Úvod Články Jednoduchý a levný příposlech (aktualizováno)

Jednoduchý a levný příposlech (aktualizováno)

26 209
28

Češi jsou národ kutilů a mnozí z nás určitě nepostrádají šikovné ruce. Jim je určen tento článek popisující domácí výrobu poměrně levného a přitom naprosto funkčního příposlechu na kaprařinu. Vyrobit takový příposlech není nic složitého a cena je proti výrobkům renomovaných firem nepatrná.

Základem celého zařízení je bezdrátový domovní zvonek, jehož koupí získáme vysílač s přijímačem umožňující bezdrátový provoz příposlechu. Zvonek není potřeba kupovat nijak drahý, stačí takové ty ze supermarketu v ceně okolo  300 Kč.

Je dobré vybírat zvonek, který má co největší dosah, alespoň 80 m. Nedoporučuji kupovat zvonky z vietnamské tržnice, nejsou dostatečně kvalitní.

1

Pípáků se může připojit libovolné množství, v tomto případě je počítáno s připojením až 3 pípáků.

Potřebné součástky stojí obvykle do 50 Kč.

Je třeba zakoupit jeden tranzistor BC 547 a dále kondenzátor. Těch je ale potřeba koupit více a vyzkoušet, se kterým to půjde nejlépe. Začínám u hodnoty 10 M a končím až 1000 M. Toto záleží na době, která je třeba, aby po stisku tlačítka zvonek zareagoval – čím je tato doba kratší, tím stačí menší kapacita kondenzátoru. Většinou stačí těch 10 M,  pouze pokud by to zlobilo, bude třeba zvolit větší. Protože kondenzátor stojí několik korun, je lepší si koupit 10, 47, 100,  250 M  a pohrát si s výběrem toho pravého.

Dále ještě budeme potřebovat odpory 4,7 K podle počtu pípáků a kablíky – používám stíněnou dvojlinku, která se prodává ke sluchátkům. Dvojlinka se roztrhne na 2 kablíky, vnitřní drátek se zapojí jako + a stínění jako -.

Kablíky se připojují k pípákům konektory jack 2,5 mm. Počet konektorů volíme podle počtu pípáků, je ale dobré si zakoupit jeden navíc. Pokud se podaří sehnat kovové, je to lepší , plastové nejsou příliš kvalitní, ale použít se normálně dají.

Po naletování kablíku do konektoru je dobré vnitřek celý zalepit tavným lepidlem a po nasunutí plastu to po vychladnutí u kolíčku zaříznout, aby plast nepřesahoval a nebránil zaražení do pípáku.

No a úplně nakonec potřebujeme kousek cuprextitu o rozměrech asi 2×4 cm, který si vyškrábeme podle obrázku nebo si místo toho můžeme koupit už předvrtaný univerzální tištěný spoj.

2

Teď k vlastní výrobě. Na přijímači zvonku se žádné úpravy nedělají, všechno se dělá na tlačítku.

3

Po otevření tlačítka  si zjistíme polaritu vypínače a také kam bude nejlepší připájet kablíky. Někdy je lepší to pro jistotu celé rozebrat.

4

Podle schématu, nákresu a fotky si naletujeme všechny součástky.

5
6
7

Pozor, je třeba dodržet polaritu kondenzátoru, je na něm označeno na straně -.

Tranzistor je přiletován, jako je to na nákresu, číslem nahoru. Po něm se přiletují odpory a kondenzátor. Nakonec se k tišťáku přiletují kablíky s konektory a kablíky k připojení do tlačítka zvonku. Kablíky je nejlepší protáhnout dírkou na šroubky.

8

Teď se může tlačítko smontovat dohromady, vložit baterky, připojit k pípákům a vyzkoušet. Pokud je všechno zapojeno správně, měl by příposlech fungovat na všechny druhy pípáků. Jestliže nereaguje na jedno pípnutí pípáku a musí se točit rolničkou více, je třeba dát větší kondenzátor, ale zase ne moc velký, protože jinak je to sepnuté dlouho a dlouho to zvoní.

Tyto problémy se ale vyskytují jen zřídka kdy, většinou to funguje s kondenzátorem 10 M bez problému. Konečnou úpravu dělám tak, že tištěný spoj obalím izolační páskou a tou ho přilepím i ke tlačítku.

9

Jako ochrana celého zařízení před deštěm se mi nejlépe osvědčila krabička na mýdlo.

10
11

Tento příposlech používám už řadu let a nikdy mě nezradil, baterky doporučuji použít alkalické, ty mi vydrží v přijímači bez problémů celou sezónu. Pokud se příposlech nepoužívá, je třeba baterky vyndávat. Ve vysílači jsem baterie ještě neměnil a to jezdím na ryby opravdu hodně.

Takto vyrobené příposlechy používá i řada mých známých a všichni jsou spokojeni. Použité zvonky mají obvykle větší počet melodií, většinou hrozných, ale najde se tam vždycky nějaká přijatelná, třeba zakukání nebo zpěv ptáků, některé jenom pípnou. Výběr konkrétního zvonění už je jenom detail závisející na osobním vkusu každého rybáře.

Snažil jsem se celý návod popsat hodně podrobně, aby to podle něj dokázal udělat každý, i ten, kdo nikdy nic podobného nedělal. Pokud by někdo přesto měl s výrobou vyobrazeného příposlechu problém, tak mu rád po mailu poradím a v případě, že by někdo během práce ztratil víru ve své schopnosti, klidně mu to i předělám.

Petr Jirava (zadar)

Komerční sdělení

28 KOMENTÁŘŮ

  1. Dobrý den, chtěl bych se dotázat na něco ohledně článku //uprava bezdratoveho zvonku na dalkovy priposlech//. Mohl bych se na někoho obrátit přes email?
    Předem dík Potěšil
    potesilp@seznam.cz

  2. Ahoj, autorem článku je pan Jirava. Já osobně tomu nerozumím, takže můžeš napsat na jeho e-mail, článek už je starší, ale snad jeho e-mail bude ještě funkční. Takže zkus napsat o radu na tento mail: jirava.petr@seznam.cz

  3. Článek byl dne 5.3.2011 aktualizován (byly přidány přepracované texty i fotografie).

  4. Jen pro doplnění. Pro šikovnější a v rámci možností velikosti pouzdra vysilače lze součástky “narvat” přímo do krytu, bez cuprextitu. U dražších typů (kolem 300Kč) venkovních vysílačů jsou kryty přizpůsobené vnějšív vlivům podnebí tzn. i dešti, nemusí se celý komplet dávat do krabičky od mýdla.;-)

  5. ahoj prosim te ja sem uplnej …. ani se do toho nepoustim.nedomluvili by sme se na vyrobe?

  6. Ještě pro případné zájemce o výrobu příposlechu, teď jsem vyráběl 2 a použil jsem tyto zvonky http://www.eva.cz/zbozi/28899/zvonek-bezdratovy-sc363-s-nahravanim-zvuku/ šlape to perfektně. Při výrobě pozor !! nedávat tam žádný kondenzátor, není to potřeba. Ostatní zapojení je podle plánku, to nahrávání zvuku nemá chybu, nahrál jsem si na to Vaše blahorodí, dovoluji si oznámit, že váš sgnalizátor záběru zaznamenal pohyb vlasce 🙂

  7. Zadar: Zajímalo by mne proč vynechání kondenzátoru je potřeba. Z odkazu jsem ty zvonky nenašel, takže nevím zda je vysílač napájen malou 12V baterkou nebo jen plochou 3V. Teď vyrábím pro známého další kus příposlechu, jeho vysílač je napájen jen 3V a daný nákres s kondenzátorem o kapacitě 1000mikroF nefunguje. Při 12V je uváděné schéma bez problémů. Je možné, že 3V baterie nestačí na nabití tak velké kapacity?

  8. Zdravím, pípák na 3 V asi tak malým napětím nestačí otevřít spínaci tranzistor, je potřeba laborovat s předřadnými odpory 4.7 k zmenšit je.

  9. Zdravim, chtel bych podekovat autorovi clanku, super napad jak usetrit nejakou tu korunu. Zkousel jsem zapojeni bez kondenzatoru, nefungovalo to, musel jsem dat 100M a krasne to chodi (nevim jestli to je jenom u tohoto typu – musi byt rozestup mezi tlacitkem a zvonkem aspon metr jinak dochazi k “blbnuti” a reakce na zmacnuti tlacitka je jak kdy). Soucastky jsem nacpal do tela tlacitka bez cuprexitu, tady do toho se to krasne vejde, je od vyroby vodeodolne, takze nejaky destik by to vydrzet melo. Konektory a vyvod kabelu poctive zasilikonovano. Takto to dopadlo : http://www.youtube.com/enhance?v=hbPK2Kboz5E&feature=mhsn (drezu a hrnku si nevsimejte 😀 )

  10. Dobrý den, v první řadě bych vám chtěl poděkovat za sepsání návodu příposlech z bezdrátového zvonku a za druhé bych Vás chtěl požádat o radu.Sestavil jsem vše podle návodu, příposlech funguje, ale jen na 2m dále už ne. Baterky jsem vyzkoušel více a vždy nové plně nabité.Zvonek kvalitní za 500Kč. Kde může být prosím chyba? Dá se tam nějak aplikovat anténa, aby mělo delší dosah než 2m. Děkuji moc za radu.

  11. Ahoj, předem velký dík autorovi článku. Včera jsem postavil příposlech po vzoru Pitrsona ze zvonku Sencor SWD 100 za 299,- z mall.cz Líbí se mi na něm že bliká, jde nastavit pípání místo melodie a taky regulovat hlasitost. Součástky jsem použil stejné jako ve schématu a kapacitu 100 mikroF/16V. Součástky jsem umístil přímo do tlačítka bez plošného spoje na stranu baterky, tedy co nejdále od anténky na plošném spoji aby nedošlo k rušení nebo zastínění. K propojení tlačítka a signalizátorů jsem použil jak už bylo napsáno stíněnou dvojlinku (konstrukce pro připojení dvou signalizátorů) s tím že, plus od pípáků je vedeno vnitřním vodičem a mínus jeho opletením. U konektoru jack 2.5 je plus připojeno na kratší pájecí kontakt a minus na delší. Fungovalo to na první zapojení 🙂

  12. Dobrý den,
    chtěl bych poděkovat autorovi za bezva řešení levného příposlechu. Ale mám otázku na funkčnost, vše jsem zapojil podle schématu a po napojení na pípáky to funguje, ale strašně dlouho to zvoní ať zvolím kondenzátor 10, 22, 33, 47 nebo 100 mikroF tak to drží seplé skoro pořád stejnou dobu v rozdílu max nějakých pár vteřinek. Nevím čím by to mohlo být, předem děkuji za radu.

  13. Jan : to rozmezi hodnot je strasne male, prakticky rozdil musi byt nepatrny, volil bych kdyz uz tak 10, 100, 250, 500 atd v pripade nutnosti. rozdil v kapacite o 11mF nemuze nic zasadne ovlivnit…

  14. Jan: Některé signalizátory mají na výstupu kondenzátory pro držení chvilkového napětí. Momentálně dělám další příposlech a musím laborovat s každým pípákem zvlášť. Na všechny nefunguje stejné zapojení od zadara.
    Takže dokud mi nezhasne paměťová dioda signalizátoru, výstupní napětí pořád drží a zvonek je seplý (tj. nějakých 30s).
    U jiných typů zvonku jsem byl nucen kondenzátor vyřadit ze zapojení úplně. V tvém případě bych to zkusil.

    jokrup: Zdravíčko, pokud se nemýlím tak pro otevření tranzistoru stačí 0,67V. Což je poměrně malé napětí. A otevírací napětí jde z pípáku na bázi, kde je poměrně vyšší napětí cca 5V.

  15. Dobrý den mohl by mě někdo poslat návod na sestrojení toho levného připoslechu.Moc mě to zaujalo,a peněz není nikdy dost :-).předem děkuji.MIKI

  16. Ještě prosím tak aby to bylo tak nějako srozumytelné děkuji.

  17. Zdenek : vsechno co potrebujes je tady na strance uvedeno, co vic by sis predstavoval ???

  18. Zdravím všechny kutily. Ten článek jsem tvořil už před řadou let, mnou vyrobené příposlechy myslím fungují i po těch letech, alespoň ten můj stále funguje. V té době byly příposlechy poměrně drahé a tak se výroba vyplatila, ale v dnešní době už bych to asi nedělal, velice slušné sady s bezdrátovým příposlechem se dají koupit do 2000 Kč. Pokud se do výroby chcete pouštět, nic proti tomu, ale uvažte, že dáte 300-500Kč za zvonek, něco stojí pípáky, potom ten komfort není s potřebou použití kabílků takový jako u bezdrátu. Sám už jsem si letos koupil novou sadu, nebyla drahá, 1690 Kč a funguje perfektně. Tak uvažte, jestli se vám to vyplatí.

  19. basnak : U některých zvonků to musí být bez kondenzátoru, asi jsem to tam zapomněl napsat. Dokonce jsem musel u jednoho zvonku na výstup z pípáku dát odpor mezi + a – také to zvonilo hrozně dlouho. Každý zvonek je jiný a úplně univerzální návod neexistuje, musí se imporvizovat.

  20. Pitrson: ahoj,omlouvám se za opovazlivost,ale jak se říká…líná huba… 🙂 byl by jsi ochoten mi to za nejakou symbolickou cenu(flašku) sestavit? samozřejmě cenu součástek zaplatím. Lada – 724079346

  21. Basnak: ahoj, jak jsi to vyřešit s tím paměťovými efektem? Vse jsem zapojil dle navodu a šlape to na první záběr. Pak bohužel hlásič drží na výstupu napětí ještě asi cca 30s a po tuto dobu zvonek nereaguje (porad drží stisknute tlačítko/tranzistor) když paměťová dioda zhasne, tak zase šlape. Díky za radu

  22. Ahoj mám koupený zvonek Sencor a nedaří se mi to nějak zapojit s příposlechem . Poslal by mi někdo prosím schéma zapojení.
    Moc dík Jirka

  23. Ahoj, chtěl bych poděkovat autorovi za fajn nápad. Dnes jsem se konečně odhodlal k výrobě a povedlo se. Jen to chtělo si pohrát s kondíkama. Použil jsem zvonek sencor.

    kdyby někdo chtěl poradit můžete se na mě obrátit
    r.wasr.albin@gmail.com

    Hezký den 🙂

Chcete-li, můžete přidat komentář: