Výroba boilies

Diskuze ohledně boilies a pelet. Témata ohledně složení, druhů, příchutích apod.
Pravidla fóra
Diskutujte zde prosím pouze na témata ohledně boilies a pelet určených pro lov kaprů. Tato diskuze je moderována a nevhodné příspěvky (vulgární výrazy, urážky apod...) budou odstraněny! Váš příspěvek nesmí být v rozporu s pravidly kaprařského fóra. Děkujeme za dodržování těchto pravidel.
Odpovědět
Dinno
Člen
Člen
Příspěvky: 11
Registrován: 21 bře 2017, 08:50

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Dinno » 26 led 2018, 13:33

Berete nejake věci od cc moore?

Komerční sdělení

Reklama
 

Instinkt Capr
Člen
Člen
Příspěvky: 10
Registrován: 12 led 2017, 22:29

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Instinkt Capr » 26 led 2018, 14:50

Beriem aj odtial.

Dinno
Člen
Člen
Příspěvky: 11
Registrován: 21 bře 2017, 08:50

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Dinno » 26 led 2018, 16:55

A v pohodě? co od nich bereš?

Instinkt Capr
Člen
Člen
Příspěvky: 10
Registrován: 12 led 2017, 22:29

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Instinkt Capr » 26 led 2018, 22:48

Hlavne to co sa oplati a co je kvalitnejsie ako inde takze urcite rybie mučky, robin red, liquidy, aromy.

Uživatelský avatar
V.S.
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Příspěvky: 154
Registrován: 10 srp 2011, 17:58
Bydliště: Nitra SVK

Re: Výroba boilies

Příspěvek od V.S. » 29 led 2018, 09:51

Ja od nich beriem momentalne tak 70% surovin ktore pouzivam pri vyrobe. Rybie mucky, zobi, suche atraktori, liquidy, esencie, esencialne oleje, oleje, konzervant atd. Vsetko su to klavitne suroviny.

Uživatelský avatar
kobr.d
Člen
Člen
Příspěvky: 12
Registrován: 27 bře 2013, 07:39

Re: Výroba boilies

Příspěvek od kobr.d » 30 led 2018, 16:27

Pokud používáte ve směsi pražené, mleté konopné semeno jak ho připravujete? Pražíte a potom melete nebo naopak? Děkuji.

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 324
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 30 led 2018, 20:18

kobr.d:
Celá semínka upražím za stálého míchání na normální železné smaltované pánvi. Není třeba pražit moc dlouho. Jak začnou semínka praskat a lítat z pánve, ztlumím teplotu a ještě pár minut nechám dojít. Získají krásnou vůni trochu po oříškách. Namelu je až vychladnou.
Kdybys je namlel před pražením asi by to bylo místy spálené a olej bys měl na pánvi místo v boiliesu. Vlastní pražení není zrovna voňavá procedura, ale výsledek určitě stojí za to. O tisíc procent lepší než koupit drahé žluklé mleté konopí v igelitu. A proto také je třeba moc dlouho upražené mleté konopí neskladovat.

Dinno
Člen
Člen
Příspěvky: 11
Registrován: 21 bře 2017, 08:50

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Dinno » 31 led 2018, 17:25

moucku z hmyzu a larev pouzivate ?
Já jsem je našel na stránkách free fish máte s nimi zkušenost?

Uživatelský avatar
kobr.d
Člen
Člen
Příspěvky: 12
Registrován: 27 bře 2013, 07:39

Re: Výroba boilies

Příspěvek od kobr.d » 03 úno 2018, 20:06

Luba píše:
30 led 2018, 20:18
kobr.d:
Celá semínka upražím za stálého míchání na normální železné smaltované pánvi. Není třeba pražit moc dlouho. Jak začnou semínka praskat a lítat z pánve, ztlumím teplotu a ještě pár minut nechám dojít. Získají krásnou vůni trochu po oříškách. Namelu je až vychladnou.
Kdybys je namlel před pražením asi by to bylo místy spálené a olej bys měl na pánvi místo v boiliesu. Vlastní pražení není zrovna voňavá procedura, ale výsledek určitě stojí za to. O tisíc procent lepší než koupit drahé žluklé mleté konopí v igelitu. A proto také je třeba moc dlouho upražené mleté konopí neskladovat.
Já jsem to posledně dělal podle návodu, který jsem našel kdesi na plavačkářském webu. Nepražil jsem ho tedy tak dlouho a častěji jsem ho kontroloval. Měl jsem strach abych ho nespálil. Upražené konopí jsem potom i ochutnal a bylo chuťově úplně někde jinde než nepražené.

návod: Pražení provádíme tak, že do předehřáté trouby vložíme plech s konopným semínkem a na cca 250 stupňů pražíme cca 5 minut. Poté konopí promícháme a pražíme dalších 5 minut. Následně konopí opět promícháme troubu vypneme a necháme dalších cca 10 minut odstát. Poté vyjmeme plech z trouby, necháme zchladnout a konopí rozemeleme.

Návštěvník

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Návštěvník » 04 úno 2018, 17:00

Ahoj, chtel bych se zeptat, co bych mel pridat do boilie, aby se mi ve vode pomalu rozpadalo?

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 324
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 04 úno 2018, 20:44

Dinno:
Moučku z hmyzu a larev občas používám, ale problém je její složení. Pokaždé je totiž úplně jiná, asi podle toho jaký hmyz obsahuje. No a proto je pro mne jednodužší použít třeba bentos. Ale osobně si myslím že čas hmyzího boilies ještě určitě přijde a že je v tom velký potenciál. Jen je prostě potřeba se naučit ho připravovat tak jak to rybám nejlépe vyhovuje a to asi nebude usušit a namlet....

kobr.d:
No tak to vidíš, ty návody na pražení konopí mi připadají téměř totožné, já jen nemám v boiliesárně elektrickou troubu ale obyčejný vařič...

a pro Návštěvníka:
Rychlost rozpadu boiliesu jednoznačně závisí na celkovém složení. Ale pro úplnost dobu rozpadu prodlužují komponenty které vytvrzují boilies (například Albumin, Laktalbumin, Kaseinát a tak pod.) Ovšem zase mají při větších dávkách i svoje negativní stránky (třeba Kaseinát bobtná a je poměrně kyselý). Lepší variantou je vytvoření dalšího obalu boilies např. namočením do nějakého dipu nebo tekuté potravy a zasypáním suchým dipem nebo třeba suchou směsí a nechat vyschnout.

Uživatelský avatar
kobr.d
Člen
Člen
Příspěvky: 12
Registrován: 27 bře 2013, 07:39

Re: Výroba boilies

Příspěvek od kobr.d » 05 úno 2018, 14:28

Jak by jste dále upravili recept z článku, jehož překlad jsem nedávno vložil (stránka zpět)?
200g sójové mouky, i když tepelně upravené se mi zdá dost kvůli její horší stravitelnosti.

200g krupice
200g sójová mouka
300g rybí moučka
80g pšeničné klíčky
50g drcené konopí
150g telecí mléko
10g černý pepř
10g chilli prášek

Napadá mě dát místo 200g sójové mouky pouze 100g+100g extrudované kukuřičné mouky (měla by mít lepší stravitelnost než sójová) nebo 100g vaječného ptačího zobu.
Ubrat 50g mléka a nahradit je robin redem, mletou paprikou nebo pivovarskými kvasnicemi.

200g krupice
100g sójová mouka (o 100g méně)
100g kukuřičná mouka extrudovaná (nebo vaječný ptačí zob)
300g rybí moučka
80g pšeničné klíčky
50g drcené konopí
100g telecí mléko (o 50g méně)
50g robin red (paprika, pivovarské kvasnice)
10g černý pepř
10g chilli prášek

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 324
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 05 úno 2018, 16:48

kobr.d:
Já bych se přikláněl spíš k tomu ptačímu zobu protože kukuřičná mouka vstřebává vodu a při větším množství může vysušovat těsto a způsobit tak jeho rozpadávání. Navíc má jen hodně málo proteinů (asi jen 10%). Ptačí zob je přirozenější volba a taky těsto trochu nakypří a koule budou lépe pouštět.
Ještě bych se zamyslel nad telecím mlékem, protože mi do rybího boilies s robin redem moc nesedí. Mléčné proteiny se hodí spíš do jiných typů směsí a mohly by tady působit trochu rušivě, ale můžeš to samozřejmě zkusit.
Já bych použil radši třeba bentos nebo moučku z pstruhových pelet třeba i napůl s pivovarskými kvasnicemi.
Jinak ale není připomínek a mělo by to být v pořádku.

Uživatelský avatar
kobr.d
Člen
Člen
Příspěvky: 12
Registrován: 27 bře 2013, 07:39

Re: Výroba boilies

Příspěvek od kobr.d » 05 úno 2018, 18:48

Luba, děkuji za reakci.
Mám doma vaječný ptačí zob s hmyzem, tak použiju ten.
K tomu mléku, měl jsem právě vždy za to, že mléčné proteiny (kasein, laktalbumin, syrovátka, sušené mléko) se v menším poměru používají i v rybích směsích. Asi hlavně kvůli rozpustnosti ve vodě (kromě kaseinu) a chuti.

Dříve jsem celkem úspěšně chytal na směs:
300g rybí moučka
200g vaječný ptačí zob
100g sušené mléko
200g pšeničná krupice
100g sójová mouka
50g albumin
50g sušená játra

Chtěl bych ji trochu "vyšperkovat" kvůli stravitelnosti a chuti. Přidat právě pražené konopí, pšeničné klíčky, koření, kvasnice.

zimbuch
Člen
Člen
Příspěvky: 3
Registrován: 19 pro 2017, 19:32

Re: Výroba boilies

Příspěvek od zimbuch » 05 úno 2018, 21:26

Ahoj odbourej tu sojovku a uber te krupice a v klidu tam mužeš dát co píšeš níže. SOjovky by jsem ubral o 50 a krupice o 100 podle toho rozdělit složky ktere tam považuješ za vhodnější tech kvasnic stačí třeba 20g

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 324
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Výroba boilies

Příspěvek od Luba » 12 úno 2018, 17:34

kobr.d:
O.K. Mléčné proteiny se v rybině někdy používají, jen mě nesedí ta kombinace přímo v té Tvé směsi hlavně kvůli RobRedu. Ale jak říkám můžeš to zkusit, třeba to bude zrovna ono...
Sojovku bych určitě úplně neodboural a obávám se že když ubereš ještě o 100 krupici tak už to nebude moc držet pohromadě (jak píše zimbuch) ale má pravdu s těmí kvasnicemi 20 g je až dost.

Odpovědět