Úvod Články Průzkum dna s pomocí olůvka

Průzkum dna s pomocí olůvka

4 164
0

Pokud se rozhodnete prokrmovat delší dobu místo u vody, je třeba dokonale znát hloubku a profil dna v místě, kde chceme krmit. Je spousta možností jak tyto parametry lze zjistit. Nejpřesnějším prostředkem je echolot, ovšem ne každý rybář ho má k dispozici. Chtěl bych zde popsat, jak toto všechno můžete zjistit jen s pomocí prutu , vlasce a olůvka.

Co budete potřebovat?

Libovolný prut s navijákem, na kterém budete mít asi třicítku vlasec, může být i jiný, ale musí unést olůvko, které by mělo vážit v rozmezí 50 až 80g. Na tvaru olůvka nezáleží, hlavně musí být dostatečně pevné a držet pevně u dna. Mohlo by se vám totiž stát, že se olůvko bude nadzvedávat ode dna a měření by mohlo být nepřesné.

Jak změříte hloubku ?

Na vlasec přidejte splávek. Změřte si vzdálenost splávku od zátěže. Navázaný prut nahoďte do míst, kde chcete zjistit hloubku. Potom pomalu vypněte vlasec a pomocí splávku zjistíte hloubku v daném místě.

Prozkoumání dna

Po nahození olova mějte prut v ruce tak, aby svíral úhel asi 45° a pomalu přitahujte zátěž k sobě. Prut využívejte jako páčidlo a pohybujte s ním i do stran. Soustřeďte se na špičku prutu a vnímejte i vibrace, které způsobuje olůvko poskakující po dně. Tvar dna se projeví hlavně na prutu. Můžete rozpoznat tyto dna:

Olovo

řasy

Jestliže na dně budou řasy, budete cítit, jak vám v nich olovo uvízlo a koncový díl prutu se ohne, až když zaberete a vytrhnete ho ze dna, potom ucítíte jak prudce povyskočilo.

bahnité dno

Špička prutu se vám ohne až tehdy, když prudce zaberete a vytrhnete olovo ze dna, nebudete cítit žádné vibrace.

pískové dno

Zátěž se po něm bude pohybovat velmi hladce a lehce, prut zůstane v klidu.

štěrkové dno

Budete cítit vibrace, které rozechvějí vlasec, jak je olovo táhnuto přes kamínky.

jílovité dno

Zátěž se do dna značně zaboří a uvolníte ho až po razantním záběru.

Doporučuji vám, abyste si své poznatky dokonale zapamatovali nebo zapsali.

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: