Úvod Montáže S krmítkem na kapry

S krmítkem na kapry

27 881
0

Je všeobecně známo, že k chytání trofejních kaprů není zrovna vhodné používat krmítka. Je to asi hlavně tím, že během lovu na krmítko přicházejí časté záběry menších ryb o které nám při lovu velkých kaprů zrovna nejde. Dovoluji si vám v tomto článku představit svoji oblíbenou úpravu koncové sestavy, která je sestavena tak, aby byl omezen počet záběrů od menších ryb.

Popis montáže

Tato montáž je velmi jednoduchá a přesto účinná zejména tehdy, vydáme-li se k vodě jen na krátkou dobu. Většinou při krátké vycházce není čas na zakrmení. Proto ta volba krmítka. Při použití klasického krmítka často zabírají malé ryby a nám nezbývá než každou chvíli z vody vytahovat kapří drobotinu, cejny a jiné převážně kaprovité ryby. Ne, že by tyto ryby nepotěšily, ale chceme-li dosahovat větších úlovků, je třeba koncovou sestavu upravit tak, aby nebyla atraktivní pro malé ryby. Je několik možností jak tohoto cíle dosáhnout. Tím nejdůležitějším je správná volba nástrahy. Také použití vlasové metody napomáhá snížení počtu ulovených malých ryb, i když výjimka se někdy vyskytne. Nebudu se zde nějak rozsáhle rozepisovat o celém zhotovení sestavy. Obrázky jsou myslím dostatečně jasné.

Na obrázku číslo 1 vidíte první montáž. Tato sestava je celá průběžná. To znamená, že stačí jednoduše provléci vlasec (popřípadě šokový návazec) krmítkem. Dále navléci gumový korálek, který tlumí nárazy na uzlík u obratlíku. Potom už stačí jenom navázat koncový návazec, který by měl být dlouhý jen asi 10 až 15 cm (viz obr.1).

sestavení

Druhou možností (obr. 2) je v podstatě naprosto stejný postup, jen po provlečení kmenového vlasce krmítkem nenasazujeme gumový korálek. Obratlík totiž zafixujeme do bužírky umístěné v krmítku. U tohoto systému je ale lepší použít takové krmítko, které je pro tuto metodu speciálně určené. Takové krmítko by mělo vážit alespoň 60g, jinak hrozí riziko, že se kapr málo píchne a nebude dostatečně zaseknutý rybářem. Při použití předchozího systému je váha krmítka nepodstatná, neboť je celá sestava naprosto průběžná (viz obr.1).

sestavení

Jako nástrahu doporučuji používat kukuřici umístněnou pod háčkem na vlas. Je na vás kolik zrnek umístíte. Největší úspěch jsem zaznamenal na 2 zrnka. Viděl jsem ale používat i třeba 7 zrnek. Další velmi vhodnou nástrahou je hrách, miniboilies, pellety atd. Zkrátka je dobré zvolit nástrahu takovou, která nebude tolik atraktivní pro menší ryby. Nástrahu můžete nechat jenom tak volně pod krmítkem, nebo ji můžete vmáčknout do krmítkové směsi viz. obrázky. Doporučuji používat co nejmenší háčky. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že čím jsem zvolil menší velikost háčků, tím se zvyšoval počet záběrů. Opravdu se nemusíte bát malých háčků, vzhledem k tomu, že je nástraha umístěná mimo háček je šance, že se háček správně uchytí v tlamce ryby daleko větší, než když nástrahu napíchneme na háček. Dbejte hlavně na ostrost háčku. Ještě malá poznámka, nejraději chytám na průběžnou montáž (obr.1), mám k ní největší důvěru. Také jsem přestal používat u krmítek hadičku proti zamotání. Při použití krátkého návazce není stejně třeba. Moje zkušenost je, že se návazec nezamotá. Je to ale volba každého z vás.

Dalším důležitým krokem je správně zvolená krmítková směs. Doporučuji do směsi přidávat větší částice, které také nebudou pro malé ryby tak vzrušující. Do každé krmítkové směsi přidávám ovesné vločky, spařené řepkové a lněné semínko. Je velmi účinné do krmítka také před samotným náhodem vmáčknout i to, na co jsme se rozhodli lovit. Např. několik zrnek kukuřice či třeba kuliček miniboilie. Ostatní sypké složky už nechám na vás, tady si asi už každý z vás poradí individuálně…

Tato metoda lovu není určitě praktikována jen mnou. Viděl jsem ji používat už u mnoha rybářů. Myslím si, že je velmi vhodná pro začínající, kteří si potřebují získat důvěru k vlasové metodě. Je vhodná také pro ty, kteří si rádi zpestří klasické chytání na boilies. Tímto způsobem lze nachytat spoustu kaprů od 50 do 70cm. Někdy ale může zabrat i pořádný kapří mohykán…

Přeji vám co nejvíce úlovků s touto mnou tolik oblíbenou montáží a nezapomeňte, že velké ryby patří zpět do vody!

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: