Úvod Články Za kapry ve tření

Za kapry ve tření

13 356
0

Proč v době tření:

Ne každý rybář jezdí na ryby v době, kdy se kapři třou. Myslí si totiž, že kapr nepřijímá potravu a plně se věnuje rozmnožovacím povinnostem a stává se tak nepolapitelným. Není tomu tak a svá slova mohu v následujících větách potvrdit! Kapr vyhledává před třením místa pro vhodný výtěr, ale zároveň s dostatkem potravy. Důvod, proč na místech s dostatkem potravy, je velice prostý. Aby kapři hned po vytření mohli nabrat zpět ztracené síly a kila po výtěru. Kapři přestávají v době tření být opatrní, a proto se dají velice snadno přelstít. Toto si většina rybářů neuvědomuje.

Výběr místa:

Pro tento účel lovu je velice vhodné si vybrat místo ležící blízko spadlého stromu, nebo leknínů či jiného vhodného místa, kde se kapr může vytřít a zároveň, kde by se mohla v dostatečné míře vyskytovat přirozená potrava. Vybrané místo si rozkrmím několika hrstmi boilie a trochou partiklů. Kapři do tohoto zakrmeného místa velice brzy po vytření najedou a ochotně zde začnou přijímat potravu. Rybářovi tak začíná ten správný lov.

2

Příprava k lovu:

Je středa a já se s kamarádem Michalem připravuji na víkend k vodě. Pruty navazujeme s variantou nahazování, protože budeme chytat blízko břehu. Konec udice je složen z kmenového vlasce o průměru 0,30 mm, dále 20 m šokového vlasce o průměru 0,60 mm (z důvodu blízko ležících překážek), 1 m olověné šňůry, aby montáž ležela na dně a návazcové šňůrky Sufix blend a háčkem Maruto E 6 a B 6. Dále si připravujeme partikly v melase, rolujeme si boilie s příchutí Klub bioenzym + A.C. losos, kaviár a černý pepř o průměru 20 mm a už jen netrpělivě čekáme na blížící se víkend. Do víkendu ještě dáváme dipovat vybrané kuličky boilie jako náhradní variantu, kdyby ryby nebraly na nedipované boilie. Dále se vybavujeme pop up s příchutí Bioenzym fish + A.C. losos dipovaný v té samé příchuti pro nouzové použití na panáčka, kdyby došlo na případ nouze.

1

3

Náš čas nadešel:

Je pátek a my vyrážíme vstříc novému dobrodružství na blízko ležící řeku. Přicházíme na předem vytipované místo, kde je do vody prorostlá vrba až do vzdálenosti 10 m od břehu. Kolem vrby byl nachytaný okřehek na větvích a na dně škebličky, což bylo ideální místo pro lov. Teplota vody ve stínu byla v 2 m hloubce 20 °C. Hned po příchodu na místo si všímáme, že se ryby třou po celém úseku řeky. Začali jsme si pomalu připravovat pruty. Rozkrmili jsme si místo u vrby asi kilem a půl boilie a dvěma hrstmi partiklů (pšenice, slunečnice a kukuřice). Pruty jsme nahazovali 7 – 11 m od břehu, co nejblíže k vrbě a nezbývalo, než čekat, až začnou vytření kapři najíždět do našeho krmení. První noc se bohužel nic nedělo a my tak jen mohli poslouchat kapry, jak se třou při měsíčku. Voda se doslova vařila celou noc a chvilkami šplouchala i na naše bivaky. Ráno po probděné noci se situace na vodě trochu uklidnila a konečně přichází první záběr od vytřeného kapra a známka toho, že se již brzy kapři přestanou třít a vypukne kaprařská mánie. Po krásném souboji nám v síti podběráku uvízl šupináč 73 cm. Kapra jsme vrátili vodě, lehce jsme dokrmili a očekávali další jízdy. Během dne však již záběr nepřišel.

10,80 kg
10,80 kg
Michal a jeho lysec o váze 10,70 kg
Michal a jeho lysec o váze 10,70 kg

Když už to vypadalo špatně:

K večeru se aktivita tření snižovala a my stále čekali, kdy to vypukne. Za celou noc ani píp a my si říkali, co tam ti kapři dělají? Snad se ještě někde netřou? Naše mozky se namáhaly a namáhaly a hledaly příčiny a možnosti, co dělat, co napravit. V noci jsme nakonec předělali montáže a nastražili dipované boilie. Až do samého rána se nic nedělo a my si říkali, tak kdy? Kdy to konečně začne jezdit! Brzy ráno jsme si mohli konečně ulevit. Začalo to. Ráno přichází krásná jízda. Za chvilku si Michal chová menšího kapříka o délce 72 cm. Rychle pouští a v zápětí na to přichází další jízda. Kapr mi ztěžuje zdolávání a zajíždí do vrby. Michal sedá do člunu a vyprošťuje kapra z vrby. Podařilo se a já mohl dál zdolávat. Po krásném deseti minutovém souboji se na podložce objevuje pěkně stavěná, vytřená jikernačka s těmito mírami – 86 cm a 11,5 kg. Pořizujeme pár fotografií a pouštíme zpět.

Kapři nám dali asi hodinu pauzu a začalo to znovu frčet. Po dalším krásném souboji nám skončil v podběráku dlouhý lysec 82 cm o váze 10,70 kg. Kapra dokumentujeme a šetrně pouštíme zpět. Po další hodince přichází jízda. Ryba mi opět zajíždí do vrby, ale nakonec ji otáčím na poslední chvíli. Ryba mi nedává žádný centimetr zadarmo a oběma už dochází síly. Konečně zmožen bojem si mohu pochovat v náruči krásnou nevytřenou jikernačku 76 cm a 10,80 kg. Při focení jsem se dočkal ještě akce na druhý prut. Na podložce vedle jikernačky se objevuje zvláštní kapr. Tento druh se nazývá „robšínský“ kapr a je specifický svým dlouhým protáhlým tělem a zařízlou hlavou se spodním postavením tlamky podobnou parmě či podoustvi. Těmito kapry končí náš lov a začíná už jen balení.

11,5 kg
11,5 kg

Zhodnocení výpravy:

Od samého rána až do 14:00 jsme ulovili celkem pět kaprů, z toho tři přes 10 kg. Všichni kapři, až na jednoho, byli vytření a o jejich původní hmotnosti by se mohla vést dlouhá debata. Já si myslím, že chytit tyto ryby před třením, tak se jejich hmotnost mohla pohybovala určitě přes 12 kg i více, ale to jsou už jen spekulace. Jinak jsme celkem zdolali šest kaprů a lov byl jeden z těch velice vydařených.

Těšíme se na další podobně vydařenou výpravu a setkání s kapry. Všem přeji, aby se jim lov kaprů v době tření vydařil alespoň podobně jako nám, a aby se vaše osobní rekordy v této sezoně stále zvyšovaly.

Miloš Telvák

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: