Chyť A Pusť

Úvod Diskuze Revíry České a slovenské revíry Chyť A Pusť

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 27)
  • Autor
    Zápisy
    Black pepe
    Účastník

Takto by to nemalo končiť!!!! 🙁 🙁

Black pepe
      Účastník

Strašná fotka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fit
        Správce

Fakt děs . Tohle je to nejhorší asi… Nic proti tomu, že si někdo vezme kapra, ale ne takové velikosti. Je to velká škoda 😥

Petr Koch
          Účastník

Ono je to kluci s tím braním trofejních ryb trochu složitější. Co se týče té fotky, tak není pěkná, ale asi splnila co splnit měla, zdokumentovala úspěch rybáře. Co si budeme vykládat, většina lidí ryby bere a někteří si ani neumí představit, že by takového kapra pustili zpět a to ne proto, protože by byli masaři, prostě to jinak neznají. Posledních pár let se na rybářských webech útočí na tzv. masaře, ale to je podle mě mnohdy pouze póza a snaha zařadit se mezi ty IN, někdy se jedná o lenost se s rybou tahat a čistit, ale jsem přesvědčen o tom, že čistej přístup chyť a pusť je celkem vzácnost. No a aby toho nebylo málo tak samotná podstatametody chyť a pusť je ať chceme nebo ne úchylná. Jestliže chce být někdo k rybám opravdu šetrný, ať je loví objektivem jako Peter Áč.
            Já osobně rybu pár let nevzal a lovím je pouze pro zábavu, adrenalin, ego, dobrej pocit úspěšného lovce,….atd. Ale znám kluky co klepnou co chytí a prostě zbaští. Kdo z nás je lepší? A netvrďte mi, že já? 😀
            Tím jsem jen chtěl říct to, že není dobrý odsuzovat rybáře co si vezmou kapříka. Aby mohly revíry opravdu fungovat a mělo chyť a pusť nějaký smysl, musely by existovat revíry se zarybňováky na nule ks. Prostě jen obsádka, která se maximálně hlídá. Žádný hospodaření ve smyslu nasypat a vychytat, ale nenasypat a nevychytat. Minimum trofejních kusů, samoregulace a vyvážená obsádka. Potom by to mělo smysl. Jinak buďme rádi, že ty “masařky” jsou. Fungují jako regulace právě toho stávajícího stavu, kdy se pravidelně sype kapr. Když vidím někoho kdo masí trofejního kapra, je mi ho líto, protože je v takové rybě mnohdy x desítek let zkušeností a kus té vody, ale co naděláme. Jo a navíc, jestli je ten kapr na fotce z trochu úživné vody, tak ho zas tak velká škoda není 😎
            Neberte to jako provokaci, pouze jako námět k zamyšlení…

Fit
            Správce

Petr Koch: Já s tebou souhlasím. Jak už jsem psal minule, v zahraničí třeba kapry vysazují úplně minimálně (rozhodně ne každý rok), protože je tam lidé nikdy nejedli a nebyli na to ani zvyklí. Každý tam jde chytat jenom pro zábavu a pouští zpět. Proto je tam kapří osádka vyvážená (pořád stejné množství ryb). Je mi taky jasný, že je třeba u nás počet kaprů nějakým způsobem regulovat, jinak tu nezbyde místo pro ostatní druhy ryb. Ti “masaři” opravdu regulují. Když je úživná voda, tak to opravdu taková škoda není (Pálavská jezera např.). Ovšem, kdyby se před lety z Pálavských jezer neodnášely ryby přes 20kg v obrovském množství, tak se tam dnes běžně chytají 30kg+ a jezdili by sem ve velkém všichni, a to i ze zahraničí. Každý by nám to záviděl. Kaprů kolem 15kg tam bude pořád dostatek, ale těch hondě velkých už bohužel tolik ne, protože kapr žije dlouho a rybářský tlak je velký, takže nemá šanci vyrůst do obřích rozměrů, protože ho dříve někdo chytne .

Petr Koch
              Účastník

Fit: ano máš pravdu, jezera na Dyji jsou sice extrémně úživná, ale zároveň hodně vydrancovaná. Výhoda této vody je, že tam kapři velice rychle rostou a zaplácnout vydrancované kapry kolem 10kg není takovej problém během dvou tří let, ale horší je to s těma trofejníma kaprama kolem 20kg. Ti už tak jednoduše nahraditelní nejsou a proto jsem se rozhodl pokusit se ty větší kusy uchránit a prosadit horní míru, ale ne nesmyslnou K-70, ale reálnější K-80. Oni to sice všichni dodržovat nebudou, ale i těch pár zachráněných kaprů bude krok dopředu. Na naší místní skupině i v rámci celé MO návrh prošel a teď už bude jen záležet na tom, jak se k tomu postaví rady MRS a zda tento návrh schválí svazový výbor. jestliže se to podaří, tak v BP pro rok 2010 bude K-80 na D5. Bohužel nemáme nic společné s D7, ale bylo by logické, tuto míru na jezerech sjednotit. soukromá D6 je trochu někde jinde a ten jeden břeh snad tolik škod nenapáchá. Uvidíme. 😉

Fit
                Správce

Jo, to by bylo určitě logické a dobré. Je pravda, že na Pálavských jezerech jsou opravdu neskutečné roční nárůsty díky úživnosti. Snad to vyjde 😉 .

Omlouvám se, že zasahuji do Vaší diskuze, ale chci vyjádřit pouze svůj souhlas s vydrancováním těchto revírů. Kdyby už v roce 84 existovalo hnutí K90 nebo i K100, tak dnes se tu chytaji světově rekordní ryby. Jezdil jsem tam, takže vím o čem mluvím. Vzpominám si i na to, jak kolikrát rybář stál bezmocně na břehu a desítky metrů silonu nenávratně mizeli ve vodě. Nechci psát, co bylo v té době možno vytáhnout, poněvadž by to někdo okomentoval slovy, zase jeden co se vytahuje. Pravdou však je, že kapři, za kterými se dnes jezdí do zahraničí, nebo nabizejí soukromácká akvária, tak to se v pohodě chytalo zde. Je to škoda i když vše je v hlavě, takže možná se to jednou změní.

Petr Koch
                  Účastník

Není potřeba se omlouvat, já vždycky sedím s otevřenou hubou a poslouchám od chlapů co to zažili vyprávění jak to tenkrát bylo. Ať chceme nebo nechceme, tak průvodním jevem kaprařiny není jen slušné zacházení s rybou a pár fotek na vzpomínky, ale hlavně to drancování revírů. Bohužel jdou metody lovu ryb kupředu několikrát rychleji než myšlení rybářů a jejich přístup k revírům. Ani si moc nepřipouštíme, že si pod sebou podřezáváme větev. Co se týče jezer, tak se dá argumentovat tím, že mají velkou úživnost a stav se zlepší do pár let, ale to nemusí být pravdou. Na jezerech totiž kapr 15kg nemá s trofejní rybou moc společného, snad jen tu podobu 😀

basnak
                    Účastník

“Když vidím někoho kdo masí trofejního kapra, je mi ho líto, protože je v takové rybě mnohdy x desítek let zkušeností a kus té vody, ale co naděláme.”

Dovolil jsem si vytáhnout jednu větu z textu, která má něco do sebe. Též se k ní připojuji. Taky zde přikládám jednu fotku, hned vysvětlím proč. Záměrně jsem ji ořezal, aby nešly vidět hlavy lovců. Na téhle fotce jsou kapři, kteří nepřekypují svou vahou, ani velikostí ty, co vídáváme na prvních stranách časopisů. Ti první dva z leva přes 80cm a kolem 10-12Kg zcela jistě mít budou. Ale o to teď nejde. Tyhle ryby proplouvaly 20ha pískovnou vesele sem a tam řadu několik desítek let. Mám za to, že kvůli rybářskému tlaku na tuhle vodu, který je dostatečně velký, žraly nabízené návnady jen v době zákazu denního lovu.Což činí v letních měsících jenom 4hod. A nebo v povoleném denním lovu s velkým ostychem. I tak ale narůstly do rozměrů, za kterých se dotyčný lovec vůbec nemusel stydět, ba naopak. A jak vůbec byly tyhle ryby uloveny, když se dokázaly několik let vyhýbat rybářské udici? Rybářské závody, při kterých se chytá přes noc se jim staly osudným. A stává se to rok co rok, kdy padne alespoň jedna takhle velká hlava. Je mi to líto, protože tyhle ryby už něco zažily a byly natolik chytré, že se rok co rok vůbec nechytaly. Snažím se apelovat na tuhle nesmyslnou vyjímku, když v organizaci máme K65 a na závody se ohraničuje jen zákaz přivlastňování ryb nedosahující nejmenší stanovené délky podle ryb. řádu. Ale bez kladných výsledků. Bylo mi řečeno i přes mé návrhy “co a jak by se dalo udělat pro jejich záchranu”, že tohle je prostě prestiž pro závody a vidina chycení velkých ryb působí jako magnet na rybáře. Čím víc závodících rybářů, tím z toho má spolek více peněz. Jenže irituje mě myšlenka, že mi jako spolek, který si chrání stanovenou délkou K65 kapry, nad touhle velikostí a pak přijde nějaký host bůhví z kama, který nám tuhle rybu pak podřízne před očima. Je to smutné, ale je to tak.

Fit
                      Správce

basnak: Jo to věřím, taky by mě to mrzelo. U nás na našem rybníku byla loni stanovena horní míra kapra na 70cm (také díky mně a mému otci, ale i dalších lidí…). A co se nestalo? Letos dědci prosadili, že se jim to nelíbí a že to chtějí vrátit a že žádná horní míra platit nebude. Takže se ryby budou opět odnášet. Je to velká škoda, jenom doufám, že ti důchodci jich moc nechytí a nebo že jim to ti kapři urvou, protože chytají na prehistorické nářadí 😉 . Ale štve mě to 😥

CT Sazan
                        Účastník

Takový dědky taky nesnášim oni chytaj na pruty z tvrzenýho papíru . Viděl sem u nich kachní slepičí a takový podobný šroty na hýčky napařenej rohlík
                          tak se jim snad tolik pěknejch ryb do rukou nedostane . Ale když už nějakou takovou chytí . Chladnokrevně to zabijou . Když si odnesou nějakýho tříkilovýho zmetka tak je mi to celkem jedno ale 60+ by se mělo všude pouštět a hlavně kontrolovat rozumě mylejícíma lidma a ne dalšíma masařema , kteří kaprařům záviděj velký ryby a o to víc buzerujou a českej system je v tom podporuje . Tohle je fakt tragedie!!!

Tak mě to nedalo, abych nezareagoval na článek p.Martina Teplana. Vážený, vůbec si nedovedu představit, že by se vaše metoda převedla do praxe. Možná by bylo vhodné, kdyby jste si přečetl v této rubrice realistickou úvahu p.Petra Kochana, kterou zde zveřejnil před rokem. Pro Vaši informaci bylo v revírech ČRS za rok 2009 uloveno 1 963 224 ks všech druhů ryb o celkové hmotnosti 3 190 755 kg. Z toho počtu bylo jenom kapra 1 121 025 ks, kde celková hmotnost je 2 558 538,9 kg, průměrná hmotnost 2,28 kg/ks. Nemá zřejmě smysl vypočítávat, co by tu bylo ve vodách po pěti letech. Nesnažím se ani zamýšlet nad úživností revírů. Váš pohled na tuto problematiku je již v začátku zřejmě chybný. Jen tak okrajově. Až tak příliš se toho v samotné organizaci ČRS za padesát let nezměnilo. Pořád je to dobře známé masové uskupení lidí, kde se Tě nikdo na nic neptá, hlavně zaplatˇa bav se, hrej si. Zamyslel jste se taky nad tím, jestli jednotlivé MO mají pro své členy dostatek vodní rozlohy? Přesto přijímají dál nové členy. Je správné, že rybářský řád, je skoro v každém regionu měněn spoustou dodatků? Co takhle chytat do 18ti let jen pod dohledem? Součástí závěrečných zkoušek předvést odborné usmrcení ryby a její přípravu pro kuchyňské využití. Mohl bych pokračovat a stejně by mě někdo doplnil, poněvadž bych celou tuto problematiku v tak krátkém časovém údobí nebyl schopen obsáhnout. Takže snad závěrem jen tolik. Zbožná přání odnést do kostela, probudit se a začít žít a uvažovat v reálných dimenzích této doby.

[quote=”dedekk”]Tak mě to nedalo, abych nezareagoval na článek p.Martina Teplana. Vážený, vůbec si nedovedu představit, že by se vaše metoda převedla do praxe. Možná by bylo vhodné, kdyby jste si přečetl v této rubrice realistickou úvahu p.Petra Kochana, kterou zde zveřejnil před rokem. Pro Vaši informaci bylo v revírech ČRS za rok 2009 uloveno 1 963 224 ks všech druhů ryb o celkové hmotnosti 3 190 755 kg. Z toho počtu bylo jenom kapra 1 121 025 ks, kde celková hmotnost je 2 558 538,9 kg, průměrná hmotnost 2,28 kg/ks. Nemá zřejmě smysl vypočítávat, co by tu bylo ve vodách po pěti letech. Nesnažím se ani zamýšlet nad úživností revírů. Váš pohled na tuto problematiku je již v začátku zřejmě chybný. Jen tak okrajově. Až tak příliš se toho v samotné organizaci ČRS za padesát let nezměnilo. Pořád je to dobře známé masové uskupení lidí, kde se Tě nikdo na nic neptá, hlavně zaplatˇa bav se, hrej si. Zamyslel jste se taky nad tím, jestli jednotlivé MO mají pro své členy dostatek vodní rozlohy? Přesto přijímají dál nové členy. Je správné, že rybářský řád, je skoro v každém regionu měněn spoustou dodatků? Co takhle chytat do 18ti let jen pod dohledem? Součástí závěrečných zkoušek předvést odborné usmrcení ryby a její přípravu pro kuchyňské využití. Mohl bych pokračovat a stejně by mě někdo doplnil, poněvadž bych celou tuto problematiku v tak krátkém časovém údobí nebyl schopen obsáhnout. Takže snad závěrem jen tolik. Zbožná přání odnést do kostela, probudit se a začít žít a uvažovat v reálných dimenzích této doby.

Snažil som sa to napísať nejak mal som 15rokov,čo viacej poviem,samozrejme že nie je možné aby sa to previedlo do praxe, niekto ničo nariadí aj tak sa nájdu ludia čo tu budu porušovať vždy sa niekto nájde ,e to len o mentaline ludi a ako sa pozeráme na rybolov a prirodu a okolie!!
                          MO nejde radšej ani riešiť to je fakt nadlho 🙄

simor
                          Účastník

Zdar.

…nesnáším masaře a ještě k tomu,když vidím takového hamťáka,co tak pěknou a velkou rybu zbaví života,jen aby si nacpal pupek,s chutí bych to nakopal.
                            Nechápu,proč to ti “lidi”dělaj,takový kus už nemá ani chutné maso,když na to přijde.
                            Taky jsem od svazové vody odnesl pár kapříků do 50cm,ale velmi vyjímečně,já to nemorduju ani o vánocích,takže mě nikdo nepřinutí to masit jindy přes rok 😉
                            Rybí maso mám rád,neříkám že nee,ale spíš tak z obchodu makrelu apodobně 😀

…Jinak ta fotky by měla patřit do kategorie Hrůzy a svinstva,určitě se najde vícero takových nechutností,podobně jako v něktrých časopisech – jako trofejní úlovky,bohužel již po smrti,že? 🙄

pic

[quote=”Black pepe”]Takto by to nemalo končiť!!!! 🙁 🙁

pbr08-01.jpg

jeto fakt niečo hrozné,velmi povedomá fotka ,ve my vieme odkial o koho sa jedná, tak to by to nemalo končit.
                            Ak ste možno videli som napísal článok asi pred 3rokmi a teraz bol zverejneni na LOVkapra.com
                            Chcel by osm vedet vaše názory o tomto ,lebo to má ztouto témou veľa spoločného a prosim vás skuste si prečítat aj všetkých 20komentárov ,dakujuem!

Black pepe
                            Účastník

Aj som si myslel že vieš o koho ide 💡 …najhoršie je na tom to že tento človek v drancovaní našich revírov stále pokračuje v našom okolí,,Ja to furt hovorím že túto generáciu masiarov zastaví už len smrt,,a zákon ak by bol aj prísnejší(K70..a pod.)myslím že nebudú takíto jednotlivci čo im robí radost zabíjat ryby a tlačit ich do mrazákov, aj tak si robi t to načo sú naučení celý život..brat a brat bez výčitiek čo bude vo vode plávat pre ostatné generácie 🙁 🙁 😉

No ved hej a čital si ten článok čo bol zverejnený aj tie komentáre???

Black pepe
                              Účastník

Niéé a ktorí mslíš??? 😉

Fit
                                Správce

[quote=”Black pepe”]Niéé a ktorí mslíš??? 😉

MartinLK myslí tento, který zde byl nedávno zveřejněn: Chyť a pusť – aktuálny problém

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 27)
                                • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.