Úvod Články Paul Garner: Zvládněte method feeder

Paul Garner: Zvládněte method feeder

19 371
3

Method feederová technika je nejpopulárnější rybářský styl (hlavně v letních měsících) a může být neuvěřitelně účinná. Nemyslete si ale, že je to „všelék“ na dny, kdy prostě ryby nejdou. Je to však velice efektivní způsob, který vám určitě zvýší počet ulovených ryb.

Method feeder není jen pro lov malých kaprů
Method feeder není jen pro lov malých kaprů

Pevně stlačená návnada

Za posledních deset let bylo asi pro rybolov největším přínosem objevení PVA materiálu, dá se to přirovnat bezmála k účinkům lovu s feederem. Poskytuje totiž také malé množství návnady kolem háčku. Obě techniky jsou v podstatě stejné, a tak také podobně bodují.

Původně byl tento způsob vyvinutý závodníky, kteří se nehoní za trofejními rybami, ale využívali ho k efektivnosti lovu. Neznamená to ale, že se nedá použít i pro běžný lov. Naopak! Stejně se zdá, že je to metoda stále ještě nedoceněná a měla by se více rozšířit mezi kapraře. Myslím si, že jedním z faktorů, proč se o ni zatím kapraři příliš nezajímají, je obava, že budou lovit jen cejny a podobné neatraktivní ryby. I když se i na tyto ryby někteří rybáři specializují.

Anatomie method feederu

Na trhu je nepřeberné množství method krmítek, ale budeme se věnovat pouze dvěma základním typům. Volba, které použít, záleží na tom, jak daleko chcete nahazovat a kolik krmení v něm chcete mít.

Velká škála method krmítek
Velká škála method krmítek, ale všechny mají stejnou funkci

Plochá krmítka pro větší množství krmení jsou méně aerodynamická, a proto jsou vhodnější pro střední vzdálenosti, zatímco krmítka trojžebrová mohou být i v kaprařské výbavě.

Plochá krmítka jsou vhodná pro normální lov, protože jsou rychleji naplněna. Já však dávám přednost žebrovaným typům, protože v nich dobře drží krmení.

Method feederová krmítka

Další výhodou plochého krmítka je, že se dá naplnit jak krmením, tak i peletami. Když dobře pracujete s formou na tvarování krmítka, bude návnada rovnoměrně prezentována. Nástraha nemusí být proto ani umístěna na povrchu, a přesto ji ryba nasaje bez rizika nějakého zamotání.

Ačkoli jsem zkoušel různé druhy krmítek, jen zřídka cítím potřebu použít ta elastická a dávám přednost jednoduchosti pevného krmítka. Mám obavu z toho, že ohebné krmítko by se mohlo při dotyku ryby nějak pohnout, a tak rybu i třeba odradit od záběru.

Zřídka se používá krmítko o větší váze než 1 oz
Zřídka se používá krmítko o větší váze než 1 oz

Krmítka mají celou řadu velikostí a jsou i různé hmotnosti. Já tíhnu více k lehčím typům, mám s nimi nejvíc úspěchů. Mají sotva více než unci (28,35 g) a chytám s nimi, i když je v dosahu velký cejn. S ostrým háčkem se nemusím obávat o hojnost úlovků. Naplněné krmítko má váhu kolem tří uncí, a to není pro slušný prut problém.

Použité nářadí

Používané náčiní je identické pro lov s jakýmkoli jiným krmítkem. Není rozdíl mezi normálním feederováním a method feederováním. Závodníci užívají hrubší vybavení, já oproti nim sázím na menší háčky a šokový návazec mezi krmítkem a háčkem. Jsem velký fanda fluorocarbonu, ale method feeder je jednou z mála technik, kdy ho pro jeho náchylnost k poškození nepoužívám. Při lovu s method krmítkem potřebujete mít koncovou sestavu v pořádku a stoprocentně jí věřit. Při lovu na komerčních vodách, kde se dá očekávat kapr o dvouciferné hmotnosti, užívám 0,26 mm (Fox Soft Steel). Prošel jsem několika druhy různých háčků a nakonec jsem zůstal u krátkého, otevřeného, s velmi malým mikro protihrotem. Dá-li se očekávat velký kapr, je to háček Nash Gaper o velikosti 8 – 10. Je absolutně přesný. Pro menší kapry a další druhy ryb je to Korum S4. Ostrost háčků je důležitá zvláště při lovu cejnů. Cejn nenasává sousto takovou silou jako kapr. Háček pro lov cejnů musí být opravdu co nejostřejší, aby se zachytil váhou krmítka.

Vhodné háčky pro method feeder
Vhodné háčky pro method feeder
Téměř ideální model pro method feeder
Oblíbený háček pro method feeder

Jako nástrahu dávám téměř vždy na vlas peletu, kukuřici, boilies nebo maso. Důvod vlasové metody je jednoduchý. Háček je volný a může se tak snadno dostat do úst ryby a vahou krmítka se zaseknout. Vlas dávám velmi krátký, aby nástraha byla v dotyku s háčkem. Když ryba nalezne takovou koncentraci potravy na jednom místě, bude sát po kouskách celou hromadu a v ní i naši nástrahu. Při použití delšího vlasu bude nebezpečí, že ryba nasaje nástrahu, ale ne háček.

Moje oblíbená nástraha
Moje oblíbená nástraha

Dalším důležitým a mnohdy kritickým faktorem je velikost háčku. Nejlepší je menší velikost, zvláště pro lov kapra. Když ryby opravdu jdou, pak budou útočit na plná krmítka, a to potom má smysl používat co nejkratší vlasové návazce. Přesvědčte se, že se nástraha dotýká háčku, jinak se může stát, že ryba se nají a odpluje bez kontaktu s háčkem.

kapr
Nejlepší je menší velikost háčků…

Nejsou-li podmínky perfektní, ryby nejdou a ani ti jmenovaní cejni, může delší návazec přinést ovoce. Dlouho jsem se nemohl smířit s tím, že delší návazec může chytit „couvající“ rybu, ale ani nyní si nejsem jist. Možná je to tím, že se třeba pelety rozprostřely po větší ploše, a tak když se ryba dostala do krmného místa, potřebuje o něco více času, než se setká s háčkem. Je to možné? S délkou jsem šel až k dvanácti palcům (30 cm) a někdy dokonce až k osmnácti (45 cm).

Závodní styl

Nyní jsou doslova tucty feederových prutů a velká většina vám udělá dobrou službu. Mám rád pruty se slušnou akcí, které mi pomohou ulovit a obrátit i velkou rybu a pohodlně nahodit i velké plné krmítko. Špičky jsou normálně ve 2 až 4 uncovém rozsahu a bývají v souladu s blankem. Mně vyhovují pruty ne příliš tuhé. Preferuji uhlíkové špičky, protože ladí s blankem lépe než laminátové. V současné době používám 12 stopé (366 cm) Drennan Series-7 method pruty, které jsou asi nejvhodnější pro jakékoli vzdálenosti, ve spojení s navijákem o velikosti 40 a vlascem 0,20 – 0,22 m.

Pruty na method feeder
Pruty, které jsou vhodné nejen pro závody, ale i pro běžné chytání pomocí method feeder

Specialista

Většinou se věnuji lovu velkých cejnů. Pro větší relaxaci při lovu používám hlásiče. Každý máme již svou oblíbenou soupravu, adekvátní pro tento styl rybolovu.

Hezký kapr chycený pomocí method feeder
Hezký kapr chycený pomocí method feeder

Při častých záběrech si musíte, jak se říká, sedět na rukou, abyste nesekali zbytečně při každém dotyku ryby, ale musíte čekat až na ten pravý okamžik záběru. Musím mít podle takové situace sestavenou i montáž. Je třeba myslet na to, že háček je fixovaný na krmítko a jeho vahou se sám zasekne, a nesmím sekat zbytečně brzo.

Method směsi se mění během roku

Většina z vás si bude myslet, že method feeder je jen letní způsob lovu, když jsou ryby aktivní a přijímají dobře potravu. Já jsem přesvědčen, že jej lze provozovat po celý rok s velkými úspěchy. Zde jsou způsoby, které ukazují, jak se adaptuji na změnu ročního období.

JARO – krmení s měkkými peletami

V mém optimistickém pohledu na svět si představuji, že se stoupající teplotou vody roste i apetit obou cejnů i kapra a budou aktivně vyhledávat potravu. Je důležité toho využít a předložit jim do cesty něco velmi lákavého a přinutit je ke krmení. Použiji k tomu Marine halibut a jako přídavek dám vznášivé pelety jako krmivo. Čím více je ryba aktivní, tím více pelet přidávám.

Jarní směs
Jarní směs

Nástrahou je peleta a při dobrém braní je to 10 mm boilies.

LÉTO – vládnou pelety

Ryby jsou v plném přijímání potravy a je na vás, abyste je udrželi na místě. V tomto období jsou při mém lovu naprostou jedničkou plovoucí pelety v krmítku, pravidelně dodávané do krmného místa. Nastražené pelety jsou o něco větší než krmné, nebo používám dvě pelety na vlasu.

Pelety na létoPelety na léto

PODZIM – závodní směs

Ryby se po létě zdají být unavené, tak musíte změnit přístup. Pelety ještě tvoří převážnou část mého krmení, ale již budu používat Green Swim Stim Expander nebo nějaké další plovoucí, ale alespoň trochu odlišné od jiných.

Podzimní směs

Nástraha bude menší, zkusíme použít kousek meatu nebo malou peletu.

ZIMA – krmení vysoce ochucené

K ulovení kapra nebo cejna, kteří by se mohli zajímat o mé nástrahy, používám Dynamit Baits Source, krmení s 25 % tekutého atraktoru. Je to o mnoho silněji cítit a přiláká to rybu, když vše ostatní selže.

Zimní směsZimní směs

Nástrahou je červ nebo zrno kukuřice.

Příprava změklých pelet

Je několik způsobů přípravy pelet do krmítka. Nejrychlejší je použít peletovou pumpu a smísit s vodou. Touto metodou vyrobíte v několika minutách pár litrů pelet. Můžete použít každou velikost pelet, ale pamatujte, že menší peleta se lépe plní do krmítka.

25
Příprava měkčených pelet je velmi snadná. Používám 1mm plovoucí Stim originál pelety a plovoucí Stim Betain zelené + atraktor liquid

Vylijte vodu do velké mísy a přisypte kilo Swim Stim pelet. Důkladně promíchejte, aby se pelety celé namočily.

Vložte plovoucí Stim pelety do velké mísy
Vložte plovoucí Stim pelety do velké mísy
Nyní přichází trik!
Nyní přichází trik! Pelety potřebují být namočené v závislosti na jejich průměru. Na 1 mm je to 1 minuta, takže pro 3 mm to jsou 3 minuty, pro 5 mm 5 minut
přebytečnou vodu odlijte
Jakmile uběhla ta správná doba, přebytečnou vodu odlijte. Není na škodu je trochu pod mírným tlakem jakoby vyždímat, aby se odstranila přebytečná voda. To zabrání jejich rozmočení
Nyní je dejte do pevného, neprodyšného obalu a uzavřete
Nyní je dejte do pevného, neprodyšného obalu a uzavřete. Po deseti minutách protřeste
Přes noc odstavte a jsou připravené k použití
Přes noc odstavte a jsou připravené k použití. Máte perfektní měkké pelety, které udrží tvar, ale přesto lepí natolik, aby se daly použít do krmítka.
Skutečně lákavé sousto pro ryby...
Skutečně lákavé sousto pro ryby…

Pevně stlačit

Ať už budete plnit krmítko ručně nebo pomocí formy, vždy myslete na to, aby bylo vše pevně stlačené. Hlavní předností method feederu by měla být hromada návnady vedle háčku předložená rybě. Poslední věcí, kterou opravdu chcete, je, aby návnada odpadla mimo háček. Je proto nasnadě, že čím hlubší voda, tím více musíte návnadu stlačit. Toto platí zejména pro pelety, které se nejsnadněji budou snažit odpadnout z krmítka, a to je důvod je důkladně stlačit. Musíte rovněž počítat s útoky malých ryb a věřte, že dokonce i malá ryba jako bělice dokáže vyluxovat krmítko i s poměrně velkými sousty.

Plnění krmítka pomocí formičky

1011

1213

1415

Třešnička na dortu

Mnou vyvinutá taktika lovu cejnů na mém místním revíru Earlswood Reservoir, kde jsou i velcí kapři, spočívá v tom, že začínám lov se 4 mm peletami na 15 m2. To dává rybám velkou oblast s potravou a je velká naděje, že se tam v rozumném časovém úseku udrží i velká hejna ryb hledající potravu. Lov pomocí method feederu je pak opravdu jen takovou třešničkou na dortu v podobě velkého počtu úlovků. Při podobném lovu vytvořím koule kolem krmítka opravdu vlhké, aby zůstaly vcelku i hodinu a velmi pomalu se rozpadaly. Můj názor je takový, že pelety vytvoří koberec krmení, zatímco krmítko tam je, aby přilákalo ryby k háčku.

Lov s method feederem

Nyní na jaře přichází i ta pravá chvíle vyzkoušet method feeder. Přestože budu pro lov cejnů užívat i jiné taktiky, zůstane method feeder moje no. 1. Jakmile se rybář bude pokoušet u lovu přemýšlet a bude se pořád učit, půjde lov ryb neustále dopředu a takoví rybáři budou mít úspěch a sklidí největší odměny.

Paul Garner

Tento článek byl publikován také v časopisu KaproMánie

Kaprománie

Komerční sdělení

3 KOMENTÁŘŮ

  1. Ten kdo to překládal si to asi po sobě nepřečet nebo neni rybář.Ten článek nemá ani hlavu ani patu:-(

Chcete-li, můžete přidat komentář: