Úvod Články Kopání v bahně

Kopání v bahně

13 759
0

Zcestovalý špičkový britský kaprař Mark Pitchers se detailně věnuje způsobu lovu na místech, kde je dno pokryto spoustou bahýnka a bláta…

2

Vyberte si jakoukoli lokalitu a zcela jistě zde najdete místa pokrytá bahýnkem a blátem. Slovem bláto se myslí hmota skládající se z organických zbytků, pozůstatků odumřelé trávy a všemožných zbytků na dně. Lov na takto zabahněném a zabláceném dně vyžaduje jinou taktiku než při lovu na jiných typech dna, jako je čistý štěrk, jíl nebo písek. Špatný přístup aplikovaný při různých okolnostech může často vést k tomu, že se promarní všechny šance. Proto bych vám rád ukázal, jak a proč se vyrovnávám s lovem na těchto dvou problematických typech dna.

Bahýnko

Bahno je tvořeno různými procesy, mezi něž patří ukládání prachu, který je do vody zanášen větrem, vodou způsobenou erozí, rozkladem organického materiálu, například rostlin, zbytky listí a vodních organizmů. Čím déle tyto procesy trvají, tím více bahna se vytváří a na těchto místech se zvyšuje jeho vrstva. Jelikož vznik bahna ovlivňuje tolik faktorů, neliší se bahno pouze místo od místa svou kvalitou, ale rozdíly se mohou projevit i v kvalitě vody v bezprostředním okolí.

Sestava s markerem
Sestava s markerem je nezbytná, pokud se snažíte identifikovat oblasti s bahnem nebo naplaveninou.

V době, kdy rybáři začali propadat panice, jakmile ucítili, že se jejich zátěž zabořila do bahna, a zbožně si přáli s markerovým prutem nalézt náznak štěrku na dně, byl na zabahněná místa vyvíjen ten nejmenší rybářský tlak. Po hříchu to byla ta nejčastěji opakovaná chyba, která se mohla v kaprařině dělat. Na bahnitých místech, kde nejsou podvodní rostlinky moc rozšířeny, se mohou vytvářet ložiska přirozené potravy – naprosté hostiny vodních organizmů od drobných larev hmyzu přes pijavice až po ty větší jako šnečci, mušle atd.

Hnusné bláto

Navzdory vší té různorodosti ne všechno bahno má tu vlastnost být zásobárnou přirozené potravy. Odporně páchnoucí černý marast, který všichni důvěrně známe jako směsici hnijícího organického materiálu, v tomto stádiu rozkladu obsahuje zvýšené množství metanu, větší kyselost a méně kyslíku. Všechny tyto faktory znamenají ne právě ideální podmínky, které by prospívaly jednotlivým druhům kaprovy přirozené potravy. A protože okolní voda se rovněž podílí na hnilobném procesu bahna, mohou se kapři těmto místům hromadně vyhýbat.

Dobré bahýnko

Naprostý rozdíl naopak představují „čisté“, téměř nezapáchavé sedimenty, které jako by měly vyšší obsah minerálů a kyslíku a hlavně poskytují všechny nezbytné podmínky podporující život vodních organizmů natolik, že jsou pro kapra mnohem atraktivnější.

„Chod“

Termín „Chod“ vystihuje místa, jejichž dno je pokryto různými napadanými pozůstatky, odumřelými rostlinami, hustým blátem. „Chod“ se vyskytuje v mnoha různých formách a variacích od čerstvých zelených rostlin až po hustou černou hmotu pokrytou listím. Lokalizovat takový prostor jde naprosto snadno, jednoduše – běžným nahozením markeru do vody a přitahováním olova po dně. Pokud ucítíme, že olovo uvázlo a přitahování se o poznání zhorší, něco už napovídá, že jsme se zachytili v místě, kde je dno pokryté tímto typem naplaveniny. Vytáhněte olovo a podívejte se, zda se u něho nezachytil nějaký zlomek ze dna, to by vám mohlo napovědět mnohé, z čeho se tento druh dna skládá, a rovněž, jak hustý je.

Chod místo
„Chod“ – místo, jemuž se rybáři často vyhýbají, ovšem často může být tím nejproduktivnějším.

Najít bahýnko

Bahýnko hledáme především v nerovnostech dna jako například v hlubších korytech nebo pod zlomy stejně jako místa, která leží ve směru vodního proudu. Osobně je pro mě například velice důležitý jihovýchodní vítr, a místa s nejrozsáhlejšími ložisky bahna jsou tím pádem v severozápadní části, jelikož sem přichází největší množství všech možných částic přinesených nejčastěji vanoucím větrem.

Najít a poznat tyto lokality pokryté bahýnkem s markerovým prutem je nejrozšířenějším způsobem pro mnoho rybářů – prostým přitahováním zátěže po dně s konstantním odporem. Je velmi těžké tento způsob slovy přesně popsat, spíše se jedná o činnost, do níž se prostě musíte časem dostat. Jednou jsem zaznamenal slibnou lokalitu s jemným bahýnkem. S markerem jsem několikrát nahodil ještě okolo a zátěž jsem vždycky vytáhl čistou. Pokud se jedná o druh zatuchlého černého bláta, pak vytažená zátěž vykazuje zbytky pachu. První věcí, kterou tedy udělám, je „čichový test“. Dále dávám pozor na to, co ucítím, když zátěž po nahození dopadne na dno. To mi umožňuje zjistit konzistenci (jemné nebo tvrdé) stejně jako složení a samozřejmě hloubku bahna na daném místě. Pokud zátěž zapadne do dna a vyžaduje určitou sílu, abyste ji z něho uvolnili, pak se bude jednat o husté bláto. A právě tato informace mi pomůže v rozhodování, pro jakou taktiku se dále rozhodnu.

Očichání olova
Očichání olova vám pomůže poznat, zda je bahno dobré či špatné.

Výbava a taktika

Montáž zvaná helikoptéra se k lovu mezi bahýnkem a na naplavenině hodí.  Důvodem k tomu je to, že vrchní koncový korálek může být umístěn tak daleko, jaká je hloubka bláta. To zajišťuje, že pokud olovo zapadne do nánosu, nestáhne s sebou návazec.

Markova oblíbená montáž
Markova oblíbená montáž pro lov v jemném bahýnku.

Návazec do bahýnka

Kdekoli je to možné, raději dávám přednost helikoptéře navázané na kmenovém 15 librovém fluorokarbonu Illusion XS, jelikož s tím mám dobré zkušenosti, co se týká neviditelnosti a utajení na jemně zabahněném dně ve srovnání s olověnou šňůrou.  Materiál Illusion je také neuvěřitelně pevný. Vždycky jsem měl obavy, že obratlík, jímž je návazec připojen k hlavní šňůře, může tuto šňůru proříznout kvůli velkému tlaku, který vzniká při zdolávání zvláště bojovných kaprů. Fox vydal novou řadu produktů, již jsem měl možnost testovat po několik měsíců. Jmenuje se Heli/Chod Buffer Bead. Již název říká, že funguje jako tlumič, a brání tak destruktivním účinkům obratlíku na vlasci. O řadu výše stojí Tungsten Bead, který klouže po hlavním vlasci, a poskytuje tak dostatek ochrany montáži, aby mohla v pohodě pracovat bez jakýchkoli ohledů na bezpečnost.

Pokud jde o samotnou montáž, když se loví na lehkém, čistém bahýnku s malým množstvím různých částeček, vždycky sáhnu po zpětné kombinované montáži. Její hlavní část je vytvořena z materiálu Gravitron Pro Braid 25 lb, ten je pro tyto účely ideální. Nejenže je neuvěřitelně potápivý, ale zároveň i docela tuhý, což zajišťuje, že dobře vyvážená nástraha dopadne vždycky dále od zátěže. I tak ale vždy kopíruje reliéf dna, i když se zátěž zaboří do bahna. Přívěs je potom připojen ke krátkému, jeden a půl palcovému návazci Rigidity 15lb, na němž je navázán háček Arma point SR velikosti 8. Potom použiji Chod/Withy Rig Bin a nad párou vytvořím krátkou tuhou část, díky níž vznikne perfektní zakřivení – prezentace nástrahy je tak dokonalá, maximálně se využijí možnosti háčku.

Co se týká zátěže, nejraději používám co nejlehčí, jen aby mi zajistily nahození do požadované vzdálenosti. Pak mám jistotu, že se zátěž nezaboří hluboko do bláta. Ovšem, někteří rybáři mohou namítnout, že lehké olovo často vede k malému odporu při zaseknutí kapra. U menšího olova je ale větší pravděpodobnost, že někam zapadne, a vznikne tak odpor důležitý k pořádnému zaseknutí.

PVA

Při lovu na bahně na krátké a střední vzdálenosti rád přidávám velmi malý kousek PVA punčošky. Ta obvykle obsahuje primárně Cloud 9 Grounbait značky Mainline, vysoce aktivní směs s neskutečným ovocným aromatem. K tomu přidávám malé množství drceného nového boilies Cell Hybrid, abych směsi přidal výživnou hodnotu.  Malým rozdílem mého mixu je to, že všechny ingredience jsou použity za sucha tak, aby se choval jako vzplývavý. To pomáhá vytvořit to, o čem někteří pochybují, „padákovou montáž“, kdy zátěž dopadne na dno a vzplývavá PVA síťka způsobuje, že montáž se ještě vznáší a pomalu klesá na dno v určité vzdálenosti od zátěže. Zároveň je výhodou, že jak montáž, tak ani nástraha neklesnou do bláta ani potom, co se PVA rozpustí. Důvodem, proč nepoužívám tuto taktiku na delší vzdálenosti, je to, že odpor vzduchu může způsobit uvolnění PVA, které pak může sklouznout zpátky k hlavnímu vlasci. Proto v tomto případě jednoduše nahradím PVA punčošku nugetami s plovoucí pěnou, která má ten samý efekt, pouze bez přidání bonusových lákadel okolo nástrahy.

Přidání malé plovoucí PVA punčošky
Přidání malé plovoucí PVA punčošky vám pomůže k perfektní prezentaci nástrahy.

Čemu se vyhnout na jemném bahýnku

Inline zátěže a potahované šňůrky opravdu nejsou výbavou pro tento styl rybaření, jelikož pokud olovo klesne do bahna, tuhý návazec z něho bude vyčnívat, a dojde tak k naprosto nemožné prezentaci. Podobně je toto jednou z mála příležitostí, kdy nepřipadá v úvahu PVA sáček. Pevně uvázaný PVA sáček je těžkým kompaktním tělesem, které může jednoduše klesnout do jemného bahna, což znamená naprosto zmizet z dohledu.

Montáž do bahna – Chod Rig

Při lovu v hustém blátě na rozdíl od jemného bahýnka vážu návazce co nejkratší a tuhé, abych vytvořil to, co se nazývá „Naked Chod Rig“. Háčková část návazce je vytvořena z materiálu Rigidity 20 lb a háčku SR velikosti 6 a nástrahy 16 mm pop-up boilies. Krátká montáž s plovoucí nástrahou poletí při náhozu u hlavního vlasce i po dopadu do vody. Olovo se pak zaboří do bláta a slabě potápivá pop-up část návazce zůstane na vrchní vrstvě bahna, čímž vznikne nepřekonatelná prezentace.

Sestavení montáže Naked Chod Rig krok za krokem:

8
1) Mark začíná navléknutím olůvka na hlavní fluorocarbon.
9
2) Následně na hlavní vlasec navlékne wolframový korálek a umístí nad olůvko.
10
3) Pak naváže návazcovou část.
11
4) Dalším krokem je navázat ochrannou hadičku Heli/Chod na kmenový vlasec.
12
5) Mark na konec vlasce naváže Grinnerem Speed Link.
13
6) Následně uskřípne obratlík od zátěže a zátěž připojí ke spojce Speed Link.
14
7) Navlékne Heli/Chod hadičku dolů po vlasci nad spojku Speed Link.
15
8) Návazec „Chod“ teď může být součástí montáže Heli/Chod Buffer Sleeve.
16
9) Nastavte vrchní korálek a olůvko na požadovanou hloubku a vaše montáž Naked Chod je hotová.

Nástrahy

Mou oblíbenou nástrahou pro oba typy popisovaných montáží je plovoucí boilies Milky Toffee značky Mainline, které fantasticky voní, a na bahnitém podkladu jsou tyto kuličky krásně vidět. Navíc rád smáčím nahazované nástrahy na několik okamžiků před nahozením nejen proto, abych co nejvíce zvýšil jejich atraktivitu, ale zároveň aby nástrahy nenasávaly jiné potenciální pachy.

17
Jasně bílá plovoučka krásně se vznášející nad bahnitým dnem je dobrou volbou.

Aplikace nástrahy

Stejně jako prezentace nástrahy, tak i špatný způsob nastražení vás při lovu na jemném bahýnku může přijít hodně draho. Každá vnadící směs by měla být lehká, aby mohla jen tak sedět na dně a být pěkně viditelná.

18
Světlé lehké krmení je klíčem, který spočívá na dně…
...a vytváří takový koberec!
…a vytváří takový koberec!

Pokud je bahno hluboké, vypouštím použití celého boilies. To může propadnout do bahna, a tak zmizet zraku kapra, což ho ale může i podporovat v tom, aby začal hledat potravu pod povrchem bahna. Krmítková směs Cloud 9, kterou používám do PVA punčochy, je směsí všeho, co vyžaduje dobrá strategie. Tento velmi lehký mix spočívá na dně nebo mezi zbytky rostlinek a díky jeho lehkému zbarvení je nádherně patrný proti tmavému bahnitému dnu. Všechny složky této směsi nemusí být nutně lehké, takže směs může obsahovat částečky boilies, peletky a kukly. Pokud někde naleznu malé množství zbytků rostlin na dně, mohou být perfektní přísadou do směsi mrtví i živí červi. Ačkoli mnozí by předpokládali, že se živí červi zavrtají do jemného bahýnka, já jsem se s tím nesetkal. Místo toho se spíše snaží plazit okolo kupičky mixu, a co se týká atraktivity, vždycky jsem cítil, že přídavek této pohyblivé složky dodává statické směsi novou dimenzi.

Je to bomba!
Je to bomba!

Na závěr

Bahýnko a naplaveniny – to je opravdu obrovské téma ke zkoušení a poskytuje mnoho příležitostí. Ale doufám, že jsem byl schopen napsat dost, abych vám dal dostatečný základ, abyste to při dalším setkání s jedním z těchto dvou druhů dna dobře zvládli. Bezpečnou volbou na jakémkoli jezeře je najít čistý štěrk a se všemi pruty lovit na tomto prostoru, ale věřte, že nakonec můžete ulovit mnohem více ryb, když budete s trochou odvahy prezentovat nástrahy na bahně.

Mark Pitchers

Tento článek byl publikován v časopisu KaproMánie

Komerční sdělení

Chcete-li, můžete přidat komentář: