Úvod Články Jaké je opravdu dobré boilie?

Jaké je opravdu dobré boilie?

9 262
0

Před časem, kdy jsem dopisoval svůj další článek jsem se zmínil o tom, že se zaměřím napsat něco o nekonzervovaným boilies. Bylo tu otázkou jestli je lepší boilies konzervované nebo nekonzervované. Je tu, ale i varianta jak se říká uplácat si své vlastní kuličky. Padl tu i názor o ceně. Jestli prý boilies co je dražší, že bude lepší. Můj názor je, že na tom něco pravdy je, ale to ostatní je jen cena odvíjená od reklamy. Zrovna si nemyslím, že by platilo to co je drahé, tak že musí být i dobré. K tomu všemu mne přivedla i vlastní zkušenost na jedné pískovně o ketré bych Vám rád napsal. Tam se potvrdily už i názory našich starých zkušených rybářů „dědečků“.

Jsou tu krásné teplé měsíce a my s kolegou a jeho přítelkyní vyrážíme na proslulou pískovnu. Vyrážíme na krásnou vodu u Chlumce nad Cidlinou „Štít“, která je ale v těchto měsících opravdu přelidněná. Dohadujeme se s kamarádem co tam již určitý čas tráví. Po chvíli nám zjišťuje, že se tam u něj dvě místečka najdou. A tak nabalit potřebné kuličky a jiné potřebné věci a vyrážíme. Dorážíme na pískovnu plně vybaveni jak zásobami pro ryby tak i pro nás v odpoledních hodinách. Následuje první poklábosení o tom co to dělá a co se chytilo největšího. Kamarád Honza se netají s tím, že úspěchy na větší kapry má. Padá jasná otázka „Na co?“ Honza se usměje a říká „plácám kuličky a na ty to jde“. Hm Hm kroutíme hlavou a dáváme se do práce.

Kolega s přítelkyní staví pohotově bivak a já už foukám člun a skládám echolot. Rychle jako obvykle vyrážím na vodu a hledat. Stavím bójku jednu blíže od břehu na tu oblíbenou násadu kapříků, kterých je tu opravdu dost. Po té další bójky asi tak ve vzdálenosti 120m na pěkných hranách. Nakrmím boiliem od firmy Carp servis Václavík. Tentokrát jsme se zaměřili na to vyzkoušet mušli a novinku mrtvý korýš. Přikládám k tomu trochu betainových pelet a naklíčené pšenice „to tady kapříkům chutná“, tak a na břeh pokračovat. Pak následuje nahození a dostavění svého bydlení.

Je pomalu večer a kolega Honza vyráží na svá oblíbená místa nastražit své kuličky. Já své pruty s kolegou také upravuji a uvidíme. Je tu povolen lov nonstop a tak třeba něco přijde. Rozděláváme lahvinku něčeho ostřejšího a klábosíme. Večer je klidný a ani kapři se zatím k záběrům nemají. Posilněni něčím ostřejším uleháme a čekáme jestli nás ty naše pípáky v noci probudí. Je po druhé ráno a Honza už na svém prutu táhne pěkný úlovek. Je jím kapr o délce 82cm. Tak už nenahazuje a říká „ještě tam jeden prut mám“. My jsme se do rána záběru nedočkali, ale Honza ráno hned táhl na druhý prut zase pěkného pašáka.

Takto nás to provázelo asi tři dny. Už jsme si vrtali hlavy co děláme špatného. Proč jen na ty jeho plácané kuličky a nám jen občas kapříci na kukuřici. Bylo pravdou, že i my jsme se záběru dočkali. Ke překvapení nám bylo když na boilie mušle jsme vytáhli 98cm sumce. Po malých změnách se nám začalo dařit, ale nebylo to opravdu tak zajímavé jak u Honzy.

Začala tu být otázka jestli tedy jen boilie nekonzervované a vlastnoručně dělané. Honza si boilie válel docela z jednoduchých směsí nic zajímavého a dost v laciných relacích. Vyzkoušeli jsme i variantu toho, že jsme si pár kuliček od něho vzali a záběry jsme měli i my. Co dodat zase více úspěchů na kuličky nekonzervované a vlastnoručně válené.

rolovaní boilies

Byla to na této vodě jen náhoda? Ano byla, na jiných vodách se nám dařilo, ale při tomto tlaku rybářů a druzích krmení se nebylo čemu divit. Prostě kapři hledali to co tam ještě nebylo.

Určitě je dobré si koupit boilie nekonzervované už kvůli té správné intenzitě pachu a jiných věcí. Vyrábět si vlastní boilies si myslím může dovolit člověk, který to velice dobře umí. Jinak když si ho vyrobíte jako laik, tak vás bude stát mnohem víc než boilie kupované. Nedosáhnete s ním třeba ani takových úspěchů. Správné poměry není tak jednoduché určit a chce to opravdu trénink a zkušenosti.

sumec 98 cm

My jsme tu strávili celý týden a naším největším úspěchem byl kapr 85cm a sumec 98cm. Na jaře tu úspěchů bylo mnohem víc. Přikládám spíš důraz na to, že tu byl ještě opravdu klid. Kapři byli mnohem víc po zimním období vyhládlí a tak i žraví.

Kapr 85 cm

Co závěrem? Jen to, že když navštívíte vodu která je opravdu v určitém období pod velkým tlakem rybářů, že budete mít i docela dělat s tím na co chytat. Doporučil bych volit boilie nekonzervované a ne se koukat jen na to, že co je drahé je dobré. Volit boilies osvědčených příchutí a docela dost testovat. Je to v teplých dnech něco jiného, než když jsou po zimě kapři vyhládlí. Myslím, že by bylo docela i za to se vyvarovat na revíru hodně použitých nástrah, tím zase docílíte i změny kterou kapr očekává. Jak se říká, o co se spálil, tak na to si dá chvíli pozor. A tomu opravdu věřte, že jak se říká, čuchat umí dobře.

Přeji Vám mnoho štěstí a klidu u vody. Doufám, že vám tento článek zase něco napoví a děkuji, že jsem se mohl s těmito zkušenostmi s vámi podělit. Budeme se učit jak se říká celý život.

Zdenda, Jarda, Markéta, Jitka, a tým CARP TEAM J+J

Děkujeme za přispění firmě CARPSERVIS Václavík, panu Niklovi a internetovému obchodu www.rybareni.cz.

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: