Výroba boilies

Diskuze ohledně boilies a pelet. Témata ohledně složení, druhů, příchutích apod.
Pravidla fóra
Diskutujte zde prosím pouze na témata ohledně boilies a pelet určených pro lov kaprů. Tato diskuze je moderována a nevhodné příspěvky (vulgární výrazy, urážky apod...) budou odstraněny! Váš příspěvek nesmí být v rozporu s pravidly kaprařského fóra. Děkujeme za dodržování těchto pravidel.
Odpovědět
mpb
Člen
Člen
Příspěvky: 22
Registrován: 19 úno 2017, 14:17

Re: Výroba boilies

Příspěvek od mpb » 13 lis 2017, 19:26

Luba píše:
13 lis 2017, 19:17
mpb: Ten recept je sice dost složitý, ale v podstatě mu není co vytknout. Snad jenom u toho aminokomplexu se řiď spíš doporučeným dávkováním výrobce, tedy pokud si ho neděláš sám.
No a k té první otázce: Boilies uzavírají především vysoké dávky hodně jemných komponentů, proto je dobré koule "nakypřit" třeba používáním ptačích zobů a třeba extrudovaných mouček, ořechů a tak podobně. Také suroviny které se špatně rozpouští, ale při těch dávkách co se běžně používají to nebývá problém. I hodně vajec dokáže koule uzavřít, proto někteří používají vejce sušená že se lépe rozvrství v kouli. Tekutá vejce se při vaření uvaří prvně na povrchu boilies. Dobře se dají koule "uzavřít" i velkou dávkou jater. No takže obecně platí nepřehánět dávkování jednotlivých frakcí v boilies a držet se doporučení výrobců nebo se řídit zkušenostmi ostatních z návodů na výrobu boilies.
diky moc ;)

Komerční sdělení

Reklama
 

mpb
Člen
Člen
Příspěvky: 22
Registrován: 19 úno 2017, 14:17

Re: Výroba boilies

Příspěvek od mpb » 23 lis 2017, 21:20

zdravím páni kto má prosím skusenost s vitamealom od MIKBAITS ako sa rozpusta v studenej vode? :?: :?: :?: ídk za info
Naposledy upravil(a) Fit dne 23 lis 2017, 21:34, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Odstraněna citace z příspěvku pro lepší přehlednost (není třeba citovat předchozí příspěvek). Díky.

mpb
Člen
Člen
Příspěvky: 22
Registrován: 19 úno 2017, 14:17

Re: Výroba boilies

Příspěvek od mpb » 25 lis 2017, 23:16

Lubo: nemáš skúsenosť s vitamealamom od mikbaits akosa rozpúšťa v studenej vode?
Dík.
Naposledy upravil(a) Fit dne 26 lis 2017, 11:24, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Odstraněna citace z příspěvku pro lepší přehlednost.

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 324
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 26 lis 2017, 19:44

mpb:
Zkušenosti s vitamealem sice nemám, ale protože je to mléčný výtažek tak myslím že rozpustnost má dobrou. Navíc obsahuje hodně sladidel a ty se také rozpouští dobře. No a smetanové a vanilkové příchutě už by to nějak zásadně pokazit neměly. Vitamealo bude asi dobré hlavně do sladkého ovocného boilies.

mpb
Člen
Člen
Příspěvky: 22
Registrován: 19 úno 2017, 14:17

Re: Výroba boilies

Příspěvek od mpb » 26 lis 2017, 21:08

Luba píše:
26 lis 2017, 19:44
mpb:
Zkušenosti s vitamealem sice nemám, ale protože je to mléčný výtažek tak myslím že rozpustnost má dobrou. Navíc obsahuje hodně sladidel a ty se také rozpouští dobře. No a smetanové a vanilkové příchutě už by to nějak zásadně pokazit neměly. Vitamealo bude asi dobré hlavně do sladkého ovocného boilies.
Luba: a nevieš mi poradit keby som si chcel doma urobit tek.potravu že čo by tam malo byt?ak to je vôbec možné
Dík.

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 324
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 27 lis 2017, 14:16

Kdysi jsem se zabýval i výrobou tekutých potrav, ale výsledky nebyly nějak převratné. Nakonec jsem toho nechal a radši si je koupím. Ne že by to bylo nějak drahé, ale vlastní výroba jednoduchých tekutých potrav trpí klasickými nedostatky. Jsou náchylné na zkažení, plesnivění, nic moc životnost. Třeba namleté olejovky se poměrně rychle zkazí i když jsou řádně prosolené. Těžko se tady dá dosáhnout kvality výrobků renomovaných firem které jsou zpravidla tvořeny a míchány v laboratořích a mají životnost i mnoho měsíců. Netvrdím že nemohou být některé doma vyrobené tekuté potravy i lepší než kupované, ale pro mě je určitá hranice "samotvorby"při výrobě boilies. To už by jsme mohli vyrábět i moučky a lisovat si vlastní oleje a podobné vychytávky. Ono ani u těch koupených není jednoduché prověřit které do boilies sedí a které ne.

roxtidy
Člen
Člen
Příspěvky: 2
Registrován: 08 pro 2017, 18:12

Re: Výroba boilies

Příspěvek od roxtidy » 08 pro 2017, 18:38

Ahoj, chtěl bych poprosit o kritiku receptu:

300g rybí moučka = nepoji, dodá chuť
200g extrudovaný ptačí zob = pojí trochu, nebobtná, dodá chuť, propustnost, dobře se válí
100g krupice = pojí
100g sušená syrovátka = pojí, dodá chuť, dobrá rozpustnost
100g sojová mouka (tepelně upravená) = nepojí, lepší zpracovaní těsta, nosič aroma
70g pšeničné klíčky = pojí, dodá chuť, propustnost
50g drcené pražené konopí = nepojí, zvýšení hrubosti-propustnosti
30g pivovarské kvasnice = pojí, dodá chuť
50g koření (sůl,paprika, česnek, RR apod...) = nepojí, dodá chuť

tekuté složky
- vejce cca 5-7ks ( + případně doředit trošku vodou)
- lososový olej cca 20ml (kvůli zpracování těsta)
- tekutý potrava cca 50ml (není nezbytně nutná)
- esence (není nezbytně nutná)

Chtěl bych propustnější boilies, proto v chladnější vodě a na stojáku méně vajec (ještě zvažuji nahradit polovinu vajec sušenými vejci, aby se boilies ještě lépe omílalo).
Na teplejší vodu nebo řeku horní dávku vajec (samozřejmě bez sušených vajec).
Chci klást důraz na chuť samotné směsi, proto je tekutá potrava + esence s otazníkem.
Naopak do toho nechci cpát zbytečně lepidlo jako je gluten apod. Jde mi víceméně o poměr daných surovin.

Díky moc

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 324
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 11 pro 2017, 10:10

roxtidy:

Nevidím v tom žádnou podstatnou chybu. Samozřejmě to chce nejdřív vyzkoušet na malém množství jestli se to bude dobře šoulat a jestli se nebudou koule rozpadat nebo po vyschnutí třeba praskat a tak podobně. Když to bude v pořádku tak potom má smysl začít podle toho jak se budou koule chovat ve vodě a jak to budou ryby brát zkusit trochu dotunit nebo pozměnit poměry ve směsi. Zpravidla se dávky jednotlivých komponentů směsi dávají ve stovkách nebo padesátkách gramů jen pro začátek a potom se zkouší a mění poměry. Je to hodně práce směs dotáhnout a hlavně spousta zkoušení co kapři na to....
Mě trvalo doladění některých směsí i víc než tři roky a stejně ještě zkouším když tam dám třeba "tohle" jestli to bude lepší ale zpravidla už výsledky o moc lepší nejsou a pokorně se vrátím jak to bylo před tím. Tak se nejlépe pozná že už potenciál té směsi je skoro na maximu. Když chci něco lepšího musím začít od začátku a poskládat jinou směs. A ještě něco. Za celou spoustu let co se snažím udělat nějaké opravdu vynikající koule se mi nepovedlo najít věc která kdž jí tam dáš tak máš zázračné koule. Většinou jsou změny dost nevýrazné.
Tím Tě nechci samozřejmě odradit. Když nachytáš pěkné ryby na své vyrobené Boilies a třeba i naštveš okolní krmítkáře tak to fakt stojí za to.

roxtidy
Člen
Člen
Příspěvky: 2
Registrován: 08 pro 2017, 18:12

Re: Výroba boilies

Příspěvek od roxtidy » 11 pro 2017, 11:01

ok, co pojivost takhle baj ocko?
Udrzi to krupice+klicky+zob?
A jeste otazka k sojovce...nekde pisi ze poji a jinde, ze poji velmi malo...jak to je?

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 324
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 11 pro 2017, 12:32

Máš tam krupici, klíčky, zob, syrovátku a kvasnice. To je co se týká pojivosti až dost. Spíš myslím že to bude inklinovat k lepidlu, ale kdyby to pojilo málo tak stačí zaměnit obyčejnou krupici za semolinu která lepí víc.
Sojová mouka pojí podle zpracování (odtučnělá, extrudovaná a tak podobně) ale do koulí je lepší tepelně zpracovaná a tím pojivost spadne někam k minimu. Jenže její velkou výhodou je pravidelné rozvrstvení vody v kouli takže boilies při zamražení nepopraská a při sušení vysychá rovnoměrně. Taky má slušnou výživovou hodnotu, takže do koulí dobrá...

mpb
Člen
Člen
Příspěvky: 22
Registrován: 19 úno 2017, 14:17

Re: Výroba boilies

Příspěvek od mpb » 19 pro 2017, 17:46

Luba píše:
18 říj 2017, 19:05
mpb:
Myslím že na vině je kukuřičná mouka protože vstřebává vodu a při větším množství může vysušovat těsto a způsobit tak jeho rozpadávání. Asi bych podstatně snížil její množství ve směsi nebo jí zkusil i zcela vynechat. Vajec by pak mělo stačit tak 10 až 12 středních. Hodně vajec koule na povrchu při vaření tak trochu uzavírá a trvá déle než pak koule začnou "pouštět" potravní signál do okolí. Bisqit moučka by také šla vynechat, ale můžeš jí tam klidně nechat. To je na Tobě. Olej bych radši použil lososový zazimovaný. Chce to zkusit na malém množství, ale myslím že to bude v pořádku.
Luba:prosím ta ako sa rozlisuje krmne boilies od nastrahoveho myslím vo vyrobe dík.

zimbuch
Člen
Člen
Příspěvky: 3
Registrován: 19 pro 2017, 19:32

Re: Výroba boilies

Příspěvek od zimbuch » 19 pro 2017, 19:39

No nejsem uplně zastáncem použivání krmného boilie když chci aby se mi ryba vracela na me loviště. ROzdíl je tom že u krmného boilie nemusíš dávat plne dávkování tekutych složek do směsi se kterou chytáš,nebo mýt méně cenově náročnou směs se kterou krmíš.

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 324
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 21 pro 2017, 21:36

mpb:
U mě je to tak že při dělání boilies rozdělím aminokomplex (část tekutých složek) asi na třetiny a dvě třetiny dávám přímo do těsta. Po našoulání a uvaření boilies to pak zbývajícím aminokomplexem napustím před zamražením. Tím eliminuju úbytek který vzniká při vaření a mám "ostré" koule. Když chci také krmné koule tak už je po uvaření nenapouštím, takže jsou trochu "slabší", ale dost kvalitní. Také boilies které na výpravě nevychytám a je rozmrzlé, víckrát zamražené nebo vysušené používám jako krmné.
Také se dá použít nějaké levné boilies a boosterem ho napustit (chce to nějaký dobrý smrádek), což většinou používám na neznámých vodách pro nalákání ryb do lovného místa, ale jakmile přijdou první záběry přejdu na ostré koule a potom už s nima i krmím.

zimbuch
Člen
Člen
Příspěvky: 3
Registrován: 19 pro 2017, 19:32

Re: Výroba boilies

Příspěvek od zimbuch » 23 pro 2017, 16:07

Chytré řešení :) já dělám v páře tak nenahrazuji ztráty .jinak něco uberu na esencích.Jak je dobré boilie není třeba dělat krmné.

mpb
Člen
Člen
Příspěvky: 22
Registrován: 19 úno 2017, 14:17

Re: Výroba boilies

Příspěvek od mpb » 28 pro 2017, 19:46

Luba: testoval som boilis co som robil a kupovane boilis od mikbaits dipovane samozrejme že sa nemôžem s nimi porovnavat ale ked som ich vhodil do poharov tak mikbaits vypustal vônu aj mráček po celu dobu a moje iba kým sa nevytratil booster s boilis .
Otázka do mojho boilis davam bežne 9-10 vajec,je možne že tu gulu uzatvori pri vareni to vajicko tak že nevypusti tek. zložky?zvyknem boilis nadipovat hned po uvarení.

Ďakujem za názor alebo radu ;) alebo kedy je dobre nadipovat boilis hned po uvarení alebo neskôr? Zmes som mal si myslím dobre postavenú po vhodeni do vody zostala mazlavá neviem či to je dobre preto že od mikbaits bola taka drsná.
Naposledy upravil(a) Fit dne 28 pro 2017, 20:05, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Prosím nepoužívat zbytečně citace! Stačí kliknout na ikonku odpovědět. Díky.

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 324
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 29 pro 2017, 12:31

mpb:
Je celkem jasné že to nejde porovnat. Technologie výroby profi boilies je trochu o něčem jiném, ale přesto si dovolím tvrdit že úspěšnost vlastního boilies porovnatelná je. Především je to boilies ryze přírodní bez chemie. Nemusíš vidět přímo na vlastní oči jak se tvoří nějaký obláček ale přesto potravní signál do okolí tam je, to si můžeš být jistý. A i když Ty to třeba necítíš, tak ryby o něm vědí.

Vajíčka jsou v pořádku, nebál bych se že koule uzavřou. No a s tím dipováním hned po uvaření je to tak že je potřeba boilies nechat 1 - 3 dny oschnout aby se odpařila voda z vaření a ta se pak nahradí třeba dipem, boosterem nebo částí aminokomplexu a tak podobně. Když je v kouli hned po uvaření voda tak tam prostě už nic nedostaneš a je to jen na povrchu a tedy hned pryč.

No a oslizlá koule je podle mě lepší. Jako každý živočich i já mám například radši rohlík s máslem nebo salámem než suchej ))))

mpb
Člen
Člen
Příspěvky: 22
Registrován: 19 úno 2017, 14:17

Re: Výroba boilies

Příspěvek od mpb » 29 pro 2017, 15:56

Díky kamaráde ;)
Naposledy upravil(a) Fit dne 29 pro 2017, 16:54, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Důvod: Prosím nepoužívat zbytečně citace!

ešd
Člen
Člen
Příspěvky: 14
Registrován: 05 lis 2017, 19:39

Re: Výroba boilies

Příspěvek od ešd » 01 led 2018, 13:49

Vím, že už to tu někde je, ale pro jistotu bych se chtěl zeptat. Jaký průměr má mít váleček na 20mm rollbal? ;)

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 324
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 01 led 2018, 15:33

Cca kolem 18mm. Ale záleží i na tom jak se bude chovat těsto. Chce to trochu praxe. Ať se daří

ešd
Člen
Člen
Příspěvky: 14
Registrován: 05 lis 2017, 19:39

Re: Výroba boilies

Příspěvek od ešd » 01 led 2018, 16:50

Luba píše:
01 led 2018, 15:33
Cca kolem 18mm. Ale záleží i na tom jak se bude chovat těsto. Chce to trochu praxe. Ať se daří
Díky :)

Odpovědět