Úvod Seriály Koncové návazce pro lov kaprů 2

Koncové návazce pro lov kaprů 2

16 323
0

V minulém dílu jsme se dozvěděli něco o pletených šňůrkách, které jsou klíčovým materiálem pro tvorbu koncových návazců. Už tedy víme, na co si máme dát pozor a na co klást důraz při výběru. Kromě toho jsme si detailně vysvětlili, jak se tvoří základní návazec. Přestože nám tento návazec bude určitě přinášet úspěchy, problematika koncových návazců tady zdaleka nekončí.

Mezi onu problematiku patří například délka návazce, délka vlasového přívěsu, použití vlasového rovnátka, volba velikosti a tvaru háčku a jiné, na první pohled zdálo by se banální věci. Jenže třeba délka návazce může mít zásadní vliv na to, jestli rybu vůbec zasekneme nebo ne. A právě o těchto výše popsaných záležitostech bude pojednávat tento článek. Těžko asi nalezneme řešení, protože to pochopitelně moc dobře nejde. Každá voda je jiná a kapři v ní také. Některé praktické rady se však dají použít všude, proto se na ně společně podíváme.

DÉLKA NÁVAZCE

Ohledně délky koncových návazců se mezi kapraři vedou sáhodlouhé diskuse. Někteří upřednostňují dlouhé, jiní zase opak – tedy co nejkratší. Nejdelší návazce mohou mít klidně až k 60cm. Ty úplně nejkratší zase kolem 10cm. Jaká délka je však nejúčinnější? To lze velice těžko objektivně objasnit. Možná by si někdo mohl pomyslet, že pravda bude asi někde uprostřed. Úplně to tak asi není, ale zřejmě bude nejlepší, když budeme vycházet právě z té univerzální, tedy středně dlouhé délky koncového návazce. Berme tedy v potaz, že univerzální návazec bude o délce 25cm. Samozřejmě hodně záleží na zvolené montáži, protože chytat na únikovou montáž není to samé jako lov na průběžnou či důvěryhodnou udici. Univerzální délku návazce 25cm však můžete použít (kromě lovu na krmítko, kdy je lepší menší návazec) takřka vždy. Pokud nám tato délka návazce bude přinášet úspěchy v podobě zdolaných kaprů, nemusíme nic měnit a délku ponechat. Nastanou-li problémy, kdy například kapra vyhákneme hned krátce po záběru, nebo vůbec neproměníme zásek, je vhodné začít uvažovat o změně délky koncového návazce. Můžeme návazec o několik centimetrů zkrátit nebo prodloužit. V tuto chvíli rozhoduje intuice a zkušenost rybáře, těžko v daném momentě zjistíme, co bude účinné. Je důležité pevně věřit tomu, pro co jsme se rozhodli, jinak to prostě nejde. Je třeba dávat pozor a všímat si, jak jsou námi ulovené ryby dobře zaseklé. Pokud bude háček často zaseknut jen za okraj rybí tlamky, mohlo by se vyplatit prodloužení návazce, aby měl kapr větší prostor při nasávání nástrahy. Opačně, bude-li háček v kapří tlamě moc hluboko, můžeme s klidným svědomím návazec o něco zkrátit. Časem si každý najde svůj návazec, kterému bude důvěřovat. Přesto na některých revírech fungovat může a na jiných ne. Experimentům se proto meze nekladou…

DÉLKA VLASOVÉHO PŘÍVĚSU

Nejenom délka samotného návazce, ale i délka vlasového přívěsu může ovlivnit správné zaseknutí háčku v tlamce kapra. Vlas bychom měli co nejlépe přizpůsobit nástraze, na kterou lovíme. Existuje pravidlo, že volně spuštěná nástraha na vlasu by se měla přibližně dotýkat obloučku háčku. Moc krátký vlas může způsobit, že se ryba nepíchne o hrot háčku, protože se jí podaří nástrahu i s háčkem vyplivnout z tlamky ven, aniž by ucítila kontakt s háčkem. Příliš dlouhý vlas zase může zapříčinit to, že budeme zasekávat ryby jen za okraj tlamky, nebo je případně nezasekneme vůbec, protože se jim háček nedostane tak hluboko, jak je potřeba. Zejména proto je dobré vázat si návazce přímo na míru a podle zvolené velikosti nástrahy je potom používat.

VLASOVÉ ROVNÁTKO

Termín vlasové rovnátko se dříve používal pro bužírku, která byla navlečena na očko háčku a šňůrka z ní vycházela ven. Postupem času se začalo označení vlasové rovnátko používat pro jakoukoliv bužírku, která upravuje polohu háčku. Za tímto účelem se dnes používají speciální teplem smršťovací bužírky či hadičky, které jsou vyrobeny s měkkého PVC. Takovou bužírku můžeme o námi potřebné velikosti bez problému navléknout na ramínko háčku. Poté, co elastickou hadičku navlékneme, ponoříme vše do vařící vody na 2-3 vteřiny. Bužírka se tím krásně smrští a prsty potom můžeme upravit její tvar.

bužírky

teplem smrštitelné hadičky

potřebný kousek

potřebný kousek hadičky odstřihneme…

navleknuti

… a navlečeme ho na ramínko háčku

vytvarování

potom ponoříme na chvíli do vařící vody a vytvarujeme

hotový návazec

hotový návazec

VELIKOST A TVAR HÁČKU

Přestože bývá háček mnohými podceňován, je velice důležitou součástí, na které velice záleží. V dnešní době je nabídka háčků určených pro lov kaprů opravdu velká. Ne všechny háčky však splňují hlavní kritéria, které by měl ideální háček mít. Lze skoro říci, že různé druhy a tvary háčků mají své pro a proti. Na jaké kritéria brát ohled? Každý si musí uvědomit, co od zakoupeného háčku očekává. Důležitými prvky jsou precizní ostrost háčku, síla drátu, velikost, nosnost a celkový tvar. Některé háčky se po zatížení mohou narovnat, jiné klidně i prasknout. Proto se vyplatí investovat více peněz do opravdu kvalitního háčku, než třeba kvůli několika málo korunám navíc přijít o pěkný úlovek. Co se týká velikosti háčku, měla by být zhruba úměrná velikosti (v průměru) nástrahy, na kterou chytáme. Tak jako jsou zastánci menších háčku, je tomu i naopak. Můžeme se setkat i s názory, že se háčky větších velikostí snadněji zachytí v kapří tlamě a lépe tak zabraňují vyplivnutí či vypuzení háčku kaprem. Osobně mám raději spíše menší háčky, ale už několikrát jsem slyšel od ostatních, že mají s většími velikostmi háčků úspěch. Záleží asi na každém rybáři, co se mu nejlépe osvědčí. S velikostí háčku se však určitě vyplatí experimentovat a je to téma k zamyšlení. Nechci uvádět svoje oblíbené druhy háčků, můžu však prozradit, že jsem si jich oblíbil několik a od více značek. Nejraději sáhnu po háčcích, které se mi zdají velmi ostré a mají zahnuté očko směrem dovnitř (existují i varianty s rovným nebo zahnutým směrem ven). Pokud zvolím háček s očkem zahnutým mírně dovnitř, nepoužívám žádné vlasové rovnátko, protože se i bez něj háček při nasátí kaprem dobře stočí a zapíchne se (vychází pouze z mých dosavadních poznatků).

Snažme se proto najít takový háček, kterému budeme věřit za všech okolností. Nejlepší asi je, zakoupit si více variant a postupně je zkoušet. Časem začneme rozlišovat, které háčky jsou dobré a které se nám naopak neosvědčily. Ale pozor, když nám jeden háček nebude fungovat bez vlasového rovnátka, neznamená to, že s jeho použitím bude fungovat stejně špatně. Díky tomu také někdy vznikají různice mezi rybáři. Jedni určitý druh háčku vychvalují do nebes, druzí s ním zase nikdy neměli úspěch, a proto ho nepoužívají. Právě proto je důležité, aby si každý kaprař uměl vyrobit návazec, kterému bude věřit. Jinak než zkoušením v praxi to však zjistit nelze…

Příště se naučíme vytvářet jiné varianty vlasových rovnátek.

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: