Úvod Seriály Koncové návazce pro lov kaprů 6

Koncové návazce pro lov kaprů 6

11 466
0

Když už si umíme zhotovit vlastní návazce, měli bychom také vědět, jak a v čem je chránit před vnějšími vlivy, které by je mohly poškodit. Někdo si možná pomyslí, že to není až tak podstatné. Jenže návazec je velice důležitou součástí každé udice pro lov kaprů, takže by si zcela určitě měl zasloužit naši pozornost.

PŘED ČÍM JE TŘEBA CHRÁNIT NÁVAZCE?

Velice opatrně je třeba zacházet zejména s navázaným háčkem. Tím není myšleno, aby se nám nezapíchl do prstu či někam jinam . Nejdůležitější je totiž to, abychom uchovali špičku háčku ve stejné ostrosti, jako když jsme háček načali z výrobního sáčku. Asi není třeba zdůrazňovat, že maximální ostrost háčku je potom při lovu dosti podstatnou věcí. Pro nás to tedy znamená, že bychom neměli návazce „jen tak“ někam pohodit do krabičky či do plastového kufříku společně s nejrůznější kaprařskou bižuterií. Mimochodem, to samé platí i o samotných háčcích. Velkou chybou, které se často někteří rybáři dopouští je, že svoje zbrusu nové háčky vysypou například do nějaké přihrádky v plastové krabičce. Aniž si to uvědomují, mohou tak háčky znehodnotit. Krabička se totiž při transportu otřásá, a to způsobuje, že se háčky časem začnou tupit a ztrácet tak svoji ostrost, protože mají v krabičce volnost a pohybují se. Otupený háček sice potom můžeme přiostřit brouskem, ovšem té původní skoro „lepkavé“ ostrosti už jenom ztěží dosáhneme. Z tohoto důvodu je rozhodně lepší ponechávat háčky ve svém originálním balení.

Další důležitou věcí, kterou musíme chránit, je vázací materiál. Zejména jde o měkké pletené šňůrky, které se v žádném případě nesmí začít třepit. Pochopitelně ani jednotlivá vlákna by neměla být natržená, aby návazec neztrácel na své pevnosti. Kromě toho bychom neměli dlouhodobě vystavovat pletenky přílišnému slunečnímu záření.

KAM S NÁVAZCI?

Máme-li vytvořené vlastní návazce, musíme je také v něčem přepravovat. Na trhu existuje nepřeberné množství nejrůznějších zásobníků na návazce, do kterých lze námi pracně vyrobené návazce bezpečně uložit. Bohužel ne všechny bývají dobré kvality. V některých se návazce příliš přepínají, do dalších se zase špatně dávají kratší návazce, protože na to nejsou přizpůsobeny. Do jiných se jich vejde jenom menší množství a pilní vazači tak mají problém s místem. To však neznamená, že neexistují kvalitní výrobky, ovšem je třeba dobře vybírat a neukvapit se. Jak už to ale bývá, obvykle bývají ty lepší ve vyšší cenové relaci. Ideální variantou je pořízení multifunkčního pouzdra, které má více přihrádek. Vejdou se tak do něj nejenom návazce, ale také další potřebné věci jakou jsou olova, montáže, hadičky a veškerá kaprařská bižuterie, v některý případech i třeba větší věci jako jsou swingery a hlásiče. Není potom na škodu mít všechny potřebné věci pěkně pohromadě. Ne každému rybáři se však chce do této výborné pomůcky investovat. Další možností je vyrobit si zásobník podomácku. Mnohdy jsou u některých rybářů k vidění poměrně zdařilé kousky, které jsou vyrobeny z nejrůznějších materiálů. Mnohdy stačí upravená podložka, která slouží pro myš k počítači. K tomu nějaké vhodné pouzdro se zipem a špendlíky. Osobně jsem to však nikdy nezkoušel, pouze viděl u některých kolegů, takže o tom psát raději nebudu. Možnost vlastní výroby zásobníku tu ale samozřejmě je, chce to jenom šikovné ručičky a hlavně dobrý nápad.

zásobník

jeden z mnoha zásobníků na návazce

MŮJ TIP

Sice vlastním také několik zásobníků na návazce, ale jejich používání jsem si příliš neoblíbil. Už léta totiž používám obyčejné igelitové sáčky s uzávěrem, které se dají sehnat v každém papírnictví za pár korun. Každý návazec potom dávám samostatně do jednoho sáčku, aby nehrozilo zamotání a zamáčknu uzávěr. Takto je výborně chráněn hrot háčku i pletená šňůrka. Na igelitové sáčky je možné lihovým fixem vyznačit například přibližnou délku či nosnost návazce pro snadnou orientaci. Tyto sáčky potom skladuji ve svém plastovém kufříku nebo ve speciálním pouzdru na drobnosti. Sice je někdy trošku složitější nastrkat celý návazec do igelitového sáčku, ale pokud se to povede, není dle mého názoru nic lepšího a úspornějšího. Alespoň já jsem si toto velice oblíbil a nemívám s úschovou návazců sebemenší problémy.

sáčky

skladování návazců v igelitových sáčcích

Tímto článkem zakončuji tento seriál o návazcích. Doufám, že se vám články líbily a že třeba někomu i pomohly. Přeji vám tedy jenom ty největší kapry, které ulovíte na špičkové návazce své vlastní výroby…

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: