Úvod Recenze a testy Recenze: Awa-Shima Brillantinium Carp

Recenze: Awa-Shima Brillantinium Carp

4 808
1

Přestože většina kaprařů preferuje dvoudílné kaprové děličky, jsou mezi námi i tací rybáři, kteří upřednostňují trojdílné verze. Hlavním důvodem bývá především jejich transportní délka, neboť ne každý má doma nebo v autě tolik místa, aby neměl problémy s dvoudílnými speciály. Od firmy FIORD s.r.o. jsme obdrželi na testování prut Awa-Shima Brillantinium Carp. Konkrétně se jednalo právě o trojdílnou verzi 3,6 m o testovací křivce 3 lbs. Prut jsme vzali ozkoušet do terénu, abychom vám mohli napsat několik řádků o tom, jak tento zajímavě vypadající prut hodnotíme z hlediska používání. Co se nám na něm líbí a co bychom mu vytkli, to si můžete přečíst v této recenzi.

Produktové foto Awa-Shima Brilliantinium Carp
Produktové foto Awa-Shima Brilliantinium Carp

31

Všechny kaprové pruty značky Awa-Shima byly navrženy a testovány Craigem Neilem z Jižní Afriky, který je uznávaným specialistou na kaprařinu. A ne jinak tomu bylo i v tomto případě. Craigovy mezinárodní znalosti a zkušenosti byly využity i ve výstavbě prutů Brillantinium Carp. Na tyto třídílné pruty se použilo vysoce kvalitního a tuhého materiálu High Modulus Mitshubishi Carbon. Dále kvalitní očka SIC Hi-Power Frame Guides a při pohledu na sedlo navijáku vás upoutá jeho kovové provedení. Do něho jsme pro testovací účely nasadili naviják Antega 6000 od stejné značky a vyrazili k vodě. Při příjezdu na náš oblíbený revír však bohužel začalo sněžit, a tak jsme měli mírně ztížené podmínky. Letošní březnové počasí nebylo to pravé ořechové, ale to nás neodradilo, abychom prut vyzkoušeli.

Poslední dvě očka prutu
Poslední dvě očka prutu
Testovali jsme s navijákem Awa-Shima Antega 6000
Testovali jsme s navijákem Awa-Shima Antega 6000

Naše hodnocení

Vezmete-li Awa-Shima Brillantinium Carp poprvé do ruky, zaujme vás elegantní olivově zelený design a nemůžete si nevšimnout kovového sedla navijáku, které prutu po vzhledové stránce dominuje. Kovové provedení sedla bychom rádi vyzdvihli, protože je to dobré řešení z hlediska pevnosti a navíc to i dobře vypadá. Plusové body dáváme také za provedení obou spojek dílů, které jsou opatřeny kovovými kroužky pro zvýšení pevnosti. Je třeba však zmínit, že v porovnání s jinými pruty ve stejné cenové kategorii mají Brillantinium Carp o něco silnější blank. To ale nemusí být nutně na škodu, neboť ne každý rybář vyžaduje „úplná párátka“. Tento prut je zkrátka navržen tak, aby působil robustním dojmem a byl dostatečně odolný.

Detail na kovové sedlo navijáku
Detail na kovové sedlo navijáku
Kovová koncovka prutu
Kovová koncovka prutu
Kovový kroužek je u obou spojů
Zpevňující kovový kroužek je u obou spojů prutu

Musíme konstatovat, že celkově nás prut velmi mile překvapil. Přestože se jedná o třídílnou verzi, jeho vlastnosti se dají bez problémů přirovnat k dvoudílným prutům. I přes mírně silnější blank než je obvyklé, ohýbají se Brillantinium Carp nádherně po celé své délce až k rukojeti. Bohužel se nám během testu nepodařilo nic ulovit, ale garantujeme vám, že zdolávání s tímto proutkem bude určitě dobrým požitkem. Co se týče nahazování, nezaznamenali jsme také žádný problém a při troše umu není problém nahodit k hranici sta metrů, aniž byste museli mít nějaké obavy. Nahazovali jsme se zátěží 90 g kapkovitého tvaru a 3 lbs varianta prutu si s touto zátěží hravě poradila i při opravdu prudkém švihu. Šikovné u tohoto prutu je také to, že má rozšířenou spodní část rukojeti. To využijete právě při dalekém nahazování, neboť můžete spodní část prutu pevně uchopit do ruky.

Awa-Shima Brilliantinium Carp

Uvažujete-li o koupi kvalitního třídílného prutu, určitě vám doporučujeme osahat si i tento povedený kousek. Brillantinium Carp jsou k dostání ve verzích 3,6 nebo 3,9 m, u testovací křivky je potom na výběr mezi 3 – 3,5 lbs. Současná maloobchodní cena se pohybuje mírně pod 2.500,- Kč a dle našeho názoru si velmi dobré zpracování prutu tuto cenu určitě obhájí. Ostatně, vyzkoušejte si tento prut sami a uvidíte…

Awa-Shima Brilliantinium Carp

Technické parametry námi testovaného prutu

Awa-Shima Brillantinium Carp
Délka ve složeném stavu: 3,6 m
Transportní délka: 128 cm
Testovací křivka: 3 lbs
Počet dílů: 3
Váha: 370 g

Klady a zápory

+ Povedený design – Silnější blank
+ Kovové sedlo na naviják  
+ Kovový kroužek u obou spojů  
+ Dobrý poměr kvality a ceny  

Fiord s.r.o.Pruty Awa-Shima Brillantinium Carp můžete zakoupit u firmy Fiord s.r.o. – www.awa-shima.cz.

Filip Číhal

Tato recenze byla publikována také v časopisu KaproMánie

Kaprománie

Komerční sdělení

1 KOMENTÁŘ

  1. Mam pruty AWA-SCHIA BRILLIANTINIUM 3,9m 3,5lbs treťju sezonu a som s nimi veľmi spokojný ,tvrdši blank mi vyhovuje,sú to pekné a splahlive pruty.

Chcete-li, můžete přidat komentář: