Domácí výroba boilies
Úvod › Diskuze › Nástrahy a návnady › Boilies a pelety › Domácí výroba boilies
- Toto téma obsahuje celkem 17 odpovědí. Do diskuze (8 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Luba a poslední změna proběhla před 10 roky a 4 měsíci.
-
AutorZápisy
-
14.2.2014 v 18.10 #261681
Zdravím vás kolegové rád bych ukoulel koule z hotové směsi Skopex-Ryba chtěl bych se zeptat čim by jste ji vylepšily přemýšlím že bych to říznul do jater máte nějaké návrhy díky za rady viz. odkaz na směs http://chytiljsem.cz/shop/index.php?page=shop.product_details&flypage=vmj_naru.tpl&product_id=111&category_id=7455&option=com_virtuemart&Itemid=78 16.2.2014 v 11.48 #261685tak bych to chtěl nějak sestavit 1kg směs ryba -skopex 5-7 vajec 10ml AMK Játra nebo 30ml tekutá játra co vy na to 16.2.2014 v 11.53 #261686tak bych to chtěl nějak sestavit
1kg směs skopex-ryba
10ml AMK játra
nebo
30ml tekuta játra
5-7 vajec
melasa tu ale nevím jakém poměru
co na to říkáte kolegové16.2.2014 v 13.48 #261688Já tomuhle bohužel moc nerozumím, tak asi neporadím, to musí jiní 🙂 . Ale jestli se nepletu, tak dávkování melasy bývá tak 10 až 50ml na 500g. Tak dej tak nějak přiměřeně no asi😆 16.2.2014 v 17.24 #261689Legio-tu melasu tam nutně chceš?Melasa je fajn ,ale při míchání těsta se ti bude lepit těsto na na ruce.Já jsem dával na kilo směsi 20ml melasy a 20ml CSL.Teď dávám tekutý játra do všeho 30 nebo 40 ml na kilo 16.2.2014 v 17.39 #261690[quote=“Supina-P“]
Legio-tu melasu tam nutně chceš?Melasa je fajn ,ale při míchání těsta se ti bude lepit těsto na na ruce.Já jsem dával na kilo směsi 20ml melasy a 20ml CSL.Teď dávám tekutý játra do všeho 30 nebo 40 ml na kilo
No melasa byt nemusí tet mne ještě napadlo po shlédnutí jednoho pořadu použít kukuřičný sirup ale bez použitý vajec aby se jemně rozpadaly16.2.2014 v 18.17 #261691Tuhle směs co chceš dělat neznám ,tak nevím kolik je potřeba vajec.Moje vlastní bere 8 středně velkých vajec a 70ml tekutých složek(olej ,tekutá potrava ,esence).Na zkoušku můžeš dát nejdřív 7vajec +tekuté složky,když budeš mít tuhé těsto tak přidej vejce . 16.2.2014 v 18.43 #261692Čao Legio.
Dle mého je základní si odpovědět na to, v jaké teplotě vody na to chceš chytat – pro jakou teplotu vody to chceš upravit… Do ledové vody kolem 4 stupňů či 10 nebo nad 16 stupňů? Pak si říct, jakou taktikou budeš lovit (hlavně udělat záběr, selektovat, krmit moc či střídmě apod.) a dle toho volit míru atraktivity, selektivity, barvu, strukturu, chuť, pach (či spíše vůni🙂 ) apod. Dle toho pak ovlivni počet vajec, tekuté složky (včetně esencí) a suchou směs (včetně ptačáků). Také bych se odpíchnul od toho, jakou strukturu už má suchá směs v originále, co v ní dominuje (alespoň na základě tvých vjemů, výrobce toho více asi neprozradí, než je v popisu🙁 ).
Je to více otázek než odpovědí – sorry, sám takovouto odpověď nesnáším, ale pokud jednou budeš skládat komplet vlastní směs, budeš takto postupovat😉 .
Pokud se těmito otázkami teď nechceš prokousávat, ušoulej 0,5 kg směsi dle jejich návodu včetně tekutých. Vezmi zbylé 0,5 kg a přidej např. Robin Red, česnek či něco podobného (v první fázi bych šel spíše do koření – především v chladné vodě), uber 1 vejce a do tekutých (místo toho vejce) přidej esenci a třeba i tu melasu. Vezmi to na ryby, porovnej účinnost těchto dvou „druhů“ a uvidíš, co bude lepší a pokračuj eventuálně v dalších úpravách (játra, proteiny, betain, sušené mléko, … možností je nekonečné množství). Hlavně těm svým výrobkům věř, přizpůsob jim i způsob lovu a kapři přijdou – žádná koule nechytá sama! Toť můj názor.
Ať se Ti dílo daří😀 .16.2.2014 v 18.47 #261693[quote=“Supina-P“]
Tuhle směs co chceš dělat neznám ,tak nevím kolik je potřeba vajec.Moje vlastní bere 8 středně velkých vajec a 70ml tekutých složek(olej ,tekutá potrava ,esence).Na zkoušku můžeš dát nejdřív 7vajec +tekuté složky,když budeš mít tuhé těsto tak přidej vejce .
Určitě ten poměr vajec bude větší jak sem napsal ale jedna verze pro krátkodobé chytání bude z vodou a vařeno v páře a druhé bude z vejci16.2.2014 v 19.01 #261694[quote=“kakosek“]
Čao Legio.
Dle mého je základní si odpovědět na to, v jaké teplotě vody na to chceš chytat – pro jakou teplotu vody to chceš upravit… Do ledové vody kolem 4 stupňů či 10 nebo nad 16 stupňů? Pak si říct, jakou taktikou budeš lovit (hlavně udělat záběr, selektovat, krmit moc či střídmě apod.) a dle toho volit míru atraktivity, selektivity, barvu, strukturu, chuť, pach (či spíše vůni🙂 ) apod. Dle toho pak ovlivni počet vajec, tekuté složky (včetně esencí) a suchou směs (včetně ptačáků). Také bych se odpíchnul od toho, jakou strukturu už má suchá směs v originále, co v ní dominuje (alespoň na základě tvých vjemů, výrobce toho více asi neprozradí, než je v popisu🙁 ).
Je to více otázek než odpovědí – sorry, sám takovouto odpověď nesnáším, ale pokud jednou budeš skládat komplet vlastní směs, budeš takto postupovat😉 .
Pokud se těmito otázkami teď nechceš prokousávat, ušoulej 0,5 kg směsi dle jejich návodu včetně tekutých. Vezmi zbylé 0,5 kg a přidej např. Robin Red, česnek či něco podobného (v první fázi bych šel spíše do koření – především v chladné vodě), uber 1 vejce a do tekutých (místo toho vejce) přidej esenci a třeba i tu melasu. Vezmi to na ryby, porovnej účinnost těchto dvou „druhů“ a uvidíš, co bude lepší a pokračuj eventuálně v dalších úpravách (játra, proteiny, betain, sušené mléko, … možností je nekonečné množství). Hlavně těm svým výrobkům věř, přizpůsob jim i způsob lovu a kapři přijdou – žádná koule nechytá sama! Toť můj názor.
Ať se Ti dílo daří😀 .
Tak směs je hotová od výrobce samozřejmě by se dala ještě vylepšit ale já ji chci jen doplnit o tekuté složky pravděpodobně použiji jen tekutá játra kukuřičný sirup a vodu a ve druhé směsi použiji tekutá játra a vejce16.2.2014 v 19.15 #261696[quote=“legio“]
[quote=“kakosek“]
Čao Legio.
Ať se Ti dílo daří😀 .
Tak směs je hotová od výrobce samozřejmě by se dala ještě vylepšit ale já ji chci jen doplnit o tekuté složky pravděpodobně použiji jen tekutá játra kukuřičný sirup a vodu a ve druhé směsi použiji tekutá játra a vejceRozumím, jen nevím, co ta část bez vajec, zdali to bez jejich jakéhokoliv použití půjde vůbec ušoulat a uvařit. Tady bych byl opatrný… Ale uvidíš. Ať to jde, čao.
16.2.2014 v 19.39 #261697[quote=“kakosek“]
[quote=“legio“]
[quote=“kakosek“]
Čao Legio.
Ať se Ti dílo daří😀 .
Tak směs je hotová od výrobce samozřejmě by se dala ještě vylepšit ale já ji chci jen doplnit o tekuté složky pravděpodobně použiji jen tekutá játra kukuřičný sirup a vodu a ve druhé směsi použiji tekutá játra a vejceRozumím, jen nevím, co ta část bez vajec, zdali to bez jejich jakéhokoliv použití půjde vůbec ušoulat a uvařit. Tady bych byl opatrný… Ale uvidíš. Ať to jde, čao.
Tady by měl ty vejce nahradit kukuřičný sirup z vodou a AMK měly by to být pomalu rozpadající se koule samozřejmě vařené v páře16.2.2014 v 22.46 #261700Ahoj Legio. Tak tady sleduji diskuzi a mám pár postřehů.
Výrobce směsi doporučuje míchat 2kg směsi s 100ml aminokomplexu. Takže potřebuješ logicky cca 50ml tekutých složek na kilo. Asi bych pro začátek šel do toho komplexu co doporučují a zjistil zda půjde použít větší množství. Ona ta směs může totiž být poměrně málo „nasákavá“, nebo třeba hodně. Prostě to chce zkusit na malém množství.
Docela určitě nepůjde udělat slušný koule bez vajec. Dokonce bych řekl že jich bude potřeba víc než 7, ale z toho neměj obavy, bude se to ve vodě chovat dobře (uvolňovat atraktanty).
Určitě bych použil nějaký olej jako nosič esence, stačí trocha, koule se lepší ukoulí a uvolňují esence postupně. Na jaro nějaký do studené vody (zazimovaný nebo aktiv).
S játry opatrně, dokážou koule zabetonovat na povrchu mnohem víc než vejce. Takže radši míň jak víc.
No a ten kukuřičný sirup je v podstatě sladidlo. Používá se hojně i do sladkostí pro lidi. Sice „emulguje“ ale koule Ti určitě neslepí. Dávám ho do koulí na amury.
Pokud bys chtěl vylepšovat tu směs, koukej spíš po extraktech, Robin Redu nebo koření, nebo třeba pivovarských kvasnicích, aby byla atraktivnější.
Ať se daří!17.2.2014 v 15.45 #261701a to to bez těch vajec bude držet až se to bude vařit?? 19.2.2014 v 8.10 #261704Legio-čerstvá vejce se dají nahradit sušenými(ne vaječný albumin) a tak zvýšit rozpustnost, kdysi jsem to dělal.Dával jsem tuším 50g na kilo,ale já měl ve směsi jiné pojiva (laktalbumin,gluten klíčky,rýžovou mouku…) 22.7.2014 v 11.42 #262020Nevíte někdojakse da vyrobyt esence 22.7.2014 v 12.28 #262022touc- esence se dá koupit, proč by jsi jí chtěl vyrábět? 23.7.2014 v 16.24 #262030Esence se vyrábí fermentací nebo destilací popř. jejich kombinací a je to proces náročný i pro odborníky chemiky. Finančně je to hodně náročné, zabere to spoustu času a výsledek nebude nikdy takový jako když si esenci koupíš. Tak snad jedině že by Tě to hrozně bavilo a sem tam si mezi slivovicí destilnul nějakou tu esenci -
AutorZápisy
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.