostě bojovné a stalo se:-). Jardova dcerka pohladila kapříka a pustili jsme ho společně z podložky do vody. Protože jsem si nevzal žádný další prut, pokračoval jsem dále s dvěma pruty. Menších kaprů už jsem měl dost, a tak jsem úmyslně nechal na obou prutech boilie a doufal ve větší rybu.

4

snad se na mě majitel za zveřejnění této fotky nebude zlobit:-)

Čas běžel rychle a začal být večer. Po setmění za námi konečně dorazil majitel Petr, který s námi hodlal strávit celou noc. Petr dovezl kromě piva také vynikající bramboráčky z jeho kuchyně, které byly opravdu výborné a všechny potěšily na žaludku i duši:-). Po jedenácté hodině se však ozval můj hlásič. Nasadil jsem čelovku a upaloval k prutu. Po záseku bylo cítit, že už to bude ryba slušná. Po nějaké době byl kapr v podběráku. Byl to krásně stavěný šupináč o délce 73cm. Přestože se nám ho nechtělo vážit, mohl mít odhadem kolem 9-10kg. Kapra jsem pustil a měl docela radost, že jsem sem nejel úplně zbytečně a nedělám rybářskou ostudu (tedy kromě toho zlomeného teleskopu:-).

5

já se svým největším kaprem z této výpravy, a to 73cm (asi 9-10kg)

Dále se už nedělo nic, a tak jsme šli kolem jedné hodiny ranní pomalu spát. Když jsem byl na odchodu na své lovné místo, Jarda měl záběr a vytáhl menšího kapříka. Přehodil tedy prut a šel spát. Já jsem zkontroloval pruty a pomalu usnul. Zanedlouho mě však probudil jekot hlásiče. Po záseku bylo opět cítit větší rybu. Dle boje jsem usuzoval, že to bude asi větší ryba, než ta předchozí. Tento kapr byl opravdu velmi bojovný a bral si z brzdy, přestože jsem ji neměl ani moc povolenou. Byla úplná tma, na všechno jsem byl zcela sám a vychutnával si ten krásný tah kapra, který se snažil získat zpět svoji svobodu. Nakonec se mi podařilo rybu podebrat do mého prostorného podběráku. Rybě jsem naměřil sice pouhých 70cm, ale to mi nevadilo. Jednalo se o ne příliš vysokého kapra, který se pyšnil mohutnou ocasní ploutví, díky které pravděpodobně mohl tolik klást odpor. Kapříka jsem zbavil háčku a vrátil ho z podložky zpět do nádrže. K háčku jsem opět připevnil PVA, na kterém bylo boilies a montáž nahodil do stejného místa. Vlezl jsem si do spacáku a občasně spal a zase se probouzel. Další záběr jsem už v noc neměl.

7

pohled na vodu

K ránu ještě chytil Petr pěkného kapra, který měřil dle jeho slov 75cm. Já se už žádného záběru bohužel nedočkal. Jarda během dopoledních hodin ulovil několik menších dorostenců. Kolem dvanácté hodiny jsem se začal postupně balit, protože jsem chvátal na fotbalový trénink, který mě doma čekal. Rozloučil jsem se z Jardou a jeho rodinou, nasedl do auta a jel směrem domov.

6

pohled na vodu

Celkově tuto výpravu hodnotím velice kladně. Za 24 hodin lovu jsem zde měl 7 kapřích záběrů, z nichž jsem 5 úspěšně zdolal. Ten největší měl 73cm, což za tak krátkou dobou považuji za dobrý úspěch. Přestože se jedná o soukromou vodu, není problém sem přijet a nedostat během dvou dní ani jeden záběr. Jel jsem sem však hlavně z toho důvodu, abych se konečně seznámil osobně s Jardou a tak nějak pořádně pokecal. Navíc jsem se seznámil i s majitelem vody, za což jsem také rád. Pokud také uvažujete o navštívení této vody, mohu vám ji určitě doporučit. Sice zde asi nenajdete moc trofejních kaprů, ale můžete si zde (pokud se bude dařit) pěkně zachytat, a to v krásné přírodě a beze strachu, že přijdete o povolenku. Třeba se na vás usměje i hodně velké štěstí a podaří se vám zde ulovit populárního kapra, který se jmenuje FEDOR (nyní asi 22kg vážící lysec). Všem budoucím lovcům na této vodě tedy přeji hodně zdaru!

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: