Tekutá vs natrávená játra? Je nějaký rozdíl?

Diskuze ohledně boilies a pelet. Témata ohledně složení, druhů, příchutích apod.
Pravidla fóra
Diskutujte zde prosím pouze na témata ohledně boilies a pelet určených pro lov kaprů. Tato diskuze je moderována a nevhodné příspěvky (vulgární výrazy, urážky apod...) budou odstraněny! Váš příspěvek nesmí být v rozporu s pravidly kaprařského fóra. Děkujeme za dodržování těchto pravidel.
Prokíno

Tekutá vs natrávená játra? Je nějaký rozdíl?

Příspěvek od Prokíno » 08 led 2019, 17:38

Zdravím, byl by mi tu někdo schopný říct, jaký je rozdíl mezi tekutými a natrávenými játry ? Teda pokud nějaký je. Díky
Naposledy upravil(a) Fit dne 08 led 2019, 18:29, celkem upraveno 1 x.

Komerční sdělení

Reklama
 

Uživatelský avatar
Fit
Admin
Admin
Příspěvky: 3161
Registrován: 29 led 2009, 14:46
Kontaktovat uživatele:

Re: Tekutá vs natrávená játra? Je nějaký rozdíl?

Příspěvek od Fit » 08 led 2019, 18:28

Ahoj, tak aspoň za sebe jsem dosud žil v domnění, že je to to stejné - tedy enzymaticky natrávená játra v tekutém stavu. Ale nejsem v téhle oblasti odborník, tak si raději počkej na případné další odpovědi. Sám bych se ale divil, kdyby nějaký rozdíl byl :) ;)

Prokíno
Člen
Člen
Příspěvky: 3
Registrován: 08 led 2019, 17:39

Re: Tekutá vs natrávená játra? Je nějaký rozdíl?

Příspěvek od Prokíno » 08 led 2019, 19:48

Díky za odpověď. Tak jsem se teď nějakou chvíli proklikával internetem, hlavně tedy články z Anglie a pochopil jsem to tak, že rozdíl je docela podstatný.
Tekutá játra prostě zakonzervujeme, ale dál už z nich nedostaneme "aktivní" aminokyseliny, které by nám kapry lákaly. Naopak pokud je pomocí trávicího enzymu proteázy ještě natrávíme, tak se nám z toho stává aminokyselinová pracující bomba, kterou je nutno buďto zamrazit, nebo rychle zpracovat. Změní se vůně a hlavně budou pořád probíhat štěpící procesy, což je pro ryby atraktivní. Pokud tedy bude správná teplota vody.

Navíc přítomnost trávicích enzymů urychlí rozklad, což taky napomůže rybímu trávení a tím se zvětší i její apetit.

Takto jsem to tedy aspoň já pochopil, je to tedy absolutně laický pohled, takže prosím kohokoli, kdo to ví líp, aby se podělil, vážně mě to zajímá.

Díky :-)

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 382
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Tekutá vs natrávená játra? Je nějaký rozdíl?

Příspěvek od Luba » 08 led 2019, 20:05

Základním výrobkem jsou tekutá játra což jsou vlastně rozmixovaná játra naředěná většinou převařenou vodou. Příprava se u různých výrobců liší a mnohdy se přidávají další komponenty a hlavně konzervant, čímž se výrobek stabilizuje.

V natrávených játrech není zpočátku konzervant a jsou uměle enzimaticky nastartovány kvasné procesy a dochází k částečnému rozkladu což je to "natrávení" které se potom zastaví opět konzervantem. Někdy konzervant kvasný proces zcela nezastaví.

V podstatě pokud se v uskladněných tekutých játrech spustí kvasný proces samovolně (vlastně se zkazí) vznikají játra předtrávená. V takovém případě jsou pro ryby ještě lákavější, ale pozor na puch a uzavření v nádobách!!! Značný tlak při reakci mění uzavřené lahve ve výbušné smradlavé granáty! Takže skladovat nejlépe na dvoře u žumpy v neuzavřených nádobách.

Prokíno
Člen
Člen
Příspěvky: 3
Registrován: 08 led 2019, 17:39

Re: Tekutá vs natrávená játra? Je nějaký rozdíl?

Příspěvek od Prokíno » 08 led 2019, 20:17

Přesně tak jsem si to myslel :-) díky. Teď by mě ještě zajímalo, jestli je to opravdu tak jednoduché, jak si to představuji, tedy, že když udělám tekutá játra, tak k nim přisypu proteázu a další enzymy, nechám to pracovat na požadovaný puch a pak přileji konzervant a je hotovo, nebo je to složitější ?

Luba
Vážený člen
Vážený člen
Příspěvky: 382
Registrován: 04 úno 2009, 20:51
Bydliště: Jihlava

Re: Tekutá vs natrávená játra? Je nějaký rozdíl?

Příspěvek od Luba » 09 led 2019, 17:07

Prokino:
Ano v podstatě je to tak jak si myslíš.
Trošku složitější to je u profesionální přípravy, kde se ještě nastartovaný proces hlídá (aby nevznikaly "nedobré" rozkladné procesy) a je rozhodující množství přístupu vzduchu (nebo bez přístupu), podle toho zda jde o aerobní nebo anaerobní proces (bakterie), hlídá se teplota, přidávají se výtažky ze sleziny, z krve a podobné vychytávky. V tom je potom kvalita a stabilita, ale pro naše běžné použití kde nevadí že bude výsledek pokaždé trochu jiný je to v pohodě. Možná bych se ještě zamyslel nad přidáním třeba RobinRedu, nebo při rozmixování přidat pár pstroužků česneku, nebo to ještě jinak došperkovat. Tím se rozkladný proces trochu stabilizuje a výsledky se v rámci možností sobě víc blíží u každé dávky kterou vyrobíš a zároveň se to zatraktivní. Dobu po kterou to necháš "kvasit" je třeba hlídat, (při běžné pokojové teplotě je to několik dní) maximálně se proces zastaví sám až nebude mít z čeho pokračovat. To se pozná tak že to zaplísní. Ať se daří!

Uživatelský avatar
Fit
Admin
Admin
Příspěvky: 3161
Registrován: 29 led 2009, 14:46
Kontaktovat uživatele:

Re: Tekutá vs natrávená játra? Je nějaký rozdíl?

Příspěvek od Fit » 09 led 2019, 21:51

Tak to díky za rozšíření obzorů chlapi :idea: :shock: ;)

Prokíno
Člen
Člen
Příspěvky: 3
Registrován: 08 led 2019, 17:39

Re: Tekutá vs natrávená játra? Je nějaký rozdíl?

Příspěvek od Prokíno » 10 led 2019, 09:57

Super, moc díky ;-) zase jsem o něco chytřejší :-)

Uživatelský avatar
safa
Aktivní člen
Aktivní člen
Příspěvky: 38
Registrován: 19 led 2017, 09:59

Re: Tekutá vs natrávená játra? Je nějaký rozdíl?

Příspěvek od safa » 10 led 2019, 12:05

Tak to abych začal studovat nějakou chemickou školu jak nato koukám. :lol: :lol: :D :D

Odpovědět