Úvod Recenze a testy Recenze: CARP LINQ Liquid Wire Leader – náhrada olověné šňůry

Recenze: CARP LINQ Liquid Wire Leader – náhrada olověné šňůry

3 872
0

Do redakce se nám dostala další velice zajímavá vychytávka od firmy Carp Linq, kterou oceníte při tvorbě montáží pro lov kaprů. Jistě většina z vás zná olověnou šňůru, která se vkládá mezi šokový návazec nebo monofil a návazec. Pokud nevíte, podstatou této speciální šňůrky je to, že díky olověnému jádru schovanému ve výpleti z vláken, které se nachází uvnitř, krásně kopíruje dno. Kromě toho je olověná šňůrka odolná a zabraňuje poškození vlasce či šokového návazce v bezprostřední blízkosti koncové montáže. Díky tomu se stala „olověnka“ oblíbenou součástí při tvorbě moderních kaprových montáží, kterou spousta kaprařů ke spokojenosti používá. Tolik však na úvod k olověné šňůře, firma Carp Linq totiž nabízí šňůrku pod označením Liquid Wire Leader, která je zase trochu něco jiného a nového na našem trhu.

Liquid Wire Leader
Liquid Wire Leader
Samotná špulka
Samotná špulka
V každém balení se nachází také jehla
Přestože Carp Linq dodává přímo v balení také vázací jehlu pro spojení, v praxi si vystačíte klidně jenom s uzlem
6
Liquid Wire je mnohem poddajnější materiál než klasická šňůrka s olověným jádrem

Liquid Wire „tekutý drát“ je mimořádný návazcový materiál, který se v podobném průměru i pevnosti, potopí prakticky stejně rychle jako šňůrka s olověným jádrem a věrně kopíruje povrch dna. Vtip je však v tom, že je mnohem pružnější a poddajnější, jelikož žádné olověné jádro neobsahuje. To má výhody třeba i v tom, že se lépe navazuje a spojuje s šokovým návazcem nebo kmenovým vlascem. Přestože Carp Linq dodává přímo v balení této šňůrky také vázací jehlu pro spojení, v praxi si vystačíte klidně jenom s nějakým spojovacím uzlem. Nám se pro toto spojení dobře osvědčil uzel zvaný „Dvojitý Grinner“. Postup vázání si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích, které jsme pro vás připravili.

šňůrka Liquid Wire
Nahoře obyčejná šňůrka s olověným jádrem, dole šňůrka Liquid Wire

Dvojitý Grinner – spojovací uzel

Při vázání postupujeme tak, že oba dva konce přiložíme k sobě. Poté uděláme na konci Liquid Wire oko, které přiložíme k šokovému návazci (v našem případě 0,50 mm vlasec). Nyní toto oko pětkrát provlékneme (obtáčíme část oka a šokového návazce) a celé oko utáhneme. To stejné provedeme i s druhým koncem, zde však zase naopak obtáčíme šokovým návazcem šňůru Liquid Wire. Poté už stačí pouze oba dva uzly stáhnout k sobě. Zbylé přebývající konce zastřihneme a necháme je cca. 0,5 cm dlouhé.

1
Nejprve si vytvoříme oka na obou stránách, poté 5x obtočíme volnými konci a nakonec zatáhneme
2
Spojovací uzel je hotov

Samozřejmě můžete vytvořit i jiný typ spojení, vhodných uzlů existuje více. Další možností je použití jehly, která je přiložena v každém balení Liquid Wire. V tomto případě se postupuje stejně jako při spojování klasické olověné šňůry se šokovkou/kmenovým vlascem, proto jej nebudeme popisovat.

Použité materiály pro tvorbu kombinovaného návazce
Použité materiály pro tvorbu kombinovaného návazce

Kromě toho, že šňůrku Liquid Wire Leader můžete používat namísto olověné šňůry nad montáží, lze jí použít částečně i na tvorbu koncových návazců. Zejména slabší 40lb verze se hodí i pro vázání kombinovaných návazců. Jeden takový jsme zkusili navázat. Není to nic složitého, odstřihli jsme cca. 25 cm šňůrky Wire Leader, to bude ta část návazce, která bude kopírovat dno. Opět jsme použili dvojitý grinner, který jsme vám už popsali a 40 lb šňůrku jsme spojili s velmi tenkou pletenkou Mud Brown 15 lb. Ta se výborně hodí pro lov s plovoucím nebo neutrálně vyváženým boiliesem. Návazec z tenké pletené šňůrky jsme navázali o délce přibližně 10 cm, délku si však každý může samozřejmě upravit podle aktuálních potřeb. Na námi vytvořený spoj jsme ještě umístili plastické olovo, které nám bude držet plovoucí kuličku boilie v požadované výšce – na délku tenké 15 lb šňůrky. Tím jsme docílili toho, že nám 20 cm Wire Leader šňůrky perfektně kopíruje dno a na dní se v 10 cm výšce nadnáší pop-up kulička boilie. Na opatrné kapry je takto připravená montáž ideální volbou, jelikož máme jistotu, že se nám kolem nástrahy nevytvoří žádný rušivý oblouk z návazcové šňůrky, který by mohl případně některé zkušené ryby vyplašit a odradit od pozření námi nabízeného sousta.

Háček navázaný standardním bezuzlovým způsobem
Háček navázaný standardním bezuzlovým způsobem
10
Spojení Liquid Wire 40 lb a Mud Brown 15 lb pomocí dvojitého grinneru
11
Na uzel přidáme a plastické olovo a máme hotovo!

CARP LINQ Liquid Wire Leader nás mile překvapil svou tvárností a velmi jednoduchým způsobem použití. Zcela určitě se jedná o další kvalitní a promyšlenou pomůcku k lovu opatrných kaprů, kterou vám doporučujeme vyzkoušet. Při našem testování jsme navíc zjistili, že mnohdy kopíruje dno ještě lépe než běžná šňůra s olověným jádrem, neboť se na ní nenáchází žádné ani minimální ohyby, a to právě díky absenci středového olověného drátku. Jak je vidět, jde to i bez olověného jádra!

CARP LINQ Liquid Wire Leader
Průměr: 0,75mm a 0,90mm
Zátěž: 40lb/18.2kg a 80lb/36.4kg
Barevné provedení: Snake Brown, Snake Green, Pitch Black, Olive Green, Sand
Délka návinu: 10m

Fiord s.r.o.CARP LINQ Liquid Wire Leader můžete zakoupit u firmy Fiord s.r.o. – www.awa-shima.cz.

Filip Číhal

Tato recenze byla publikována také v časopisu KaproMánie

Kaprománie

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: