Výroba boilies
Úvod › Diskuze › Nástrahy a návnady › Boilies a pelety › Výroba boilies
- Toto téma obsahuje celkem 1,078 odpovědí. Do diskuze (95 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel
LeviiR a poslední změna proběhla před 10 měsíci a 3 týdny.
-
AutorPříspěvky
-
31.8.2011 v 18.33 #257897
Rovnez bych se priklonil k variante samotneho ak. Tech 20ml. Na 1,5kg. Je dostacujici. A pokud se rozhodnes pridat i ten olej tak bych ho tam pridal az po uplnem nasati ak. 31.8.2011 v 19.56 #257898Dobre teda. Nebudem spekulovat a pouzijem cisty AK. 8.9.2011 v 18.31 #257941Mam maly problem z jednou zakladnou zmesou.Spociva v tom ze sa mi z nej zle roluju boilies.
Mleté pstružie granule 100g
Rybia múčka 100g
Tuniaková múčka 100g
Sojová múka 100g
Pšenicna krupica 50g
Srvátka 90g
Vaječné krmivo 100g
Vtáci zob mlety 250g
Psenicny glutén 100g
Robin red 60g
Betain 10g
GLM extrakt 15g
Do tekutych zloziek davam 20ml oleju, 40ml AK, 5ml EO a 5ml E
Prvy problem je v tom ze rejme koli tomu vtaciemu zobu po par minutach cesto strasne stuhne ale to sa da lahko poriesit.
Vasci problem mam v tom ze je to cesto akoby prilis mastne a nedrzi dobre po kope. Myslite ze by to mohlo poriesit pridanie glutenu a odobratie sojovej muky? Alebo co by som este mohol pridat aby mi to lepsie drzalo po kope ?8.9.2011 v 22.13 #257951Ahoj, jak to tak vidím, tak pár připomínek bych k té směsi měl. Mám pocit že by ses měl především rozhodnout jestli to bude směs „rybí“, nebo „ptačí zob“. Je to takové napůl… Ale osobně bych to upravil asi následovně:
Sojovku i gluten tam rozhodně nech jak to je. Ptačí zob mletý uber na 100g a místo něj tam přidej semolinu (nebo pšeničnou krupici, ale ta je míň lepivá a těsto vysušuje) buď 150g, nebo 100g a 50g pšeničných klíčků. Robin Redu stačí i 50g a troška albuminu (tak 10-20g) udělá koule tvrdší a kompaktnější…Těsto nedělej moc husté, ale když si zkusmo uválíš pár koulí nesmí se k sobě slepit a deformovat se. Je dobré ho nechat tak hodinu přikryté v chladnu „odstát“ před konečným domícháním na požadovanou hustotu aby rovnoměrně nasálo tekuté složky. Moc husté těsto dělá „věnečky“, ale to jistě znáš.
Ať se daří!
9.9.2011 v 14.11 #257952Dik nabuduce skusim.Inak ta zmes chyta pekne len skoda ze sa s nou neda pracovat tak ako by sa patrilo. 19.9.2011 v 18.47 #257999Zdravim.
Asi před měsícem jsem se poprvé pustil do výroby vlastního boilí.
Pokusil jsem se poskládat vlastní recept:Mleté pstr. granule 200g
Pš. krupice 200g
Rozemletý Frolic 350g
Rob. red 50g
Syrovátka 50g
Pš. klíčky 50g
konopná mouka 50g
piv. kvasnice 50g
——————————-
8 vajec
r.r. oil activ
Melasa
All amino nutric.Tento víkend jsem uválené boilie testoval. Čtvrtek a pátek jsem předkrmil cca 0,5kg + 10l řepky na den a v sobotu jsem vyrazil.
Byl jsem omezený časově. U vody jsem pobyl pouze od cca 6 h do 11h, ale nějaký výsledek se dostavil.
Dostal jsem 3 záběry od kaprů 5, 6 a 9kg.
Ještě přemýšlím, že doplním játrový extrakt a tekutá játra. Popřípadě betain, ale aby to zas nebylo přeplácaný????
Budu vděčný za jakoukoli připomínku či radu od zkušenějších.
Předem díky.25.9.2011 v 8.11 #258015Zdar. No nevypada to nejhur,ale vzhledem k vysokemu poctu mletych veci to mus byt dost hruby.
Urcite bych to trochu pozmenil,aby to bylo tvrdsi a kompaktnejsi.
Asi takhle
pstruzi granule 150g.
frolic 150g.
rybi moucka-lososova,nebo herinkova 200g.
robin red 50g.
konopna mouka 50g.
psenicna krupice 100g.
syrovatka 50g.
psenicne klicky 30g.
Pivovarske kvasnice 20g.
albumin 40g.
sojova mouka 50g.
sluis,nebo podobny vajecny ptacak 70g.
Fish protein 30g.
Jatrovy extrakt 10g.A jako tekuty slozky bych pouzil.
20-30ml fish protein a 20-30ml tekutych jater
a esenci losos nebo jatra ale super je to i z brusínkou.
Tento recept by ti mel fungovat od jara do podzimu
celkem dobre po neomezenou dobu. A vydrzi i dlouho
pod hackem aniz bys je musel moc dlouho varit.27.9.2011 v 7.20 #258024Skusal niekto tuto zmes na plavajuce boilies ?
Chcel by som usulat nejake plavacky len neviem ci budu naozaj plavat pri tomto zlozeni.kaseinát sodný 400 g
mléčná bílkovina (syrovátka, suš.smetana) 200 g
pšeničné klíčky 200 g
sojová mouka 100 g
krupice 100 g
1000 g
kypřící prášek do pečiva 4-5 kl30.9.2011 v 15.56 #258034V.S.: Čau, míchat směsi na plovoučky jsem ještě nezkoušel. Ale určitě bych to nedělal na 1kg a začal raději s málem. Aj by nebylo od věci experimentovat s moučkama jako je Krill, Garnát a Krab nebo jejich kombinace.
Nevím zda ti v tomhle složení budou plavat, uvidíš.30.9.2011 v 22.11 #258037Plavat by to mělo, kaseinát slušně nadnáší a je ho tam dost. Pro jistotu bych to ale pekl v mikrovlnce a máš plovoucí stopro. Jinak se ztotožňuji s Basnakem že je lepší toho pro začátek udělat jen trochu a zkusit. Stejně tam ještě budeš muset nacpat aspoň esencák (i když se to dá napustit i potom) a něčím to spojit (vejce nebo potravinářské lepidlo?). Poslední dobou je také hit rozemletý korek napuštěný esencí do směsi. 1.10.2011 v 5.32 #258038Jasne ze som nechcel hned robit kilo 😀 to je len aby bol jasny pomer zloziek. Mal som to radsej napisat v percentach. Premyslal som nad tym ze by som do tych plavaciek dal len ciste esencie. Myslite ze bude lepsie ak tam dam aj nejaky atraktor ? Chcem skusit vycarovat nieco z tohto a nejaku olihen pripadne nieco koreniste.
http://www.ccmoore.com/ns1-booster-liquid-p-1287.html
Ma to taku citrusovu vonu z nadychom ananasu inak neviem ako to popisat.Luba ako si to myslel s tou mikrovlnkou? To som este neskusal.
1.10.2011 v 20.52 #258039Pokud koule nebudeš vařit ve vodě, ale dáš je do mikrovlnky, tak se uvaří jakoby z prostředka koule a voda se ze středu odpaří. Proto to potom plave do doby než se koule nasaje vodou. Doba vaření je individuální a je třeba vyzkoušet. Taky se dají do mikrovlnky dát i normálně vařené koule ve vodě, jen bacha na příliš tvrdé koule, pokud nebude mít pára ze středu koule možnost odejít, mohlo by se to chovat jako menší granát…. 😆 To řeším tak že je tam nechám minutu a když vychladnou tak další minutu atd až jsem spokojen. Po mikrovlnce plavou i normálně potáplivé koule, nebo se aspoň ve vodě určitou dobu vznáší.2.10.2011 v 17.35 #258040Já už jsem zkoušel taky dělat popky v mikrovlnce, nechal jsem se inspirovat z jednoho článku http://vasr.cz/index.php?text=90-vyroba-domaciho-pop-up-boilie-podle-toma
Bacha na připálení, a na stejnou velikost kuliček. Plavat to plave po určitou dobu.🙂 😉 27.10.2011 v 18.17 #258102Tak uz mam par pokusov na vyrobu plavaciek za sebou.Ta vychytavka s mikrovlnkou funguje bezvadne len som ich daval vzdy len na 10 az 15 sec. lebo ked som ich tam nchal 4-5x po 20 sec. bol povrch boilies trochu zosuseny a zacinal praskat.Este som zaznamenal vyrazny ubytok vone ale to som poriesil trochou cistej esencie.Testoval som ich 24 hodin a plavaju dobre. Tato zmes vsak nieje vhodna na upravu v mikrovlnke ani v teplovzdusnej rure.Chova sa to doslova ako kolac
😀 aj ked som vylucil kypriaci prasok.Z 12tok som mal zrazu 24ky az 30tky no proste som si myslel ze robim muffiny.Mam aj nejake uvarene klasicky vo vode ktore nenapuchli len som ich este netestoval lebo niesu dost vysusene.kaseinát sodný 400 g
mléčná bílkovina (syrovátka, suš.smetana) 200 g
pšeničné klíčky 200 g
sojová mouka 100 g
krupice 100 g
1000 g
kypřící prášek do pečiva 4-5 kl29.10.2011 v 9.46 #258108Ono záleží hodně na výkonu mikrovlnky, proto si musí každý odzkoušet čas a doladit si ho na vlastní mikrovlnku. Úbytek esence je při tepelném zpracování normální a proto je lepší dát část do směsi a zbytkem pak hotové koule napustit. V té směsi máš v podstatě kromě kaseinátu všechno jako do nedělní buchty, tak není divu že se to tak chová. Asi bych vynechal klíčky, které dělají směs kyprou a podle Basnaka zaexperimentoval s nějakou aromatickou rybí moučkou a možná přidel i nějaké procento albuminu.
Ať se daří!29.10.2011 v 11.32 #258111Ta zmes s kazeinatom po uvareni neplava.Uz to mam otestovane.Musim skusat dalej.Rad by som vyrobil zmes ktora bude plavat sama o sebe bez upravy v mikrovlnke. Uvitam kazdy napad.
30.10.2011 v 20.54 #258120V.S.: Čau, takže ti ten recept „neplave“ jo? škoda, ale pojď me se zamyslet proč. Podle mě si myslím, že tam máš málo plovoucích složek. I když Luba tvrdil že tam kaseinátu je dost, když se podívu na složení, tak ho ostatní složky zatíží asi hodně. Přidal bych tam moučky jak už jsem ti psal dřív, garnát, krill atd. a buď bych ubral na krupici, která je podle mě těžká nebo bych ji úplně vynechal. U těch r. mouček by jsi musel jít za tu doporučenou hranici v dávkování, pak už teda působí jak by sis přál. Zkus tu směs sestavit tak, aby jsi měl vyvážený procentuální podíl plovoucích směsí a ostatních. 30.10.2011 v 21.04 #258121Jo jo, to co píše basnak. Nebo si kup nějakej už namíchanej pop up mix a uprav si to podle sebe, viz. třeba tento článek: . A nebo to někdo dělá taky tak, že do směsi přidává drcený korekPlovoucí boilies tisíckrát jinak
😉 , viz třeba:http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=7357 Ale protože já jsem poslední roky lenošnej dělat vlastní směsi doma, tak jsem malej pán, abych radil, jen tak co mě napadlo, co jsem různě vyčetl nebo zaslechl, tak dávám pro inspiraci
🙂 .30.10.2011 v 22.25 #258122Taky mě překvapuje, že to neplave…. Ten recept V.S. pochází z dílny W-B. Wiemera a je popsaný v časopisu (nebo knize, už si to přesně nepamatuju) Kapří horečka, nebo tak nějak, jako směs na plovoucí boilies, takže i když jsem tuto směs nezkoušel, předpokládal jsem že množství kaseinátu 400g by mělo stačit aby to plavalo. No nezbývá než zvednout podíl plovoucích složek např. krevetovou moučkou která je vzplývavá, nebo jak už jsem dříve psal třeba namletým korkem. Kaprům by to vadit nemělo, protože by to neměli sežrat. 31.10.2011 v 6.38 #258123Vcera som robil dalsi experiment ale vysledok bol takmer rovnaky.Zmes vizerala takto
40% kazeinat sodny
20% Antarctic Krill Meal
10% klicky
20% vt.zob vajecne krmivo
10% gluten
Urcite bude treba pridat este albumin len som uz doma nemal.Zmes bola lahucna jak pierko ale neplavala tak uz neviem co mam este skusit.Nemoze to byt pojivom teda vajcom?Tomu korku som sa chcel vyhnut.Niekde na anglickov webe som cital ze to moze rybe sposobit vazne problemi ked to zozerie.
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.