Tica Scepter GTX 9000 vs Shimano Ultegra

Úvod Diskuze Vybavení a technika lovu Pruty a navijáky Tica Scepter GTX 9000 vs Shimano Ultegra

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 40)
  • Autor
    Zápisy
    SpeedyXxX
    Účastník

Zdravím Vás, chtěl bych poprosit o tkušenosti či o radu ohledně koupě navijáků.

Mám v merku TICA Scepter 9000 GTX nebo Shimano Ultegra 5500 nebo 10000 XSB ( bez baitu)

Chtěl bych navijáky na odhoz do cca 100m. Je mi jasné, že tomu musím přizpůsobit i pruty. Možná se povede i zavést návnadu.

Co mi poradíte za stroje? Díky moc

Tibor

Fit
      Správce

Ahoj,
        už jsme o tom diskutovali přes Skype, ale tak napíšu to i sem ještě pro ostatní 😉 . Já mám osobně Tica Dolphin (což je v podstatě to samé co Scepter). Hází se s nimi suprově, jsou k tomu i druhé cívky (jedna je mělčí a druhá hlubší). U Scepter to bude to samé.

http://www.lovkapra.com/kaprarske-forum/download/file.php?id=722&mode=view“ />
        Tica Dolphin

Viz. téma: Naviják Tica Scepter GF nebo GX?

Ta Ultegra je určitě dobrá volba, nevím jen, jestli je k navijáku i náhradní cívka v ceně, to jsem nezkoumal. Ale určitě se případně dají sehnat. Je to Shimano a mezi rybáři je Ultegra hodně oblíbená, asi i vydrží více než Tica, a to hlavně v případě častého vyvážení na velké vzdálenosti a stahování těžkých olov. Někde jsem na netu viděl i zdeformované Scepter cívky, ale tam už se jednalo o extrémní zacházení, že někdo neustále stahoval hodně těžké zátěže z velké vzdálenosti. I tak se mi to ale nějak nezdálo… Moje osobní zkušenosti s Tica Dolphin jsou výborné a jsou to držáky, vše funguje jak má a mají dobrou a citlivou brzdu.

Pokud nepotřebuješ šetřit, tak si klidně vezmi ty Ultegry, chybu neuděláš. Tady kluci psali i o Shimano Ultegra XSB 14 000.

Za sebe bych neměl strach ani z jednoho navijáku. Co se týče nahazování, tak s Ticou se hází dobře, s Ultegrou jsem ještě neházel, ale určitě to bude minimálně stejné dobré. Oba navijáky se na delší náhody hodí. Shimano je jen prostě dražší a možná i dýl a víc vydrží (i když je to sporadické). Takže asi tak 🙂 😉 .

TomVej
        Účastník

Ahoj,
          mám ultegry a 100% spokojený. Cívky jsou náhradní kovové. Scepter má kamarád a je také moc spokojen.

supinna
          Účastník

Navijáky Tica Scepter GTX 9000 popř. 8000 mám taky v hledáčku. Scháním všechny možný informace a zatím samá chvála. Takže, asi to budou tyto. To ti ale asi v otázce Tica versus Shimano moc nepomůže , co? 😎

SpeedyXxX
            Účastník

Určitě mi pomůže jakákoli reakce. Jde mi o to co si každý myslí. Jak psal Filip, mluvili jsme spolu o tom, asi koupím TICA a uvidím jak šlapou. Jde také o ceny, kdyby mi chtěl ježíšek koupit Ultegry, tak bych asi neřešil jestli XSB nebo XTB.

Myslím si že na moje běžné lovení kaprů bez vyvážky a i kdybych vyvážel tak určitě nééé na vzdálenost větší než 200m.

I tak si myslím že to u mě nehrozí. Jde mi o navijáky se kterýma budu mít šanci nahodit na vzdálenost cca 100m.

Chlapi, kdo máte SCEPTERY 9000GTX, dejte foto a svoje zkušenosti. Díky moc

skudy
              Účastník

Nemyslím si,že je to dobrý „pár do výběru“. Jestli vybíráš mezi těmito dvěma navijáky,tak bez rozmyslu ultegra. Je to úplně jiná třída. Pochopil bych,kdyby byl dotaz položen např. scepter vs. titanos,možná scepter vs. biomaster,ale už i ten biomaster je o „třídu výš“…
                A samozřejmě i brzda je u shimana podstatně lepší s kratším chodem…

supinna
                Účastník

Jinak Shimano letos přišlo s inovací navijáku. Místo označení XSB je teď XSC. Je podstatně lehčí,má upravený překlapěč a jemnější brzdu. Cena je o to úměrně navýšena 😆 😆

kubánec
                  Účastník

Já se třeba rád navijáků tica scepter zbavím..Nikdy nezavážim,stahuju olova do 170g a po dvou letech se z jednoho navijáku začal ozývat zvuk způsobovaný třením kovu,jakoby cívky nebo osičky o něco,občas překlapnu bait a ten se hned nepřepne.Chod brzdy není plynulý.A o rok později,před třemi týdny,mi v noci zamrzly 😀 Měl jsem nahozeno,padala mlha,mrzlo a když jsem chtěl stáhnout pruty,utáh jsem brzdu a olovo z vody jsem nemoh vytáhnout,furt vítězilo nad brzdou..Být to následující noc,kdy se mi na háček pověsila osmnáctka,tak vlasec asi ručkuju v teplejch 😆
                    Ale na jejich obranu:nikdy neproběhla údržba,mám je třetí rok a pár dní u vody byly 😉

Fit
                    Správce

Someone wrote:

občas překlapnu bait a ten se hned nepřepne.
                      kubánec: Ale Tica Scepter nemají baitrunner, takže jsi ho nemohl ani přepínat 😉 . To máš asi jiné navijáky. Nemáš spíš Tica Abbys?

kubánec
                      Účastník

[quote=“Fit“] Someone wrote:

občas překlapnu bait a ten se hned nepřepne.
                        kubánec: Ale Tica Scepter nemají baitrunner, takže jsi ho nemohl ani přepínat 😉 . To máš asi jiné navijáky. Nemáš spíš Tica Abbys?
                        Pardon,pardon 😈 Vidiš,vim značku,ale model jde už mimo mě 😳 Jsou to tica sportera,teď jsem vyštrachal krabičku,do auta se mi nechtělo 😉

Fit
                        Správce

Ok, jo jo, to pak jo. Sportera bait má 😉 . Měl jsem vždycky za to, že model Sportera je určen spíše na lehčí kaprařinu. V ruce jsem je ale neměl. Co jsem slyšel, tak třeba ty Tica Abbys si lidé chválí také, jak model s baitem, tak bez baitu.

kubánec
                          Účastník

[quote=“Fit“]Ok, jo jo, to pak jo. Sportera bait má 😉 . Měl jsem vždycky za to, že model Sportera je určen spíše na lehčí kaprařinu. V ruce jsem je ale neměl. Co jsem slyšel, tak třeba ty Tica Abbys si lidé chválí také, jak model s baitem, tak bez baitu.
                            Však když zapátráš v historii fóra,je to moje první náčiní a původně na lehčí kaprařinu byly.Chodil jsem na stojáky,házel 42g olůvko,nejtěžší kapr měl 7.5kg.Až letos jsem se zaměřil na Labe,stojáky vynechal,používal olova od 120ti do 170g a povedl se i kousek 10.8 a 18.1..Letošní zimu hodlám přezbrojit jak pruty,tak kolovrátky.
                            Ale ty 3 roky přežily se ctí.Na to že jsem vybíral sám,nikdo mi tenkrát neradil,jen peněženka,tak to jsou slušný navijáky,určitě je nevyhodim do popelnice,nějakýmu svišťovi v okolí jetšě posloužej i s 3D aliviama 😉

stredo
                            Účastník

Je to čisto môj subjektívny názor, ale som presvedčený že navijak Tica GTX9000 ponúka za pomerne málo peňazí skutočne veľa muziky. Za zmienku stojí radikálne upravený preklep navijaku, ktorý je cca 2x taký hrubý ako u modelu GX a GE, mám momentálne pred sebou všetky tieto verzie a tica GTX9000 u mňa jednoznačne vedie.

dencarp
                              Účastník

@stredo

celkem se mi to zdá. momentálně používám browning ambition s ambition FD navijákem ale asi se poohlédnu po druhém navijáku po přečtení tohoto threadu. 😎

Honza Slaminka
                                Účastník

Tento rok jsem si pořídil Sceptery. Také jsem přemýšlel, zda bych nekoupil Ultegru, ale nakonec mi to přišlo zbytenčně moc peněz. Na sceptery je samá chvála a věřím, že i můj zápřah zvládnou.

jinak co tu psal s tím typem s baitem, tak je všěobecně známo, že navijáky s baitem odchází dříve do země zaslíbené pokud nejsou z opravdu vyžší cennové třídy.. a tak byl se nebal toho scepteru…

Xylo
                                  Účastník

Otazku,aku ma tato tema zrovna riesi kamarat,presne vybera s tychto dvoch typov navi,dam mu na fb pripadne link,nech omrkne tuto temu.
                                    Ja mam sceptery,este tie starsie,uz asi 4 ci 5 rokov a stahuju 120az150g olova v rieke a slecny drzia.A tieto nove Ticy sa mi tiez moc lubia.Si myslim,ak clovek nema na Ultegru dostatok financii,Tica postaci plne tiez,za pomerne malo penazi poskytne vela,vela dobrej hudby.

Tica Scepter GTX 9000 …ca 80 eur/r.výroby 2012, vynikajúci ľahký naviják= 625 g s prednou brzdou, fantastistický chod navijáku, včera som ťahal kapra, nič som necítil= výborne sprevodované 4,1:1, určite potiahne aj sumca a iné príšerky= surfový naviják na more.
                                    ALe si myslím, že Shimano lieta o hodne ďalej pri nahadzovaní, vďaka systému navíjania vlasca Aero wrap.
                                    /Včera som odskúšal aj nový Shimano Biomaster…ca 130eur…tiež lahučký univerzál, potiahne aj sumčeka /
                                    To je jediný dovod, prečo si nekupujem iba Tica-navijáky, a poškulujem aj po Shimanách.

Ináč posledné série Tica navijákov z r.2012, 2013- nemajú chybu.

Mick
                                    Účastník

Co se týká Ticy osobně mám model s baitem Abyss TF 6000R, který slouží už 5 sezonu zcela bez závad. Je pravda že novější data výroby se dost pohoršila kvalita ale to se netýká jen této značky ale i jiných i dražších značek.
                                      Jinak se tu už objevily modely TICA Abyss TL 9000 (poze přední brzda) které jsou určeny pro US trh a mořský rybolov, tudíž jsou trochu bytelněji postaveny na daleko větší zatížení a podmínky. Nově mám i Ultegry XSC 5500 ale ty ještě nebyli v provozu tak nemohu srovnávat. 🙂

http://www.rybarsky-market.cz/navijaky/navijak-tica-tl-9000-r-abyss/sr-1-sc-2-si-4942/default.aspx

http://www.rybarsky-market.cz/GetThumbNail.aspx?q=100&w=640&h=480&id_file=126405313“ />

fishrman
                                      Účastník

Ahojda ,
                                        no upřímně mám sceptery gtx a ultegru jsem měl taky v ruce a rozdíly jsou takové že shimano má trochu hladčí chod a brzda je citlivější čož si myslím že brzda je jen o zvyku a ten chod ? Nevidím v tom aš takovej hroznej rozdíl . A ceny navijáku ? No upřímně cena vs. výkon ? Volím sceptru !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jednoznačně 🙂

Mick
                                        Účastník

Cena mě nebolí jedna Ulegra mě vyšla na cca necelých 1.900,- takže prakticky jako cena Ticy. 😉
                                          Už mám na nich pár dní odchytáno a spokojenost jen si musím zvyknout na tu jejich double brzdu v tom mám ještě trochu hokej 🙄

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (celkem z 40)
                                        • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.