Úvod Články Method Feeder – nejúčinnější metoda v kaprařině

Method Feeder – nejúčinnější metoda v kaprařině

20 531
1

Method Feeder je jednou z nejúčinnějších a v současnosti také nejvyužívanějších metod ve sportovní kaprařině. Tato metoda se vyvíjela už dvě desetiletí a umožňuje každému sportovnímu rybáři přizpůsobit se svým osobitým způsobem konkrétní rybolovné situaci, protože variací jejího využití je bezpočet počínaje původními trojlaločně tvarovanými krmítky, využívanými především rybáři, pro něž je kaprařina koníčkem pro příležitostné potěšení, až po modernější krmítka s plochým dnem, která postupně ovládla scénu soutěžní kaprařiny, a konče specialisty, jako jsem například já, kteří se baví pozměňováním a úpravami mechaniky systému. Rybaření tímto systémem je prostě taktika, kterou zkrátka nelze ignorovat.

IMG_7
Vyberte správné místo a nástrahu a není vyloučen ani úlovek takovéto ryby

Než se zaměříme na tři hlavní typy krmítek, tj. trojlaločná, s plochým dnem a s průběžným vedením, bude nejspíš nejvhodnější seznámit se se dvěma veledůležitými faktory, které u chytání touto metodou hrají mimořádně důležitou roli. Je to míchání nástrahové směsi a časté a přesné nahazování. Pokud tyto dva faktory ignorujete, vaše úspěšnost bude podstatě nižší než úspěšnost rybáře, který věnoval aplikaci nástrah a frekvenci nahazování dostatek pozornosti.

Směsi pro chytání systémem Method Feeder

Abych to zbytečně nekomplikoval, používám tři typy směsí pro většinu svého chytání systémem Method Feeder, a to pelety, jemně mletou návnadu a těžkou směs. Tyto směsi odrážejí nejen druhy, na které se při chytání zaměřuji, ale i vzdálenost, na kterou nahazuji. Všeobecně platí, že jemná mletá směs je určena k chytání na krátké až střední vzdálenosti, pelety k nahazování na středně velkou až velkou vzdálenost a těžká směs slouží k chytání na velmi dlouhé vzdálenosti. Nyní se musím zmínit o tom, že na rozdíl od většiny autorů nikdy neukrývám nástrahu na háčku do směsi v krmítku, protože vždy usiluji o okamžitý záběr, a když háček s nástrahou umístím do koule kolem krmítka, jen si tím snižuji šance na zásek. Ukrytí nástrahy s háčkem do koule návnady může omezit zamotávání, ale to mě příliš netrápí, protože krmítko zpomaluji při jeho dopadu na hladinu technikou označovanou jako „peříčkování“ vlasce, díky níž nástraha letí tak, aby nebyla ohrožena zaplétáním.

Mletou nástrahou, kterou používám při chytání nakrátko, a tím myslím přímo pod špičkou prutu, což je způsob, který mnozí sportovní rybáři úplně ignorují, je značka Old Ghost X-Attractive-Green Alga. Než vyrazím z domova, dvakrát tuto směs navlhčím, takže docílím konzistence, kterou bez námahy uhnětu v dlani. Po příchodu k vodě je obvykle zapotřebí dalšího zvlhčení, protože partikly vlhkost absorbují. Nesmí se to ale s vlhčením zase přehnat, jen přidejte trochu vody a smíchejte, nechte deset minut stát, pak dvakrát přeceďte přes síto, takže přidáním vzduchu vznikne nadýchaná směs. K této směsi nepřidávám žádné vzorky háčkové nástrahy a téměř vždy používám průběžný vlasec namísto Method Feeder, protože použité závaží funguje jako krmítko, drží návnadu a při ponoření nepůsobí ani zdaleka tak podezřele jako mřížkované krmítko! Když je zapotřebí nahazovat, je tato mletá nástraha vynikající pro krmítka s plochým dnem, ale tím se budu zabývat později. Je to vynikající postup pro chytání na komerčních revírech, kde většina rybářů se snaží nahazovat do středu vodní plochy a rozhazuje náhodně spousty krmení po okrajích, kde jej větší a mazanější kapři opatrně sbírají.

Průběžné závaží s těžší návnadou pro chytání na střední vzdálenosti
Průběžné závaží s těžší návnadou pro chytání na střední vzdálenosti

Mixování pelet a získávání konzistence, která buďto ulpívá v krmítku, nebo umístěna do krmítka s plochým dnem se formuje, vyžaduje praxi a cvik. V této oblasti se mnozí z nás potýkají se zklamáním, ale nezoufejte, mám řešení. Jmenuje se Nash Sticky Method Pellets. Je to hotový dar shůry, který se vyrábí ve třech velikostech – 2, 3 a 6 mm. Lze jej namixovat až u vody a za pouhých pár minut jej lze použít! Absolutně fantastických výsledků lze takto dosahovat na revírech s vysokou hustotou obsádky, kde je ostrá potravní konkurence, nicméně při použití na méně zarybněných revírech dojde jen k překrmení kaprů a ke snížení šancí na úlovek, proto je třeba před použitím tohoto produktu zvažovat situaci! Pelety se snadno spojují, ale poměrně rychle se zase rozpadají, takže jsou skvělé v kombinaci s krmítkem s plochým dnem při nahazování na nějakých šedesát metrů, ale pokud jsou nalisovány na trojdílné krmítko, jsou teprve skutečně nepřekonatelné!

Pokud je zapotřebí nahazovat na větší vzdálenost, volím směs Old Ghost Specimen Carp nebo jednu z verzí Nash Frenzy, někdy i mixáž obojího. Tyto mleté nástrahy nemusí být připravovány před odchodem z domova a mohou být míchány až na břehu, ale je to vždy to první, co udělám, než se usadím. Jedna mletá nástraha má daleko větší partikly, zatímco druhá je označována za lepivou pastu, přičemž obě se uchycují v trojdílném krmítku a lze s nimi nahazovat až k obzoru, nicméně i zde používám raději průběžné závaží, pokud to jen trochu lze.

IMG_16
Tento velký šupináč byl přelstěn tím, co já nazývám „peletovým závažím“.

Při chytání touto metodou je velmi dobré navyknout si spustit krmítko do vody při břehu a zaznamenat čas, za jak dlouho se začne směs rozpadat. Pokud se drolí po dvaceti minutách, pak budu skutečně bez ustání po dvaceti minutách nahazovat. Vlastně spíš po patnácti, protože pokud do této rovnice přidáte ještě kapří přičinění, bude rozpad směsi v krmítku daleko rychlejší. Vždycky rybářům říkám, že když se krmítko nahodí, v podstatě stoprocentně účinkuje v okamžiku, kdy dopadne na dno. Po dvaceti minutách jeho účinnost klesne na nějakých 40% a po hodině už pravděpodobně chytáte jen na nástrahu na háčku vedle nějakého podivně vyhlížejícího předmětu, takže účinnost vyjádřená v procentech nepřesáhne 5 %!

Nahazování v pravidelných intervalech je vynikající, ale pokud prochytáváte pořád totéž místo a budujete si revír jako soutěžní sportovní rybář, uniká vám cíl této rybolovné techniky. Zde má svrchovaný význam uchycení vlasce na cívce, umístění referenční značky na hlavním vlasci a nahazování k bójce u opačného břehu.

IMG_1
Začátek – jakmile krmítko dopadne, potopit vlasec, ale nepohybovat s krmítkem

Ať už chytáte na vzdálenost 40 metrů směrem k ostrůvku, na 60 metrů na volnou vodu nebo nahazujete 100 metrů ke štěrkové mělčině, dostat krmítko vždy na stejné místo nekonečně zvýší vaše šance na úlovek. Jak vždycky říkám, nejobtížnější je přimět ryby k prvnímu ochutnání, k prvnímu soustu, a když na to dojde, rozpoutá se mezi ostatními rybami soupeřivost, takže se zakalí voda, což opět přiláká další, a zároveň nebude vaše koncová montáž vypadat tak podezřele.

značkování vlasce
Směr vyřešen, nyní je třeba odhadovat vzdálenost a tady přichází ke slovu značkování vlasce a sponkování

Je velice snadné označkovat si vlasec. Prostě jen nahodíte k nějakému orientačnímu bodu nebo na stanovenou vzdálenost, zaklapnete vlasec v cívce navijáku a uvážete zarážkový uzel hned u cívky na hlavním vlasci. Ke značkování používám produkt E.S.P Marker Gum. Navinete zpět, naplníte krmítko a nahodíte tak, abyste přitom prut drželi hodně vysoko. Když vlasec dojede ke sponě, spusťte paži, potopte vlasec, ale dávejte si pozor, abyste nepohnuli krmítkem. Vždy pak povolte sponu na vlasci, protože hrozí přetržení koncového návazce při prudkém záběru nebo v horším případě vám skončí prut ve vodě. Když potřebujete znovu nahodit, prostě jen navinete zarážkový uzel k cívce a zajistíte sponou nebo si nacvičte po vylovení ryby nahození a znovu naviňte zarážkový uzel do požadované polohy a zajistěte sponou. Vyžaduje to určitý cvik, ale učení dělá mistra!

Zasahovat stejné místo při každém nahození
Zasahovat stejné místo při každém nahození znamená nahazovat ke značce u protějšího břehu, jako je například sloup

Nyní si rybolovnou techniku Method Feeder rozdělíme do tří kategorií – trojhranné krmítko, krmítko s plochým dnem a styl s průběžným záchytným závažím.

Trojhranná krmítka

Pravděpodobně nejjednodušeji použitelná, jsou tvořena třemi dělenými krmítky, která mají hmotnost rozdělenou buď po celé délce krmítka, nebo na přední straně. Aniž bych zacházel do zbytečných detailů, řeknu, že nepoužívám variantu s předním zatížením, ačkoliv se s ní dobře nahazuje, protože když krmítko dosedne na dno, předek obvykle směřuje dolů, takže hlavní vlasec se zvedá ode dna a je velmi nápadný každé rybě, která k němu připlave nebo začne brát kolem něj. Krmítka s rovnoměrně rozloženou hmotností jsou mnohem lepší a leží na dně mnohem vyváženěji. Tento typ chytání na krmítko je vynikající pro začínajícího sportovního rybáře nebo pro toho, kdo chce nahazovat na vzdálenosti větší než 100 metrů, protože při něm snadno drží jakákoliv použitá směs, dobře se při něm nahazuje a dá se při něm nachytat spousta ryb.

Krmítko trojdílného typu
Krmítko trojdílného typu
5
Krmítka trojdílného typu se používají s mletými nástrahami ve stylu těžkých lepkavých partiklů
IMG_6
Po naplnění může trojdílné krmítko vážit až 6 uncí a vzdálenost nahození může dosahovat až přes 100 metrů, takže používejte vlasce a pruty, které na tyto výkony skutečně mají!

Krmítka s plochým dnem

Sice pocházejí ze soutěžního prostředí, ale zájmoví a víkendoví rybáři už si je osvojili pro celou řadu nejrůznějších rybářských situací. Se zatížením u základny krmítka a s mřížováním zadržujícím mletou směs nebo pelety tato krmítka vždy dosednou na dno tak, jak mají, a udržují hlavní vlasec i háčkový návazec v blízkosti dna. Tato krmítka jsou vybavena vlastní formou a většina sportovních rybářů má tendenci umísťovat do ní nejdříve svoji háčkovou nástrahu a pak přidat mletou vnadicí směs v domnění, že když krmítko dosedne na dno, háčková nástraha zůstane hned nahoře. Pokud je háčková nástraha umístěna v krmítku, prakticky nehrozí zamotávání a je zabezpečeno bezproblémové nahazování, ale já přesto dávám přednost tomu mít háčkový návazec i nástrahu volně zavěšené. Ačkoliv je tato metoda velice jednoduchá a rychlá, vadí mi, že musím namíchat mletou směs nebo pelety na správnou konzistenci, protože jinak může být naplnění krmítka ve formě noční můrou. Z tohoto důvodu jsem si vyvinul svoji vlastní unikátní techniku, o které se zmíním dále.

Krmítko s plochým dnem a s formou
Krmítko s plochým dnem a s formou
Krmítko s plochým dnem a s formou
Krmítko s plochým dnem a s formou
IMG_10
Tento typ krmítka se používá hlavně na komerčních revírech, kde je na pořadu dne chytání spousty hladových kaprů

Metoda Inline Gripper Style Leads

Je využívána jen hrstkou zkušených sportovních rybářů a je pravděpodobně nejnenápadnější technikou využití této metody, i když se chytá bez krmítka. Namísto použití krmítka zde přichází ke slovu záchytné průběžné závaží. Mletá nástraha nebo pelety se natvarují kolem tohoto závaží a nahodí se. Háčkový návazec vždycky zůstává viset a jakmile se krmení kolem závaží rozdrolí, nezůstává žádná viditelná mřížkovaná struktura. Tento způsob je vynikající pro rybáře, kteří se specializují na trofejní kusy, ať už jde o kapry, sumce, cejny, parmy, nebo dokonce karasy!

Záchytná průběžná závaží
Záchytná průběžná závaží jsou mou volbou, protože drží návnadu a jsou méně vidět
Vražedně spolehlivá metoda
Vražedně spolehlivá metoda, pelety Nash Sticky přimáčknuté na průběžné závaží
Vzplývavý kousek umělé kukuřice vedle pelety
Vzplývavý kousek umělé kukuřice vedle pelety stejné velikosti
Průběžné závaží s jemně prosívanou návnadou
Průběžné závaží s jemně prosívanou návnadou pro chytání nakrátko

No, a to by bylo asi tak všechno, pokud jde o základy metody chytání s krmítkem (Method Feeder). Existují dva velmi důležité body, které je třeba řešit, pokud jste se rozhodli dostat to nejlepší z této metody, a to přesně a pravidelně nahazovat, stejně jako míchat mletou směs nebo pelety do té pravé konzistence. Pokud jde o koncové návazce, ty jsou stále relativně krátké, něco mezi sedmi až patnácti centimetry, a pokud jde o háčky, ty je třeba sladit s velikostí nástrahy, kterou používáte, ale tím, že zmenšujete velikost, a také s pomocí vyvážené montáže budete úspěšnější.

Duncan Charman

Tento článek byl publikován v časopisu KaproMánie
KaproMánie

Komerční sdělení

1 KOMENTÁŘ

Chcete-li, můžete přidat komentář: