Výroba boilies
Diskutujte zde prosím pouze na témata ohledně boilies a pelet určených pro lov kaprů. Tato diskuze je moderována a nevhodné příspěvky (vulgární výrazy, urážky apod...) budou odstraněny! Váš příspěvek nesmí být v rozporu s pravidly kaprařského fóra. Děkujeme za dodržování těchto pravidel.
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Návštěvník » 31 říj 2019, 18:26
100g lososová múka
100g tuniakova múka
100g olihnova múka
100g rybacia múka 72% LT
100g vtači zob Bisqvit
200g pšeničné klíčky
150g semolina
20g pivovarske kvasnice
50g Robin Red
25g Glm
50g Belachan(toho dám asi menej)
5g(podľa potreby ) sušené chilli bez jadierok
Komerční sdělení
- Reklama
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 31 říj 2019, 20:51
Nebude na škodu držet se pro začátek středního dávkováni a Tvoje představa je pro základní odpíchnutí v pořádku a určitě to takhle může být. Časem se to dotuní a na základě "co na to ryby" se dají změnit dávky a možná něco ubereš nebo přidáš. Asi bych ale v komplexu nepoužil olej a dal ho až při přípravě těsta protože se patrně nepodaří vmíchat a bude Ti vyplavávat na povrch. To by ale nevadilo pokud bys hotový aminokomplex před vlastním použitím znovu pořádně promíchal, jen se nesmí zapomenout... Dál počítej s tím že budeš mít po namíchání aminokomplexu docela velké množství a do kila suché směsi by neměl přijít všechen. Většinou se při tomto a podobném složení dává tak 50 - 60ml na kilo maximálně.
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 31 říj 2019, 21:29
Celkem bych neměl připomínek ale asi z toho nebude moc dobře držet těsto. Chce to vyzkoušet a pokud to nepůjde šoulet můžeš zaměnit kukuřičnou moučku za semolinu.
Asafoetida a black pepper jsou předpokládám esencionální oleje a tak pokud použiješ esenci krill asafoetidu bych už nedával. Zbytečně by se to tlouklo a lepší je dát plnou dávku black pepper než to dělit s asafoetidou.
Pro Návštěvník » 31 říj 2019, 18:26:
Tuniakova múka, olihnova múka v pořádku ale pokud chceš mít opravdu silnou rybinu ještě bych místo LT 72 použil např. předtrávenou EZT 97 která je téměř na úrovni extraktu a to klidně i místo lososové moučky. Kdyby těsto "nedrželo" dej semoliny 200g a klíčků jen150g. Je to sice jen drobná úprava ale mohlo by to stačit. Jo a belechan tam nechej to nemůže být na škodu.
Sakra chlapi zaregistrujte se ať vím komu odpovídám, vždyť je to jen chvilka!
Re: Výroba boilies
Příspěvek od marad » 31 říj 2019, 23:57
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Návštěvník » 01 lis 2019, 07:51

Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 01 lis 2019, 17:34
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Lukasduko » 01 lis 2019, 18:12
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Pavel69 » 04 lis 2019, 19:36

Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 04 lis 2019, 23:47
Pokud to moc nezahřeješ tak snad jo. Lepší je když se prášek v některé té tekuté složce rozpustí sám. Když se nad tím zamyslíš mělo by to jít protože ten prášek je vlastně taky usušená tekutá složka. Někdy to chce třeba delší čas, někdy se dá použít třeba líh který pak vyprchá a tak podobně. O tom právě je míchání AK. Není to jen "sleju to dokupy" i když to vlastně pro začátek až tolik nevadí a když se takovým namícháním nic z toho co tam dáš nezlikviduje máš vyhráno
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Pavel69 » 05 lis 2019, 19:29

Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 06 lis 2019, 23:36
Svého času byly suroviny od IB hodně oblíbené a tak prodejcům ve skladech už nějakou dobu leží i dost staré kousky. Např. u nás už v obchodech nejsou a naposled jsem je viděl ve výprodeji někdy před dvěma roky. Takže pozor při nákupu na jejich "věk". Jinak to bezesporu není nic špatného. Liquid Amino je dobrá tekutá potrava s mnoha aminokyselinami, vitamíny, betainem a obsahuje též bílkoviny, uhlohydráty a další prvky v poměrech přizpůsobených rybám. Takže čerstvý bych se nebál použít do koulí.
Pavel69:
Spíš to bude tak že do tekutého a práškového GLM se vyextrahují trochu jiné "složky" škeblí. Proto je CC doporučuje smíchat. Ono by také bylo dost škoda vyextrahovat jednu složku a zbytek vyhodit. Z některých surovin se dá vyextrahovat i několik desítek různých extraktů.
Nutrabaits chuťové stimulátory neboli cajousery (kouzelníky) samozřejmě používám a to hlavně na delší výpravy s dlouhou krmnou kampaní. Na krátké výpravy to celkem nemá moc smysl protože než ryby zjistí že jim to chutná a začnou se vracet do krmného místa jsem pryč. Ale velice úspěšné to je když chodíš na nějaký ten "svůj" revírek v rámci možností celkem pravidelně a dotuješ si krmné místo. Nejvíc používám sweet a spice, ale to koření dost mění vůni boilies. Kluci si ze mě dělají legraci že na to leju MAGI.
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Lukasduko » 07 lis 2019, 21:46
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 07 lis 2019, 23:25
Přední renomované firmy na trhu by si jistě nedovolily svoje výrobky nějak šidit, ale jejich ceny jsou tím pádem trochu vyšší protože se dělají poctivě a jsou testované. Nechci dělat reklamu ale u mě je jednička CCMoore a z našich firem Mikbaits, Nikl, LKBaits a určitě ještě další. Problémem bývají extravýhodné nabídky někde z internetových obchodů, tam nevěřím ani omylem že je to v pořádku. Pokud mi někdo bude nabízet 100ml AC výrazně pod 300Kč tak to asi bude hodně staré nebo hodně naředěné. Časem si jistě najdeš svého dodavatele kterému budeš věřit - absolvovali jsme to všichni....
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Lukasduko » 07 lis 2019, 23:34

Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 19 lis 2019, 21:06
Krevní plazmu používala CCMoore do boilies ve starších receptech a dávali jí tam docela dost, tuším až 250g do kila směsi. U nás se original krevní plazma moc nevyskytuje. Spíš se tady můžeš setkat se sušenou krví. Někdo to do koulí dává, někdo ne. Myslím že to není nic špatného ale ani žádný zázrak. Protože dřív bylo zakázáno vnadění krví (a možná to v řádech ještě je) rybáři si řekli že to musí fakt dobře fungovat protože proč by to jinak zakazovali, že.
Do boilies to dodá živiny a vitamíny ale hlavně smrad. Mě osobně to natolik zvedá kufr že se pokud možno sušené krvi vyhýbám. Co se týká aktivity ryb používá se hlavně do koulí do teplé vody kde se lépe rozpouští.
-
- Člen
- Příspěvky: 6
- Registrován: 07 úno 2017, 18:07
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Techyyy759 » 21 lis 2019, 19:08


200 g semolina 8-10ks vajec
100 g sojová múčka 50ml tekutá potrava
100 g vtáčí zob s robin red 20ml lososový olej
100 g pšeničný gluten 6-8ml esencia
100 g masová múčka
100 g rybia múčka LT 72
100 g rybia múčka lososová
50 g rozpustný rybí protein
50 g rozpustný sardinkový protein
50 g krvná múčka
50 g repková múčka
50 g pivovarské kvasnice
20 g vaječný albumín
10 g betain
300g vtáčí zob vaječný
100g mletá repka
100g sojová múčka
100g semolina
100g pšeničné klíčky
100g oplatková múčka
150g mliečny protein odtučnený
50g srvátka sladká
50g pivovarské kvasnice
10g betain
sladidlo
6-8ks vajec
50ml melasa
30ml tekutá potrava
20ml lososový olej
6-8ml esencia sladká
Re: Výroba boilies
Příspěvek od Luba » 22 lis 2019, 18:15
Recepty bych viděl celkem v pořádku, je vidět že tohle fórum přece jen je k užitku. Nějaké malé změny bych přece jen doporučil ale hlavně jako vždycky je potřeba vyzkoušet radši na malém množství.
Takže ten první recept:
50 g ve směsi je vhodných pro extrakty, rozpustné proteiny a obecně pro chuťové stimulátory. V případě řepkové moučky by tam nebyla skoro cítit a tak bych dávku zvednul na 100 g. Zato glutenu bude stačit 50 g protože i semolina ho obsahuje hodně. Vajec bude potřeba spíš těch 10. Jinak tekuté složky jsou pro začátek v pořádku pokud nechceš použít hotový aminokomplex. Oleje by mohlo být klidně i 30 - 50 ml ale není to nezbytné (uvidíš jak bude těsto vláčné). Ale co je nezbytné je rozpuštění betainu ve vejcích a tekutých složkách (ten určitě do suché směsi nepatří). Možná i pro rozpustné proteiny by to bylo lepší.
Druhý recept:
Možné bude potřeba trochu víc semoliny aby se dařilo těsto asi nejspíš na úkor mléčného proteinu. Pozor na syrovátku, je to urputné lepidlo a těch 50 g je poměrně dost. Betain opět do tekutých složek a sladidlo vzhledem k dávce melasy asi nebude potřeba ale pár kapek NHDC to určitě snese.
Počítej s tím že nikdy úplně nesedí suchá směs s tekutými složkami co do množství, takže do tekutých složek zvolna přisypávej suchou směs až bude těsto akorát.
Kdyby byly problémy tak se ozvi. Ať se daří
- Kaprařské vybavení a technika lovu
- ↳ Pruty a navijáky
- ↳ Montáže a návazce
- ↳ Kaprařská bižuterie
- ↳ Ostatní vybavení
- ↳ Technika lovu
- Nástrahy a návnady
- ↳ Boilies a pelety
- ↳ Partikly
- ↳ Ostatní nástrahy a návnady
- Revíry
- ↳ České a slovenské revíry
- ↳ Zahraniční revíry
- Kaprařský bazar
- ↳ Nabídka
- ↳ Poptávka
- Ostatní fóra
- ↳ Zprávy od vody
- ↳ Akce, závody a výstavy
- ↳ Literatura, filmy a videa
- ↳ Zajímavé weby
- ↳ Představ se!
- ↳ Vše o tomto serveru
- ↳ Nezařazená témata