Výběr navijáku a prutu
Úvod › Diskuze › Vybavení a technika lovu › Pruty a navijáky › Výběr navijáku a prutu
- Toto téma obsahuje celkem 19 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Anonymous a poslední změna proběhla před 11 roky a 7 měsíci.
-
AutorZápisy
-
23.7.2012 v 9.21 #259097
Ahoj!
Takže pročítám si toto téma a dělám si nějaký ten obrázek o tom co bych si měl koupit, ale pro jistotu se poptám i konkrétně já🙂 Tak pro začátek jsem zvyklý chytat na prut teleskopický s velikostí 2,7 metru možná i 2,4 nejsem si jistej, celá naše parta tak chytá co jezdíme na ryby už od mojeho dětství a ještě děda takhle chytal, takže celkově jsme tak zvyklí chytat. Používáme krmítka na položenou, ostatní i plavajdu ale té ja neholduji, plus jsem začal zkoušet lov z hladiny. Chtěl bych naplánovat nákup dvou prutů s navyjákem s tím že bych se chtěl maximálně vejít do 2.500 Kč za jednu sestavu prutu a navijáku. Nejsem nějak aktivní rybář, vyrážim párkrát do roka a většinou na stejnej rybník. Chytal jsem zatím jen na rybníku hloubka 1.5 m – 2m a s teleskopem nahazuju tak nevím konkrétně míru ale vychází to zhruba 20 metrů ?
🙂 podle mapy na googlu. Chtěl bych ale nahodit tak k druhému břehu což je 40m. Kdybych psal nějaký blbosti tak mně prosím opravte🙂 Chytáme kapry a amury nepovedl se mi ještě žádnej kapitální úlovek, max 70cm.
Viděl jsem že hodně doporučujete 2dílný pruty, a standartní délu 3.6, já jsem zvyklej nahazovat švihem a obávám se jestli bych to s dlouhym prutem neházel do stromu nad sebou
😀 Potřeboval bych tedy poradit značku prutu i navijáku.
Díky moc za rady, popřípadě něco doplním když by bylo třeba.
Doplnění číslo 1: Sem zvyklej chytat bez baitrunneru
😉 Doplnění číslo 2: Teda jako já sem zvyklej na tvrdej prut, protože to prostě ty naše teleskopy takoví sou
😀 ale když koukam třeba na to jaký jsou ty 2 dílný tenký.. Uf no nevím, hlavně se bojím té délky 3,6 metru. Ale kdybych se měl přeorientovat na více dílný a ne teleskopy, tak by mi vyšlo asi:
– prut Shimano Alivio CX Specimen 366 cm – 2,5 lbs
– naviják Naviják Tica Scepter GF-900023.7.2012 v 11.00 #259101Ahoj,
jo tak teďka si to už pěkně specifikoval😉 .Takže naviják Tica Scepter GF-9000 určitě dopurčuji. Pokud nechceš baitrunner, tak v téhle cenové relaci dle mého názoru není lepšího navijáku. Je to léty ověřená kvalita, rybáři jsou s tím spokojeni, brzda je super, dobře se s tím nahazuje a všechno šlape tak, jak má. Sám mám Tica Dolphin, což je téměř to samé. Klidně si pročti tohle téma o Tica Scepter:
http://www.lovkapra.com/kaprarske-forum/viewtopic.php?f=9&t=388 Jak říkám, Tica Scepter bych si na tvém místě koupil i já sám
😉 , nic lepšího mě nenapadá za tuto cenu😉 .A teď k těm prutům. Dělené pruty jsou lepší v tom, že jsou daleko citlivější a více si s nimi užiješ zdolávání ryb. Taky se s nimi lépe nahazuje do větší vzdálenosti. Jsou dvoudílné a třídílné varianty, obecně se dá říct, že čím méně dílů, tím je to lepší. Osobně preferuji dvoudílné pruty. Dražší pruty se ani v trojdílné verzi nedělají. Pokud ale zase někdo potřebuje trojdíl kvůli snadnějšímu transportu, tak samozřejmě OK.
3,66 je univerzální délka u děliček. Vyrábí se ještě i 3,9 a pak taky menší kaprové pruty (3,3 m, 3 m a 2,7). Další věcí je libráž prutu. Pokud, jak píšeš, hodláš chytat hlavně do 50-70 m, tak by pro tebe mohl být ideální prut 2,5 lbs. Jde jen o to, že na 2,5 lb nemůžeš dát nějak moc těžké olovo nebo krmítko a švihem tím hodit 100m, to by jsi ten prut zlomil. 2,5 lb odpovídá tak 60-70 gramů zátěž (v maximu, nejlíp hodíš třeba 50g olovem), ale dost záleží na konkrétním prutu a taky na tom, jak umíš nahazovat. Jde nahazovat i velké zátěže tahem (nesmí se moc švihnout prutem) a dá se takhle klidně těch 50-70 hodit taky.
Ten prut Shimano Alivio CX Specimen 366 cm – 2,5 lbs je základní řada od Shimana, určitě by Ti měl taky stačit. Je spíš takovej měkčí, že se hodně ohýbá až k rukojeti. Takže se nehodí na nějaké daleké náhozy, ale zase si je všichni pochvalují v tom, že si užiješ zdlávání s každým, i menším kaprem. Sám až vyzkoušíš rozdíl mezi teleskopem a děličkou, tak to uznáš. Je to opravdu velký rozdíl, sám jsem to tenkrát zažil a byla to parádní změna
😉 . Jinak dají se sehnat 2,5 lb pruty za podobné peníze i od jiných značek, ale to Shimano bude patřit určitě k těm lepším, takže bych šel spíš to Shimana být Tebou než do nějakého no name prutu. Já mám Shimano Beastmaster 2,75 lb, ale to už je vyšší řada a jsem moc spokojen. Na to Alivio tu taky najdeš informace, když trochu pohledáš a jsou na to dobré reference, stačí použít vyhledávání v pravém horním rohu, dívej:http://www.lovkapra.com/kaprarske-forum/search.php?keywords=Shimano+Alivio No a pokud by jsi chtěl menší děličku, třeba 3m (10 ft) a nebo 2,7 m (9ft), tak by jsi se mohl poohlédnout po těchto prutech:
. Sám je mám a pročti si téma a udělej si názor sám, jestli je to to, co hledáš. Když si koupíš 3,6 a 2,5 lb, tak to budeš moci používat všude i na velkých vodách atd. Ty menší se hodí hlavně na chytání u břehu a tam, kde se nevejdeš s velkýma prutama. Jen bych ještě dodal, že ty Chub Outcast 9ft Stalker asi budou ještě pořád trochu dražší, než je tvůj limit. Jeden prut stojí pořád kolem 2.000,-. Já mám 2,7m variantu, ale dělá se i 3 m. Ale to jen tak pro zvážení, kdyby se Ti to líbilo. Jinak bez problémů doporučuji to Shimano Alivio 2,5 lb 3,6 m. No a pokud by jsi časem chtěl lepší a dražší, tak si pořídíš a tyhle prodáš.Chub Outcast 9ft Stalker
Jo a kdyby jsi šel do těch krátkých Chub Outcast Stalker, tak k těm by se asi ta Tica Scepter nehodila, je to moc velký naviják na tak malý a tenký prut. Ta Tica Scepter je spíš vhodná na 3,6 m prut
😉 . Tak snad jsem Ti trochu pomohl, třeba ještě něco napíšou i ostatní a nebo si pročti všechny diskuze i jiné tady, hodně se to všechno opakuje a lidi mají podobné požadavky jako Ty😉 . Nejlepší je si to omáknout naživo v obchodě, každému může sedět něco jiného😉 .23.7.2012 v 12.38 #259105Děkuji za odpověď. No já se ještě pořádně děsím toho, že bych to zlomil, protože sem zvyklej dávat pořádnou porci vnadění do krmítka. Hádám že by to ten prut nerozdejchal. Ještě k tomu ohýbání až k rukojeti, to myslím že by mně dost vyděsilo, protože ty teleskopy se ohýbají zhruba v 1/3 a pak pozvolna až vůbec.
23.7.2012 v 12.51 #259107To je normální, to říká každej, kdo přechází z teleskopu na dělený prut. Sám jsem si to myslel taky, že ty děličky jsou úplný párátka a že to musím zlomit 😉 . Opak je ale pravdou, dělený prut vydrží více než teleskop. U teleskopu se nejvíc namáhá poslední třetina prutu a taky se to v těchto místech často zlomí. Dělička pracuje trochu jinak (ale není prut jako prut, nejde to říct úplně paušálně).Já házím na řece 130g olova s prutem 2,75 lb bez problémů do vzdálenosti 70 m. Dají se takto nahazovat i těžké krmelce. Ze začátku to ale nepřeplňuj a prvně se s tím nauč a vyzkoušej. Děličky vydrží hodně, není třeba se bát. Je to o technice hodu, chce to hodit jakoby tahem a ne se vší silou opřít a šlehnout
🙂 . U 2,5 lb prutu můžeš vší silou šlehnout tak olovem 60 g, naprosto bez problémů to snese i velký švih a bude pracovat celý prut. A záleží taky na konkrétním prutu. Uvidíš, že jakmile vyzkoušíš dělený prut, tak už se vrátit k teleskopu nebudeš chtít😉 , je to úplně jiná rybařina a požitek z lovu, cítíš každý „kopanec“ od kapra při zdolávání a je to celkově mnohem více citlivější😉 .23.7.2012 v 20.35 #259108Tak děkuji za rady, rozhodl jsem si že si zatím koupim jen jednu sestavu, a jeden prut si ještě pujčim od kluků, abych si to oťukal. Když jsem koukal tak do obchodů tak mi nakonec stejne vylezlo z toho že si koupim: – Naviják Tica Scepter GTX 9000 zhruba 1850 ,-
– Prut Shimano Alivio CX Specimen 366 cm – 3 lbs – 3 díly do začátku kvůli přenosnosti 1350 ,-Jak je vidět, trochu jsem přestřelil rozpočet ale pokuď teď koupim jen jeden tak mně to až tolik nevytrhne.
🙂 Doufám že nedělám nějakou botu😀 23.7.2012 v 20.55 #259109Ahoj,
myslím, že nákup je OK. Bereš teda 3 lbs variantu, možná by jsi mohl i 2,75 nebo 2,5 lb. Ale zase o tom Alivio se hodně říká, že je fakt měkkej a ono bude pracovat pěkně i ta 3 lbs, aspoň na to můžeš věšet i přetížený krmelce🙂 . Tak ať se Ti pěkně chytá😉 . Aspoň si to otestuješ a pak už budeš příště lépe vědět, co si pořídit. Myslím, že budeš do začátku spokojen😉 .23.7.2012 v 21.22 #259110Díky, no uvidím, já se hlavně bojím aby to nebylo až moc měké, proto ta 3lbs, ale ještě jsem to neobjednal, takže si to nechám ještě rozležet a bude to 😀 23.7.2012 v 21.28 #259111Tak můžeš udělat kompromis a vzít 2,75 lbs. Já mám osobně 2,75 lbs nejradši a obvykle mi to vyhovuje jako takový univerzální prut. Ale je taky pravda, že záleží na konkrétním prutu. U každého výrobce a druhu to může být odlišné. Některé pruty mají tužší páteř, některé se rychleji ohýbají. Chce si to vyzkoušet. Ať už ale koupíš 2,75 nebo 3 lb u toho Alivia, tak chybu neuděláš. Pokud nepotřebuješ házet 80-100 metrů, tak bych osobně šel bez problémů do 2,75 u toho Alivia 😉 . Ale to jsem já…, rád si to zdolávání víc vychutnám a nahazovat se s tím naučíš, toho se neboj, je to o zvyku a jen tak to nepraskne😉 . A jinak ono taky dávat nějaké mega přecpané krmítko taky nemá moc velký význam, na větší kapry je stejně lepší třeba několik pelet nebo kuliček boilie na PVA šňůrce😉 . Ale jak jsem psal, mám Shimano Beastmaster 2,75 lb (jsou trošku tužší než ty Alivia) a házím bez problémů 70m s olovem 130g + několik boilies na PVA. Když bych chtěl hodit 100 metrů, tak bych prostě dal 80g olovo a mohl bych se do toho pořádně opřít a hodit švihem, aniž by se prutu cokoliv stalo. Když si to pak u vody vyzkoušíš, tak poznáš, co je pro ten prut akorát a co už musíš hodit opatrně „tahem“.24.7.2012 v 8.53 #259113Tak děkuji, vzal jsem si tu 2.75lbs. No ale co mně nepotěšilo, takže se prej ten Tica nevejde do úchytu mi zavolal pán z obchodu. Tak jsem se ptal co by se tam tak mohlo vzít a tak nakonec sem musel vzít Okumu 60 longbow 🙂 tak doufám že sem neudělal nějakou ptákovinu x)Příští týden vyzkouším a poreferuji.
24.7.2012 v 16.41 #259117Ok, tak to jsem nevěděl. Já mám Shimano Beastmaster a normálně mi tam Ticy jdou, ale tak asi mají jiné sedlo. To jsem netušil… I když třeba tady na netu máš obrázek, kde je na Alivio ta Tica scepter, hned ty první pruty 😉 . Tak mi to přijde divný (ale možný to je, třeba to je u novější řady prutů).
A s tou Okumou Longbow jsi chybu určitě neudělal. Je to dobrý naviják za ty peníze. Táta je má a je spokojenej. A navíc budeš mít baitrunner, který můžeš mnohdy využít😉 .24.7.2012 v 16.59 #259119Těžko říct, nechci to riskovat když to objednávám po netu a kvůli práci nemám čas někam zaběhnout. Co si mně zase vyděsil je ta délka, to na fotkách jsou 3,66 ? 😀 D protože my jsme zvyklí vůči tomu na krátký sirky. x)Viděl jsem nějaký videa jak tahaj kapříky a ty pruty byli fakt moc ohnutý, toho se trošku bojím, kde je hranice kdy vládnu nad kapříkem já, a kdy už kapr morduje mně a láme prut
😀 . Ale třeba to nebyli videa s dělíčky co budu mít, rsp nevím jak se to anglicky jmenuje a tak jsem nenašel konkrétní video. Nevíš o nějakým super zdroji ?🙂 Tak opět zdar
🙂 24.7.2012 v 18.37 #259121Jo, na té fotce bude pravděpodobně 3,66 varianta a je to určitě 3 lbs prut (psal to ten člověk v diskuzi). A s tím ohnutím se neboj, pruty vydrží hodně 😉 🙂 . Zvykneš si, kaprové děličky se dělají na zdolávání kaprů, zlomit se může každý prut, ale ono ti spíš praskne vlasec nebo se kapr vyřízne, než aby Ti ta ryba přímo zlomila prut. Ale raději s nimi nezkoušej třeba toto, dívej (rozhodně zlomíš spíš teleskop než děličku)😆 :http://www.youtube.com/watch?v=lsh87axrgkk„>http://www.youtube.com/watch?v=
http://www.youtube.com/watch?v=lsh87axrgkk PS: Je to samozřejmě jiný prut, než si kupuješ Ty, ale to jsem sem dal schválně kvůli tomu, aby jsi viděl, co taková dělička může vydržet
😉 🙂 .24.7.2012 v 18.50 #259122No 😀 tak už se těšim až to vyzkouším, nejdřív sice budu asi terčem pozornosti od naší party, ale jestliže to přinese lepší zážitek tak proč ne😀 Dík za to video, jsem koukal už na něj vedle u těch druhých prutů, a jako vydržej fakt hodně, jako já zlomil teleskop 2x, jednou ryba a podruhý se mi zasekli části v sobě a vzali jsme na to kleště a nějak to ruplo.
Hlavně je super že s ním nahodím tu vzdálenost, páč mám problém většinou že jezdíme na vytěžovanej rybník a ryby se drží na druhý straně a když tam lidi házej tak tahaj co hodinu to rybu a my jen čučíme .)
24.7.2012 v 19.09 #259126Jo, tak to přeju úspěch, určitě tam s novou výbavou dohodíš 😉 . Pak informuj, jak se daří. Hodně štěstí!😉 25.7.2012 v 18.53 #259134Tak už to mám doma, jsou to krasavci a už se těším. Ještě musím vymyslet jak to navázat aby se to dalo rychle složit, dělka je vražedná , se ségrou sme se nasmáli že to budu lovit ve větvích, tak uvidím 🙂 už aby to bylo. A naviják je taky krasavec🙂 25.7.2012 v 19.34 #259135To jsem rád, že jsi spokojen. S tím transportem navázaných prutů je to složitější no, protože se to motá a dávej hlavně bacha, aby jsi někde nepoškodil vlasec, pak by jsi mohl zbytečně přijít o rybu. Já používám gumičky do vlasů, takové ty silnější. Proto mám taky radši dvouděličky, protože se to lépe skládá. Ale navázané mám jenom ty 2,7m dlouhé děličky, dám na to gumičky a uložím do futrálu. Ty 3,66 navazuji vždycky až u vody, že mám sundané i navijáky. Ale to proto, že je používám jen na delší chytání, kdy tam jsem aspoň na celý den nebo i více dní. Ale výhody děliček převažují nad nevýhodami teleskopů. A na tu délku si zvykneš, uvidíš, že to bude jiná chytačka
😉 .6.9.2012 v 14.36 #259261Ahoj! 🙂
Tak jsem si dokoupil jeste dvojdelicku s LB🙂 Jsou to opravdu paradni pruty a navijaky. Moc si je vychvaluji, na posledni rybareni jsem si jeste zmenil navazce na neprubezne boileas a je to fakt krasne🙂 Zachytal jsem si a mohu delicku jen a jen doporucovat dal🙂
Melo to jeste dalsi efekt😀 cela nase parta si obnovila pruty a nakoupili si delicky taky. Takze celkove spokojenost, a moc dekuji za rady ! Tak lovu zdar.15.11.2012 v 16.59 #259456Ma niekto skusenosti s navijakom Daiwa Windcast S 5500 ??? mam moznost kupy za dobru cenu 2ks navijakou tak ci sa tu nahodou niekto nenajde 😉 http://www.rybarikpp.sk/rybarske-potreby/detail/4286/predna-brzda 15.11.2012 v 17.38 #259461doktorx55: Zkus možná projet tuhle diskuzi na MRKu: http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=627647&page=1 Já osobní zkušenost nemám, ale musím říct, že se mi líbí.
23.4.2013 v 7.57 #260501čau,já mám prut Daiwa megaforce 3,60/40-90g a podle google map nahazuji k ostrůvku vzdáleného 58m. -
AutorZápisy
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.