Výroba boilies

Diskuze ohledně boilies a pelet. Témata ohledně složení, druhů, příchutích apod.
Pravidla fóra
Diskutujte zde prosím pouze na témata ohledně boilies a pelet určených pro lov kaprů. Tato diskuze je moderována a nevhodné příspěvky (vulgární výrazy, urážky apod...) budou odstraněny! Váš příspěvek nesmí být v rozporu s pravidly kaprařského fóra. Děkujeme za dodržování těchto pravidel.
Odpovědět
Frenky Michal123

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Frenky Michal123 » 03 led 2018, 15:59

Tabulka priemeru boilies a idealneho priemeru hada.
Priemer boilies [mm] - Priemer hada [mm]
8 - 6
10 - 8,2
11 - 8,98
12 - 9,8
14 - 11,4
16 - 13,1
18 - 14,7
20 - 16,3
24 - 19,6
28 - 22,9
32 - 26,1

Komerční sdělení

Reklama
 

Uživatelský avatar
Radim10
Člen
Člen
Příspěvky: 140
Registrován: 01 srp 2013, 23:02
Bydliště: Konstantinovy Lázně
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Radim10 » 03 led 2018, 16:57

Dobrá tabulky, Frenky. ;) Za sebe můžu souhlasit s boilies 20mm a 24mm.
Ale pravděpodobně to nepůjde aplikovat na všechny směsi a těsta. Vždy je lepší si připravit na hady víc průměrů a na začátku uválet jeden had a vyzkoušet, jak jde rolovat.
Čas strávený na rybách se do života nezapočítává...
Navštivte stránky našeho Carp Teamu 2010: http://carpteam2010.webnode.cz/

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 331
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 04 led 2018, 12:10

Tato tabulka je matematicky spočítaná na objem těsta v kouli a ve válci, ale pozor, prakticky je třeba připočítat několik drobností. Například těsto obsahuje 10 až i 25% vzduchu podle hutnosti a množství hrubých komponentů. Také chceme mít kouli trochu "upěchovanou" na což se většinou připočítavají asi 4%. Také se had (když leze těsto z pistole) trochu zvětší což by se zase mělo odpočítat. A je i dost dalších okolností které matematický výpočet odsunou někam do nepoužitelna.
Takže k orientačnímu použití ano, ale bez zkoušení více průměrů seříznutí špiček to patrně nikdy nebude ono. Jak píší kolegové je třeba zkoušet.

ešd
Člen
Člen
Příspěvky: 15
Registrován: 05 lis 2017, 19:39

Re: Výroba boilies

Příspěvek od ešd » 08 led 2018, 17:19

Ahoj, teď jsem dodělal boilies a mám pár otázek k těstu. Při rolování koulí se mi udělala taková malá dírka středem boilie, nebo k čemu bych to přirovnal :? , je to vůli průměru hada nebo chyba těsta..... a ještě jedna otázka- Co přidat do těsta když moc lepí? :?:

Instinkt Capr
Člen
Člen
Příspěvky: 10
Registrován: 12 led 2017, 22:29

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Instinkt Capr » 08 led 2018, 20:01

Ahoj, tušíš správne. Had je príliš veľký. Chce to menší otvor z pištole ale túto koncovku nezahazuj môže sa ti hodiť na iné cesto.

Ak ti lepí cesto pridaj vtáčak, do teplejšej môžeš aj rybiu múčku.

ešd
Člen
Člen
Příspěvky: 15
Registrován: 05 lis 2017, 19:39

Re: Výroba boilies

Příspěvek od ešd » 08 led 2018, 20:16

Díky za odpověď. Právě že jsem měl menší, ale to mi dělalo spíš válečky než koule 😁, tak jsem udělal větší a začalo to dělat ty dírky. Mám zkusit teda ještě menší průměr hada?

Instinkt Capr
Člen
Člen
Příspěvky: 10
Registrován: 12 led 2017, 22:29

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Instinkt Capr » 08 led 2018, 20:36

Je možné že máš už suché cesto tak ho navlhči vodou a premies v rukách.

ešd
Člen
Člen
Příspěvky: 15
Registrován: 05 lis 2017, 19:39

Re: Výroba boilies

Příspěvek od ešd » 08 led 2018, 21:15

Díky, zkusím to ;)

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 331
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 09 led 2018, 11:37

ešd:
U té špičky jsi asi jak píše kolega zaříznul průměr moc. Zkus rozměr mezi tím.
U těsta bych se spíš zamyslel jestli tam není něčeho lepivého prostě moc. Chtělo by to upravit přímo ve směsi, jinak se Ti ten problém příště zase vrátí a navíc to může mít i vliv na to jak to bude chytat. Přidat jenom něco "nelepivého" je hodně nouzové řešení...

mpb
Člen
Člen
Příspěvky: 25
Registrován: 19 úno 2017, 14:17

Re: Výroba boilies

Příspěvek od mpb » 15 led 2018, 21:13

Luba:prosím ta nevies poradit co sa dava do boilis existuje nieco co odpudzuje amerických sumcekov nieco v citruse?
Naposledy upravil(a) Fit dne 15 led 2018, 21:49, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Odstraněna citace předchozího příspěvku pro lepší přehlednost

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 331
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 17 led 2018, 13:49

mpb:
Jo kamaráde kdyby někdo věděl co amík nežere a ostatní ryby jo to by byla bomba. Podle mě je to dost problém, protože nejen že žere všechno co ostatní ryby ale děsně to "zhltne" takže většinou to odnese návazec. Teda pokud ho nechceš zabít a návazec vyřezat až někde ze střev. Takže pokud bys dal do boilies něco co ho odpuzuje odradíš si i ostatní ryby. Jediné co moc nežere jsou vařené česnekové kroupy když jdeš na cejny, ale do boilies se vařené kroupy s česnekem moc nehodí protože pak po něm jde zase bílá ryba. Těžká věc, je to nepůvodní druh a žere ho snad jen africký sumec. Na druhou stranu je docela chutný v udírně a dobře si zachytáš ale na kapry bych jel určitě někam jinam kde amíci nejsou....

ešd
Člen
Člen
Příspěvky: 15
Registrován: 05 lis 2017, 19:39

Re: Výroba boilies

Příspěvek od ešd » 18 led 2018, 09:18

Zkusil jsem jiné těsto, neni špatné, ale když jsme ho sušil, tak mi pár kuliček prasklo. Co by na to pomohlo?

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 331
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 18 led 2018, 13:11

ešd:
Příčinou může být složení směsi nebo rychlé sušení. Protože složení neznám tak jenom obecně. Sojová mouka dobře rozvrství vodu v kouli na malá množství, takže funguje proti popraskání. Takže pokud ve směsi je, trochu zvednout množství a pokud není nějakou přidat. Asi by taky pomohlo trochu víc oleje do těsta. Ovšem je to nouzovka - směs je třeba dotunit pořádně.
Jinak pokud jsou ostatní koule v pořádku tak to může dělat něco ve směsi co nabobtná. Mě se takhle pomstil ptačí zob z Hulína. Když jsem ho přesál a hrubší semínka znovu pomlel tak už to bylo v pořádku.
Taky se mi stalo že popraskaly koule i od renomovaných výrobců které mi zmokly, protože se z nich prostě něco vypláchlo.
Jestli je popraskaných jen pár, tak bych se nad to asi povznesl a použil bych je na PVA nebo na krmení...

ešd
Člen
Člen
Příspěvky: 15
Registrován: 05 lis 2017, 19:39

Re: Výroba boilies

Příspěvek od ešd » 18 led 2018, 18:00

Díky, dával jsem tam sójovou mouku, ale ta směs je hodně z rybích mouček. Tak trochu sojovky přidám. :)

Uživatelský avatar
V.S.
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Příspěvky: 154
Registrován: 10 srp 2011, 17:58
Bydliště: Nitra SVK

Re: Výroba boilies

Příspěvek od V.S. » 22 led 2018, 10:03

Pre inspiraciu
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
kobr.d
Člen
Člen
Příspěvky: 12
Registrován: 27 bře 2013, 07:39

Re: Výroba boilies

Příspěvek od kobr.d » 25 led 2018, 19:16

Nakopíruji sem automatem přeložený článek. Překlad je bohužel takový jaký je, ale pochopit se to dá. Třeba to někomu pomůže při skládání vlastní směsi na boilies.
Odkaz na článek http://www.carpfever.co.za/…wn-base-mix/

Jak navrhnout svůj vlastní základní mix

Jedná se o velmi základní průvodce pro ty rybáře, kteří chtějí začít míchat a válet vlastní boilies. Pokud jde o boilies, možnosti jsou nekonečné a můžete to udělat tak komplikovaně nebo tak jednoduchě, jak se vám líbí. Moje rada by byla začít s něčím jednoduchým (jako je mix diskutovaný v tomto článku), získat důvěru v návnadu a pak začít experimentovat. Největší chyba, kterou začátečníci dělají, je snažit se dostat příliš složitě, aniž byste pochopili základní teorii o vytváření vlastního mixu.

Když začnete mixovat svou vlastní základní směs, je nezbytné mít pochopení, proč fungují boilies. Co dělá kapor rozhodnout se jíst boilie a co je ještě důležitější, stále se vracet pro více? Přísady, které používáte k vytvoření boilie, slouží všem jiným účelům a lze je měnit podle konkrétních potřeb rybáře; existují však určité složky, které jsou životně důležité, jako jsou pojiva.

Pojivo je nerozpustná složka, obvykle mouka nebo jídlo. Když je kombinován s vejci, je zodpovědný za udržování boilie dohromady. Nejběžnějšími pojivy jsou sójová mouka (upřednostňuji praženou) a krupici. Ačkoli boilies v těchto dnech jsou mnohem složitější, jednoduchá směs 50 procent sóji a 50 procent krupice, smíchaná s vejci a vařená je technicky boilie. Aby to bylo jednoduché, budeme pracovat s jedním kilogramem základní směsi. To může být zvýšeno nebo sníženo podle toho, kolik chcete, dokud poměr zůstane stejný.

Takže 1 kg této směsi by vypadalo takto:

500g krupice
500g sójová mouka
7–8 vejce

Nyní, když máte nejzákladnější boilie, můžete začít přidávat další přísady tím, že spojíte pojidla. Je důležité mít na svém návnadu zdroj bílkovin; chcete, aby ryby těšily z vaší boilie a přijaly je jako životaschopný zdroj potravy. Mezi běžné bílkovinné složky patří živočišné bílkoviny (rybí moučka, krevní moučka, kostní moučka atd.), Mléčné bílkoviny (nejběžnější jsou srvátkové bílkoviny, které se často nacházejí v dětských receptorech a tělních proteinech atd.) Nebo jiné bílkoviny izolované a neaktivní pivovarské kvasnice). Rybí moučka je obecně nejvíce dostupná a cenově dostupná, takže nahradíme 30 procent (300 g) sóji a krupice rybí moučkou.

350g krupice (O 150 g méně)
350g sójová mouka (O 150 g méně)
300g rybí moučka
7–8 vejce

Tato návnada začíná mít nějakou nutriční hodnotu, ale existují další věci, které můžeme přidat k tomu, abychom zlepšili toto, stejně jako zvyšovat stravitelnost a přitažlivost návnady. S cílem zlepšit stravitelnost vaší návnady musíte přidat přísady, které podporují střevní flóru ryb, stejně jako přidat vlákninu. Pšeničné klíčky nejsou jen dobrým zdrojem vlákniny, ale mají vysoký obsah bílkovin, vitamínů a minerálů. Rozdrcené konopí je další složkou, která přidává více než jen vlákno a strukturu; má dobrou úroveň bílkovin, je naplněná vitamíny a minerály a přidává olej do vaší návnady. Můžeme nahradit více pojiv osmi procenty (80 g) pšeničných klíčků a pět procent (50 g) drceného konopí.

285 g krupice (O 65g méně)
285 g sójová mouka (O 65g méně)
300g rybí moučka
80g pšeničné klíčky
50g drcené konopí
7–8 vejce

Nyní máme velmi jednoduchou, ale výživnou a stravitelnou návnadu. Dalším krokem je zahrnutí rozpustných složek, které se postupně rozpouštějí a dispergují ve vodě působící jako atraktanty. Ryby je vybírají jako potravinové signály a začnou se krmit. Mnoho mléčných proteinů je rozpustných a „uniklo“ z vaší návnady. Dětská výživa, proteinové koktejly a náhražky mléka (dětská výživa pro telata) jsou běžně používané. Přidejte do mixu 15 procent (150 g) náhražky mléka:

210g krupice (O 75 g méně)
210g sójová mouka (O 75 g méně)
300g rybí moučka
80g pšeničné klíčky
50g drcené konopí
150g telecí mléko
7–8 vejce

Nezapomeňte, že čím více rozpustných složek přidáte, tím rychleji se vaří vařící voda ve vodě. 100 až 200 gramů rozpustných složek na kilogram je dobrým výchozím bodem. Některé přísady, jako jsou pivovarské kvasnice a krevní moučka, jsou částečně rozpustné.

Dále můžeme přemýšlet o chutě. Koření jako černý pepř, chilli, paprika, atd. Jsou všechny dobré ingredience, aby vaše návnada více zajímavé. Chilli vločky a černý pepř jsou mé oblíbené koření a jsou přítomny téměř ve všech boilies. Dobrým výchozím bodem je 10 až 20 gramů na kilogram. Pokud chcete přidat papriku, můžete jít vyšší, 50 až 100 gramů na kilogram. Udržujeme to jednoduché a prozatím přidáme chilli a papriku.

200g krupice (O 10 g méně)
200g sójová mouka (O 10 g méně)
300g rybí moučka
80g pšeničné klíčky
50g drcené konopí
150g telecí mléko
10g černý pepř
10g chilli prášek
7–8 vejce

Nyní máme směs, která se bude pečlivě hodit a chytit ryby, ale s touto kombinací můžete stále ještě mnohem kreativnější. Přidejte další rozpustné přísady, mléčné bílkoviny jsou vždy dobré, ale mohou se stát dražší. Jsem také velkým fanouškem ingrediencí jako je prášek v krvi, pivovarské kvasnice a arašídové jídlo. Udělat nějaký výzkum; tam je tolik dobrých ingrediencí venku a polovina zábavy vytváření vlastních návnad je nalezení nových věcí, které je třeba experimentovat.

Můžete také začít s přidáváním tekutin do vajíček před mícháním se suchými přísadami. Věci jako med, melasa a marmite smíchané s trochou horké vody a poté přidané do vajec také uniknou z vaší návnady, stejně jako pomoc s chutnou. K podpoře válcování lze přidat různé oleje a přidat důležité tuky (konopný olej, podzemnicový olej, rybí tuk). Dokonce můžete jít tak daleko, jak přidat věci do míchačky, než je přidáte do vajec; zmrzlé krevety, slávky a kuřecí játra jsou skvělým přírůstkem návnady.

Instinkt Capr
Člen
Člen
Příspěvky: 10
Registrován: 12 led 2017, 22:29

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Instinkt Capr » 25 led 2018, 22:05

Clanok dobre rozpisany ovsem pan sa mohol trosku viac povenovat tekutym zlozkam pretoze bez nich to ryby zrat budu slabo. Uvediem priklad. Kedysi som si raz povedal ze na leto do svojej osvedcenej zmesy dam o polovicu menej tekutych zloziek cca to mohlo byt 35ml/kg. EO black pepper som dal ako vzdy 2ml/kg. Bol som presvedceny ze to v teplej vode bude fungovat ale nestalo sa a mal som fest problem chytit na tie boile kapra.
Som presvedceny ze s tekutymi atraktormy (okrem arom a EO) nemozno nic pokazit (jedine pojivot cesta :) )

Uživatelský avatar
V.S.
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Příspěvky: 154
Registrován: 10 srp 2011, 17:58
Bydliště: Nitra SVK

Re: Výroba boilies

Příspěvek od V.S. » 26 led 2018, 09:01

Instinkt Capr asi si pehliadol nazov prispevku "Jak navrhnout svůj vlastní základní mix"

Podla mojho nazoru by mal zvolit podobny postup skladania vlastnej zmesi kazdy kto s rolovanim zacina. Je zbytocne sa pustat hned od zaciatku do zlozitych zmesi ked clovek nema vychytane vsetky drobnosti co k tomu patria tak aby sa to dobre rolovalo. Kazdy sa sustredi len na to aby tam napchal co najviac surovim ktore mu podla neho prinesu uspech u ryb. Zlozi si zmes, spravi cesto a potom pride na to ze ma problem pri rolovani. Uz tu bolo X takych pripadov a priznam sa ze ja som vo svojich zaciatkoch nebol vynimka. Preto som uz niekolkym ludom radil nech na zaciatok zacnu od zmesi 50/50 do ktorej budu postupne pridavat ine zlozky podla vlastneho uvazenia podobne ako je to v tom prispevku vyssie. Tak si clovek dokaze vychytat sam vacsinu veci ktore maju vpliv na to aby to dokazal v pohode urolovat a ziska prax pred tym nez sa dostane k zlozitejsim receptom kde uz nebude mat problem a ak by sa predsa len nejaky vyskytol bude mat jasno kde sa mohla stat chyba. Za mna na ten prispevok rozhodne palec hore.

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 331
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 26 led 2018, 09:23

V.S.
Ty návody od CCMOORE to je opravdu perfektní. Složení těch směsí je přizpůsobeno komponentům co CCMOORE vyrábí a prodává a je trochu jiné než u ostatních výrobců, ale to je právě ono. Málokdy se daří sehnat takové informace a i když už jsou staršího data a některé komponenty už se nevyrábí nebo se u nás těžko seženou, určitě pro inspiraci je to hodně dobré. Konec konců spousta věcí se dá celkem s úspěchem nahradit. Myslím že poučení si z toho může vzít každý když se ned tím zamyslí. Mě celkem překvapilo malé množství tekutých složek a esencí, ale když je dobrá směs tak to asi stačí.... Škoda že to nebylo k dispozici tak před dvaceti roky, ušetřilo by mi to hodně času a omylů...

kobr.d:
Pro začínající šouleče je ten článek hodně přínosný a měl by si ho přečíst každý kdo začíná. Nestávalo by se potom že zvolí složitou směs a nebo nafláká do směsi co ho napadne a pak ho to odradí protože to nejde našoulet nebo to nechytá.

Uživatelský avatar
V.S.
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Příspěvky: 154
Registrován: 10 srp 2011, 17:58
Bydliště: Nitra SVK

Re: Výroba boilies

Příspěvek od V.S. » 26 led 2018, 10:36

Luba píše:
26 led 2018, 09:23
V.S.
Ty návody od CCMOORE to je opravdu perfektní. Složení těch směsí je přizpůsobeno komponentům co CCMOORE vyrábí a prodává a je trochu jiné než u ostatních výrobců, ale to je právě ono. Málokdy se daří sehnat takové informace a i když už jsou staršího data a některé komponenty už se nevyrábí nebo se u nás těžko seženou, určitě pro inspiraci je to hodně dobré. Konec konců spousta věcí se dá celkem s úspěchem nahradit. Myslím že poučení si z toho může vzít každý když se ned tím zamyslí. Mě celkem překvapilo malé množství tekutých složek a esencí, ale když je dobrá směs tak to asi stačí.... Škoda že to nebylo k dispozici tak před dvaceti roky, ušetřilo by mi to hodně času a omylů...

kobr.d:
Pro začínající šouleče je ten článek hodně přínosný a měl by si ho přečíst každý kdo začíná. Nestávalo by se potom že zvolí složitou směs a nebo nafláká do směsi co ho napadne a pak ho to odradí protože to nejde našoulet nebo to nechytá.
Co sa tyka tych tekutych zloziek trochu to prekvapilo aj mna. Tuto sezonu sa budem venovat hlavne nasej riecke tam chcem niektori s tych receptov vyskusat a uvidime ako to bude chytat. Pri najhorsom ich nadipujem a budem mat krmne boilies.

Odpovědět