Úvod Články Kontaktní zimní lov zábavnou formou

Kontaktní zimní lov zábavnou formou

6 493
0

Poslední vycházky si opravdu připadám jako tahač materiálu a poutník. Doma balím veškerý házecí materiál a pomůcky k práci se směsí a partiklem. Například lis na úpravu krmných koulí, který vyvíjím téměř rok a má pracovní název BUBO, tedy Bubu a Bobrman, jehož funkčnosti jsme věnovali stovky hodin zkoušení a pokusů. Lis Bubo v tomto provedení je takřka nezničitelný a je nášlapný, s paticí, která je na spodu jednoho pístu a otvory k odchodu tlaku a přebytečného materiálu.

1

Samotnou alchymií je směs, tam je použití materiálů velmi variabilní, a proto pouze doporučím a řešení si každý musí odzkoušet sám v praxi. Rybář si může vyhrát a pobavit se, stačí jen sestavit směsi v různých poměrech z kaprové směsi Konopásek, pšeničných klíčků, ovesných vloček, waflové moučky, strouhanky, plavačkových lepidel do směsí, semolina, směsi drcených pelet, micro pelety, pšenice, řepka, kukuřice, len a konopí. Směs dle vlastní chuti a výběru boilies na háčku doladím boostery Sportcarp, které jsou opravdu v širokém výběru. Já na posledním lovu preferoval Lake Wizard a Ananas, ale pokud chcete opravdový kaprový universál, připravuje se Konopáskův kaprový posilovač směsí a je také velmi atraktivní. Použil jsem ho na první výpravě nového roku, ale o tom až jindy.

2

Jedno, tedy základní složení, jsem již popsal v minulosti. Rybář si může ale opravdu pohrát. Například “Bílá směs” (pracovní název) je velmi jednoduchá a atraktivní pro všechny vodní živočichy:

1/3 Waflová moučka
1/3 pšeničné klíčky
1/3 strouhanka
100gr/kg ovesné vločky
100gr/kilo plavačkové lepidlo
50gr/kg semolina

A také rozumné množství upraveného partiklu nebo boilies v různém provedení, dle konzistence směsi. Při prvním promíchání, aby se vše kompaktně rozložilo, zalít Boosterem Ananas a pak vodou, podle toho, jak se směs spojí. Směs se poté nechá zhruba hodinku, půl hodinku sednout, ustát.

3

Obdobou je tvorba směsi “Červené”, kde už je mnohem více zapojena připravená kaprová směs pana Konopáska. Užívám ji hlavně při lovu na stojácích na krátké vzdálenosti:

½ kaprová směs Konopásek
¼ pšeničné klíčky
¼ vaflové moučky (v improvizaci i strouhanky)

Zalito čistě boosterem Konopáskův kapří posilovač a například LW, nebo Monster Spice. Lze i použít kombinaci sladko-smradu, třeba LW a Fruit secret. Vše se také zaleje vodou, ale přidají se micropelety Adrenalin, nebo LW v různém provedení! Dají se dát jak přímo do směsi, tak jen rozprostřít po obvodu. V podstatě vytvořit zamáčknutím koule do sáčku micropelet “ježka“.

4

Je tolik způsobů provedení, že zbytek nechávám na vás a jistě vytvoříte další a zajímavé varianty vlastním důvtipem. K vývoji lisu mě kdysi inspirovalo sledování jednoho pořadu ruské televize o lovu na Volze, kde protagonisté provozovali jakousi verzi tvorby cihel z krmných směsí tak, aby se v proudném toku potápěly a držely na dně, pro naše účely a podmínky myslím plně postačí tvar koule. Ovšem není zcela bez zajímavosti fakt, že volžští lovci do směsí přidávali jíl a jílový písek z nánosů na břehu a koule nechávali opravdu na ostrém slunci den tvrdnout jako cihly, pokud by vás to zajímalo, na toto téma jsem publikoval článek Lov kapra v lagunách veletoku díl 1 a 2 v časopise Kapr a kapří svět červen a srpen 2012.

5

Dalším nezbytným tématem je dopravení návnady na lovné místo. Proto s sebou vleču i několik druhů házeček, na příbřežní lov v křoví a porostech lopatku asi s metrovou rukojetí, na střední vzdálenosti házečku vyrobenou z podběrákové tyče a na opravdu dlouhé hody třímetrovou teleskopickou házečku, která právě prochází vývojem naší firmy. Směs pak také stavíme i dle faktu, jestli chceme, aby koule dopadla celá na místo, tedy utaženější, nebo se půlila ve vzduchu a udělala nad krmným místem oblak při dopadu na dno.

7

78

Poslední vycházka loňského roku tak byla opět ve znamení zkoušení a testů. Můj oblíbený LW a pop-up Pepper 11 mm z nové série bodovaly v podobě největší ryby této výpravičky, ale i Pineapple Banana 18 mm, nastaražený samostatně, přinesl své ovoce a překvapil, neb není již na chladnou vodu zcela ideální. Na sněhu už je to opravdu jen o nejjemnějších montážích, tedy háček č. 10-12 a šňůrka na 5kg, ale o tom někdy příště.

Pavel “Bobrman” Vohralík

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: