Úvod Články Jednoduchý a funkční swinger

Jednoduchý a funkční swinger

5 643
0

Řadu let už chytám kapry na boiles a při tom jsem vyzkoušel mnoho druhů swingerů před signalizátor záběru. Musím přiznat, že spíše těch levných napodobenin značkových výrobků se kterými jsem nebyl vůbec spokojen. Buď špatně fungovaly, nebo se zanedlouho rozbily.

Dávat tisícové částky za originály se mi nechtělo a tak jsem si z vyřazených nepoužitelných swingerů vyrobyl toto:

Tyto swingery používám už dvě sezóny naprosto bez problémů, spolehlivě fungují a nemá se na nich skoro co poškodit.

obr

Ještě pohled zhora:

obr
obr

Výroba swingeru je velice jednoduchá a myslím, že k obrázkum není moc co dodávat, pouze snad to, že na ramínko jsem použil antikorovou elektrodu a zátěž je vyrobena z měděné kulatiny, ze strany je provrtaná, vyříznut závit M4 a proti volnému posouvání je v dírce pružinka a na ní zajištění červíkem. Nezapomeňte zátěž navléknout před naohýbáním. Antikoro je dost tvrdé a tak se moc dobře neohýbá , je třeba použít svěrák a dobré kleště.Místo, kde v háčku projíždí vlasec je potřeba důkladně vyleštit, na to jsem použil starou tkaničku od bot potřenou silichromem, nemáte-li silichrom postačí i zubní pasta. Ramínko jsem upnul do svěráku a v místě kudy bude vlasec projíždět jsem několik minut protahoval tkaničku napatlanou silichromem. Vyleštit je to potřeba pečlivě, aby vlasec pěkně klouzal. V původním dílu swingeru je třeba převrtat dírku na ramínko na 3,2mm, zajištění jsem provedl stejně jako u původního, tedy bužírkou.

obr
obr

Ze zbylých ramínek jsem si vyrobil toto:

obr

a ještě detail:

obr

Používám to při chytání s odklopenou cívkou místo klipu. Udržuje to napnutý vlasec a při záběru ryby se to zvedá,až potom spadne a vlasec zůstane volný může se normálně odvíjet. Je to vhodné zejména při používání pípáků. Mám to upevněno tak, že mám provrtanou vidličku a zajištěno elektrikářskou svorkou (čokoládou). Průběh vlasce jsem zvýraznil červeně.

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: