Úvod Články Udělejte si angličáka

Udělejte si angličáka

4 590
0

Mnozí z nás, rybářů, lovíme kapry na plavanou s wagglerem. Občas se i tomu nejlepšímu plavačkáři přihodí, že přijde o nějaký ten splávek. Vzhledem k vyšším cenám těchto splávků (60 – 300, – Kč) to mnohdy zamrzí. Tak jsem si řekl, proč bych si angličáky nemohl vyrábět sám doma, zvláště když mě to bude stát jen trochu času a pár korun.

Stejně se blíží zima a s ní i rybářský půst. Někdo jej řeší tím, že leští své pruty až skoro do sedření laku na blancích. ? Jiný zase rovná bročky a splávky podle hmotnosti a velikosti. Každý si najde to svoje, jak zimu překonat.

obr

Vyrobit si pár splávků na novou sezónu opravdu není nic náročného a zvládne to každý, kdo je vlastníkem dvou rukou (i obou levých ?).

Potřebný materiál

  • polystyren (nebo jiný pěnový materiál)
  • špejle
  • sádra
  • lepidla Herkules a Chemopren (Kanagom, atd…)
  • měděný drát
  • olověný drát
  • bavlnka (nit)
  • brčko (slámka) na pití
  • smirkový papír (vyšší zrnitosti)
  • štětec
  • odlamovací nůž
  • vodou neředitelné barvy
    obr

    To je vše, vážení přátelé. Opravdu toho není moc. Tak jdeme na věc!

    Čím vlastně začít? První by měl být nápad na nový a neokoukaný splávek. Každý se může vyřádit.

    Tělíčko

    U většiny splávků, které znám, je tělíčko tvořeno balzou nebo plastem. Na rovinu říkám, že plasťáky moc nemusím. Balza je mi mnohem sympatičtější, ale má dvě vlastnosti, které ji degradují až na nevhodnější materiál. Balza je velmi měkká, a kdo z nás může říct, že balzový splávek po pár lovech ani trošičku nezdeformoval? Navíc se obtížně shání. Sice to dnes není tak těžké jako v minulých dobách, ale i tak ji v XXL marketu nekoupíte.

    obr

    Našel jsem si jiný materiál, ze kterého lze tělíčka vyrábět, a tím je polystyren (či obdobný materiál). Jde snadno sehnat, snadno opracovat a jeho cena je minimální.

    obr

    Připravíme si na pracovní stůl špejle a hranol polystyrenu. Naměříme si střed hranolu, zafixujeme lepidlem a prostrčíme špejli. Teď již můžeme hranol zhruba opracovat odlamovacím nožem do tvaru, jaký by měl mít budoucí splávek. Polotovar z pěny

    obr
    obr

    V další fázi výroby si užijete legraci: Je třeba namíchat tmel. Je to vlastně hmota (tmel), kterou používají modeláři na lodičky. Tmel obsahuje lepidlo Herkules + sádru (ale často je lepší dětský zásyp, protože je jemnější). Nemíchejte si tmelu velké množství, protože pokud použijete sádru, bude rychle tuhnout. Ale ruku na srdce pánové (samozřejmě i dámy ?), kdo z nás ještě nepracoval se sádrou…

    obr
    obr

    Konzistence tmelu by měla být taková, aby šel snadno nabrat štětcem, ale z tělíčka netekl. Bohužel postup tmelení nelze provádět sériově, a tak je nutné tmelit jeden splávek po druhém. Určitě se nebojte tmelit hodně, protože v příštím kroku budeme splávek brousit.

    obr
    obr

    Broušení provádíme ručně po vytvrdnutí tmelu smirkovým papírem. Kdo je, anebo býval, modelář, tak určitě má doma malou brusku na smirkový papír. Ruční broušení provádíme tak, že z tělíčka postupně odebíráme přebytečný tmel, abychom získali přesný tvar splávku.

    Anténka

    Nastal správný čas na výrobu anténky. Tato fáze je jednodušší než pověstná facka. Použijeme brčko na pití a z něho odstřihneme díl dlouhý cca 4 – 7 cm (dle velikosti výsledného splávku). Přilepíme jej na konec špejlete tak, aby brčko a špejle byly v jedné rovině. K lepení použijeme vodou nerozpustné lepidlo (já použil svůj oblíbený Chemopren extrém). A anténku přilepíme ke špejli.

    Lakování

    Na řadu přichází barvení a zároveň impregnace splávku. Použijeme základní vodou neředitelnou barvu (použil jsem auto-email ve spreji – černou barvu). Z vlastní zkušenosti doporučuji stříkat najednou víc než jeden či dva splávky, protože rozptyl spreje je obrovský, a tak můžete v pohodě nastříkat deset splávků najednou. Je velmi důležité obarvit vše pečlivě, aby splávek nesál vodu. Po zaschnutí základního nástřiku (nátěru) můžeme splávek nabarvit. To se hlavně týká anténky, kde je podle mě nejlepší anténku nabarvit reflexní oranžovou, žlutou, bílou nebo černou barvou. Je možné použít i jiné barvy, záleží jen na vašem vkusu a nápadu.

    Asi 1cm spodního konce nebarvíme a ponecháme ho bílý (pokud máme jinou barvu brček než bílou, tak natřeme bíle). Ostatní vybarvení je na vás. Mně osobně jde o funkci, tak vše nechávám černé.

    Zátěž

    Čeká nás vyvázání očka s obratlíkem na spodním konci splávku. Opět velice jednoduchá procedura. Z měděného drátku vytvoříme očko, do kterého jsme přidali obratlík a které úhledně vyvážeme bavlnkou ke spodní části splávku. Zafixujeme opět Chemoprenem nebo vteřinovým lepidlem.

    Vyvážení splávku je důležitá část práce. Pokud vyrábíte více stejných splávků najednou, tak tady poznáte, jak jste byli pečliví. Málokdo je schopen vyvážit splávky absolutně přesně. Mnohdy jeden splávek bude mít 5 + 2g a druhý 6 + 2g a třetí třeba i 7 + 2g, ale protože se jedná o amatérské splávky a ne závodní, tak to vůbec nevadí.

    waglery

    Takřka dokončené splávky. Dobarvit, uložit do boxu a šup na rybky.

    Jdeme tedy vyvažovat. Pro krátké splávky postačí ustřižená PET láhev nebo kbelík, pro větší velikost splávku (a větší množství splávků) je možné použít i vanu. Vyvažování probíhá následovně: Vlasec provlečeme obratlíkem a zafixujeme broky (pokud chcete mít splávek 10 + 2g, tak zafixujte splávek dvěma 1g broky). Po zafixování splávku broky si vezmeme do ruky olověný drát, a navíjíme od oka do té chvíle, kdy se hladina dotýká hranice barevné a bílé plochy na anténce. To je stop bod a můžeme drát zafixovat lepidlem (Chemopren).

    Další úpravy již nejsou nutné, ale přeci jen v zimě je docela nuda, tak proč je neudělat. V prvé řadě jde o nabarvení posledních komponentů, jako je očko a zátěž. Další tip je napsat si na splávek gramáž, která vám ušetří nervy u vody. Poslední úpravou je nalakování splávku čirým nitrolakem.

    CarpMaster

    Co dodat na závěr? Sami určitě musíte uznat, že se jedná o výtečnou kratochvíli na zimu pro plavačkáře, která se jistě vyplatí. Během jednoho dne si můžete vyrobit dostatek splávků pro celou příští sezónu.

  • Komerční sdělení

    Chcete-li, můžete přidat komentář: