Úvod Rozhovory Rozhovor s Tomášem Kristem – kapr 32 kg!

Rozhovor s Tomášem Kristem – kapr 32 kg!

4 039
4

Rozhovor s Tomášem Kristem přináší team LK Baits:

Ahoj Tomáši. Vídáváme Tě poměrně často v televizi jako našeho nejúspěšnějšího vinaře, který vyhrává jednu soutěž za druhou. I když tento rozhovor bude trochu z jiného soudku, mohl by si nám představit své vinařství?

Naše české víno pravidelně zasíláme do Ferrari!
Naše české víno pravidelně zasíláme do Ferrari!

Když mi bylo 20 let, tragicky mi zemřel otec. On byl vinař a jeho snem bylo mít vlastní vinařství. Mnoho jsem se od něj naučil a netoužil jsem po ničem jiném, než pokračovat v jeho snu, který jsem chtěl realizovat. Začátky byly velmi kruté! Neměl jsem téměř žádné peníze. Potřeboval jsem dostavět sklep a vysadit vinice. Ze ztráty otce jsem se vyrovnával po svém a to tak, že jsem budoval jeho sen. Postupně se ke mně přidala rodina a kamarádi z dědiny. Společnou silou jsme vybudovali malé vinařství. Prvně jsme začali prodávat vína sudová, a protože o naše vína byl stále větší zájem, začali jsme i lahvovat.

Vinařství rostlo a my se také začali zúčastňovat různých soutěží, kde jsme získali spoustu ocenění. V roce 2007 jsem poslal naše víno na nejlepší soutěž světa v Paříži, kde jsme získali jednu zlatou a dvě stříbrné medaile. Věřím, že můj otec by byl na mě pyšný – je to naše vinařství Krist.

Václav Klaus

Od té doby pravidelně získáváme ocenění na různých celosvětových výstavách. Již šest let jsou naše vína zařazována mezi nejlepší vína světa. Naši mediálně nejznámější odběratelé jsou Roman Abramovič (majitel Chelsea Londýn), Team F1 Ferrari v čele s Fernandem Alonsem a vývojovým teamem, ve kterém mimochodem působí i tři Češi. Naše víno pije i exprezident Václav Klaus a mnoho dalších osobností.

Tento rozhovor je určitě zacílen na Tvé životní úlovky, které vyvolaly v České a Slovenské republice mnoho diskuzí. Můžeš popsat tvé výpravy?
kaprVypravil jsem se s mými kamarády na Chorvatské jezero. Věděl jsem, že tam plavou velké ryby a přál jsem si ulovit pěkného kapra. Kdo by si to také nepřál, že? Nicméně já rybařinu beru především jako relax a zábavu. To zřejmě nemohli pochopit rybáři, kteří viděli náš styl rybaření. Především místní nám říkali, že tímto stylem toho moc nechytíme. Ono většina rybářů byla vybavena odhozovými pruty, raketami a neustále bičovali vodu. Samozřejmě čím dál od břehu, tím lépe. My si otevřeli několik lahvinek vína a užívali si přírody a klidu. Prostě relax! Pak jsem se rozhodl, že nakrmíme kousek od břehu a nenecháme se unést místní atmosférou, která byla v závodnickém duchu.

Vyhledávali jste něco na dně nebo jste prostě nakrmili tak nějak na odhoz?
Na tomto jezeru se krmí jen raketou nebo kobrou. Na vodu se nesmí. Prostě jsme nakrmili flek v dosahu. Ve vodě jsme udělali koberec z boilie a pelet. V začátku nám do krmení vlítli menší kapři, a tak jsme trochu ubrali a začali krmit jen většími průměry. Pod háček jsme používali 30 mm boilies Black Protein nebo balanc boilies Nutric/Ananas, který odolával ataku ryb.

45

Kdy přišly první úspěchy?
6Právě že první noc. Sami jsme z toho byli překvapení, protože místo jsme podle mě neměli úplně ideální, a tak jsem to opravdu nečekal. První noc jsme ulovili kapra 22 kg. Druhý den se voda ani nehnula. Tak jsem přikrmil a se setměním se to rozjezdilo tak, že jsem to snad nikdy nezažil. Ráno se na nás přišli podívat místní rybáři, kteří samozřejmě vyzvídali, jestli jsme něco chytli. Nedělali jsme žádné obstrukce s fotografováním, a tak nikdo nic v noci nevěděl. Na jezeře to ostatním moc nešlo a my byli přes den bez záběru, takže si všichni mysleli, že jsme také bez potahu.

Neustále jsme dokrmovali flek „u břehu“. To už jsme měli na kontě 10 kaprů přes 20 kg a my si mysleli, že je to snad sen. Pak když jsem v noci vylétl k dalšímu záběru, jel mi můj starý prut na kraji. Black Protein! Bylo mi jasné, že to bude něco ještě většího, protože ryba hodně ztěžkla. Probudil jsem kluky, aby mi šli posvítit na podběrák. Když se kapr obrátil na hladině, orosilo se mi čelo. Kapr měl 26,6 kg. Napadlo mě, jestli bychom si ho neměli vyfotit, a tak jsem kamaráda Luďu poslal pro jeho foťák. Jenže jedna fotka a pak THE END! Baterie kaputo. Tak jsme to cvakli mobilem, kapra pustili a dali po štamprlátku! Byli jsme moc šťastní. Do rána jsme chytili ještě jednoho na váze 25 kg. Poslední noc byla ale nejkrásnější! Měli jsme znovu několik záběrů a ráno přišla třešnička na dortu. Kapr s váhou přes 30 kg!

Gratulujeme. Pravdou je, že se Vám fotografie moc nepovedly a málokdo by řekl, že jsou ty ryby tak velké. Čím jste kapry fotili?
To je ten problém, starým foťákem a mobilem. Teď mě to trochu mrzí, že jsme ryby nezdokumentovali lépe. Ne proto, abych se mohl před někým obhájit, to nemám zapotřebí a ryby pro to rozhodně nechytám. Ale pro to, abych měl pěknou památku. Ani ve snu jsme si nemysleli, že ulovíme takové ryby. Jeli jsme si odpočinout a relaxovat. Jsme pohodáři a máme moc rádi víno a když se pije na rybách, chutná nejlépe!

Když si nám zaslal fotky do LK Baits, musíme přiznat, že nám bylo hned jasné, že to přinese mnoho diskuzí, jak to tak mezi rybáři chodí. Už jsme slyšeli ty klasické řeči: „Tak ten to nemá! Kde by to vzal! To vážil i s podložkou…“
Jo, to jsem slyšel taky, ale mě to moc nezajímá, protože jen já vím, jak ta ryba byla velká a takové řeči jsou většinou od lidí, co nepřejí nikomu nic. Také je třeba připomenout, že jsme od přírody trochu „vypasení“ a kapr na fotce s námi vypadá jako miminko. Naše modelové míry jsou: Luďa 225cm 125 kg, Lukáš 175cm 115kg, já 195cm 99kg. Takže si to umíte představit. Asi začneme chytat sumce nebo delfíny…

Největší ryba výpravy
Největší ryba výpravy

Nás hned napadá, že v Chorvatsku – Slovinsku, není asi moc ryb nad 25-30 kg. Ukazoval si fotku toho kapra někomu z místních?
8Ano, některé jsme poznali. Ta 26,6 kg se jmenuje Tvrdi Rep asi jako tvrdý ret a viděli jsme ji na fotkách. Toho největšího jsme jako jedinou rybu tahali za světla, a to se seběhlo několik lidí. Páčil jsem ho celkem dlouho. Když jsem ho dal na podložku, dorazila i rybářská stráž, která mě s kaprem vyhnala rychle do vody. Stihli jsme v tom blázinci pár fotek mobilem a šli rybu raději pustit, aby se jí nic nestalo. Jsem vinař, ne studovaný rybář, ale pokud mě oko nešálilo, poznal jsem ji také na nástěnce u jezera a nesla jméno.

Vaše tažení tím ale neskončilo?
Ano. Byli jsme správně naladěni, a tak jsme vyrazili na naší „domácí vodu“ na Moravě. Pískovna je mého kamaráda Ludi a já se o ní starám. Mám to tam rád. Zbylo nám dost krmení, a tak jsme si řekli, že to zakončíme prostě u nás!

Co se dělo potom?
Rozkrmili jsme velkou plochu a rozhodli se chytat na okrajcích. Na pískovně je mnoho kaprů od 8 do 13 kg a je těžké se prochytat k těm velkým. Nastražuji buď jedno 30 mm boilies s plovkou nebo dvě 30 mm boilies a nechávám montáže ležet i 48 hodin. Po dvou dnech jsme měli na kontě 2 ryby přes 20 kg. Myslím, že obě měli 23 kg. Poslal jsem je do LK Baits. To bylo senzační, protože takové úlovky jsem za 8 let chytání na této vodě nezažil.

Porovnání mezi 23 kg a 70 cm kaprem.
Porovnání mezi 23 kg a 70 cm kaprem.

Do LK Baits přišla zpráva, že jsi ulovil kapra 32 kg v Čechách. My si stále mysleli, že oslavujete!

kapr 23 kg
Kapr 23 kg
Jo, tak víno máme rádi, ale rozhodně jsme byli střízliví, ale nebo jemně… vlastně trochu v náladě. Ulovil jsem kapra s podobnými rozměry, jako se mi povedlo o pár dní dříve v Chorvatsku. Já už tomu přestával rozumět. Přišel na Spice Shrimp nadipovaný v dipu Black protein asi 20 m od krmného místa. Na nástrahu, která ležela bez povšimnutí 30 hodin ve vodě!

Ponaučeni z Chorvatska jsme hned po příjezdu do Čech, objednali v Americe fotoaparát, ale ten jsme s sebou ještě neměli. Tak jsme to prostě blejskli na mobil a poslali to znovu do LK Baits jako zajímavost, že v Čechách dorostla ryba s váhou 32 kg.

Že si neděláte asi srandu nám došlo o pár dní později, když nám volali kamarádi z Moravy, že viděli kapra 32 kg. Když nám dorazily fotografie, bylo nám zase jasné, že bude sranda.
Jo, já vím. Volal jsem Lukášovi a řekl mu, že se mi povedl ulovit takový kapr, ale že jsme fotky zase zvorali a že jestli to nechce dávat na svůj web nemusí. Umím si představit, že to bude voda na mlýn pro některé lidičky, ale LKáčko to zveřejnilo.

Ano. Po zveřejnění jsme měli pár hovorů na toto téma. My dle fotek už nesoudíme. Do firmy LK Baits ročně dorazí stovky fotografií a zpráv a nedovolíme si ani u jedné něco zpochybňovat, koneckonců je na svědomí každého rybáře, jak své úlovky presentuje. Každopádně je obdivuhodné, že v naší republice dorostla ryba do těchto rozměrů, a proto mě napadá další otázka. Znáš její původ?
Můj kamarád mě volal asi před šesti lety, že v rybářství Hlohovec budou likvidovat trofejní kapry a že tam vedle jiných mají dvě opravdová monstra. Neváhali jsme ani minutu a jeli jsme je koupit. Šupináč vážil 26 kg a zajímavostí bylo, že tam byl i řádkáč s váhou něco přes 27 kg. Pamatuji si to jako dnes. Byla neskutečná vánice, když jsme kapry vypouštěli do pískovny a naše manželky si jen klepaly na čelo.

23 kg
23 kg

Chytil je někdo předtím?
Na pískovně se za ta léta vystřídalo mnoho rybářů od všech různých firem a konaly se tu závody Carp Clubu České republiky. Nikdy tyto ryby nebyly chyceny a já si každou výpravu přál, aby mi zabral jeden z těchto kaprů, kterým říkáme Hlohovečáci. Po letech jsem už nedoufal. Myslel jsem, že uhynuli. Až tento okamžik, kdy se mi ukázalo tělo kapra před podběrákem, jsem si vzpomněl na ten sychravý den, kdy jsem je pouštěl a řekl jsem: „Chlapče, ty jsi nám pěkně povyrostl, vítám tě!“ Byl opravdu obrovský.

Znovu vznikly pochybnosti (především na rybářských serverech), že kapr neváží rozhodně 32 kg. Jak vnímáš toto nařčení?
Dokumentovali jsme to opět mobilem, stejně jako v Chorvatsku, co k tomu mám dodat. U toho úlovku bylo 8 rybářů i majitel pískovny a několikrát jsme kapra převažovali. Osm očitých svědků je snad dost, nemyslíte? A na fórech se zpochybňuje úplně všechno, hlavně že je co, že? Hlavně chci říci, že se na této pískovně abnormálně krmí pšenicí a kukuřicí (1 tuna týdně) a kapři tu přibývají normálně 3 kg ročně.

32 kg
32 kg !!!

Máte nějaký záměr s touto pískovnou?
Dříve na pískovnu jezdilo mnoho rybářů tzv. za dobré slovo a nebo jak se říká – za flašku. To jsme omezili, protože někteří rybáři se neuměli chovat k rybám a některé ryby si grilovali přímo u prutů. Proto můj kamarád, majitel pískovny, svěřil tuto nádhernou vodu do mých rukou a nyní se o ní starám. Jak už jsem dříve uvedl na stránkách LK Baits, s pískovnou v blízké budoucnosti nemáme žádné plány, co se týká komerčního provozu.

Na závěr chci znovu říci, že nemám zapotřebí někomu lhát. Co se týká rybářských diskuzí, většinou se jich zúčastňují lidé, kteří vždy budou něco zpochybňovat a nebo to jsou lidé z konkurenčních rybářských firem. Rovněž používám rybářské náčiní takové, které si myslím, že je nejlepší a ne proto, že mi na to dá někdo slevu. Stejně tak to mám i s návnadami a nástrahami, které používám. Chytal jsem téměř na všechny výrobce a značky boilies na trhu a logicky jsem zůstal u LK Baits, protože jsem s jejich produkty úspěšnější, než s ostatními. A ruku na srdce, kdo nechce být úspěšný a chytit velkého kapra?

20

Na tomto světě jsme jen na návštěvě, proto si ho užívejte v klidu a rybařinu prožívejte stejně jako my – na plno!

Tomáš Krist

Rozhovor zpracoval Marek Bouška

LKbaits.cz

Komerční sdělení

4 KOMENTÁŘŮ

  1. Na ryby chodím od svých cca sedmi let,nejsem kaprař ale spíše relaxák to jest člověk který miluje chvíle svítání i západu slunce,nad hladinou.Chytnout velkou rybu si přeje asi každý kdo kdy nahodil prut do vody a já věřím že nikdo nemá důvod se chlubit nějakou fámou o velerybě.Držím Tomášovi palce ať se mu i nadále.

  2. Podle mě ten kapr na fotce u kterého je uvedena váha 32kg je ten stejný u kterého je na fotografiích nad tímto 32kg kaprem uvedena váha 23kg. Jen je focen z druhé strany.

  3. příště borci aspon vyfotte metr a váhu, když už chytnete takovýho cabana, pak nebude pochybovat nikdo.

    Je to asi tak když ,,chytnu” a chci se chlubit a pak z toho je fraška, viz příspěvek Hekeleho, podle báchoru ryby a ploutví má pravdu.

    Jinak článek hezkej. Lovu zdar!

  4. Škoda že takovýhle ryby(trofejní kapry) u nás v Čr se chytají na řekách a kupují to soukromníci pro své soukromé revíry..

    JInak článek pěkný a kapříci taky 🙂 a mimochodem vaše víno je vynikající :))

    snad se podaří někdy chytit alspoň 15kg+ kapra na Labi či na rybníku ale an svazových ne na soukromý :))

    Chci se zeptat zda se dá u Vás na pískovně chytat ? zda je to soukromé což tipuji že asi ano

Chcete-li, můžete přidat komentář: