Úvod Montáže Úniková udice

Úniková udice

6 846
0

Tato udice v žádném případě neslouží k tomu, aby chycený kapr mohl lépe utéct. Úniková udice je jeden z nejlepších, ale také jeden z nejhumánnějších systémů, které znám.

Zhotovení celé montáže je velmi jednoduché, proto dnes patří k těm nejpoužívanějším. Při nahazování se takřka nemotá, ale hlavně – když se zaseknutý kapr rve o svoji svobodu, mnohdy se stane, že zachytí zátěží o vázku. Pokud je zátěž takzvaně natvrdo, ve zlomku vteřiny kapr přetrhne i velmi kvalitní vlasec. Je to smutné pro vás, ale někdy i pro samotného kapra. Tomu totiž nezřídka zůstane u huby olovo o hmotnosti i kolem 100 a více gramů. Pokud kapr znavený bojem ještě jednou někde uvázne, může to znamenat jeho konec. Častěji se stává, že kapr jezdí s olovem tak dlouho, dokud se háček z vyhnilé rány sám nevyrve. Za tu dobu se ovšem z pěkného kapra stává vychrtlá ryba s hubou jak karfiól. Vy jste přišli o kapra, kapr o svůj vzhled. Jestliže použijete únikovou udici a dojde k úváznutí, systémek se rozpojí a olovo stojí, kapr pokračuje v jízdě (stále na vašem vlasci) dál. Většinou za společného úsilí, na jedné straně kapra a na druhé vás, se po chvíli olovo vycuká z vázky a pak už si jistě dokážete poradit.

Úniková udice se skládá:

Komponent na zavěšení zátěže (1). Je nosnou částí celého systému. Upíná se na něj nejen olovo přes karabinku nebo přes „pacičku“, která je jeho součástí, ale také tlumič (2) – krátká silikonová hadička, do níž se zatáhne obratlík návazce. Na druhou stranu se nastrčí gumový dutý kužílek (3), kterým se zajistí pacička držící zátěž, do jeho slabšího konce se nastrčí hadička z PVC (4) proti zamotání, ta je dlouhá asi 30 cm.

Montáž provedeme tak, že protáhneme vlasec (popř. antišokový návazec) nejprve hadičkou z PVC proti zamotání, potom zajišťovacím kužílkem, dále komponentem na zátěž a nakonec tlumičem. Přivážeme k obratlíku návazce a vše stlačíme k sobě tak, aby se systémek zafixoval. Před samotným nahozením zvolíme požadovanou zátěž, mírně odtáhneme zajišťovací kužílek, nasadíme olůvko s očkem na ramínko a ztlačíme kužílek tak, aby zajistil ramínko proti vypadnutí zátěže.

úniková udice
Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: