Úvod Články Amur, neskutečný bojovník

Amur, neskutečný bojovník

6 202
1

V tomto článku bych se s vámi chtěl podělit o mé zkušenosti s lovem těchto úžasných torpéd. Nejen pro mě je lov trofejních amurů životním zážitkem, a stojí zato, to alespoň jednou v životě zažít. Jen si představte ten pocit, když na druhé straně vaší montáže máte tu čest s torpédem delším než jeden metr, které svými zběsilými úprky prověřuje nejenom vás, ale i vaše náčiní. Dostat jej do podběráku po půlhodinovém boji je už jen sladkou třešínkou.

3

Amuři mě zajímají hlavně v letních parných dnech, protože je to jedna z mála ryb, která se dá v tomhle období s úspěchem lovit. Kapři se moc do krmení nehrnou a bující vegetace lovu těchto krasavců přímo nahrává. Díky těmto skutečnostem nebývá potřeba velkých krmných kampaní či vypleněním sousedova ovocného sadu. Opravdu velké a trofejní ryby se dají chytit i s malým množstvím nástrahy či pár kuliček boilie.

1

Jak u nás, tak v zahraničí je mnoho revírů, kde se dají tyto ryby nachytat. Já si především vybírám větší vodní plochy, zpravidla bývá větší pravděpodobnost, že v nich velcí amuři žijí, a často i v slušném počtu. Na druhou stranu i na malých vodách občas může trofejní amur překvapit. Pokud o takovém revíru víte, určitě to vyzkoušejte. S malým množstvím nástrahy samozřejmě nedokážete amury natáhnout na lovné místo, kolikrát se to nepovede ani s velkým množstvím. V tomhle ohledu je potřeba amury trochu vystopovat a jejich špajzky, kde se krmí přirozenou potravou, najít.

2

Často se dají amuři vystopovat kolem rákosem zarostlých břehů, také všeobecně milují mělčiny porostlé trávou nebo jiným vodním rostlinstvem. Můžeme je najít ve stínu převislého stromu či na velké mělké lavici v klidné části revíru. Takže pokud se budete soustředit na tyto partie, tak amury určitě najdete. Amur je zpravidla velmi plachým tvorem, proto při jejich hledání buďte velmi obezřetní, abyste s jejich lovem neskončili dříve, než vůbec nahodíte. Vyplatí se i prozkoumat dno a okolí lovného místa, kde chcete lovit. Pokud mi to podmínky dovolují a je vidět na dno lovného místa, pokládám montáže především na čisté dno poblíž vodního porostu či jiné vegetace. Vyhýbám se místům v okolí spadlých stromů a jiných velkých vázek, protože amur tuto výhodu umí bleskově využít.

4

Při lovu amurů se také vyplácí vsadit na silnější koncové montáže. Já používám háčky vel. 4 ze silnějšího drátku. Šňůrku s nosností 30 liber, odpadávací olovo s vyšší gramáží a cca 30 m monofilu o průměru 0,70 mm nato, abych měl v klíčových situacích sílu amura dostat z hustého porostu. Používám tyto předimenzované materiály i na úkor menšího počtu záběrů. Lepší jeden amur v podběráku než pět utržených.

7

8Teď vám prozradím něco málo ke vnadění a nástrahám, které používám. V minulosti jsem požíval běžný partikl. Kukuřici, řepku a pšenici. Dnes se mi vyplácí použití ořechů (tygří ořech, kešu) nebo sladké boilie. Co se týče množství návnady, které si chystám, tak to vypadá asi takto. Cca dvě malé lopatky tygřího ořechu, který si připravuji dopředu doma. Našel jsem si sice delší, ale velice jednoduchý a opravdu efektivní recept na přípravu tygřího ořechu. Chcete jej znát? Příprava je velmi jednoduchá. V teplé vodě rozmíchám melasu s cukrem, takto mám připravený nálev, kterým tygří ořech zaliji. Nálevu mám alespoň 2x tolik než ořechů. Ořechy nechám žít svým životem pět dní. Po tuto dobu ořechy absorbují veškerý nálev a začnou fermentovat, což je pro ryby velice lákavé. Co se týče množství, tak na 10 kg ořechů dávám 1 litr melasy a 1 kilo cukru, ale to už nechám na vašem uvážení. Co se týče boilie, tak používám sladké příchutě, např. cherry, ananas, jahoda nebo jiné. Na vnadění si je rozpůlím, aby se z nich dobře uvolňovaly atraktory a nekutálely se mi někam, kam nechci. Takže ke dvěma lopatkám ořechů si přidám cca 20 kuliček boilie a smíchám je. To je množství, kterým krmím jeden prut.

6

Teď k samotným nástrahám. Pod háček většinou nastražím více kombinací. Na každý prut chystám něco jiného. Pokud lovím u nás v Česku, dávám na jeden prut ořechy a na druhý prut plovoucí boilie v dané příchuti, kterou krmím, nebo velkou 30 mm potápivou kuličku boilie. I u plovoucího boilie se nebojím používat větší průměry 20-24 mm. Na velkou rybu, velká nástraha, nebo se to tak aspoň říká.

10

Takže si to nakonec shrňme. Jak amura vystopovat a kde ho hledat, jsme si řekli. Jak se na něj připravit, víme. Co mu dobrého připravit a co na něj nastražit, také víme. Teď už nám jen stačí vyvézt své montáže, připnout backlead, položit pruty do stojanu a čekat na záběr. To je ta chvíle, kdy se mi srdce svírá netrpělivostí, tiše usedám do svého křesla a čekám na pípnutí svého signalizátoru.

5

Pokud ta chvíle přijde a vy ucítíte na své udici sílu velké ryby, tak tato vzpomínka se vám vryje do paměti na hodně dlouho a pokud bude završena po urputném souboji i podebráním, tak máte nadlouho o čem vyprávět svým kamarádům a známým. Ten nádherný pocit, který zažijete při lovu amurů, je opravdu silným životním zážitkem. Já vám přeji hodně prožitků při lovu těchto torpéd našich či zahraničních vod.

Hodně štěstí přeje
Tomáš Konečný

m-logo

Komerční sdělení

1 KOMENTÁŘ

  1. Pěkný článek, krásné fotky 🙂 chtěl jsem se zeptat na tu přípravu tygraku..co vaření?

Chcete-li, můžete přidat komentář: