Úvod Články Konec léta na Jaroslavu

Konec léta na Jaroslavu

1 043
0

Po celkem úspěšných výpravách na svazových vodách jsem dostal možnost si zachytat na jezeře Jaroslav. Letos to byla třetí výprava na toto jezero. Je tu krásná příroda, klid a můžu říct, že ryby tu jsou krásné, rozmanité a hlavně zdravé.

Na tuto výpravu jsem vyrazil s kolegou, se kterým jsem ještě nikdy nerybařil. Byl jsem zvědav na nové zkušenosti a nové zážitky u vody. Počasí nám celkem přálo, ale stejně každý den byl jiný. Sluníčko a opalovačka, déšť, který nechtěl přestat a taky vlezlá zima v noci a po ránu. Typický konec léta.

1

Pro tentokrát jsem se rozhodl použít dva druhy návazců, a to zcela tuhý návazec z potažené šňůrky a kombinovaný návazec z tuhé a měkké šňůrky. Háčky č. 8 a č. 6 bez protihrotu. Jako nástrahu jsem si zvolil příchutě jahoda – skopex, ultra – játra a jako vždycky losos – kaviár, a to vše z řady TOP EDITION od Tandem Baitsu. Rozhodl jsem se použít více krmení, a to z rozpůleného boilies, pelet a tygřáku. Vše důkladně zalité boosterem losos – kaviár a taky lososovým olejem.

2

Nástrahy jsem položil v hloubkách 4, 3 a 2 metrů. Jelikož jsem chytal blízko vázek, brzdy navijáků byly dost dotažené. Nesměl jsem dát rybě ani metr navíc. Od zavezení montáže jsem nečekal dlouho a přišel první záběr. Byl to velký cejn. Proto jsem se rozhodl změnit taktiku krmení a házet jen půl lopatky krmení ke každému prutu. Bylo vidět, že bílá ryba je pořád dost aktivní a při masivním krmení bych mohl tyto místa pohřbít.

3

Od první noci jsem začal mít na podložce krásné úlovky. Kapra o váze 13 kg, velkého jesetera a po ránu mě překvapil krásný bojovný lysec s váhou 15,2 kg. Zabral na příchuť jahoda – skopex, prostě parádní začátek. Na druhý den pořád pršelo. Sice jsem měl 2 záběry, ale bohužel jsem o obě ryby přišel. O jednoho velkého šupináče jsem přišel kvůli backleadu, a to kvůli tomu, že jsem chytal na kámen a kámen upadl. Backlead prošel přes závěsku a vytrhl háček z rybí tlamky. Prostě smůla. Kapr byl v mžiku pryč a já zůstal koukat na backlead, který mi visel na háčku. Z toho je ponaučení, že když něco měníš na sestavě, tak se ujisti, že jsi udělal vše pro to, abys rybu neztratil. Tomu říkám nová zkušenost a pro příště budu o něco chytřejší. O druhou rybu jsem přišel ve vázce.

5

6

Na večer přestalo pršet a kolem 23 hod. se mi rozjel levý prut. Zvednul jsem prut a tah ryby byl tak silný, že jsem věděl, že jde o pěkného kapra. Po krásném boji mi ležel na podložce ve svitu čelovky velký a mohutný lysec. Úsměv jsem měl od ucha k uchu :). Prostě krásný souboj s kaprem o váze 18 kg. Kapr zabral na moji oblíbenou nástrahu losos-kaviár. Celou noc se už nic nedělo, ale po ránu jsem měl krásný budíček, kdy jsem zdolal kapra o váze 14,5 kg a po dvou hodinách dalšího šupináče s váhou 14 kg. A to na stejnou nástrahu ultra-játra. Játra v kombinaci s maďarským pepřem fungovala v teplé vodě skvěle. Přes den jsem měl ještě krásný double. Lysce o váze 11 kg a bojovného amura. Poslední večer jsme si užili krásného rybaření, kdy kolegovi braly ryby po celou noc, takže jsme pokecali a dali pár kafíček. Skoro vůbec jsme nespali. Ráno po hodině spánku mě vzbudila parádní jízda. Byl to ukrutný boj a na podložce ležel mohutný šupináč s váhou 16,9 kg a zase zabral na nástrahu losos-kaviár. Pořád jsem doufal, že to není poslední ryba. Když jsme měli skoro vše zabaleno, překvapil mě záběr na jahoda – skopex, kdy následně na podložce ležel krásný lysec o váze 11 kg. Prostě parádní konec výpravy.

7

Na závěr můžu říct, že výprava byla úspěšná. 21 záběrů a 15 ryb na podložce. Nejtěžší kapři byli 18 kg, 16,9 kg, 15,2 kg, 14,5 kg, 14 kg a 13 kg, dále jsem ulovil velkého jesetera a krásného amura. Dá se říct, že jsem chytl všechny druhy ryb, které se nacházejí v jezeře. Taky bych chtěl poděkovat Lubošovi za spolupráci, která je u vody tak potřeba.

S pozdravem za Tandem Baits
Sergej Popovič

Kamofish

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: