Nový prut

  • Toto téma obsahuje celkem 28 odpovědí. Do diskuze (8 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Fit a poslední změna proběhla před 11 roky a 1 měsícem.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 29)
  • Autor
    Zápisy
  • #258954
    lucabr
    Účastník

      Zdravim,

      rad bych vas poprosil o pomoc pri vyberu prutu. Po letech jsem zase zacal chodit a jelikoz mam tokoz 1,8m, rad bych zmenu… Ma predstava je 3,6m, 2,75lbs (zde si nejsem jisty, mozna 2,5 ci 3lbs-necham si poradit na zaklade dalsich pozadavku), akce B az C – mam rad, kdyz se ohyba, abych si to trochu uzil. Daleko odhazuju malo, zatim jsem byl spis na mensich revirech a v tom i setrvam na nejakou dobu. Priklonil bych se k delicce (dvou ci tri dilnou), ale opet, necham si poradit, jestli bude lepsi teleskop pro muj ucel. Rad bych, aby to bylo pouzitelny ja na polozenou, tak na plavacku. Cenovy limit do 2tis. Predpokladam, ze jestli budu chodit chytat casto, zainvestuju vic, zatim bych radeji neco “univerzalniho”. Rad bych i nazor na to, jestli je lepsi v ramci toho co pisu zainvestovat spis mene a pozdeji posetrit na neco poradneho. Diky za rady, budu rad za uvedeni do obrazu, trochu se v tom mnozstvi ztracim, proto nepisu alternativy. Kdyztak mi i napiste, jake znacky jsou ok a jakym se radeji vyhnout.

      #258958
      Fit
      Správce

        Ahoj,
        tak Ti zkusím poradit… Co se týče délky prutu, tak asi zvol univerzální 3,66 m, která je nejpoužívanější. Jestli to chceš používat i na plavačku na kapry, tak možná spíš 2,5 lb verzi, aby jsi to měl jemnější. Teleskopy nikdy nebudou tak dobré jako dělička. Dvoudělička bude taky lepší než trojdělička. Lepší pruty se ani v jiné než dvoudílné verzi nevyrábí. Logicky čím více dílů, tím ten prut nepracuje tak dobře. Ale zase pokud to potřebuješ mít kratší kvůli transportu, tak můžeš sáhnout i po trojdílné variantě. To záleží na Tobě…

        Co se týče ceny, tak nevím, jestli jsi to myslel za 2 kusy a nebo na jeden prut. Takový osvědčený základní kaprový prut je třeba Shimano Alivio CX Specimen. Je to základní řada Shimana a spousta rybářů si to chválí za ty peníze. Jsou to spíše měkčí pruty, takové žvýkačky, že se pěkně ohýbají. Pro lov na kratší vzdálenost z dohozu by mohly dostačovat. Otázka je, jestli vzít 2,5 lb nebo 2,75 lb verzi. Ono totiž každý prut může být trochu jiný, některá 3 lb se pomalu chová jako 2,5 lb jiné značky a řady. Takže nejlepší je si to osahat někde naživo v obchodě a poznáš, co Ti bude nejvíce vyhovovat.

        Podle mě můžeš do začátku koupit něco takového základního a pak třeba časem pořídit i lepší pruty, když budeš chtít a už budeš víc vědět, co a jak. Toho Shimana Alivio bych se do začátku nebál. Jinak píšu to tady na fóru pořád dokola 🙂 , ale vyvaroval bych se určitě různým akcím 1+1 zdarma, obvykle to smrdí a kvalita je nic moc. Kdybych si kupoval v téhle ceně prut já, tak bych bral Shimano Alivio a neřešil bych to. Případně bych vzal nějakou vyšší řadu někde z bazaru, kde se to dá sehnat za pěkné peníze a třeba i v záruce a nepoužívané…

        #258959
        V.S.
        Účastník

          Ja by som k tomu Aliviu doplnil to ze 2.5lb troj dielne kupil nedavno kamos a musim povedat ze oproti mojim dvoj dielnym 2.5lb beastmasterom su dost makke. Osobne by som sa na ne trochu bal dat olovo tazsie ako 80g hlavne pri dalekom nadhode ked sa do nich potrebujes poriadne opriet. Na druhu stravu zdolavanie je uplna amerika. Vytiahol na ten kamosov prut 11kg kapra rovno spod noh a veru poriadne som si to uzil. Hlavne to ze sme ho z brachom nafotili aby vyzeral co najvacsi a potom som kamosa cely den natahoval ze som mu vytiahol 16tku kym bol prec. Cely den bol nestastny ze ma prvy krat nove pruty pri vode a zrovna ked tam neni pride zaberie mu taka pekna ryba. 😀 Kazdopadne ak by si sa rozhodol pre tie Alivia chod si najprv skusit ci ti budu pasovat 2.5 alebo 2.75lb. Inak za tie prachy su to urcite dobre pruty ved koniec koncov aj ja som do nedavna mal v 3,66 2.75lb troj dielne. Po styroch rokoch pouzivania vyzerali skoro ako nove a vytiahol som ma jeden z nich jesetera ktory mal 1,97m. To bola vsak starsia seria ktora mi prisla trochu tvrdsia.

          #258960
          Fit
          Správce

            Jo jo, přesně, jak říká V.S. Já mám totiž taky Shimano Beastmaster (2,75 lb dvoudíl) a ty nové Alivia jsou měkčí oproti nim. Proto jsem taky psal, že to jsou takové “žvýkačky” a že je otázka, jestli 2,5 nebo 2,75 lb. Nejlepší je se na to podívat v obchodě. Pokud bude chytat spíš při břehu a nebude potřebovat dlouhý náhody a chce to využít i na plavačku, tak by třeba mohl být s 2,5 lb spokojen. Ale klidně taky 2,75. To záleží na každým rybáři.

            Jinak když si přidáš víc peněz, tak si můžeš rovnou pořídit ty Beastmastery (jestli se ještě vůbec dají sehnat, teď si nejsem jist, ale jsou to tyhle: http://www.nejlepsiceny.cz/pruty/shimano-beastmaster-ax-pdl-12ft-2-50lb.html). Já jsem s nimi naprosto spokojen a taky si na tom parádně vychutnám i menší kapry a dá se do toho i pořádně opřít.

            Someone wrote:

            Hlavne to ze sme ho z brachom nafotili aby vyzeral co najvacsi a potom som kamosa cely den natahoval ze som mu vytiahol 16tku kym bol prec. Cely den bol nestastny ze ma prvy krat nove pruty pri vode a zrovna ked tam neni pride zaberie mu taka pekna ryba.

            To je dobrý 😆

            #258966
            lucabr
            Účastník

              Panove, dekuji zaodpoved.
              Co do delky prutu, tak mam jasno, 3,6 ci 3,66, tedy se shodnem. Delicku bych taky radeji, nezli teleskop a take si myslim, ze je lepsi dvoudilna, transport nejak zvladnu 🙂

              Odhozova zatez by byla do 80g pri odhozu 60m. To beru jako maximum, ktere si myslim, ze ani nevyuziju, spis 30-40m. Je toho mozne dosahnout nebo rikam blbost?

              Cena (do 2tis) byla minena za jeden prut bez navijaku. Vlastnim navijak shimano aero gt 4010, ktery je snad 15 let stary, uz ani nevim, jak ho mam dlouho, ale nebyl temer pouzivan, chodi jako hodinky, takze si rikam, ze mi to prozatim staci, i kdyz bych radeji Baitrunner. Ten si asi poridim prave na dalsi prut, ktery bude lepsi, ale uz budu mit ve vice jasno, co presne chci.
              Myslite, ze navijak je v pohode, nebo je to stara vykopavka? 🙂

              Lov si chci uzit vcetne tech mensich kousku, nepocitam, ze budu lovit super kapry 🙂 Takze at se proutek pekne ohne, ale neprasnekne. Tady nevim jestli to jde skloubit s odhozovkou, kterou pisu vyse, jestli nechci dve neslucitelne veci.

              Akce 1+1 neplanuju 🙂

              Pokukuju po tehle, pricemz alivio tam je:

              Prut Shimano Alivio CX Specimen 366 cm
              Chub Snooper Carp Rod 12ft
              Pak jsem jeste cetl chvalu na nejakou daiwu v obdobne cenove relaci, ale nemuzu ji najit…

              Z techto dvou by jste vybrali jakej? Stoji ten rozdil par stovek v cene za to? A kdyz jsem doplnil dalsi info o odhozu, tak jakou libraz u obou?

              Diky!

              #258971
              Fit
              Správce

                Ahoj,
                co se týče toho odhozu, tak to je naprosto v pohodě. Je to taky o stylu nahazování. Já bez problémů dokážu nahodit 70m se 130g olovem + PVA a s prutem 2,75 lb. Nesmí se házet švihem, ale “tahem”, když dáš těžší olovo. Není to o tom, že se do toho prutu opřeš na maximum jako když chceš nahodit co nejdál. Je to o tréninku. To co píšeš, to hodíš určitě…

                Navijáky neznám, ale jestli fungují, tak jsou v pohodě. Důležitá je funkční brzda a pak se to dá…

                Jak jsi psal o té Daiwě, tak to si asi četl o Daiwa Black Widow – http://www.mlsport.cz/akcni-zbozi/daiwa-black-widow-3-6m-3lb-new-2012, taky jsem na tyhle pruty slyšel celkem chválu. Nicméně, neměl jsem je v ruce a zkušenosti nemám, takže nemůžu radit. To samé ty CHUB, co píšeš, neměl jsem to v ruce… Osobně vlastním Chub Outcast 9ft Stalker a naprostá spokojenost. Podle mě chybu neuděláš, když si vybereš z těchto tří prutů. Za ty peníze budou dobré 😉 . Je to jen na Tobě, co Ti bude vyhovovat. Nejlepší je to osahat…

                Jestli si budeš brát to Alivio, tak možná vezmi 2,75lb, protože jsou měkčí. Ale to co píšeš (80g olovo a 60m), to se určitě dá nahodit i z 2,5 lb, jen bys neměl prutem při nahazování moc švihat, ale spíš tahem, aby to pěkně letělo z navijáku… Ty ostatní pruty neznám, jen jsem na ně slyšel docela chválu taky při té ceně, tak radit nebudu…

                #258979
                V.S.
                Účastník

                  Someone wrote:

                  Jestli si budeš brát to Alivio, tak možná vezmi 2,75lb, protože jsou měkčí. Ale to co píšeš (80g olovo a 60m), to se určitě dá nahodit i z 2,5 lb, jen bys neměl prutem při nahazování moc švihat, ale spíš tahem, aby to pěkně letělo z navijáku… Ty ostatní pruty neznám, jen jsem na ně slyšel docela chválu taky při té ceně, tak radit nebudu…
                  Nahodit sa urcite da aj so 150g olovom s 2.5lb. Mozno som sa pred tym zle vyjadril. Len pri nahadzovani na velku dialku je idealne 70-80g olovo. Vsimol som si ze pri prvych par nahadoch na dialku s 80g olovom ten prut torchu zapraskal ako keby vypraskal nejaky lak alebo co ale potom to uz bolo v pohode uz sa to neopakovalo.

                  #258980
                  lucabr
                  Účastník

                    Chlapi, diky za rady. Az najdu trochu casu, tak mrknu na nejakou prodejnu, s aliviem nebude problem, ale Chub asi v kamenny bez delsiho shaneni nesezenu, takze osaham alivio a pak holt uvidim. Verim, ze prilisny rozdil nebude. Jen me jeste napada, ze by se mohl vyskytnout problem se sedlem navijaku, tak to bude chtit asi vzit na prodejnu a vyzkouset, jestli dobre drzi… Na kazdy pad Vam dekuji za cas a rady!

                    #258981
                    Fit
                    Správce

                      To sedlo navijáku by mělo být univerzální. V naprosté většině případů to pasuje, ještě jsem se snad nesetkal, že by to tam nešlo… Ale jestli máš hodně starý naviják (jak jsi psal), tak si nejsem jistý… Ale jak říkám, obvykle s tím není žádný problém a mělo by to být univerzální. Když to vezmeš na prodejnu, tak budeš mít samozřejmě úplnou jistotu. Když to objednáš přes internet, tak můžeš vždycky do 14 dní vrátit bez udání důvodu (pokud by to náhodou fakt nešlo).

                      #259909
                      tatnda
                      Účastník

                        zdravím,chtěl bych si pořídit dva pruty a tedy poraďte,….na kapry,kde je třeba házet 100 metrů chci třídílné a nechci utrácet,nejsem profík a domácí rozpočet mě taky nepustí,nějaká akce 1+1 nebo tak něco,cena tak do 1500 za oba,poraďte délku a gramáž,mám 195 cm….kdyby se ozval kolega s navijáky,hodí se k prutům navijáky SPRO Freeliner LCS 550? nebo jsou malé na 100m hody,díky. Další eventualita jsou starší pruty….

                        #259915
                        Fit
                        Správce

                          Ahoj,
                          tak s navijáky SPRO Freeliner LCS 550 si asi nedovedu představit nához na 100m, tenhle naviják se na to určitě nehodí. Když má člověk velké cívky a surfový naviják, tak se hází úplně jinak…

                          A co se týče prutů, tak 1.500 za oba je strašně málo, za to podle mě dva solidní pruty neseženeš. Asi to jde sehnat, ale kvalita bude špatná a nebudeš s nimi spokojen. To už raději fakt sleduj bazar a dejme tomu za 2.000,- by jsi mohl sehnat dva pěkné bazarové pruty, se kterými se Ti bude nahazovat dobře. Pokud chceš dělat delší náhozy, tak bych asi být Tebou hledal 3 lbs verzi.

                          Jinak podle mě zrovna na prutech a navijácích se moc nevyplatí šetřit. Co mám zkušenosti, tak solidnější pruty se dneska pohybují kolem ceny 2.000,- / ks. A navijáky jsou na tom hodně podobně, když se budeme bavit o Tica Scepter, případně Mivardi má teď novinku Raptor. V bazaru se to pak pohybuje o polovinu levněji 😉 . Rozhodně radím nekupovat pruty v akci typu 1+1 za 1.500,-, po nějaké době zjistíš, že nejsi spokojen, lepší si trochu přišetřit.

                          PS: Z prutů mě ještě za nízké peníze napadá Shimano Alivio, ale nejsem si jist, jak to bude dobré na dlouhé nahazování, jsou to spíše měkčí pruty viz.: http://www.rybarske-nej.cz/rybarske-pruty/prut-shimano-alivio-bx-12275-12300-13300-dl-kaprovy

                          #259954
                          tatnda
                          Účastník

                            co říkáte na pruty
                            Mistral x-treme Carp mixed carbon 3,9m 3lbs?
                            díky za názory

                            #259955
                            Fit
                            Správce

                              tatnda: Koukám na to teď na netu a moc bych tomu nedůvěřoval. Osobně bych do toho nešel… Jestli se nepletu, tak je to nějaký low-end z Polska. V životě jsem ten prut neměl v ruce, ale vážně bych pochyboval o jeho kvalitě, už i vzhledem k ceně a k akcím typu 1+1, to často smrdí. To určitě raději třeba to Shimano Alivio, které je za pěkné peníze.

                              #259956
                              tatnda
                              Účastník

                                díky za info,hledal jsem je a našel jen v polsku,budu pátrat po jiných

                                #259957
                                Fit
                                Správce

                                  Doporučil bych určitě jít do nějaké osvědčené značky a nějakého nižšího modelu… Případně se někde poohlédnout v bazaru, většinou se to vyplatí 😉 .

                                  #259958
                                  zadar
                                  Účastník

                                    Já bych se těch akcí 1+1 nebál. Kámoš si kdysi koupil tyhle proutky http://jdem.cz/yguz7 a když jsem je viděl, tak musím říci, že za ty prachy paráda.

                                    #259959
                                    Fit
                                    Správce

                                      zadar: Máš pravdu, na tyhle pruty jsem slyšel taky chválu! I když s nimi nemám zkušenost. Tohle je asi pro něj dobrý tip na nákup, díky 😉

                                      #259960
                                      tatnda
                                      Účastník

                                        tak a mám brouka v hlavě :mrgreen:

                                        #259964
                                        Xylo
                                        Účastník

                                          Shakespeare Cypry Carp mam 5tu sezonu,netreba sa ich bat,mne na nich doteraz drzi aj ten igelit.obal na ruckach,nemam s nimi problem.

                                          #259972
                                          zadar
                                          Účastník

                                            Tak ten igelit by asi byl první, co bych po koupi prutu odstranil, ale za ty prachy jsou opravdu luxusní.

                                          Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 29)
                                          • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.