Shimano Power Aero 14000 XTB/XSB – zkušenosti

Úvod Diskuze Vybavení a technika lovu Pruty a navijáky Shimano Power Aero 14000 XTB/XSB – zkušenosti

• Toto téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Fit a poslední změna proběhla před 3 roky a 8 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (celkem z 8)
  • Autor
    Zápisy
    Fit
    Správce

Ahoj,
      před třemi lety jsem si udělal radost a pořidil navijáky Shimano Power Aero 14000 XSB. Toto téma zakládám z toho důvodu, protože si myslím, že by se to hodně lidem mohlo hodit. S navijáky jsem velmi spokojen, jsou to úžasný mašinky, ale vytunil jsem si na nich několik drobných věcí, které mi na originálech nevyhovovaly.

Shimano Power Aero 14000 XSB

Vylepšení, které jsem udělal:

1) Mírné prodloužení brzdy a výměna podložek
      Originální brzda navijáků je extrémně krátká (asi 4 krátké cvaknutí od úplně povolené do natvrdo utažené). Vyměnil jsem tedy podložky v cívkách za karbonové. Tím se brzda mírně prodlouží (asi na půl otáčku) a zároveň je i plynulejší a „nelepí se“. Výměna je velmi jednoduchá, podložky se dají sehnat na netu na různých místech. Pro mě osobně akorát, určitě doporučuji vyměnit, používám to ve všech svých navijácích (nejen na kaprařinu).

Karbonové podložky do brzdy Shimano

2) Výměna cvrčku a pružinky v cívkách za lepší
      Originální pružinka v cívce není vůbec ideální a několikrát se mi stalo, že cvrček přestal fungovat (např. při zdolávání nebo rychlém záběru). Pružinka je totiž velmi slabá a může se stát, že se nestíhá vracet. Nevím, proč je to tak špatně řešené z výroby.

Po vyzkoušení více variant jsem nakonec skončil u řešení od Customreelking a pořídil tuhle sadu a vyměnil viz. odkaz:
      SHIMANO POWER AERO/ULTEGRA SPOOL CLICKER UPGRADE

Pružinka do cívky pro Shimano Power Aero XSB/XTB

Takhle vypadá originál:

Originální cvrček Shimano Power Aero

A takhle to vypadá po výměně:

Výměna pružinky / cvrčku v cívce navijáku Power Aero

Po výměně to funguje ideálně a zmizí problémy ;-).

Navijáky Shimano Power Aero XSB 14000

Tak toto jsou mé poznatky z dlouhodobého používání těchto navijáků. Věřím, že se někomu mohou tyto informace hodit. Mimochodem, tento tuning můžete udělat i u navijáků Ultegra CI4+ 14000 XTC/XSC, cvrček v cívce je stejný a průměry karbonových podložek taky.

Máte-li někdo tyhle navijáky, budu rád, když napíšete svoje dlouhodobé zkušenosti, případně jestli jste taky vylepšovali :-).

V.S.
      Účastník

Ahoj. Dával si tam carbotex 34×16.5×0.8mm ? Mazal si to olejom alebo vazelinou ?

Fit
        Správce

V.S.: Přesné parametry si nepamatuji, ale mám je koupené od člověka jménem Peter Cernak (lze ho kontaktovat přes FB, občas jsou od něj vidět i inzeráty). Už mi je poslal myslím jemně potřené nějakým olejem, ale podle mě ničemu nevadí, když se tam dají i suché. Mám to tak v Ultegrách a žádný problém.

A ještě jeden poznatek, ty podložky od Petra Cernaka jsou takové měkčí, takže více prodlouží délku brzdy. Když jsem tam zkoušel dát karbonové podložky od Jakuba Bžocha (Custom reels), tak ten je má klasické tvrdé a brzda byla defacto stejně extrémně rychlá jako u originál podložek, což mi úplně nevyhovovalo. Samozřejmě by ale toto šlo řešit i tak, že by se daly 2 karbonové a 1 filcová nahoru, ale zkrátka ty od Petra ze Slovenska mi fungují v navijácích nejlépe 😉.

Fit
          Správce

A ještě bych dodal. Zkoušel jsem dát do jedné cívky na zkoušku klasické filcové podložky, co jsou jako originál u běžné Ultegry (XTD, XSC…). Poté byla brzda cca na 1 otočku utažená/povolená. Takže pokud by to někomu takto vyhovovalo, lze použít.

Osobně preferuji ten carbontex, ale jak jsem psal, dají se sehnat různé varianty tvrdosti a třeba to vyzkoušet, co dobře funguje nebo vyhovuje (hlavně co se týká toho prodloužení brzdy).

Brzda se dá prodloužit i tak, že se upraví nebo úplně vymění matice brzdy za jinou. I takové řešení jsem viděl.

V.S.
            Účastník

Pýtam sa preto lebo som na ebay našiel tie carbotex podložky so spomínanými parametrami tak som si ich chcel overiť u niekoho kto s nimi už pracoval. Budem tu brzdu robiť pre kamaráta a nechcelo sa mi k nemu behať len preto aby som si tie podložky pomeral. Ja som si takto upravoval brzdu na mojich daiwa emblem 45 scw qd s tým ze som tam dával taký jemný film teflonovej vazeliny.Podarilo sa mi tak isto vyriešiť prisekavanie brzdy a máličko sa predĺžila. Podložky som objednal z aliexpressu. Tiež boli také mäkšie.

Fit
              Správce

Jasně, chápu… Zkrátka pasují tam ty standardní rozměry podložek, které se dávají i do Ultegry a jsou všude k mání. Navijáky mají stejné velikosti cívek, takže v tom není problém. Spíš jde o tu tvrdost těch podložek, protože můžeš mít jedny tvrdší a jedny měkčí a pak to má vliv na tu brzdu. Podle mě, čím jsou tvrdší, tím jsou kvalitnější. Ale tady u těch Power Aero jsou paradoxně žádoucí ty měkčí, protože pak máš díky tomu delší brzdu. Mám třeba naopak i starší Ultegry XSC a tam mi zase více vyhovují ty úplně tvrdé carbontex podložky.

Ta teflonová vazelína bude asi ok, stačí jenom velmi lehce potřít a musí to být bez problémů. Já to mám někde potřené a někde na sucho a nevidím rozdíl.

V.S.
                Účastník

Presne ako píšeš. Tvrdosť tých podloziek ma zrejme vplyv na citlivosť brzdy. Vyskúšal som si to na svojich navi a tie mäkké mi pomohli vyriešiť problém s príliš krátkou brzdou a jej prisekavanim. Takže objednávam tu istú kvalitu aj pre kamaráta do tých power aero a verím ze výsledok bude rovnako uspokojivý. Bude rád, už chcel kvôli tomu tie navijaky predať.

Fit
                  Správce

Přesně tak ;). A kdyby mu to náhodou bylo málo, tak mu přinejhorším dej nahoru jednu obyčejnou filcovou podložku, tím to taky dost prodloužíš.

Ty navijáky jsou jinak skvělý a nemají chybu, určitě bych neprodával. Ještě jsem teda řešil ten jiný cvrček do cívky viz. výše, ale to už je jenom taková prkotinka. Osobně jsem zvědavej, jestli se Shimano jednou v nových modelech polepší a tyhle dvě drobnosti udělá lépe. Takové super stroje a člověk musí dokupovat díly a doma tunit :-).

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (celkem z 8)
                  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.